Hálózatunk leghasznosabb tagja: a NAS

Mi az a NAS? Miért jó a NAS egy háztartásban?

 

A NAS a Network Attached Storage, azaz egy hálózatra csatlakoztatható háttértár. A NAS képes arra, hogy a felhasználók helytől függetlenül elérjék az adataikat, legyenek adott hálózaton egy háztartáson belül vagy éppen úton egy másik földrészre. Mivel itt egy internetre is csatlakoztatható eszközről van szó így nem probléma, hogy egyszerre többen több helyről is elérhessék a tároló(ka)t, legyen szó akár okostelefonról, tabletről vagy laptopról.

Felépítését tekintve ez egy általános kiszolgáló, ami támogat gyakorlatilag minden operációs rendszert, a belső felépítése pedig egy célhardver amit direkt erre a feladatra készítettek fel és támogatták meg a szoftverrel, amit mi is láthatunk már.

 

Hálózatunk leghasznosabb tagja: a NAS Hálózatunk leghasznosabb tagja: a NAS

Legfontosabb funkciói:

 • Kapunk egy újabb meghajtót a számítógépünkön azzal a különbséggel, hogy fizikailag ezt nem kell behelyezni semmilyen portba vagy üres helyre, elég csupán az eszközhöz csatlakozni vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolattal.
 • Beállítható biztonsági opciók, így minden felhasználó csak azt éri el amit megenged számára a protokol, ez vállalati, de akár otthoni esetekben is igen fontos.
 • Mindenhonnan elérhető ahol internetkapcsolat van. Az eszköz is lehet asztali PC-től kezdve egyszerűbb okostelefonig szinte bármi.
 • Alacsony energiafogyasztás. Célhardverről van szó így nincsenek rajta feleslegesen hőtermelő és energiafogyasztó alkatrészek és perifériák. Egy asztali számítógép fogyasztásának töredékéből tudjuk üzemeltetni.
 • A tárolóképesség gyakorlatilag csak rajtunk múlik, hiszen a több hellyel rendelkező NAS-okba több merevlemezt is elhelyezhetünk amivel napjainkban minden további nélkül elérhető a 10GB feletti összkapacitás.
 • Hála a grafikus felületnek és a segédprogramoknak nincs szükség komolyabb tudásra egy alapkonfiguráció beállításához.
 • A maximális sebesség/biztonság megszállotjainak RAID tömbök kezelésére is lehetőség nyílik.
 • A médiaszerver bekapcsolásával okosTV-vel és egyéb kivetítővel is tud kommunikálni az eszköz külön lejátszó nélkül
 • Mailszerver, így gyakorlatilag saját levélküldő szolgáltatást készíthetünk.
 • iTunes szerverünkkel pedig az Apple termékeinken tudunk zenét és videót streamelni úgy, mintha a saját eszközünkön lenne a tartalom
 • FTP szerver, amivel egyszerűen tudunk oda-vissza mozgatni állományokat a NAS-ra és arról az eszközünkre
 • P2P szerver, amivel torrentek letöltése és visszaosztása egyszerűsödik le lényegesen
 • Webszerver, amivel weboldalainkat is saját magunk tudjuk működtetni
 • Nyomtató megosztása a hálózaton
 • Könnyen bővíthető tárkapacitás
 • NAS-ok és külső merevlemezek közötti kommunikáció és backup lehetőség
 • Linux, Windows és OSX kompatibilis, hiszen gyakorlatilag egy weboldalt kell csak elérnünk. A hálózati meghajtó felcsatolása után úgy dolgozhatunk a NAS winchesterére, mint ha az a saját gépünkben lenne
 • Kompakt méret: gyakorlatilag HDD méreténél nem sokkal nagyobb eszközökről beszélünk
 • Lássuk a konkrét eszközünket ami egy D-Link DNS-320L lett egy külön tesztben pedig ezen keresztül mutatjuk be a különböző funkciókat.

 

 Hálózatunk leghasznosabb tagja: a NAS Hálózatunk leghasznosabb tagja: a NAS

 

Tekintsük meg a hivatalos leírást miket ígér nekünk a gyakorlatban ez a nagy mennyiségű funkció:

A D-Link ShareCenter Cloud NAS képes valamennyi laptop és okostelefon számára bármikor és rendkívül egyszerűen elérhető módon biztonságosan tárolni minden médiafájlt vagy dokumentumot. Mindehhez pedig olyan webes környezetet biztosít, mely jelentősen megkönnyíti a böngészést anyagaink rengetegében, vagy azok továbbítását médialejátszók, játékkonzolok vagy okostelefonok irányába.

A személyes felhő – mintha otthon lennél

Az okostelefonok, tabletek és más mobil készülékek elhozták a hordozhatóság jelentette kényelmet. A hordozhatóság ára a tárkapacitás volt: a mobil eszközök memóriája nem képes tárolni a folyamatosan növekvő méretű filmeket, fotók ezreit vagy éppen a bemutatandó céges prezentációkat. A nyilvános felhőszolgáltatások (Amazon S3, Google Drive) pedig nem kellően biztonságosak: ha családi fotóink nem is vesznek el, a fiók vagy a jelszó elvesztése időlegesen vagy végleg elérhetetlenné teszi ezeket – mások számára pedig ezek megszerzése akár elérhetővé is. Mindezért még fizetnünk is kell.

A D-Link a személyes felhőben hisz: Tárold az adataid otthon, és érd el azokat bárhonnan, bármikor a D-Link ingyenes mydlink portáljáról vagy az iPhone illetve Android alkalmazásával. Tartsd a kontrollt a kezedben, és döntsd el Te, ki mely fájlokhoz férhet hozzá, és bővítsd a mobil készülékekkel elérhető tárhelyet akár 6TB-ra. Töltsd le mobilodra otthoni fájljaid, vagy helyezd biztonságba azonnal a telefonnal készített fotókat, videókat a D-Link SharePort Mobile alkalmazással.

Multimédia megosztása és továbbítása

Ha már a biztonságos tárolás, és a távoli elérés biztosított, jöhet a kényelem. A ShareCenter Cloud NAS DLNA tanúsított, így az itt tárolt filmeket számos ismert médialejátszó illetve a Smart TV készülékek (Samsung, Sony, LG) képesek megjeleníteni. Az iPod, iPad és iPhone tulajdonosok a beépített iTunes médiaszervert használhatják, míg a Torrent közösség a szintén integrált, három kattintással beállítható P2P BitTorrent alkalmazást veheti igénybe.

Összeszerelés és beállítás néhány mozdulattal

A ShareCenter™ Cloud RedDot Design Award-dal kitüntetett házába felülről mindeféle szerelés nélkül becsúsztatható két 3,5” szabványos SATA merevlemez, egyenként akár 3TB kapacitással. A beállítás varázslóban megadhatjuk, milyen RAID szintet szeretnénk (Standard, JBOD, RAID0 és RAID1), majd a lemezek formázása után használatba is vehető az extra tárhely.

Széleskörű backup védelem

A ShareCenter™ Cloud időzített helyi és távoli backup lehetőségeket kínál a hálózaton található számítógépekről vagy akár pendrive-okról is (push button backup). Természetesen a népszerűbb cloud szolgáltatások, így az Amazon S3 vagy az Apple Time Machine is rendelkezésre állnak.

Végre egy NAS MAC gépekhez

A D-Link Cloud a platform-függetlenséget szem előtt tartva kifejezetten a Mac tulajdonosoknak is tartogat csemegét: a D-Link Storage Utility Mac-re készített verziójával feltérképezhetők a D-Link NAS készülékek, elvégezhetők a LAN beállítások, és a HDD-k csatlakoztatásai virtuális meghajtókként. A ShareCenter Cloud támogatja az Apple Time Machine alkalmazást lehetővé téve a 10.5-ös verziótól kezdve az OS X-et futtató Mac gépek backup mentését a ShareCenter NAS-ra.

D-Link Green

A D-Link Green termékcsalád többi tagjához hasonlóan a DNS-320L is számos környezetbarát energiatakarékos funkcióval rendelkezik: a merevlemezek készenléti módba helyezése vagy a ventilátorsebesség hőmérséklethez igazítása csökkenti az áramfogyasztást, minimalizálja a zajkibocsátást, és megnöveli a készülékbe helyezett merevlemezek üzemidejét. 

 

Lássunk egy egyszerűbb ábrát, hogyan is néz ki egy ilyen rendszerbe illesztett hálózati tároló:

Hálózatunk leghasznosabb tagja: a NAS

Összegezve:

A felhasználók szinte minden igényét kielégíti, tehát a NAS szolgáltatásköre, legyen szó munkáról, játékról vagy egyszerű filmezésről és dokumentumszerkesztésről.

A munkahelyen és több eszközön tárolt adatok így könnyedén szerkeszthetővé válnak egy csoport számára, a játékosok egymás között tudnak egy LAN party alkalmával megosztani fájlokat és alkalmazásokat, a filmek és zenék megosztása és lejátszása szintén könnyedebbé válik egy NAS-al a hálózatunkon.

További pluszt jelent, hogy meglévő eszközeink lehetőségei is kibővülnek. Okostelefon, TV és tablet is tartózkodhat egy hálózatra kötve és helytől valamint alkalomtól függően bárhol és bármikor lejátszhatjuk kedvenc sorozatainkat és filmjeinket vagy zenetárunk is könnyedén elővarázsolható.

A felhőtárhelyen is túlmutat a rendszer, hiszen képes visszatölteni a letöltött torrentfájlokat, közben sem kell a gépünket bekapcsolva tartani hosszú időn keresztül. Persze ezen felül továbbra is képes felhőtárhelyként működni.

Végül pedig a legjobb tulajdonsága: anélkül lehet eszközünk sokkal nagyobb tárkapacitású, hogy külső HDD-t vagy pendrive-ot kötnénk rá, ezáltal továbbá is ugyanolyan mobil lehet az eszköz amit használunk, mint azelőtt.

Következő tesztünkben pedig részletesen is bemutatunk szoftveres és hardveres oldalon is egy NAS-t!

 

Mulder

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?