Fujitsu LifeBook LH532 teszt

0
1202
Több Fujitsu noteszgép is járt már nálunk az elmúlt időszakban és mindegyik tesztünkben kiemeltük, hogy ez a Fujitsu már rég nem az a Fujitsu-Siemens, ami a magyar vásárlók tudatában él. Erről részletesebben beszámoltunk már a Fujitsu LifeBook A532 tesztünkben is.
 
 Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
A Fujitsu LifeBook sorozatának LH532-es típusjelölésű tagja a belépőszintű üzleti kategóriát képviseli. Az üzleti noteszgépek előnyeiről még korábban a „business notebook vs consumer notebook” című írásunkban készítettünk egy részletes összehasonlítást.
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
Anyaghasználat
 
Tekintve, hogy „business class”-ról van szó, még a belépőszint is megkövetelte a gyártótól, hogy ne a legolcsóbb megoldásokat alkalmazza. Ez a politika rögtön nyilvánvalóvá válik, ha megnézzük az anyaghasználatot. A fedlap és a notebook alja matt borítást kapott, ennél fogva nehezebben válik karcossá a felület és az ujjlenyomatok is kevésbé látszanak meg. A készüléket kinyitva a csuklótámasznál és a hangszóró körüli részeken gumírozott anyag fogad minket. Meg kell vallani; az előbbi egy hosszas gépelés alkalmával kifejezetten kényelmes tud lenni, cserébe viszont a kijelző keret és a billentyűzetet körül ölelő rész már sajnos csillogós lakkos borítást kapott. Kézbe fogva, alaposabban szemügyre véve látható, hogy igazán masszív összeszerelésről, tovább vizsgálva pedig megállapítható, hogy mindezek ellenére is könnyen szerelhető, mi több a zsanérok is elég erősnek bizonyulnak. Meggyőződésem, hogy ennél a gépnél a jövőben nem kell tartani minőségi problémáktól.
 
Használhatóság
 
A kis Lifebook LH532-es noteszgép egy 14 hüvelykes, 1366×768 natív pixelfelbontással ellátott matt kijelzővel rendelkezik. Minimális fényerő mellett is igen jól használható, a kijelző mattságából származó tükröződésmentes hatás is valódi előnyökhöz juttatja a felhasználót (ez esetben az éppen vonaton dolgozó tesztelőt, cikk írót). Sajnos, míg a színek és a horizontális betekintési szögek átlagosak, addig a vertikális betekintési szögek már nagyon gyöngék még akkor is, ha ez igaz az összes TN+film technológiás panellel ellátott kijelzőre.
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
Párhuzamba állítva a kategóriában jelentkező konkurenciával megállapítható, hogy a billentyűzettel semmi gond nincs. Halk és pontos, megfelelő nyomásponttal. Leginkább esztétikailag kritizálható, túlságosan hétköznapi, semmilyen jól felismerhető stílusjegyet nem tudhat magáénak cserébe viszont cseppálló, ezzel gondoskodva előre néhány munkahelyi balesetről. Meg kell hagyni, ez bizony bölcs lépés volt a Fujitsu-tól.
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
Az érintőpad, mint már sok esetben bebizonyosodott leginkább szokás kérdése. Esetünkben igen aprócska, gumírozott recés felületű és még azt is figyelembe véve, hogy a kezelésért felelős szoftver művelt olyan dolgokat melyeket nem igazán kértem tőle, jól kezelhető. Még a hozzátartozó gombok is gumírozottak, és a legnagyobb örömömre nem kattognak hangosan. Mivel a csuklótámasz is ugyan olyan anyagból készült, mint az érintőpad, sőt nincs külön szegélye vagy kimélyítése, sajnos gyakran előfordul, hogy ott próbálunk ujjunkkal navigálni, ahol nem is lehet.
 
