Egy teszt szerint az AMD Radeon RX 7900 XTX átlagosan 150 Wattal többet fogyaszt, mint egy Nvidia RTX 4080

0
2052

Annak ellenére, hogy mind az Nvidia, mind az AMD új videókártyagenerációja a TSMC új 4 nm-es technológiájára épül, az energiahatékonyságuk merőben eltérő – ritka alkalmak egyike, hogy az Nvidia valamiben jobb ár/érték arányt produkál versenytársánál.

Egy Optimum Tech nevű YouTube csatornán készítették el azt a tesztet, amire a címbeli állítás alapszik. Mivel a két kártya gyakorlatilag ugyanolyan teljesítményre képes (a különböző ’okosító’ szoftverek nélkül), az összehasonlítás elvileg fair. Az AMD kártyájáról tudjuk, hogy több VRAM-ot és vonzóbb árat kínál, azonban azon tulajdonságát is jól ismerjük, hogy több áramot vesz fel, mint zöld társa.

Számos játékkal is tesztelték a két kártyát, ráadásul ami még hitelesebbé teszi az egészet, hogy magasfokú szakszerűséggel végezték a teszteket. Az Optimum Tech egy PCAT kártyát is alkalmazott, amely közvetlenül a GPU tápkábeléről és a PCIe slotról méri a teljesítményt.

Az eredmény néhol meglepő: bizonyos játékokban az RTX 4080 háromszor (!) hatékonyabb, mint az RX 7900 XTX. Jár a vállveregetés a zöldeknek.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét