Fujitsu LifeBook A532 teszt

A Fujitsu LifeBook A532-t a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra.

Fujitsu LifeBook A532 teszt

Az előd Fujitsu LifeBook A531 noteszgépet már korábban teszteltük, most viszont utódját, a LifeBook A532-t fektetjük tesztpadra. Mint minden Fujitsu tesztünknél, itt is megemlítjük, hogy ez a Fujitsu már rég nem a köztudatban elkönyvelődött Fujitsu-Siemens, mely a magyar vásárlók körében nem túlzottan volt népszerű. 2010-ben a Fujitsu-Siemens, mely egy Japán és Német cég egyesülése volt, különvált. A mobil üzletágat mára a Japán cég vezeti, termékeiket pedig Fujitsu Lifebook néven értékesíti tovább. Erről részletesebben is olvashat a Fujitsu LifeBook A531 tesztünkben.

Fujitsu LifeBook A532 teszt

A supportot illetően viszont történt egy kis változás, mivel a LifeBook „A” szériánál eddig megszokott alap 3 év garancia helyett, ezek a notebookok már csak 2 év garanciával érhetőek el. Öröm a szomorúságban, hogy relatíve olcsóbb lett ez a széria, valamint a 3. év garancia is 6000ft környéki áron vásárolható meg (az ár csak tájékozató jellegű, mely boltonként eltérő lehet). Az all-round (belépő kategóriás) modellek esetén, avagy Lifebook A512/AH512, A532/AH532, LH532, N532/NH532, AH552/SL, UH552 már csak 2 év alapgaranciára számíthatunk, míg az Advanced és Superior (összességében high-end) modellek, avagy LifeBook UH572, U772, S762, P772  stb… noteszgépek esetén 3 év alapgaranciával számolhatunk.

Fujitsu LifeBook A532 teszt

A notebook telepítése öröm volt számomra a melléklet driver lemez miatt és még nagyobb öröm volt, hogy a telepítést automatikusan végezte el. Ezt viszont soha nem értettem a többi gyártó esetén, hogy miért nem alkalmazzák. Térjünk vissza hát a Fujitsu LifeBook A532-re mely nem csak supportjában, hanem külsőlejében és működésében is megváltozott. A Fedél mattos festékkel van bevonva így nehezebben maszatolódik és karcolódik, középen pedig a jól megszokott fektetett nyolcas alakú Fujitsu logó díszeleg. A noteszgépet kinyitva, olyasféle Fujitsu-s nem túl szép, de a mai trendeket mégis valamennyire követő külső tárul elénk.

Fujitsu LifeBook A532 teszt

Fujitsu LifeBook A532 teszt

A LifeBook A532- be megtalálható a mai igényeknek megfelelő összes port és csatlakozó. Baloldalon látható a hő kivezető nyílás, D-sub, HDMI, 3 db USB 3.0 csatlakozó, jobb oldalon pedig a töltő bemenet, optikai meghajtó és 1 db USB 2.0 csatlakozó. Elöl látható az SD memóriakártya olvasó és audio ki-és bemenet, hátul pedig a LAN és a kensington zár foglalat. A bel tartalmat illetően a notebookban találunk még egy olyan hangszórót, ami hangminőség tekintetében akár gigászi harcot is tudna vívni egy mobiltelefon hangszórójával bár egy üzleti notebook nem éppen zenélésre való, valamint egy 1,3 megapixeles beépített web kamerát és mikrofont a videó beszélgetésekhez.

Beviteli eszközök

A billentyűzet szigetes kialakítású és kapott numerikus részt is. A billentyűzetkarakterek átlagos minőségűek, rövid úton járnak és mindezt halkan teszik. A billentyűzet alátámasztása is egész jól sikerült, sehol nem hajlik vagy huppog. 

Fujitsu LifeBook A532 teszt

Fujitsu LifeBook A532 teszt

Sajnos az érintőpad már nem sikerült ilyen jól. A pöttyözött, recés kivitelezés se szépnek, se kényelmesnek nem mondható, valamint mérete se túl nagy. Az érintőpadot vezérlő gombok műanyagból vannak, rövid úton járnak és hangos kattanással működnek. Sajnos az elhangzottak mindegyike szöges ellentéte a számomra jónak nevezett irányvonalnak. Nagyon szívesen nyilatkoznék a dupla vagy egy ujjas görgetésről is, de se a gyári driverrel, se a synaptics tuchpad hivatalos driverével nem tudtam működésre bírni az érintőpad ezen tulajdonságát.

Kijelző

A zsanér kifejezetten erős és masszívan tarja kijelzőt holtjáték nélkül. A noteszgépben egy tükröződésmenetes TN+film technológiás, 16:9-es képarányú, 15″6 méretű, 1366×768-as felbontású LED háttér világítású kijelző található mely külső, erős fényhatás esetén is látható képet ad. Nincs az úgynevezett „tükör” effektus, amikor a fényes bevonat miatt magunkon kívül semmit nem látunk.

Fujitsu LifeBook A532 teszt

A TFT kijelzőkről annyit kell tudni, hogy minél magasabb a panel felbontása annál szebb a képe. Ez az általánosság igaz majdnem az összes gyártó összes modelljére. Sajnos itt mutatkozik meg a széria egyik legnagyobb gyengepontja, ugyanis a termék nem kapható 1366×768-nál nagyobb felbontású panellal. A tesztalany kijelzőjének betekintési szögei, színhűsége és fényereje viszont rendben van, tulajdonképpen átlagos. A fényerő eloszlás is egyenletes, szabad szemmel nézve nincsenek sem a sarkokban és alul sem jobban megvilágított részek, mely a LED technológiának köszönhető.

 

[BREAK] 

Hardver

A Fujitsu Lifebook A532-ben már a 3. generációs Intel Core i mobil processzora foglal helyet, melynek pontos típusjelölése Core i5-3210M. Az új Intel Ivy Bridge processzorait már a korábbi Lenovo IdeaPad Y580 tesztünkben kielemeztük, ezért ebben a tesztben csak röviden írunk róla. A processzor fizikailag 2 magos, de támogatja a Hyper Threeding technológiát, így kétszer annyi programszál párhuzamos futtatására képes, mint egy sima 2 magos processzor. Órajele 2,5 GHz, mely a TurboBoost technológia segítségével akár 3,1 GHz-en is tud működni. A Processzor teljesítményét szokásunkhoz híven több processzorral is összemértük, viszont a teljes összehasonlító táblázat megtekinthető a Laptopszalon CPU rangsor oldalán.

Fujitsu LifeBook A532 teszt

A Processzor tartalmaz még egy grafikus processzort is (IGP), melynek pontos típusjelölése Intel Graphics HD4000. Az új harmadik generációs Intel processzorokba található IGP már elegendő lehet az újabb 3D-s játékok futtatására is. Az Intel Graphics HD4000 részletes játéktesztje a notebookcheck.net oldalán, a többi videokártya részletes összehasonlító táblázata pedig megtalálható a Laptopszalon VGA rangsor oldalán.

Fujitsu LifeBook A532 teszt

Tesztgépünkben egy 320GB-os 5400rpm fordulatszámú WesternDigital merevlemez található, mely átlagos eredményeket produkált a HD Tune benchmarktesztjében.

Fujitsu LifeBook A532 teszt

Hőmérséklet és zaj

A Fujitsu LifeBook A532 noteszgép elődjével szöges ellentétben nagyon csöndes gépezet, viszont a csöndességnek mindig megvan az ára. Én régebben és most is azt az elvet vallom, hogy egy notebook inkább legyen hangos, mint sem melegedjen. A processzor hőmérséklete igaz magasabb egy átlagos noteszgépnél, de még így is a bőven elfogadható 52-53 °C körüli értéken mozogott.

Fujitsu LifeBook A532 teszt

Az Aida 64 terheléses tesztje során viszont meglepő módon nem lépte át a 69 °C processzorhőmérsékletet a notebok, viszont a ventilátor már hallhatóan bekapcsolt, de még így is jóval az átlag alatti zajszintet produkálta.

Burkolati-hőmérsékletek “alap” 

Fujitsu LifeBook A532 teszt

Burkolati-hőmérsékletek „játék”

Fujitsu LifeBook A532 teszt

Nem elírás! A notebok valóban hűvösebb játék közben, mivel akkor a ventilátor folyamatosan hűt, nyugalmi állapotban viszont passzív üzem lép életbe.

Üzemidő

A 6 cellás (10,8*4,3Ah) 4400mAh Li-Ion akkumulátor minimális fényerő és minimális terhelés alatt 7 óra 20 percet üzemelt. Közepes fényerővel és DiviX film folyamatos lejátszása közben viszont már csak 4 óra 35 percet sikerült mérnem. 

 

[BREAK]

Értékelés

Régóta vártam már, hogy kipróbáljam a Fujitsu LifeBook A532-t, mivel elődje a LifeBook A531 elnyerte a tetszésemet. Alapvetően egy jó minőségű, csendes, vállalható notebookról van szó, melynek kényelmes a billentyűzete, tükröződésmentes a kijelzője és jó szervizháttérrel rendelkezik. Viszont negatívan értékelem a Fujitsu azon döntését, hogy az all-round (belépő kategóriás) modelleknek lecsökkentette 3 évről 2 évre az alapgaranciáját. Természetesen ez bővíthető, hozzáteszem nem is sok pénzért (kb. 6000ft), de a magyar vásárlók többségében a 3 év alapgarancia a megbízhatóság egyik jelképe. Igazság szerint két dolog zavart a LifeBook A532-ben és az nem a 2 évre csökkentett alapgarancia. Az egyik a nehézkesen használható érintőpad, ami mondjuk az elődmodellben is katasztrófa volt, a másik pedig az átlagnál melegebb burkolat nyugalmi állapotban, cserébe viszont kapunk egy majdnem néma zajszintet. Félre értés azért ne essék, nem rosszak az értékek, de miközben ezen sorokat írom a noteszgépen, érzem, hogy a csuklótámasz melegíti a csuklómat. Nem rossz, de nem is kellemes bár a LifeBook A532 még mindig hívősebb, mint a MacBook Pro 13 noteszgépem.

Fujitsu LifeBook A532 teszt

Összességében tetszett a Fujitsu LifeBook A532, bár ebben az árkategóriában akad pár elég jó riválisa.

Fujitsu LifeBook A532 teszt Fujitsu LifeBook A532 teszt Fujitsu LifeBook A532 teszt Fujitsu LifeBook A532 teszt  Fujitsu LifeBook A532 teszt Fujitsu LifeBook A532 teszt

Fujitsu LifeBook A532 teszt

 

Pucu 

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

 

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?