Dell Vostro 2520 teszt

0
1341

Bevezető

Bár a Dell termékei is gyakori vendégnek számítanak szerkesztőségünkben, a Vostro arra döbbentett rá, hogy egészen mostanáig az üzleti szektornak szánt noteszgépet nem is teszteltünk. Gyakran hallhatjuk a kategóriát: „üzleti notebook”, ám érdemes tisztába tenni mit is takar ez a fogalom. Szerencsére korábban már született ilyen írásunk: „üzleti notebookok előnyei” címet viselve, bár itt érdemes leszögezni, hogy a Vostro 2520 minőségét és küllemét tekintve inkább az Inspiron családhoz sorolható mintsem a Vostro vagy Latitude sorozathoz. Külső jegyeiben is kísértetiesen megegyezik az Inspiron 3520-al, ami az Inspiron 5040 és 5050 átnevezett utódja. Az eltérés csupán a külső burkolatban és a tükröződésmentes kijelzőben rejlik, mely mindenképpen előny a Vostro 2520 számára.

Dell Vostro 2520 teszt

Hirdetés

Miért éri meg nekünk a Dell Vostro 2520 ebben a hardverkonfigurációban? Mert a készülék pontos ára 139.900 jó magyar forint amiért kapunk 3 év kiváló Dell garanciát, matt kijelzőt (ennek előnyéről itt lehet olvasni), matt burkolatot és egy eredeti Windows 8 operációs rendszert. Jelenleg hasonló áron, hasonló konfigurációval csak a Fujitsu LifeBook AH532-t kaphatjuk meg, azonban ott csak 2 év garanciát kapunk a notebook mellé.

Anyaghasználat

A burkolat kívül és belül egyaránt műanyag, ami lényegében a notebookok túlnyomó többségét jellemzi, legalábbis ebben az árkategóriában. Ami viszont megnyugtató, hogy nincsenek gondok az összeszereléssel, nincsenek illesztési hibák, de a teljes őszinteséghez hozzátartozik az is, hogy ezen a téren nem nevezhető átlagon felüli produktumnak. A fedlap gumírozott hatású, mely sokkal praktikusabb és esztétikusabb, mint az egyes lakkozott tetejű Inspironoké.

Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt

Az üzleti noteszgépek egyik legnagyobb előnye a praktikum, vagyis a könnyű szerelhetőség és bővíthetőség volna, ennek ellenéra a Lenovo IdeaPad Z500 után ismételten csalódnom kellett, mivel a memória illetve háttértár cseréjét csak szerviz tudja elvégezni.

Használhatóság

Kijelző

Noteszgépünk egy szokványos asztali, 15.6 hüvelykes, LED háttérvilágítású kijelzővel ellátott készülék. A panel örömömre matt borítást kapott, ami lényegében el is várható egy belépőszintű üzleti célra szánt notebooktól és a natív pixelfelbontása is megüti a szükséges 1366×768-os szintet. A laptopkijelzőkről egyébként nem régiben készítettünk egy összefoglaló írást, így aki kicsit jobban bele kívánja ásni magát ebbe a témába, szerencséje van hiszen mindent megtalál egy helyen.

Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt
Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt

Mivel az előbb linkelt cikkben kitárgyaltuk, hogy ebben a kategóriában nem sok különbség van a kijelzők között, itt sem tudok újat mondani, a Vostro 2520 átlagos betekintési szögekkel és színhűséggel rendelkezik.

Billentyűzet és érintőpad

A billentyűzet ránézésre nem sok jót ígért cserébe viszont használat közben kellemes meglepetést okozott. Érzetre kellemes, nyomáspontja megfelelő és a leütésekre is halkan jelez vissza. Az egyetlen negatívum, hogy középen kevésbé masszív az alátámasztás, mint a billentyűzet többi részén, de alapvetően tényleg jó használni.

Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt

Az érintőpad kissé ragadós lesz, ha elkezd izzadni az ujjunk és a görgető felület se pontos annak ellenére, hogy a Windows 8 elvileg gördülékenyen kéne, hogy kezelje ezeket a mozdulatokat. Sőt, az igazat megvallva számomra kifejezetten nehezen használható volt, de legalább a gombok alig hallatták hangjaikat, kellemes tapintásúak és könnyen jártak.

Hardver és tesztek

Tesztalanyunkban az Intel 2. generációs Sandy Bridge kódnévre hallagató Core i processzorsorozat kap teret, nevezetesen i3-2348M. A processzor fizikailag 2 maggal rendelkezik, órajele pedig 2,3 GHz. A Core i3 processzorok támogatják Hypert Threading (HT) technológiát mely a 2 mag mellett 4 szálon is futtatja a processzort.

Gyakori kérdés, hogy mi a különbség a processzorok között így röviden leírjuk ide is:

– Pentium Dual Core (2 mag)

– Core i3 (2 mag / 4 szál)

– Core i5 (2 mag / 4 szál / Turbo Boost)

– Core i7 (4 mag / 8 szál / Turbo Boost)

Ezek azonban csak számok és hétköznapi használatban nem is lesznek többek számoknál, ugyanis teljesítményüket a felhasználók többsége soha nem használja ki. Akkor hát mitől is válik számottevően gyorsabbá számítógépünk? Bizony az SSD meghajtótól. Természetesen nem csak úgy a levegőbe beszélünk, hiszen ennek hatásmechanizmusát már korábban megvizsgáltuk, leteszteltük és közzé is tettük: „Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re” címen. Aki viszont jobban hisz a benchmarkoknak megtekintheti a processzorok közötti különbségeket a notebookcheck.net oldalán.

Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt

A CPU tartalmaz még egy grafikus processzort is (IGP), melynek pontos típusjelölése Intel Graphics HD3000. Az Intel Graphics HD3000 részletes játéktesztje és erőviszonya a többi mobil grafikus kártyához képest megtalálható a notebookcheck.net oldalán.

Tesztpad

Rövid tesztünk arra enged következtetni, hogy az alany korántsem nevezhető a legforrófejűbb noteszgépnek, mi több az átlagnál jóval hatékonyabb hűtéssel rendelkezik, viszont az alapjáraton állandóan hallható ventilátor nem volt zene (vájt)füleimnek. Két dolgot azonban mindenféleképp figyelembe kell vegyünk; ezt a gépet a gyártó irodákba, munkára szánta, ahol a folyamatos zaj miatt elveszik a ventilátor zaja, a másik pedig, hogy ezzel biztosítva van a folyamatos hűtés ami pedig hosszabb élettartamot garantál noteszgépünknek.

Dell Vostro 2520 teszt

Értékelés

Két hétig vendégeskedett szerkesztőségünknél a Dell üzleti célra szánt, olcsó noteszgépe, mely csalódást és meglepetést is okozott egyben. Csalódást azért okozott, mert magához a Vostro szériához nem sok köze van, ám a nevet mégis megkapta. Nincs helyszíni garancia csak szervizgarancia, nincs fém borítás, sőt még háttér világítású billentyűzet sem, továbbá formatervezése is túlontúl snassz. Viszont ha azt nézzük, hogy 140.000 forintot kóstál máris más szemmel nézzük az új Vostro-t. Mondtunk már korábban is hasolókat, de itt is érdemes hangsúlyozni; ezen az áron egyik gyártó sem ad 3 év garanciát, főleg nem ilyen remek színvonalon és akkor még nem említettük meg a tükröződésmentes kijelzőt és Windows 8 operációs rendszert. Így tekintve bizony a Vostro 2520 ebben a konfigurációban az egyik legjobb választás a jelenlegi palettáról.

Nyilvánvaló, hogy nem a bányamunkások munkagépének tervezték, ám cégek és magánszemélyek hasznos társává válhat, főleg ha figyelembe vesszük az ár/érték arányt. Éppen azért annak ellenére, hogy a noteszgép nem tökéletes, bizony megérdemelten kapja meg a tetszett jelzőt.

Dell Vostro 2520 teszt

Dell Vostro 2520 teszt

A tesztalanyt (Dell Vostro 2520) ezúttal is a Laptopszalonnak köszönhetjük.

Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt
Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt
Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt
Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt Dell Vostro 2520 teszt

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét