Honor 7 teszt

A nem is olyan régen tesztelt Honor 6 Plus után, illetve az ismerősnél kipróbált 6 után, izgatottan vártam, hogy mit tud újítani a gyártó, hiszen az elődök is nagyon jó készülékek voltak. Szerencsére nem kellett csalódni, a 7 is folytatja a kijelölt utat. Minőségi összeszerelés és anyagok, erős hardver, és sok extrát adó szoftver, ha gyorsan össze kéne foglalni pár szóban a készüléket, amelyet a Honor és a Laptopszalon biztosított.

Honor 7 teszt

Külső

A kinézet nem sokat változott az elődhöz képest, az anyaghasználat viszont annál inkább. Már a teljes üveg felállás sem volt bazári, azonban a készülékház a 7 esetében fém. Csupán alul és felül található egy-egy kis műanyag rész, nyilván az antennák működése miatt. A hátlap síkjából kiemelkedik egy kicsit a kamera, mely mellett dupla LED villanó foglal helyet. Alatta található egy ujjlenyomat-olvasó, mely multifunkciós. Nem csak az ujjlenyomat azonosítására képes, hanem érzékeli az érintést is. Ennek működéséről és a kameráról részletesebben lejjebb lehet majd olvasni.

Honor 7 teszt

Az előlap nagy részét az 5,2 hüvelykes, fullHD felbontású IPS panel foglalja el. Színei és betekintési szögei kiválóak, lehetne fanyalogni, hogy nem QHD, de véleményem szerint bőven elegendő ez a felbontás is ekkora kijelzőn. Felette a szokásos fény- és közelségérzékelő, hangszóró, melybe értesítési LED-et építettek, a kamera, és munkáját segítő LED található.

Honor 7 teszt

Az infravörös port, a 3,5mm-es jack csatlakozó és az egyik mikrofon a telefon tetejére került. A 6 hibájából tanulva a hangszórót az alsó részre tették, a microUSB csatlakozó és a másik mikrofon mellé. A jobb oldalon a hangerő gombok és a lezáró és feloldó gomb kapott helyet. A másik oldalon van a SIM tálca, melybe van 2db SIM kerülhet, vagy egy SIM és egy microSD kártya. Szintén itt van az Okosgomb, melyre beállítható, hogy szimpla, dupla és hosszan tartó nyomásra milyen műveletet hajtson végre a telefon.

Honor 7 teszt Honor 7 teszt

Honor 7 teszt Honor 7 teszt

Hardver

A 8 magos (4db 1,8GHz Cortex-A53 és 4db 2,2GHz Cortex A8) Kirin 935 bőven elegendő teljesítménnyel bír a gyors működéshez. Amin kicsit lehet fanyalogni, a Mali T628MP4 grafikus gyorsító. Hétköznapi használatnál nem jön ki a korossága, azonban komolyabb játéknál, mint a Real Racing 3 a gyors pályákon be tud szaggatni. 3GB RAM-ot és 16GB beépített memóriát kapott, utóbbi egy SIM kártyát használva microSD-vel bővíthető. Az Antutu teszt alatt ennek a felállásnak 50.000 körüli pontot sikerült elérni.

Szoftver

Miután megkaptam a készüléket, már jelzett is, hogy új frissítés tölthető le, amit le is töltött és fel is telepített. A telefonon futó rendszer az EMUI névre hallgat, annak is a 3.1-es verziója, amely az Android 5.0.2-re épül. A felület letisztult, mégsem túl egyszerű. Muszáj megemlíteni a rendszer memóriakezelését, amiről példát lehet venni. Pusztán kíváncsiságból megnyitottam 8 lapot a Chrome böngészőben, átváltottam Facebookra, majd elindítottam a Real Racing 3-at. Még 3-4 app megnyitása után is a memóriában tartotta őket, tehát azonnal megnyitotta az alkalmazásokat, nem kellett várni, és a böngészőben megnyitott lapokat sem töltötte újra. Tette ezt mind úgy, hogy a 3GB RAM-ból 1,3 általában szabadon volt.

Honor 7 teszt Honor 7 teszt Honor 7 teszt

Alkalmazásmenü nincs, a kezdőképernyőkre kerülnek az ikonok és a widgetek is. Cserébe viszont rengeteg extra került beépítésre. Vannak témák, amelyek az ikonok színét és kinézetét is megváltoztatják. A szoftver jelez, ha valamelyik alkalmazás sokat fogyaszt, a Védett alkalmazások menüpont alatt be is állíthatjuk, hogy melyik maradhat futva a háttérben a kijelző lekapcsolása után, illetve melyik záródjon be. Arra is lehetőségünk van, hogy beállítsuk milyen értesítéseket (állapotsáv, szalagcímek és zárképernyő) küldhetnek a programok, illetve, hogy milyen adatkapcsolatot használhatnak. A hívásokat átfordítással lehet némítani, felemeléssel halkabb lesz a csengés, illetve a fülünkhöz emelve felveszi a hívást. Nem hiányzik a dupla koppintásos feloldás és az egykezes felület sem, amelyet az alsó érintőgombokon való végighúzással tudunk aktiválni. Ugyanez az egykezes felület beállítható a billentyűzetre és a tárcsázóra is. Az érintőgombok sorrendje is felcserélhető, illetve az értesítési sávot lehúzó gombbal bővíthető. Kikapcsolt kijelzőnél pedig előre megadott betűk rajzolásával tudunk elindítani programokat. A készülék rázásával és döntésével az ikonokat és widgeteket lehet újrarendezni.

Honor 7 teszt Honor 7 teszt Honor 7 teszt

Korábban szó volt az ujjlenyomat-olvasóról. Gyorsan működik, kényelmes helyen van, azonban a helyes érzékelés megoszokást kíván, ugyanis az ujjbegy közepével kell hozzáérni. A felület érintésérzékeny, ha szimplán hozzáérünk, akkor visszalép, ha hosszan, akkor pedig a főképernyőre dob minket. Lefelé húzva az értesítési sáv jelenik meg, míg felfelé húzva az alkalmazásváltó. Egyébként hívásfogadásra, vagy akár fényképek készítésére is lehet használni.

A Telefonkezelő alkalmazással tudunk állítani az energiakezelésen, tárhelyet és memóriát felszabadítani, a zaklatásszűrő segítségével szűrni a nem kívánt hívásokat és sms-eket. Alkalmazásokat is lehet zárolni, megadhatjuk a „Ne zavarj” időszakot, és az akkor engedélyezett értesítéseket és hívásokat. Kapunk még egy Tükör alkalmazást, ami a névből kikövetkeztethető, hogy az első kamerát használja, mintha tükörbe néznénk. Az újság apró betűinek elolvasására a Nagyitó használható tökéletesen. Kapunk még pár előretelepített játékot, de ezek csak demó verziók, szerencsére nem foglalnak sok helyet.

Honor 7 teszt Honor 7 teszt Honor 7 teszt

Mivel került infravörös port is a készülékbe, ezért az Okos vezérlő segítségével különböző eszközöket tudunk vezérelni. Ha esetleg nem lenne a listában olyan, ami nekünk kell, akkor meg tudjuk tanítani a különböző gombokat a készüléknek. Külön tetszett, hogy gyárilag Swype billentyűzet van, ami bár nem olyan részletesen testre szabható mint a Play-ből letöltött verzió, de nagyon jól használható.

 

Kamera, multimédia

A hátlapi kamera 20 megapixeles, és a Sony-tól érkezik. Kéttónusú LED villanó segíti a munkáját nem megfelelő fényviszonyok között. Sajnos esti fotóknál elég sokat babrál a fénykép elkészülte előtt a szoftver, ezért érdemes stabilan tartani a készüléket, ugyanis optikai képstabilizátor híján könnyen elmosódhat. A dupla LED villanó ellenére szabad téren nem készülnek jó fotók, egy garázst viszont egész szépen bevilágítanak.

Honor 7 teszt Honor 7 teszt

Megfelelő fényviszonyok között azonban nagyon gyors a fókuszálás és a képkészítés. A kamera szoftver, mely indítható a galériából is egy lefelé húzásal, viszont kicsit keszekusza. Két helyen is lehet módokat választani, az exponáló gomb mellett a Fénykép, Videó, Szépítés, Fénnyel festés és Jó étel (mellyel az éppen elfogyasztandó étekről tudunk csodás fotót készíteni) módok között lehet váltani. Aztán a másik oldalon a 3 vízszintes vonalra bökve megint kapunk egy sor módot. A Lassított mozgás, Panoráma, Éjjeli és HDR mód gondolom nem szorul külön kifejtésre. Az Utófókusz opcióval utólagosan tudunk fókuszpontot állítani a képen, a Legjobb fényképpel több fénykép készül, és azokból lehet kiválasztani a számunkra legjobbat. A Vízjel aktiválásával rákerül a képre az aktuális időjárás, a tartózkodási helyünk és a dátum. Tudunk még Time-lapse felvételt készíteni, illetve Hangjegyzetet is tudunk csatolni a képhez. Ha ez nem lenne elég, egy harmadik menüpontban lehet még állítani jópár dolgot, például, hogy hangvezérléssel készüljenek a képek, ha mosolyt észlel a szoftver akkor készíti a képet, objektumkövetés is beállítható. Időzítő is van, GPS adatokat is el tud menteni, manuálisan pedig ISO-t, fehéregyensúlyt, expozíciót, telítettséget, kontrasztot és fényerőt is lehet állítani. Rengeteg az állítási lehetőség és mód, így szétszórva viszont kicsit el lehet veszni a sok opció között. Videót maximum fullHD-ban képes rögzíteni, itt tekinthető meg a minta. Sajnos gyengécske a minőség, a képeket látva jobbra számítottam.

Honor 7 teszt Honor 7 teszt Honor 7 teszt

Honor 7 teszt Honor 7 teszt Honor 7 teszt

Honor 7 teszt Honor 7 teszt Honor 7 teszt

Honor 7 teszt Honor 7 teszt Honor 7 teszt

A Videólejátszó szépen teszi a dolgát mindaddig, míg AC3-as hanggal nem kell boldogulni, akkor ugyanis egy hang sem kerül lejátszásra. Persze ez utólag könnyen orvosolható probléma.

Adatkommunikáció, akkumulátor, konklúzió

A Honor 7 kétkártyás verzióban kerül forgalomba, nanoSIM méretű kártyákat fogad, és mindkét foglalat 4G képes. Ha viszont bővítenénk a belső memóriát, akkor le kell mondanunk a kétkártyás módról. Ahogyan az előd, úgy a 7 is dual active, ami azt jelenti, hogy ha az egyik kártyán éppen aktív a hívás, a másikat nem dobja le a hálózatról. A Bluetooth 4.1-es, a dual band Wifi már a 802.11a/b/g/n/ mellett ismeri az ac szabványt is, érzékenysége nagyon jó. Az USB 2.0-ás, MTP és OTG képes. A helymeghatározáshoz a GPS és GLONASS műholdakat is használja a készülék. Sajnálatos módon az NFC kimaradt, pedig 2015-ben egy felső kategóriás készülékben elvárható lenne.

A nem cserélhető akkumulátor 3100mAh kapacitású, gyorstöltésre is képes, így fél óra alatt 30%-ra tud tölteni. Nagyjából 4-5 óra kijelzőidő érhető el, aki kevesebbet használja a telefonját, akár két napot is tud vele teljesíteni.

Mindez mennyibe kerül? 128 ezer forintot kérnek érte. Persze vannak hiányosságai, de nem is a tökéletesség a cél ennyi pénzért. Kapunk hivatalos 2 év itthoni garanciát, akár két SIM kártyát is tudunk egyszerre használni, a hardver felsőkategóriás, az összeszerelés és az anyagok kifogástalanok, a szoftver nagyon jól optimalizált, és tele van extrákkal. A Honor (és Huawei) ismét egy nagyon jó ár/érték aránnyal bíró telefont készített,  látszik, hogy tudnak jó készülékeket gyártani, nem véletlenül készül a nemrég bemutatott Nexus 6P a Huawei-nél.

Honor 7 teszt

Honor 7 teszt

DMR

 

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?