Hardver
 
A 2. generációs Intel Sandy Bridge kódnévre hallgató processzorait már egy korábbi írásunkban kielemeztük, ezért ebben a tesztben szokásunkhoz híven csak röviden írunk róla. A LifeBook LH532-ben egy Intel Core i3 – 2328M processzor található meg, mely fizikailag 2 maggal rendelkezik, órajele pedig 2,2 GHz-en jár. Ez a processzorcsalád támogatja az úgynevezett Hyper Threading technológiát is, melynek köszönhetően 4 programszál párhuzamos futtatására is képes. Teljesítmény miatt nem nagyon kell aggódnunk, tekintve, hogy már ez a processzor is olyan tartalékokat raktároz melyet nagyrészt ki sem fogunk használni. Igazán nagy sebességnövekedést az SSD beépítésével érhetünk el, melyet a „Turbózza fel számítógépét és váltson SSD-re” című írásunkban olvashat el részletesebben.
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt Fujitsu LifeBook LH532 teszt Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
A video megjelenítésről egy dedikált és egy integrált memóriával szerelt grafikus vezérlő gondoskodik. Az előbbit az Intel szolgáltatja (Intel HD3000), míg az utóbbit az Nvidia (GT620M). A kettő közti összhangot az Nvidia Optimus technológiai megoldása garantálja, melynek köszönhetően automatikusan vált a grafikus vezérlők között éppen úgy, ahogy arra a felhasználónak szüksége van. Az Nvidia GT620M-en jól láthatóan még a komolyabb 3D-s játékok is egész jól elfutnak.
 
Játék
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
 
 
 
Tesztpad
 
Szokásunkhoz híven több ízben is megvizsgáltuk a LifeBook LH532 képességeit, melyet táblázatos formában szemléltetünk. 
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
Értékelés
 
Összeségében kijelentem, hogy igazán szuper készülék került a kezeim közé a LifeBook LH532 személyében. 14 hüvelykes méretben, matt kijelzővel, 3 év garanciával a kategória veretlen nyertese, sőt azt kell mondanom, hogy sok esetben veri a drágább készülékeket. Esztétikailag hagy némi kívánni valót maga után, de tekintve, hogy üzleti noteszgépről van szó, ez egy elfogadható kompromisszum. Újra hangsúlyozom: ez a Fujitsu már távolról sem egyenlő a magyar köztudatban el hírhedt Fujitsu-Siemens-el. A Fujitsu palettájáról valóban remek termékeket kapunk, mely tényről a 3 év garancia gondoskodik és a remek szervízhálózat.
 
A külsőségektől eltekintve egy fokkal kelletlenebb kompromisszumot jelenthet az átlagosnak mondható akkumulátor üzemidő, mellyel még egy 15.6 hüvelykes noteszgépet sem ver meg. A nagyjából 5 órás üzemidő ettől független is elég komoly lehetőséget biztosít a felhasználó számára, hogy a munkát elvégezze. Egyébként alap felhasználás mellett csöndes és nem igazán melegszik, ez utóbbi igaz rá akkor is ha megterheljük, de a ventilátor hangja ilyenkor már megjön. 
 
Örültem a matt kijelzőnek, az erős zsanéroknak, a viszonylag jó videokártyának valamint annak, hogy könnyen szerelhető, bővíthető a noteszgép, viszont az érintőpad néha kiidegelt. Nem a kezelhetőségével, bár ott is volt néhány számomra nem tetsző dolog hanem, hogy az érintőpad és a csuklótámasz szintjében és anyagában is megegyezik, emiatt pedig sokszor nem találtam az érintőfelületet sötétben. Valószínűleg ez idővel megszokható és persze a szemünk kímélése érdekében se használjuk a notebookot sötétben.
 
Összességében nagyon tetszett nekem a Fujitsu LifeBook Lh532, mely a fenti indokok miatt méltán az ajánlott kategóriába sorolható.
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 
Fujitsu LifeBook LH532
Laptopkalauz – ajánlott!
 
Fujitsu LifeBook LH532 teszt Fujitsu LifeBook LH532 teszt Fujitsu LifeBook LH532 teszt
Fujitsu LifeBook LH532 teszt Fujitsu LifeBook LH532 teszt Fujitsu LifeBook LH532 teszt
Fujitsu LifeBook LH532 teszt Fujitsu LifeBook LH532 teszt Fujitsu LifeBook LH532 teszt
Fujitsu LifeBook LH532 teszt Fujitsu LifeBook LH532 teszt Fujitsu LifeBook LH532 teszt
 

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét