Feketelistára került a Xiaomi az USA-ban, a cég cáfolja a katonai kötelékeket

0
141

Minden előzetes figyelmeztetés nélkül az amerikai kormány tilalmat rendelt el a Xiaomi okostelefon gyártóval szemben, az állítólagos kínai hadsereggel fennálló kapcsolati miatt. A Xiaomi tagadja az állításokat.

Pár évvel ezelőtt az amerikai kormány szintén feketelistára tette a Huawei-t, hasonló okokból kifolyólag, ezzel elfojtva a vállalkozás működését, és a piaci részvételét Amerikában. Most azonban úgy tűnik, hogy a Huawei mellé sajnálatos módon csatlakozott a Xiaomi is, amelynek hasonló nehézségekkel kell szembenéznie.

Kilenc kínai vállalatot, köztük a Comac-et, és a Xiaomit is felvették a feketelistára. A döntés oka továbbra is homályos, a kormány felmérést végez a vállalatok körül, hogy van-e bármilyen kapcsolatuk a kínai hadsereggel. Lényegében arra kényszerítik az ezen vállalatok amerikai befektetőit, hogy szabaduljanak meg a társaságok részesedéseitől, méghozzá november 21-ig.

Hirdetés

A Xiaomi természetesen próbálja cáfolni ezeket a vádakat, mondván:

„A vállalat minden törvényt betartott, törvényi előírásoknak megfelelően működött. Cégünk ismétli, hogy csakis kereskedelmi célú termékeket és szolgáltatásokat nyújt az emberek számára.  Megerősítjük, hogy a vállalatunk nem áll tulajdonában, vagy áll irányítása illetve ellenőrzése alatt a kínai hadseregnek és nem állunk semmilyen kapcsolatban a Kommunista Kínai Katonai Vállalattal sem. Vállalatunk megfelelő lépéseket fog tenni a társaság részvényeseinek védelme érdekében, és áttekintjük a lehetséges következményeket, és szükség esetén további intézkedéseket teszünk.”

Még kérdéses, hogyan fog alakulni a Xiaomi helyzete, de mindenesetre folyamatosan próbálunk friss információkkal szolgálni.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét