Fujitsu ETERNUS AF150 S3 teszt – üzleti adattárolás

0
446

Fujitsu ETERNUS AF150 S3 teszt a Fujitsu Magyarország támogatásával. 

fontosabb specifikációkFujitsu ETERNUS AF150 S3 teszt
Controllerek száma2
Host interfészek száma4/8 port
Max. RAM32GB
Max. meghajtó24
Hostok max. száma1024
Max. tárhely92TB
Meghajtó típus2.5″
InterfészSerial Attached SCSI (12 Gbit/s)
Deduplikációnincs
Kompressziónincs
Latency 140μsec (olvasás), 60μsec (írás)
Szekvenciális hozzáférési teljs.10,000 MB/s (128KB olvasás) 5,000 MB/s (128KB írás)
Véletlenszerű hozzáférési teljs. 390,000 IOPS (8KB olvasás) 270,000 IOPS (8KB írás)
max. LUN kapacitás128TB
max. LUN-ok száma4096
QoSigen
19″ rack igen
Méretek482 x 645 x 88 mm
Súly35 kg

Az ázsiai gyártó még tavaly év végén leleplezte a legmodernebb elvárásoknak megfelelő profi tárolómegoldásait. Ebből az új termékcsaládból a ETERNUS AF S3 látogatott a szerkesztőségünkbe, ami egy teljes egészében flash alapon működő tárolótömb (all-flash array – AFA). A hivatalos marketinganyag szerint az AF S3 kiváló ár/érték arány mellett biztosítja azokat az adatszolgáltatásokat, amelyekre a digitalizáció rögös útjára lépő kis-, és középvállalkozásoknak van szükségük. A most következő tesztben pedig annak járunk utána, hogy az új ETERNUS mennyire váltja aprópénzre a gyártói ígéreteket. 

Hirdetés

Mi is az a AFA?

A félreértések elkerülése végett célszerű már az elején letisztázni, hogy pontosan mi is az az AFA, amit néhányan talán jobban ismernek all-flash tárolótömbként. Lényegében egy flash alapokra épülő tárolómegoldásról van szó, ami nem tartalmaz HDD-t. Ennek köszönhetően a konszumer piacon jól ismert SSD sebességet kapjuk meg, egy üzleti célok elérésére kihegyezett céleszköz formájában. Amennyiben végtelenül le szeretném egyszerűsíteni a kérdésre adott választ, akkor azt is mondhatom, hogy az AFA egy biznisz kategóriás NAS (persze ennél azért jóval többről van szó). 

KÜLSŐ

Be kell vallanom, hogy mindig is láttam némi szépséget az ipari profizmusban – vagyis azokban az eszközökben, amelyeknél a forma követi a funkciót. Ez az új ETERNUS-ra is igaz, ahol az egyszerűnek mondható téglatest egyik legfontosabb funkciója, hogy tökéletesen beleilleszkedjen az ETERNUS család vérvonalába, és ennek köszönhetően az AF 150 S3 teljes mértékben kompatibilis a korábbi modellekkel. Ez nagy segítséget jelenthet abban az esetben, ha a megrendelő a már meglevő ETERNUS infrastruktúrát kívánja fejleszteni. A relatíve kompakt kivitelezés eredményeként azoknak a kisebb (egyéni?) vállalkozásoknak és fiókirodáknak is opció lehet az AF150, amelyek hely szűkével kénytelenek megküzdeni. 

TELJESÍTMÉNY

Az ETERNUS AF150 S3 esetében a gyártó nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az adott áron elérhető legrövidebb válaszidőre optimalizálja a rendszert, ami a tesztjeink alapján [SPOILER ALERT] sikerült is. A gyártói adatok alapján egy AF150 maximum 92TB adatmennyiséget képes kezelni, és a célközönség igényeinek felmérését követően azt mondhatjuk, hogy ez a mozgástér az esetek döntő többségében bőven elegendőnek bizonyul. Már csak szakmai érdekességként érdemes megjegyezni, hogy az AF150-nel együtt debütáló nagyvállalatoknak szánt DX900 akár 70PB (!!!) tárolókapacitást is biztosíthat. Erre azonban valóban nincs szükség egy átlagos-kisebb fiókiroda életében. 

A fent látható teszt az alábbi konfigurációval készült:

2x Control Modul, egyenként:
16 GB cache (32 GB összesen)
2x 16 Gbps Fibre Channel Host Port
16x 960 GB SSD
1x Controller Enclosure Modul

Az ETERNUS AF 150 S3 komolyabb adatfeldolgozási teljesítményt ígér, ráadásul gyorsabb és több rendszermemóriával rendelkezik, mint a korábbi generációk. A magam részéről kicsit hiányolom az NVMe gyorsítótárat, a hardveresen gyorsított tömörítést és a deduplikációs megoldásokat, de be kell látnom, hogy ezek a tulajdonságok más gyártók termékeinél is a felső-középkategóriás darabokban köszönnek vissza. Összességében az AF 150 is rendelkezik minden alapvető KKV digitális innovációt támogató funkcióval, és ennek az eszköznek a segítségével egy olyan adatközpontot hozhatunk létre, ami nagyban elősegítheti a modern korban tapasztalható kihívások leküzdését. 

Az ETERNUS rendszer további előnye az SF Store Managment szoftver, amelynek köszönhetően egy egyszerűen átlátható és jól (ki)használható kezelőfelületet kapunk. A szoftver nagyon fejlett felügyeleti és monitorozási funkciókkal rendelkezik, így az üzleti életben egyre inkább fontosabbá váló analitikai munkafolyamatokat is kellő mértékben támogatni tudja. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az üzletmenet folytonosságát is nagy mértékben elősegítheti az AF termékcsalád legfrissebb tagja, mivel az adatok replikációjával és a tömbalapú snapshot-készítéssel felvértezve szinte azonnal visszaállítható minden adat egy kritikus leállást követően. Ez azért nagyon fontos funkció, mert egy kritikus rendszerleállásra fel nem készített rendszer esetén nagy az esélye a súlyos adatvesztésnek, ami a kisvállalatokra leselkedő veszélyek egyik legveszélyesebb formája. 

ÍTÉLET

Afelől nincs kétségem, hogy egy Fujitsu ETERNUS AF150 S3 nagyban elősegítheti a kis-, és középvállalkozások hatékony munkavégzését, ami egyaránt köszönhető a jól összeállított hardvernek és a feladatorientált szoftvereknek. Azt gondolom, hogy Magyarországon azok a KKV-k is az AF150 célközönségének számítanak, akik a járványügyi veszélyhelyzet becsapódásáig egy FB oldallal letudták a digitalizációt. Azonban most az információs társadalom fejlődése hatalmas lendületet kapott és most még különösebb lemaradás nélkül be lehet kapcsolódni a versenybe. Ebben a versenyben pedig oroszlánrész juthat az ETERNUS szériának, és az ehhez hasonló all-flash és hibrid tárolótömböknek. 

A Fujitsu ETERNUS AF150 S3 teszt nem jöhetett volna létre a Fujitsu Magyarország támogatása nélkül. 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét