Ezt is a Fujitsu csinálja: Helsinki régió közlekedési hatóságának szoftverfejlesztésének modernizálására nyert pályázatot a Fujitsu

0
30

2023. március 2-án a Fujtisu bejelentette, hogy jelentős pályázatot nyert Finnországban, a Helsingin Seudun Liikenne (HSL: “Helsinki Region Transport”) szoftverfejlesztési szolgáltatások nyújtására/megújítására. A pályázati eljárás sikeres lezárását követően a Fujitsu Finland Oy lesz az elsődleges beszállító a szoftverfejlesztés területén és a harmadik beszállító az üzleti intelligencia és adatmérnöki területeken.

A HSL egy önkormányzati hatóság, amelynek tagtelepülései között szerepel Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi és Siuntio. A hatóság célja, hogy környezetbarát tömegközlekedési szolgáltatóként tevékenységének fenntarthatóságát a CO2 kibocsátás csökkentésével és energiamegtakarításokkal segítse elő. A HSL e cél megvalósításának egyik kulcsfontosságú projektjeként végzi informatikai környezetének átfogó felülvizsgálatát és számos új alkalmazás kifejlesztését.

“Mind a szoftverfejlesztésben, mind az információ- és egyéb technológiai területeken a modern szemléletet és működési modelleket szeretnénk népszerűsíteni” – mondta Seppo Perkiö, a HSL megbízott informatikai igazgatója.

Az elbíráló hatóság a pályázatok megvizsgálásakor azt is figyelembe vette, hogy a munka mekkora részét fogják az EU/EGT területén végezni, valamint az is, hogy a nyertes lehetőséget biztosítson gyakornokok és fiatal szakértők számára a csapatokban.

“Célunk, hogy felelős tömegközlekedési szolgáltató legyünk most és a jövőben is. A szakemberhiánnyal sújtott technológiai szektorban már olyan stádiumban vagyunk, hogy számos technológiai csapatunk angol nyelven végzi munkáját. Felelősségteljesen akarjuk menedzselni és példát szeretnénk mutatni másoknak azzal is, hogy fiatal szoftverszakértőket is fogadunk, akik érdekes és felelősségteljes munkakörökben fejleszthetik tudásukat. A közösségi közlekedés folyamatos fejlesztése az egyik leghatékonyabb módja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének és az energiamegtakarításnak, azaz a klímaváltozás elleni küzdelemnek” – folytatja Perkiö.

A Fujitsuval együttműködve a HSL mindenekelőtt új megoldásokat szeretne keresni, nem csak képzett szakértőket szerezni.

“Természetesen óriási a kompetencia jelentősége, de mindenekelőtt partnerségként szeretnénk tekinteni az együttműködésre. Megígérjük, hogy a fejlesztői csapatokat is úgy vezetjük, hogy a munkatársak érezzék, elkötelezetten és felelősséggel dolgoznak értünk.” – írja Perkiö.

“Agilis csapataink ügyfélközpontú megoldásokat építenek a világ bármely pontjáról. A Fujitsu a megfelelő számú szoftverszakembert kínálja a HSL alkalmazásfejlesztéséhez. Az erős helyi szakértelemmel kiegészített európai gyártási modellünk lehetővé teszi a területen dolgozó szakemberek számára, hogy finn projektekben dolgozzanak, az ügyfél számára elfogadható áron” – mondta Jouko Seppä, a Fujitsu Finland Oy tanácsadási és szakmai szolgáltatásokért felelős vezetője.

Összesen 11 vállalkozás került be a keretmegállapodásba. A kiválasztott beszállítók 2023 februárjától a HSL technológiai egységeinek és üzleti egységeinek irányítása alatt dolgoznak. A keretmegállapodás nem határoz meg euróban kifejezett minimális határt a projektek méretére vagy a számlázásra vonatkozóan. A rendelések mérete ezért jelentősen eltérhet. Összességében a keretmegállapodás jelentős vállalást jelent Finnország számára, a jövőbeli projektek összértéke nyolc év alatt 104 millió euróra becsülhető.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét