Drón engedélyt kértél, de még nem kaptad meg? Van egy rossz hírünk

0
912

A félreértések elkerülése érdekében először is tisztázzuk: a címben említett drón engedély alatt kijelölt eseti légteret értünk. Az eseti légterek kijelölésével egy korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk. Röviden: eseti légtérre azért van szükség, mert a hatályos jogszabály értelmében drónnal csak ilyen légtér „blokkokban” repülhetünk.  

Tehát, eseti légteret igényeltél a drón repülésedhez, de még nem kaptad meg? Nos, akkor van egy rossz hírünk a számodra. Az eseti légterek elbírálását végző HM Állami Légügyi Főosztály legfrissebb tájékoztatása szerint nagy valószínűséggel csak a befizetett 3.000 Ft eljárási díjat utalják majd vissza számodra, mivel

a rendkívüli mértékben megnövekedett kérelmek száma miatt a legtöbb eseti légtérigény határidőn belüli elbírálása a legjobb esetben is csak kérdőjeles.

eseti légtér igény
mehet a drón engedély a kukába?

Ez azért érinthet sokakat kellemetlenül, mert a legtöbb ügyfél a Légtér.hu Kft. szolgáltatását igénybe véve adta le légtérigényét. Ez azonban jóval többe kerül, már egy egyszerű kérelem benyújtása is nettó 10 eFt, de ez az összeg akár ennek hatszorosára (60 eFt) is emelkedhet, amennyiben biztonsági felmérésre is szükség van. 

A probléma oka nagyon egyszerű és már évek óta fennáll: a kedvezőtlen jogszabályi környezetnek hála még a saját kertünkben sem reptethetjük kijelölt eseti légtér nélkül a drónunkat. Ez a túlszabályozás, és a felhasználók jogkövető magatartása találkozik a hivatali eljárásrenddel ami, mint minden más szakterületen esetében, itt is nehézkes. 

A drónok repülését egyszerűsítő jogszabály megjelenését már évek óta halogatják, és megjelenése idén sem várható. Az így kialakult helyzet sajnos magában hordoz egy nagyon komoly repülésbiztonsági kockázatot: minden egyes el nem bírált eseti légtérigénnyel a felhasználók jogkövető magatartását ássa alá a jelenlegi rendszer. 

Ennek ellenére a Techkalauz szerkesztősége továbbra is a jogkövető magatartásra bátorítja olvasóit. Aki másként gondolkodik, az pedig tegye fel magának a kérdést: 

mit tennénk abban az esetben, ha autót vezetve a közlekedési lámpa nem vált zöldre, amikor elvileg zöldre kellene váltania? Áthajtunk a piroson?

Azért nem kell nagyon aggódni, Kanadában jelenleg még a magyarországinál is rosszabb a helyzet:

5000 dolláros büntetés az illegális drónozásért?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét