HP 250 G4 teszt

0
2937

HP 250 G4 teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében.

Áttekintés

Miután alaposabban szemügyre vettük az Elitebook, illetve Probook sorozatot, és a Pavilion Gaming-et, már csak a teljesség kedvéért is illő, hogy a HP alsóbb kategóriája  is sorra kerüljön. Egy belépő szintű noteszgépről van szó, és a gyártó elsősorban azokat az otthoni vásárlókat kívánja megszólítani, akik csak minimálisan kívánnak a zsebükbe nyúlni. A HP 250 G4-es sorozata 85.000 Ft-tól elérhető a Braswell architektúrás, kétmagos Celeron processzorral, viszont elmehetünk akár 155.000 Ft-ig is. Utóbbinál viszont már egy jóval erősebb Broadwell architektúrás Core i5 CPU-t kapunk. Nálunk a N0Z81EA#AKC típusjelzésű modell járt, melyet Windows 10 operációs rendszerrel együtt 109.900Ft- ért kaphatunk meg.

HP 250 G4 teszt

A doboz tartalma

A HP notebooknál már megszokhattuk a minimalista csomagolást, így ezzel a résszel nem fogunk sokat foglalkozni. Doboz, laptop, töltő, akkumulátor és némi írásos anyag.

HP 250 G4 teszt

Külső

Az összeszerelés, illetve anyaghasználat tekintetében természetesen nem kell csodákat várnunk, amire kellett, arra odafigyeltek, amin lehetett, azon költséget takarítottak meg a mérnökök. Ami talán újdonságként hat, hogy a HP 250 G2, illetve 250 G3 formatervétől eltértek és a HP 15 modelljének vázát kapta meg a 250 G4, ami véleményem szerint előrelépés az imént említett előd modellekhez képest.

HP 250 G4 teszt HP 250 G4 teszt

HP 250 G4 teszt

Örülök, hogy matt külsőt, belsőt és kijelzőt kapott ez a sorozat, bár véleményem szerint a dizájnért felelős csapat nem fordított kellő figyelmet a dekoratív megjelenésre. Fekete burkolatot látunk mindenhol, melynek egyhangúságát apró fényes pontocskákkal próbálták ellensúlyozni, ami nem elég kreatív megoldás.

Portok és ergonómia

Bal oldal: töltő csatlakozó, hőkivezető nyílás, s-sub (VGA), LAN, HDMI, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0

HP 250 G4 teszt

Jobb oldal: kensington zár, optikai meghajtó, 1x USB 2.0, SD kártyaolvasó

HP 250 G4 teszt

Billentyűzet és érintőpad

Az olcsóbb HP noteszgépek billentyűzeteivel komolyabb probléma sosem volt, de különösen jónak sem lehet őket nevezni. Ebben az esetben újabb kis meglepetéssel gyarapodtam, mert a vártnál jobb, meglehetősen kényelmes klaviatúra került a kezem alá. Gombjai jó minőségűek és halkan járnak, nyomáspontjuk megfelelő.

HP 250 G4 teszt HP 250 G4 teszt

Újabb piros pont, hogy nem “egybe érintőpadot” kapunk mint a Pavilionok esetében, viszont adnom kell egy fekete pontot is, mivel nem szeretem a rövid úton járó, kattogós gombokat. A kényelmes érintőpad gumírozott bevonatú, hosszabb úton jár és nincs a nyomáskor hallható kattanó hangja (lásd: EliteBook). Maga az érintőfelület viszont kellemes tapintású és pontosan navigálható.

Hang és kommunikáció

Alapkategóriás DTS Studio Sound hangszórókat kaptunk, melyek semmivel nem nyújtanak többet vagy kevesebbet mint bármely más notebook hangszórója. Az olcsóbb készülékeknél, de lassan már a drágábbaknál is megszokhattuk, hogy nincs gigabit LAN csatlakozó, illetve AC-s WiFi, így nem írhatjuk fel a negatívum listánkra. Ettől függetlenül nincsenek, továbbá csak egy 0,3 MP-es webkamerát áll rendelkezésünkre mely persze célnak (Skype) pont megfelelő.

Kijelző és zsanér

Zsanér kellően erős és biztosan teszi dolgát, nem lötyög, bár nem is emlékszem, hogy mikor találkoztam utoljára olyan noteszgéppel amiről az utóbbi jellemző elmondható. 

HP 250 G4 teszt

A 15.6 hüvelykes kijelző matt borítás és standard 1366×768 felbontású panelt kapott. A színek és betekintési szögek átlagosak. Ebben az árkategóriában se jobbat, se rosszabbat nem találunk, ezért ahogy a csomagolás esetében, most itt sem szeretnék mélyebbre ható jellemzőkkel belemenni.

HP 250 G4 teszt

Bővíthetőség

Mint a Pavilion és HP 15 esetében itt sincs szerelő nyílásunk, melynek pontos oka ismeretlen. Talán, hogy a felhasználó ne babráljon a notebook belsejében? Több mint valószínű. A csavarok és gumitalpak eltávolítása után szemünk elé tárul a készülék belseje. Mivel tesztpéldányuk Braswell arhcitektúrás processzort kapott, mely köztudottan alacsony fogyasztásáról híres, – ez pedig egyenesen arányos a hő termeléssel, nem kaptunk hűtőventilátort, csupán egy passzív “hűtést”. Ennek köszönhetően a laptop teljesen néma üzemmóddal szolgál ki minket. A képen láthatunk 1db 4GB DDR3L memóriát, viszont sajnos szabad foglalatot a bővítéshez már nem, így csak 8 GB-ig bővíthető ez a modell. Ezen kívül láthatunk még egy Hitachi gyártmányú 5400 rpm-es HDD-t is.

HP 250 G4 teszt HP 250 G4 teszt

HP 250 G4 teszt HP 250 G4 teszt

Garancia

A HP 250 sorozat modelljei Pick up and Return (háztól-házig) garanciával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy bárhol legyünk az országban, egy telefonhívás után a HP a DPD futárszolgálaton keresztül futárt küld a notebook-ért, beszállítja a szervizbe, megjavítja 10 munkanapon belül és vissza szállítja tulajdonosának. A szerviz statisztikája szerint hardverhiba esetén, évszaktól függően 5-6 munkanap alatt eredményes hibaelhárítást végez a hibás terméken. A Pick up and Return (háztól-házig) garancia szolgáltatás nagy előnye, hogy egyszerű és kényelmes, hátránya pedig, hogy ezt 1 darab szerviz végzi. Eddigi tapasztalataim alapján a szerviz gyors és szakszerű munkavégzést folytat, de leterheltség esetén a szervizelési idő akár meg is hosszabbodhat, mindenesetre az 5-6 napos statisztika megáért beszél. Ellentétben a többi Pick up and Return garanciával rendelkező gyártó esetén nagy előny, hogy a HP 250 notebookoknak magyarországi szervize van, így nem érhet bennünket negatív meglepetés mint például a csehországi Acer szerviz esetében, vagy a hónapok alatt sem elkészülő Lenovo notebookoknál. Ha nem indokolt a hiba, akkor a szerviz nem kér a futár miatt költségtérítést, továbbá ha a hiba egy nem megismétlődő jelenség és ez a szervizelési tesztfázisban nem jelentkezik, akkor telefonon keresztül felvehetjük a kapcsolatot a szervizzel és érvényt nyerhetünk igazunknak. Ugyan ezt egy Cseh vagy Lengyel központú szerviz esetén nem igen tudjuk megtenni.

A Pick up and Return (háztól-házig) garancia szolgáltatás a 061-235-4799-es telefonszámon vehető igénybe.

Telepítés, használatba vétel

A notebookon előtelepített Windows 10 Home operációs rendszer található, így roppant könnyű dolgunk van. Bekapcsoljuk a készüléket, beírjuk a nevünket, várunk pár percet és már szörfözhetünk is az interneten. Amennyiben az operációs rendszer az évek folyamán “elfáradna” pár gombnyomással teljesen újra is telepíthetjük a rejtett recovery partíciónak köszönhetően.

Háttértár és sebesség

Tesztjeinkben szinte minden esetben kitérünk arra a tényre, hogy a számítógépek sebességét többnyire nem a sokak által vélt processzor, hanem bizony az SSD befolyásolja. Ennél a modellnél azonban ez csak részben igaz, ugyanis tesztünk hőse az egyik leggyengébb processzorral van felvértezve, ettől függetlenül egy SSD beépítése komoly sebesség növekedést eredményezhet.

