Egy nemrégiben megjelent írásomban 2020 harmadik negyedévének laptop/telefon/tablet/stb. értékesítési adatait vettem górcső alá. Ezen adatokból pedig gyönyörűen látszik, hogy az asztali PC-k népszerűsége egyre csökken, azonban a laptopok és egyéb hordozható eszközök, mint a táblagépek és okostelefonok piaca egyre csak nő. Ezen eszközöket pedig nem kötjük Ethernet kábelre (telefon és táblagép esetében ez gyakorlatilag kizárt, azonban a mai trendek már a laptopokról is elhagyják Ethernet csatlakozót), ezáltal fontos az otthoni stabil és erős Wi-Fi hálózat. Mai cikkemben 4 olyan terméket fogok bemutatni, ami biztosan kiszolgálja az otthoni (vagy épp irodai) igényeket.

Érdemes pár dolgot a cikk elején leszögezni. Ilyen például a termékek kategóriája. Egyik termék sem az olcsó kategóriát képviseli, ez tény, azonban teljesítménye és az egész összképe egy teljesen más érzetet és élményt ad, mint egy 5-10 ezer forint router.

Már csak a termékek dizájnját megnézve láthatjuk, hogy igen, egy router bizony lehet szép is. A szép persze szubjektív kategória, azonban képzeljük el a megfelelő közegben ezt, valamint egy olcsóbb példányt. Teljesen más. Tegyük fel ha van egy gamer setupunk otthon, akkor ezen a routerek akár díszelemként is funkcionálhatnak az asztalon.

Hirdetés

Ha valaki nem értené mi is a különbség egy ilyen kategóriájú router és egy olcsóbb, akár a szolgáltató által ingyenesen juttatott eszköz között, akkor a cikk ezen része nekik szól:

Röviden úgy tudnám megfogalmazni, hogy mindent, amit elvárunk bármilyen routertől. Nagy hatótáv, stabil és gyors kapcsolat. Azonban a konzumerek, vagy hozzá nem értő emberek lehet nem is tudják, hogy hiába van erős és gyors internetük, ahhoz egy ugyanilyen képességekkel (erős és gyors) rendelkező router is kell, mivel ennek tulajdonságai határt szabhatnak az internet sebességének. Továbbá a hatótávolság sem mindegy. Ugyanis ha abból indulunk ki, hogy ha nagyobb, vagy átlagos de hosszú kialakítású házban élünk (utóbbi helyzet nálam fennáll) , akkor legalább két router szükséges ahhoz, hogy bárhol kényelmesen és gyorsan internetezhessünk. Egy ilyen routerrel pedig elég egy, és kényelmesen élhetjük életünket. Így már nem is olyan drága, ugye?

És akkor lássuk a medvét! Jöjjenek a termékek:

TP-Link Archer AX10

A négy eszköz közül a legolcsóbb darab, átlagosan 21 és 25 ezer forint közötti áron kínálják eladásra. A négyantennás szerkezet 5 GHz-es sávszélességen maximum 1201 Mbps-os sebességű internetet képes sugározni, amely 2,4 GHz-en 300 Mbps-ra csökken. Az 5 és 2,4 GHz iparági standardnak számítanak, a kettő közti különbség abban áll, hogy míg az 5 GHz sebességorientált, a 2,4 GHz inkább hatótávolságban remekel.

Ezt a terméket „3 bedroom houses”, azaz 3 hálószobás lakásokhoz ajánlja a gyártó, azaz ilyen házakban még bőségesen elegendő egy ilyen router. Ez persze függ a házunk kialakításától, építőanyagától stb. is. Az eszköz alkalmazza a Beamforming technológiát.

  • Beamforming: a technológia lényege, hogy a rádiójelet oda, és csak oda juttassa el, ahol a kliens várja azt, sehova máshova. A kliens jelet küld a routernek pontos pozíciójáról, ezáltal a router képes pontosan oda irányítani a rádió jelet. Ez számokban nem mérhető, nem nyomtatható a dobozokra, azonban használat során komoly előnyt jelent. Nem újkeletű a technológia, azonban régebben hiányzott a szabványosítás. Ez pedig azért vetett fel problémát, mert csak az adott gyártó bizonyos eszközeit érzékelte a rendszer olyannak, ahová a jelet küldenie. Ez a router már a továbbfejlesztett, szabványosított Beamformingot használja.

Ahogy már említettem, a router 4 db antennával rendelkezik, ezek mindegyike nagyteljesítményű, amely növeli a hatótávolságot és a sebességet.

Az OFDMA technológiának köszönhetően rendkívül sok Wi-Fit használó eszközzel képes egyszerre kommunikálni, azaz ha vendégeink jönnek sem fogja felmondani a szolgálatot. Vagy éppen az irodánk előtt várakozó ügyfelek sokasága is csatlakozhat a Wi-Fire.

Megszokhattuk már, hogy a routerek egy UTP kábel elosztóként is funkcionálnak, itt sincs ez másképp.

3 magos processzor található az eszközben, ez dolgozik azért, hogy a sok technológiát, amit a gyártó belegyömöszölt ebbe a kis eszközbe, alkalmazni tudja.

Tudnám még bombázni a kedves olvasókat egyéb technológiákkal, tulajdonságokkal, amelyekkel ez a router rendelkezik, azonban írásom célja nem a termékek adatlapjainak leírása. Főleg a különlegesebb és a legalapvetőbb tulajdonságaikat próbálom kiemelni, de ezen kívül képes minden olyanra, amire egy mondhatni „haladó” internetfelhasználónak szüksége van.

Méreteit tekintve 260 mm x 135 mm x 38,6 mm, a dobozban pedig a routert, hálózati kábelt, RJ45-ös szabványú Ethernet kábelt és üzembehelyezési útmutatót találunk.

TP-Link Archer AX20

Az előző eszközhöz képest ebben az esetben már 2,4 GHz-n is támogatott IEEE 802.11 ax, amely főleg üzleti és kereskedelmi szférában jön jól. Habár ez a router 5 GHz-n ugyanúgy 1201 Mbps-re képes, 2,4 GHz-en már egy erősebb, 574 Mbps-os teljesítményt hoz, ami majdnem a másik (300) duplája.

Nagyságrendileg 5000 forint a felára ezen eszköznek az előzőhöz viszonyítva, azonban ez az arany-középút szerintem a 4 közül.

Hatótávolsága is nagyobb az előző példánynál, ugyanis ez megkapta azt a bizonyos High Power FEM megoldást, amely technológia által a routerünk még nagyobb tereket tud internettel lefedni.

Négy magos processzorral rendelkezik, amelyek 1,5 GHz-en dolgoznak az internetezés szakadatlan élményéért. Portok terén ugyan az a felállás, mint előző társánál, 1x gigabit WAN port és 4x gigabit LAN port. Különbség azonban, hogy míg az előző eszköz 1 Amperen működött, az AX20 1,5 Amperen, ami tükrözi a nagyobb teljesítményt is.

Komoly előrelépés az előzőhöz képest, hogy az AX20-on található egy USB 2.0 port, amely számtalan plusz lehetőséget biztosít. Ez azonban az egyszerűbb felhasználókat nem biztos, hogy érinti, inkább a céges környezetben fontos, ott viszont nagyon. Többek között ilyen lehetőségeket biztosít az USB port: Apple Time Machine, FTP Server, Media Server, Samba Server.

TP-Link Archer AX50

Mondanám, hogy elérkeztünk a nagyágyúhoz, de az még egyel arrébb van. Óriási ugrás az előzőhöz képest, ez kétségtelen, ez az árán is meglátszik, ugyanis 38-40 ezer forint közötti áron kapható meg az eszköz. Cserébe, hogy duplájába kerül a legelső helyen kibeszélt AX10-nek, 5 GHz-es sávszélességen pontosan dupla annyi Mbps-t kapunk, aza 2402-t. Magyarországon tudtommal 2 Gigabites a legerősebb internet, amihez azért fűződnek kétségek, hogy mennyire 2 Gb a 2 Gb. De a lényeg: 5 GHz-en mindenre (is) elég ez a termék a sebességét tekintve. Továbbá az eddig taglalt eszközök közül ez az első, ami támogatja a HT 160-at.

2,4 GHz-en azonban érdekes módon ugyanannyit tud, mint az AX20, azaz 574 Mbps-ot. Az eddig taglalt eszközök közül ez az első, ami támogatja a DFS technológiát. Röviden erről annyit, hogy ettől is gyorsabb lesz a Wi-Fi.

Csatlakozók terén szintén az eddigi megoldást találjuk meg, azonban nagyon érdekes, hogy az ebben dolgozó processzor csak két magos. Azonban abban a pillanatban ez nem lesz érdekes, amint meglátjuk a router felső részének közepén meghúzódó Intel Inside feliratot. Bizony, egy Intel processzor tesz szolgálatot ebben a termékben.

Energetikailag ugyanúgy 12 Volton működik az eszköz, viszont az áramerősség felcsúszott 2 Amperre.

Csatlakozókban is egy komolyabb szintet képvisel az AX50, ugyanis itt már 1 db USB 3.0 portot kapunk. Ugyan azokat támogatja, mint az AX20, csak mindent gyorsabban csinál. Ezesetben már a biztonságot sem aprózták el, a router HomeCare™ Antivírussal jön ki a gyárból. A HomeCare™ nem csupán antivírusként képes funkcionálni, ugyanis Parental Controls funkciója is van, ami magyarra fordítva a szülői ellenőrzés. Ennek a keretein belül külön profilokat hozhatunk létre, szűrőket készíthetünk, blokkolhatunk alkalmazásokat, URL szűrést is alkalmazhatunk, vagy éppen időbeli korlátozást állíthatunk be.

TP-Link Archer AX 73 (új)

Csupán a külsejét megnézve is láthatjuk, hogy ezt nem aprózta el a TP-Link. Nyilván ez egy magasabb kategória szülötte, ez egyből lejön, azonban az adatokat látva még jobban megerősödik bennünk ennek tudata.

5 GHz-en 4804 Mbps-ot tud, amely már ipari méreteket ölt, átlag felhasználónak teljesen felesleges. Ami érdekesebb, az 2,4 GHz-n 574 Mbps. Hiába, az alacsonyabb frekvencia nagyobb teret ad de lassabbá tesz.

Az előző 3 eszköz 4 antennájához még hozzácsaptak kettőt a gyárban, csak hogy biztos legyen. Természetesen ezek is magas teljesítményűek, óriási helyet képesek lefedni hálózattal.

Támogatja az eddig taglalt routerekben felhasznált technológiák mindegyikét (amiből van újabb, jobb természetesen ez azt használja). Ezen a példányon 1 WAN és 4 LAN port van, ebből két LAN port támogatja a Static Link Aggregation (LAG) technológiát is.

12 Volt mellett itt már 2,5 Amperes áramerősségről beszélünk.

Itt már olyan speciális tényezők, technológiák is a szemünk elé kerülnek, amiket egy átlagos felhasználó még csak véletlen sem érzékel. Itt most nem arról beszélek, hogy távolról is igen gyors internetet garantál, hanem különleges tulajdonságokról, vagy épp strapabíróságáról, minthogy 0 fokban is képes stabilan működni.

Összefoglalás

Az első három routert emelném ki, mint azon kategóriába tartozó eszközök, amiket az átlag felhasználó még ki tud használni. Az AX10 és AX20 kifejezettek jó és megtérülő befektetés lehet, ha az ember folyamatosan bajlódik jelenlegi routerének lefedettségével, vagy szeretné ténylegesen kihasználni erős internetét (amelyért ugye fizet). Konzumer, vagy átlag felhasználásra ez első kettő, míg céges környezetben már a harmadik versenyzőt ajánlom, az AX50-et. Ennél az eszköznél már minden adott, hogy egy modern légkört teremtsünk, és nem is olyan drága, hogy akár egy kisebb vállalkozás ne termelné ki az árát.

Az utolsó darab, – amely erősen a prémium kategóriába született egyed – már az a kategória, hogy akinek ilyenre szüksége van, az tudja, hogy szüksége van rá, és céltudatosan vásárol.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét