Egy vak ember tapasztalatai: Hogyan segítenek a Lenovo hozzáférhetőségi funkció a korlátozott embereken

0
1239

A Lenovo Product Diversity Office (PDO) 2020-ban jött létre annak érdekében, hogy biztosítsa azt a technológiát, amivel minden fogyatékossággal élő embernek meg tudják adni azt, hogy korlátok nélkül dolgozhasson és alkothasson megfelelő környezetben.  A csapat olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek versenyképes felhasználói élményt nyújtanak a fogyatékossággal élő emberek számára. “Az összes megbeszélésen hangsúlyozom, hogy minden Lenovo munkatárs felelőssége, hogy figyelembe vegye a sokszínű ügyfélkörünk perspektíváit, amikor értékeljük a terméket vagy tervezési javaslatot teszünk” – osztotta meg Ada Lopez, a PDO menedzsere. “Nem mindig van lehetőségünk személyesen tesztelni a termék hozzáférhetőségét a felhasználókkal, de felhasználóink sokféle képességének és szükségleteinek figyelembevétele mindig jelen van.” A csapat nemrégiben hallott egy ilyen felhasználóról, pontosabban Brent Skinnerről, aki szoftvermérnök és egész életében küzdött egyre súlyosbodó látásproblémáival.

Brent problémái korán kezdődtek. “Egyéves koromban kaptam az első szemüvegemet” – mondta Brent. “A szemeim nem fókuszáltak megfelelően, ezért az orvosok prizmákat használtak, hogy precízen irányítsák a fényt a retináimra.” Amikor megkérdezték, hogy a szülei hogyan tudtak egy nehézkes maszk szerű szemüveget a babájukon tartani, Skinner poénkodva válaszolt: “Akkor még nem tudtam beszélni, de sok tájékoztató és figyelmen kívül nem hagyható felhasználói visszajelzést nyújtottam szüleimnek: sikítottam és sírtam minden alkalommal, amikor levették rólam a szemüveget.”

Az orvosok végül retinitis pigmentosa diagnózissal szembesítették Brentet, egy olyan degeneratív betegséggel, amely lassan, de könyörtelenül csökkenti látásának képességét. “Vak foltjaim vannak, amiket az agyam úgymond kitölt” – mondta. „Sajnos nem azzal tölti ki őket, ami valójában ott van. Régebben azt mondtam az embereknek, hogy láthatok én egy gemkapcsot a szoba túloldalán, de lehet, hogy megbotlanék a közvetlen előttem lévő kisszékben.”

A 34 évnyi Kodakban és leányvállalatainál eltöltött pályafutása kezdeti szakaszaiban a betegség hatása minimális volt. “A szemeim egyre rosszabbodtak, de olyan lassan történt ez az egész, hogy nem kellett nagy erőfesztéseket tennem ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjak. Valójában a Lenovo Yoga 730 használatára való áttérését a jobb hozzáférhetőség szükséglete motiválta.

“Elsőként a Yoga érintőképernyője volt a legnagyobb segítség számomra”. “A másik számítógépen nehézségeim voltak a kurzor helyének meghatározásával. Ez talán nem tűnik nagy problémának a látó felhasználók számára, de a látássérülteknek hatalmas problémát és frusztrációt jelenthet egy vékony, kicsi, fehér pont megtalálása. Amikor kreatív ötleteket fejlesztesz és belemerülsz a folyamatba, a kurzor megtalálása miatti többszöri megállás zavaróan hat a munkára. Egy normál látással rendelkező személy számára ez olyan, mintha a számítógép pár percenként leállna. Kérdem én, milyen hatékonysággal lehet dolgozni ilyen körülmények között? Egy csintalan mosollyal hozzátette: “Ki tudja, hány Nobel-díjas ötlet csúszott ki a kezeim közül, miközben az észrevehetetlen kurzort próbáltam megtalálni!”

A második jelentős előny a bekapcsoló gomb elhelyezkedése volt, ami kilön helyen található meg a Yoga billentyűzet oldalán, így nem lehet összetéveszteni semmi mással. “Ismételten, ez triviálisnak tűnhet a normál felhasználók számára, de nekem és társaimnak nem az” – mondta Skinner. “Nemrég használtam egy barátom számítógépét, amely nem Lenovo volt. Egy látó felhasználónak kellett segítenie nekem elindítani, mert a bekapcsoló gomb a billentyűzet felső sorában van elrejtve – a Delete és a Page Down gombok között. Ez mindenféle fejfájást okozhat, de lehet akár egy egyszerű megoldás is. Éppen ezért egy olyan cég termékeivel szeretnék dolgozni, ahol ezeket az apróságokat szem előtt tartják. “Megfigyeltem, hogy a Lenovo ThinkPad elég egyértelmű designnal rendelkezik” – tette hozzá. „A ThinkPad esetében a bekapcsoló gomb a billentyűk jobb oldalán található, és ez az egyetlen kerek gomb a billentyűzeten, így a felhasználó nem tévesztheti össze mással.”

“Az első hozzáférhetőségi funkció, ami nekem nagyon bevált, az a háttérvilágítással ellátott billentyűzet volt” – mondta Brent. “Nyilvánvalóan ez nem segít annak, aki vak, de ahogy a szemeim egyre rosszabbodtak, nagyon praktikus volt a billentyűket megvilágítással használni és erősebb fényerőt beállítani. Ez növelte a kontrasztot a billentyűk és a billentyűzet többi része között. Persze azt is tudom, hogy nem lesz közvetlen egy olyan dolog, ami minden látássérült felhasználónak beválik. A lényeg az, hogy megfelelő támogatást nyújtsunk a megfelelő időben, hogy az egyén konkrét igényeit kielégítsük. Sajnos egy degeneratív betegségben ezek az igények idővel változni fognak – néha drasztikusan.”

“A következő hozzáférhetőségi funkció a Yoga képernyőn megjelenő billentyűzete volt” – mondta Brent. “Ez egy alternatív megoldást nyújt, amikor a felhasználó szeme már nem elég jó ahhoz, hogy a háttérvilágítás segítségére legyen. A nagyobb méretű billentyűk és a jobb kontraszt lehetővé tette számomra, hogy hatékonyan dolgozzak ebben az erősen lefelé ívelő szakaszban. Egy szabványos billentyűzettel rendelkező számítógép gyakorlatilag már használhatatlan lett volna számomra ezen a ponton.”

Ezek után Brent hozzátette: “A Lenovo számítógépei egyszerűen jobbak és gazdaságosabbak. Még akkor is átváltanék rá, ha tökéletes látásom lenne. Sokkal több erőtartalékkal és gyorsabb processzorral rendelkezik, amely gyorsabb adatfelvételt tesz lehetővé. Órákat töltök a kódok összeállításával, és a Yoga sokkal hatékonyabbá tette a munkámat. Akkoriban a Yoga támogatta az USB-C csatlakozásokat, míg a másik PC-m nem. Az USB-C csatlakozások lehetővé tették a perifériák egymáshoz való csatlakoztatását úgy, ahogy épp szükségem volt rá. Továbbá szeretem, hogy van benne egy SSD meghajtó, valamint elegendő RAM mennyiség, ráadásul megfizethető áron. Az egyik látó kollégám lelkesen ajánlotta nekem a Yoga-t, így magabiztosan vásároltam meg, egyszerűen csak egy „géppark frissítésként”. Soha nem jutott még eszembe azóta, hogy bármi másra váltsak.”

Az elmúlt években Brent látása továbbra is csak romlott. Jelenleg mindössze két foknyi központi látással rendelkezik (amely az olvasáshoz és az arcok felismeréséhez elengedhetetlen), 20/200-as élességgel, ami a “jogilag vak” meghatározásának felel meg, és ez azt jelenti, hogy amit egy normál látással rendelkező személy 20 lábról lát, azt Brent úgy látja, mintha 200 láb távolságra lenne.

“Új vagyok a vak létben” – mondta enyhén elszomorodva. “Nekem nem sikerült kifejlesztenem azokat a készségeket és intuíciókat, amelyekkel azok rendelkeznek, akik csecsemőkoruktól kezdve vakok. Például nem tudok olvasni Braille-írást, és még nem vagyok jártas a képernyőolvasók és más eszközök használatában sem. Szoktam beszélgetni az egyik Lenovo PDO hozzáférhetőségi tanácsadóval azzal kapcsolatban, hogy milyen problémákkal szembesülök nap mint nap, és hogy milyen megoldásokat tud nekem kínálni a Lenovo. Örömmel tölt el, hogy hajlandó válaszolni a kérdéseimre, meghallgatja a javaslataimat és a visszajelzéseimet.”

“A nap végén csak arra gondolok, hogy én egy olyan hardvergyártót keresek, amely olyan szinten törődik a vak felhasználókkal, hogy biztosítja számunkra a termelékenységük fenntartásához szükséges technológiát” – zárja gondolatait Brent. “Tapasztalatom alapján a Lenovo az a vállalat, amely ezt nekem mind megadja.”

Összegzés

A Lenovo kiemelkedő elkötelezettséget mutat a hozzáférhetőség terén, különösen a látássérült felhasználók számára. Az általuk kínált eszközök és funkciók, mint például a háttérvilágítással szerelt billentyűzet, az USB-C csatlakozások és az on-screen billentyűzet, jelentős segítséget nyújtanak a látássérült emberek mindennapi munkájában és produktivitásában. Brent Skinner, aki maga is látásproblémákkal küzd, elismerően beszél a Lenovo termékek minőségéről és azokról a kényelmi funkciókról, amelyek jelentősen megkönnyítik a munkáját.

A Lenovo PDO (Product Diversity Office) olyan kezdeményezést indított, amely célja, hogy az új technológiák minden háttérrel és képességgel rendelkező ember számára megfelelően működjenek. Az iroda vezetője, Ada Lopez hangsúlyozza, hogy minden Lenovo munkatársnak figyelembe kell vennie a sokszínű ügyfélbázis nézőpontjait, amikor terméket értékelnek vagy tervezési javaslatot tesznek. A cég arra törekszik, hogy megszüntesse a részrehajlást és olyan fejlesztéseket hajtson végre, amelyek versenyképes felhasználói élményt biztosítanak a fogyatékossággal élő emberek számára is.

Brent Skinner története azt mutatja, hogy a Lenovo számítógépek jelentős előnyöket kínálnak a látássérült felhasználók számára. A Yoga széria különösen hasznosnak bizonyult számára, ahol a háttérvilágított billentyűzet, a könnyen megtalálható bekapcsoló gomb és az on-screen billentyűzet lehetővé tette számára a hatékony munkavégzést. Az ő tapasztalatai alapján a Lenovo egy olyan vállalat, amely komolyan veszi a látássérült felhasználók igényeit és elkötelezett a hozzáférhetőség terén.

Összességében a Lenovo példamutató módon támogatja a hozzáférhetőséget és az inkluzív tervezést, ami lehetővé teszi a látássérült emberek számára, hogy a lehető legteljesebben részt vegyenek az információs társadalomban és produktívan dolgozhassanak. A cég erőfeszítései és innovatív megoldásai példaértékűek, és a látássérült felhasználók számára nagyban megkönnyítik a mindennapi életüket és munkájukat.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét