Extrém mobilprocesszorok

0
84

Kifejezetten az alacsony fogyasztás miatt váltott architektúrát az Intel a mobil számítógépek szegmensébe szánt processzoraiban néhány éve, a Centrino platform bemutatkozásakor. A Core lapkák megjelenése méginkább az energiaéhség visszafogását célozta meg, különösen a noteszgépekbe szánt CPU-knál. Ennek a trendnek megy most ellenébe két olyan kétmagos Intel processzor, melyet hordozható számítógépek számára fejlesztett ki a chipgyártó gigász.

Ugyan nem hivatalosan, hanem a kínai HKEPC értesüléseire alapozva közölték a tajvani alaplapgyártók, hogy Merom XE kódnévvel kerül forgalomba az a két processzor, melyek 65 nanométeres gyártási eljárással készülnek, 4 MB-nyi L2 cache-t tartalmaznak, frontoldali buszsebességük pedig 800 MHz. Az idei év harmadik negyedében jelenik meg a Core 2 Extreme X7800-as, mely 2,6 GHz-es órajelen kerül forgalomba, míg az utolsó negyedévben az X7900-as változat is elérhetővé válik (ez utóbbi csak még magasabb, 2,8 GHz-es órajelében tér el elődjétől).

Mindkét lapka támogatja a Speedstep és a virtualizációs technológiát, illetve 64 bites címzésre képes. Fogyasztásuk jelenleg nem ismert, várható áruk azonban igen. Legalábbis az X7800-asé: ennek megszerzéséért közel 800 dollárt kell majd kipengetnie a játszani vágyó notebook tulajdonosnak. Az Intel ugyanis elsősorban a játszani vágyó, nagy számítási teljesítményre ácsingózó felhasználók noteszgépébe szánja processzorát, akiknél a hordozhatóság és az alacsony fogyasztás csupán másodlagos szempontkén jelentkezik.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét