HP 14-bs002nh teszt – az SSD a megmentője?

HP 14-bs002nh notebookot a Laptopszalon ajánlotta fel, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon kecskeméti üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Bevezető

Nem mindenki vágyik csúcsteljesítményre, nem mindenki szeretne kifizetni több százezer forintot azért, hogy jobb kijelzője, esetleg hosszú üzemidővel szerelt laptopja legyen. A HP leginkább az üzleti szegmensbe szánt készülékeiről lett ismert, ám nem csak ezen a piacon nyújtanak alternatívát a felhasználóknak. Vegyük például tesztalanyunkat, a HP 14-bs002nh-t, ami tényleg nem egy bivalyerős gép, cserébe viszont olyan olcsó, hogy aki ennyiért akar új masinát vásárolni, jobbra feltétlenül nem számíthat.

A laptop persze bőven igényel kompromisszumot, főleg a külső terén, de azért igazából sehol nem nyújt kiemelkedőt, tényleg arra való, hogy otthon az asztalra tegyük (néha talán elvigyük magunkkal), majd böngésszük az internetet, szerkesszünk dokumentumokat, esetleg nézzünk filmeket.

Adatlap
HP 14-bs002nh
Processzor   Intel® Celeron® Processor N3060 (2M Cache, up to 2.48 GHz)
Lapkészlet Braswell
Memória 4 GB DDR3L 1600 MHz
Kijelző 14″ (1366 x 768 pixel), TFT, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel HD Graphics 400
Nincs
Merevlemez 128 GB M.2 SSD
Optikai meghajtó 8 x DVD-RW
Protok és csatlakozók VGA, Ethernet, HDMI, 2 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, 3,5 mm jack, SD-olvasó, Kensington
Kommunikáció WiFi (802.11b/g/n), Bluetooth 4.0
Egyéb HP TrueVision HD webkamera
Akkumulátor kapacitása 41 Wh
Méret 340 x 240 x 23,7 mm
Tömeg akkumulátorral 1,7 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer FreeDOS
Fogyasztói ár (2017.10.) 104 990 forint (akciósan 92 990 forint)
Garancia 36 hónap

Külső

A  HP 14-bs002nh 340 x 240 x 23,7 mm-es dimenziókkal rendelkezik, amelyhez 1,7 kg-os tömeg párosul. Mivel egy nem túl apró méretű notebookról beszélünk, érezhető, hogy a kedvező tömeg valami nem túl jó jelre utal. Akinek pedig ez a megérzése, ő bizony elmehet jósnak. A HP üdvöskéje megtestesíti ugyanis a plasztik gép fogalmát, kívülről szinte teljes egészében műanyag a matéria, amivel nem lenne baj, de az összeszerelési minőség azért messziről hirdeti, hogy elég olcsó megoldásról van szó.

Főleg a billentyűzet körüli és az alsó rész találkozásánál érdemes nyomogatni a lapost ahhoz, hogy gyönyörűnek abszolút nem nevezhető ciripelésbe kezdjenek az egymással érintkező plasztik elemek. Recseg-ropog itt minden, éppen ezért nem kell feltétlenül magunkkal cipelni. Két zsanér tartja a panelt, ez olyan 135-140 fokban engedi kihajtani a fedelet, teljesen ledönteni nem lehet (mondjuk továbbra sem értem, ki akarná úgy használni).

Csatlakozás

Mivel egy aránylag méretes eszközről van szó, jutott bőven hely oldalt a csatlakozóknak. A HP 14-bs002nh bal oldalára került a töltőcsatlakozó, hűtés kivezetése, a VGA, az Ethernet, a HDMI, két normál USB 3.1-es csatlakozó, valamint a 3,5 mm-es jack kimenet. A két USB elég szűkösen fért egymás mellé, nagyobb vagy dizájnosabb pendrive-okból kettő biztosan nem fér el egymás mellett.

A gép jobb fele is tartogat meglepetéseket: itt vannak az állapot- és töltésjelző ledek, az SD-kártyaolvasó, az USB 2.0-s port és a Kensington zár között pedig egy 8x DVD-RW optikai meghajtó foglalja a helyet.

Kijelző

A HP 14-bs002nh külsejénél már erződött a kedvező ár egyik velejárója, de a kijelzőre pillantva is tudni fogjuk, mégis melyik árkategóriából válogattuk ki a gépet. A 14 hüvelykes képernyőn 1366 x 768 pixel jelenik meg, megfelelő távolságból nézve azért nem zavaró az alacsony pixelsűrűség, a Windows rendszer aránylag jól kompenzálja ezt. Nyilván a felbontás egy dolog, a panel minősége a másik fontos szempont, ám itt sem brillírozik túlságosan tesztalanyunk.

A TFT-panel ugyanis a színeket nem adja vissza túl jól, nagyjából 50-60%-os sRGB indexszel számolhatunk, tehát viszonylag fakó a panel, ráadásul nem is túl fényes, 250 nitnél ne várjunk többet. Emiatt kültéren már problémás lehet a tartalomfogyasztás, főleg erősebb napsütésben, az mondjuk némileg javít a probémán, hogy matt felületet kapott a megjelenítő, tehát nem fog visszacsillanni rajta szinte semmi és az ujjlenyomatokat sem gyűjti, na nem mintha annyira a panelt akarnánk nyomogatni, hiszen az érintéseket nem támogatja.

Hardver

A HP 14-bs002nh lelke egy Intel Celeron N3060-as lapka a maga kétmagos processzorával. Ennek munkáját segíti 4 GB, alacsony fogyasztású DDR3L rendszermemória. A grafikus teljesítményt, elnézést, képességet az Intel HD Graphics 400-tól várhatjuk. Igazából a 128 GB-os M.2-es SSD az igazán jó hír, sok dolog nem fér el persze rajta, tehát vagy külső tárolóegységet veszünk igénybe, vagy az optikai meghajtó helyére ültetünk be még egy eszközt.

Processzor

Az Intel Celeron N3060 pont arra való, amire szánták, mégpedig hogy a legszükségesebb feladatokat ellássa, de annál többet egy pici se nyújtson. A 14 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapkában egy maximum 1,6 GHz-en pörgő kétmagos processzor dolgozik, hyperthreading nincs, tehát a két mag két feladatot tud egyszerre számolgatni. A Braswell architektúrájú CPU a HDD-knél lényegesen gyorsabb SSD-vel sem tudja néha felvenni a ritmust, érdemes felkészülni arra, hogy lesznek többnyire rövidebb, de néha egy picit már idegtépő hosszúságú megakadások.

Grafikus gyorsító

A grafikus gyorsítót még a GPU-Z is csak általános Microsoft videokártyaként emlegeti, pedig típusa hivatalosan Intel HD Graphics 400. Lehet a GPU is inkább álcázta magát, mert teljesítménye arcpirítóan kevés, nyilván a HD panel meghajtását képes ellátni, sőt, még ilyen felbontású filmek lejátszása esetén sem esik kétségbe, ám ha játszani kell, akkor tényleg csak az aknakeresőt érdemes elindítani. Na jó, a passziánsz sem fogja megdöbbenteni. Azért ha valaki szereti kínozni magát, akkor azért elindíthat valami komolyabb játékot is, aztán majd rádöbben a száraz valóságra: játszani nem lehet a gépen. Vagyis de, a Dirt Rally 1024 x 768-ban alacsony beállítások mellett azért akár 35 fps-t is hozhat, de a FIFA 15 is elzötyög ilyen minőségben.

Beviteli eszközök

Elég érdekes döntést hozott a HP a billentyűzetet illetően. Ahogy rápillantunk a klaviatúrára, azt hisszük a hosszú enter miatt, hogy amerikai a kialakítás. De nem! Hajrá facebookos, újgenerációs társadalom, egy teljesen szokatlan megoldással szembesülünk. Megvan ugyanis minden karakter, csak nem mindig ott, ahol számítanánk rá, elég csak a hosszú “í”-nek elhelyezkedésére gondolni. Ezt megszokni jó kis tortúra lesz. Tényleg egy kicsit az az érzése, hogy a gyártó a fiatalokra lőtte a gépet, akik lassan már ékezeteket sem írnak egy-egy messengeres üzenet során. A billentyűk elhelyezkedése mindenesetre kényelmes, nyomáspontjuk jó. A háttérvilágítás csak álom, nincs ilyen funkció.

Nyilván az ár/érték arány miatt az előbb leírtakat csak-csak le lehet nyelni. De ezt a touchpadet használni igazi kiszúrás. Eleve az, hogy nem nyomható be a tapipad, hanem az oldschool két egérgombos megoldásra kell áttérni, már az is észveszejtő, de hogy pár 50-es érményi a hely, az megint egy mellbevágó érzés, az egér beszerzése még akkor is kötelező a laptop mellé, ha a touchpad érintésérzékenység aránylag megfelelőnek is mondható.

Hang, kommunikáció

Ha valaki szereti a mulatósat, a mai popslágereket, vagy éppen a klasszikus zenét, az nagyon jó hír, ám ettől még a HP 14-bs002nh nem fog olyan minőségben megszólalni, hogy egy buli alkalmával erről szolgáltassuk a muzsikát. Persze arra bőven jó, hogy mondjuk egy filmet megnézzünk, mert legalább viszonylag hangos, de a magas és a mély hangok sem csengenek szépen, picit dobozos az egész.

Két fő kommunikációs modul van a laptopban, amiről szót kell ejteni: az egyik a 802.11b/g/n-es Realtek RTL8723DE WiFi chip, a másik pedig a Bluetooth 4.0, mindkettő a rendeltetésének megfelelően működik, de előbbivel érdemes vigyázni, mert már az otthoni netek többsége is gyorsabb elméleti sebességet ígér, mint maga a a WiFi-kártya.

Zaj, hűtés, üzemidő

A ventilátor nem azért van, hogy pihenjen, legalább a gyártó szerint, a HP 14-bs002nh-ben ugyanis szinte folyamatosan pörög, persze alapjáraton olyan csendesen suhog, hogy a légy zümmögése is mondhatni hangosabb. Amikor viszont már megterheljük a rendszert (márpedig ehhez elég egy komolyabb dokumentum vagy összetettebb weboldal), akkor ha nem is visít, de hallhatóan teszi a dolgát, bár legalább jó hatásfokkal.

Nem melegszik túlságosan a laptop, a legforróbb terület általában a billentyűzet teteje, ezt a hőt balra vezeti ki a gép, ami a jobb kezeseknél nem gond, a ballal operálóknak télen akkor lehet jó, ha arra kolbászolnak az egérrel. Üzemidő tekintetében azért nem állunk nagyon borzasztóan, de nem is jól, a 41 Wh-s akkumulátor egy feltöltéssel 4-5 óráig tudja életben tartani a masinát, ez akkor csökken le az ötödére, ha valaki megpróbál futtatni valamilyen komolyabb játékot, vagy esetleg videót renderel(ne).

Akkumulátor és hőmérséklet
HP 14-bs002nh
Processzor   Intel® Celeron® Processor N3060 (2M Cache, up to 2.48 GHz)
Grafikus vezérlő(k) Intel HD Graphics 400
Nincs
Akkumulátor használat
Minimális terhelés, BT és WiFi kikapcsolva, bekapcsolt kijelző nulla fényerő   5 óra 54 perc
DivX film lejátszás, BT és WiFi kikapcsolva 10/6 fényerő 4 óra 23 perc
Teljes terhelés, Furmark és Orthos futtatva, BT és WiFi bekapcsolva, 10/8 fényerő 0 óra 59 perc
HD film, PDF nézegetés, internet rar csomagolás rádiók bekapcsolva, 10/6 fényerő 4 óra 3 perc
Akkumulátor töltése teljesen lemerített állapotból bekapcsolt gép mellett Félig: N/A
Teljesen: N/A
Hardver terhelés mértéke Alap (avg) Játék (avg) Benchmark (avg)
CPU hőmérséklet 35°C 69°C 70°C
GPU hőmérséklet 34°C 65°C 66°C
Zajszint halk hallható hallható
Környezeti hőmérséklet 21°C
Burkolati hőmérsékletek (alapjárat)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
23.6 24.6 24.9 24.7 24.1 23.1
23.1 23.5 24 23.6 23.1 22.3
22.3 22.5 22.8 21.9 21.8 21.6
Burkolati hőmérsékletek (teljes terhelés)
Billentyűzet °C   Alsó burkolat °C
41.5 41.2 42 41.7 40.6 41.7
32.3 35.7 35.9 33.5 35.8 34.7
23.1 24.7 27.6 23.4 22.8 21.9

Verdikt

A HP 14-bs002nh a Laptopszallonnál 104 990 forint, de most (2018.01.23-ai állapot) egy jó kis akció keretében akár 92 990 forintért hazavihető. Márpedig ez azért nem túl nagy összeg egy 14-es laptopért, így érdemes ennek megfelelően megítélni a gépet. Aminek egyébként egyetlen igazán ütős tulajdonsága van, méghozzá az M.2-es SSD, ez menti meg a teljesítményt, ami HDD esetén elég siralmas lett volna. Tény, hogy netezésre, filmezésre és dokumentumszerkesztésre minden gond nélkül használható a laptop, másra viszont nem igazán, ráadásul túl messze vagy túl sokáig a töltőtől sem szabad mennünk. Valamit valamiért tehát, ennyiért nem feltétlenül rossz vétel tesztalanyunk, de azért akinek kevés haja van és türelmetlen, ne ezt a modell válassza, különben a maradékot is kitépi majd néha.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?