HP 250 G4 teszt HP 250 G4 teszt

Az SSD előnyeiről egy korábbi tesztünkben olvashat.

Processzor és grafikus kártya

Processzorból a 2015 áprilisában bemutatott  kétmagos Intel Celeron N3050-et kaptuk meg. A Braswell architektúrás 14 nanométeres csíkszélességgel készült CPU alapórajele 1,6 Ghz, viszont terhelés hatására akár 2,16GHz-ig is fel tud menni a TDP keret (6W) erejéig, magyarul addig amíg túl nem melegszik. Utóbbira természetesen esélyünk sincs, de erről majd később. 

HP 250 G4 teszt

Mire elég ez a CPU? A mindennapos használatra: webböngészésre, irodai alkalmazások futtatására bőven, egyéb számítás igényes feladatokba azonban beletörhet a bicskája.

HP 250 G4 teszt

A tesztekből jól látható, hogy amíg átlagos használat esetén nem érezzük annyira a processzor hátrányát, addig komolyabb számítás igényes feladatoknál már komoly időt spórolhatunk meg egy erősebb CPU-val.

HP 250 G4 teszt

A nem túl acélos processzor mellé egy hasonló integrált grafikus vezérlőt (IGP) is kapunk. Míg a HD filmekkel simán megbirkózik, addig már egy komolyabb 3D-s játék könnyedén megakasztja, persze azt fontos kiemelni, hogy ez a CPU – IGP páros nem is arra készült.

HP 250 G4 teszt

Hőmérséklet, melegedés, zaj, akkumulátor

A HP 250 G4 ezen hardver konfigurációjával felvértezett modellje passzív hűtést kapott. Ez azt jelenti, hogy nincs benne ventilátor, mivel a CPU-nak olyan alacsony a TDP-je, hogy nincs is rá szükség. Ennek köszönhetően zajról nem is lehet beszélni, a készülék teljesen néma. A lenti infrás hőmérő szenzorral végzett mérések pedig azt is mutatják, hogy a notebook burkolatát 100%-os terhelésen sem lehetett 34°C fölé vinni. A külső hőmérsékletek még csak hagyján, az 58°C-os maximális CPU hőmérséklet is nevetségesen alacsony, főleg annak tudatában, hogy hétköznapi használat során a 40°C is alig érhető el.

Az alacsony TDP-vel ellátott processzor és a ventilátor nélküli hűtésrendszer pedig még ebből az aprócska akkumulátorból is (3 cella 31Whr) képes volt kihozni 11 óra feletti üzemidőt.

HP 250 G4 teszt

Értékelés

Megmondom őszintén, voltak előítéleteim a HP 250 G4 kapcsán. Megfogalmazódott benne az a kérdés, hogy mit várhatok a legolcsóbb HP készüléktől a leggyengébb processzorral egy 330.000Ft-os Pavilion Gaming után?

HP 250 G4 teszt HP 250 G4 teszt HP 250 G4 teszt

HP 250 G4 teszt HP 250 G4 teszt

Annak ellenére, hogy ezzel a processzorral fél napomba telt a 720p-s James Bond-ot AVI-ba konvertálni és kicsit nehezebben tudtam szétszedni a burkolatot hardver bővítés miatt, semmi egyéb rossz. Sőt! Hatalmasat respect, ugyanis adott egy laptop 110.000Ft-ért amiben még a Windows is benne van. Hétköznapi használat során nem sok különbéget éreztem egy Core i3-hoz képest, jó az anyaghasználata, matt a kijelzője és kiváló a billentyűzete. Megnézhetünk vele akár 3 filmet úgy, hogy nyugodtan az ölünkbe rakhatjuk, ugyanis nem melegszik és nincs benne ventilátor. A sok jó után pedig egy még jobb: mindezt most 4 év garanciával vásárolhatjuk meg a Laptopszalonnál.

Aki 100.000Ft környékén szeretne Windows-al ellátott új noteszgépet vásárolni annak nyugodt szívvel tudom “különösen” ajánlani a HP 250 G4-et.

HP 250 G4 teszt

 

Pucu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét