HP Elitebook 725 teszt

0
1050

HP Elitebook 725 teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Buda üzletében, és megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

Hirdetés

Újabb üzleti gépet köszönthetünk a tesztlaborban, ezúttal a HP-tól érkezett az alany és Elitebook 725 a becsületes neve. Tapasztalt olvasóink ebből már sejtik, hogy itt egy 12,5-ös kijelzővel szerelt gépről beszélünk, melyben az AMD megoldásai kerültek alkalmazásra. Kicsit gyanús lehet viszont az elnevezés, hiszen eddig nem volt 7-es sorozat az Elitebookok között, 8-astól indult a számozás, az alatt pedig a 6-os sorozat futott Probook néven. Vajon miért kapott 7-es számot ez a gép? A teszt végére ez is kiderül.

HP Elitebook 725 teszt

HP Elitebook 725 teszt

Külső

A gépet kézbe véve természetesen megvan a HP prémium gépeinek minden tulajdonsága. A stabil ház, a strapabíró felületek (bár a külső gumiszerű bevonat nem tűnik annyira strapabírónak, mint a korábbi fémek). Emellett a méretekből adódik a kis súly, a jó kezelhetőség. A külső alapján jó kis gép a 725-ös.

HP Elitebook 725 teszt

Csatlakozók

Jól el vagyunk látva csatlakozókkal, minden szükséges dolog megtalálható a gépen.

Elől bal oldalt találjuk a visszajelző ledeket egy fekete keretben.

HP Elitebook 725 teszt

Jobb oldaon sorrendben headset, teljes méretű displayport, 2 db USB3, egy LAN csatlakozó sorakozik, ezt követi alulra rejtve az SD kártyaolvasó, végül a dokkoló csatlakozója és a töltőnyílás zárja a sort.

HP Elitebook 725 teszt

Hátul a zsanérokat találjuk.

HP Elitebook 725 teszt

Bal oldalt a Smartcard olvasó mellett egy USB3, egy VGA, a hűtés kivezetése és a biztonsági zár nyílása van.

HP Elitebook 725 teszt

Beviteli eszközök

Elértünk az első fájó ponthoz, a billentyűzethez. A gombok felülete és elrendezése a szokásos, azonban a gombok útja egy kicsit bizonytalan, a leütés egy kicsit zörgős. Pont annyira, hogy ne legyen olyan jó gépelni, az ember kicsit óvatoskodón üsse le a billentyűket. Egyszóval ez nem egy túl jó billentyűzet, ha a munkagépek között kell helyt állnia. Valamivel jobb a helyzet a touchpad témában, a gép méretéhez képest megfelelő a kiterjedése, a gombok halkan kattannak és van trackpointunk is külön gombokkal. Egyedül a középső gomb hiányozhat azoknak, akik ahhoz vannak szokva. A billentyűzet fehér háttérvilágítással rendelkezik, ami hasznos extra.

HP Elitebook 725 teszt

HP Elitebook 725 teszt

HP Elitebook 725 teszt

Hang, kommunikáció

A szokásos N-es wifi és 3.0-ás Bluetooth mellé HSPA+ modemet is kapott a gép, a SIM kártyát az akkumulátor alá tudjuk betenni. Emellett HD-s webkamera és két hangszóró segíti a kommunikációt, hangjuk megfelelő mindenféle munkahelyi felhasználásra, de zenét ne akarjunk hallgatni rajta.

HP Elitebook 725 teszt

Kijelző

A másik fájó pont a kijelző. A függőleges betekintési szög annyira kicsi, hogy a legkisebb fejmozdulatra is torzulnak a színek a panel szélén. A gép kapható IPS kijelzővel is, de a HP gépekben láttunk már remek TN paneleket, kár, hogy ebbe a gépbe nem jutott. Érdekes módon a kijelző nem dönthető hátra 90 fokban, mint ahogy az a kategóriában megszokott. Ez ülve, ölben használatkor okozhat gondot.

HP Elitebook 725 teszt

A zsanérok könnyen járnak, talán túl könnyen is, a gép egy kézzel nyitható, nyitott állapotban viszont nem tartják stabilan a kijelzőt, mozgatásra enyhe remegés figyelhető meg.

HP Elitebook 725 teszt

Processzor

Az AMD Kaveri platform legkisebb tagja került a gépbe, az A8 Pro-7150B. 4 magja 4 szálon dolgozik, maximális órajele 3,2 GHz, fogyasztása 19 W. Teljesítménye a Broadwell alapú Pentiumok és a Haswell alapú I3-as processzorok között van. Vagyis mindennapi internetezéshez, filmnézéshez, irodai munkához megfelelő, de teljesítményigényes feladatoknál hamar elvérzik, főleg az erőteljes órajel csökkenések miatt (throttling), ami nem csak terheléskor, de egyszerű internetezéskor is jelen van. Valószínűleg ezzel próbálják ellensúlyozni az AMD nagyobb hőtermelését és fogyasztását, ami végülis sikerül is, mert a hűtés végig nagyon halk marad és a hőmérsékletek is a kellemes tartományon belül vannak.

HP Elitebook 725 teszt

HP Elitebook 725 teszt   HP Elitebook 725 teszt

Grafikus kártya

A cpu-ba integrált grafikus mag R5 néven fut, az A8-asban 384 shader egységgel és 6 maggal rendelkezik. Ereje kb. a Geforce 720M szintjén mozog. Játékra még alacsony részletességgel sem ajánlott, esetleg 3-4 éves, kis gépigényű címek elmennek rajta.

HP Elitebook 725 teszt

HP Elitebook 725 teszt

HP Elitebook 725 teszt   HP Elitebook 725 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

4 GB DDR3 memóriát kapunk a géphez és egy üres slotot. A maximális RAM 8 GB. HDD-ből egy 5400-as fordulaton pörgő meglehetősen lassú darabot kapunk, amely a Seagate-től érkezett. Sajnos ssd bővítésre csak a HDD cseréjével van lehetőség, mert a gépben se optikai meghajtó, se M2 bővítőhely nincs.

HP Elitebook 725 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

Az AMD platform miatt a gép némileg magasabb hőmérsékleteket produkál, mint Inteles társai és akkuidőben is elmarad tőle. A gép ezen próbál segíteni az órajelek kordában tartásával, mely azt eredményezi, hogy egyszerű böngészés esetén is hamar visszaveszi a CPU és a GPU órajelét. Ez teljesítménycsökkenéshez vezet, ami bár normál esetben nem vehető észre, nagyobb igénybevételnél visszafogja a gépet.

HP Elitebook 725 teszt

Értékelés

Mint az elején említettem, a gép egy új, 7-es sorozat része. Talán úgy gondolták a HP-nál, hogy kell egy termékkategória a 6-os Probookok és a 8-as Elitebookok közé, ezért született meg a 7-es sorozat, amit árban is a 8-as alá pozícionáltak. És ez sajnos érthető is. A gép megkapta ugyan a mostanában standard üzleti HP házat, de több olyan gyengeséggel rendelkezik, ami nem teszi igazi Elitebook-ká. Első és legfontosabb a kijelző, annak is a botrányosan pocsék betekintési szögei. A HP már sokszor bebizonyította, hogy tud használni normális TN panelt, ebbe a gépbe valamiért egy abszolút belépő szintű panel került, ami a 100 ezer forintos kategóriában elmegy, de egy majdnem 300 ezres gépben nem a legjobb választás.

Probléma még a billentyűzet, ami első ránézésre a standard Elitebook billentyűzet, de használat közben valahogy nem az igazi. A gombok bizonytalan útja és zörgése szintén nem ennek a kategóriának a jellemzője.

A HP rendre esélyt ad az AMD platformnak, bizonyára jó oka van erre, de jelenleg úgy néz ki, hogy az Inteles megoldások jobbak a notebook szegmensben. Erőben és hőtermelésben sem versenyképes az AMD, és jelen esetben árban sem, mert az Inteles változat (720) I3 4030-as cpu-val ugyanannyiba kerül, mint a tesztelt Kaveri-s. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy azokra a feladatokra, amikre ezt a gépet szánták, bőven elég az AMD megoldása is, még csökkentett órajelekkel is. A halk hűtés és az agresszív hőmérséklet szabályozás kordában tartja a melegedést és a fogyasztást annyira, hogy ha nem is kiemelkedő, de a kategórián belül megfelelő legyen az akkuidő és a felszíni hőmérsékletek.

Hogy pozitív dolgokat is mondjak: megvan a szokásos Elitebook érzés, a stabil ház, a strapabíró felületek, a halk hűtés, a sokféle csatlakozó és a jó bővíthetőség. És persze a billentyűzet világítás, ami sokaknak hasznos extra lehet. Még egy M2 csatlakozó hiányzik, pedig a hely ott van az alaplapon, de úgy látszik, ez a 820-as nagytestvér privilégiuma maradt. Reméljük, hogy a HP-nál is igyekeznek a fenti hibákat javítani, különösen a kijelzővel és a billentyűzettel kapcsolatos malőröket és egy elkövetkező verzióváltás remek gépet csinálhat a kis 725-ösből.

HP Elitebook 725 teszt

HP Elitebook 725 teszt   HP Elitebook 725 teszt   HP Elitebook 725 teszt

HP Elitebook 725 teszt   HP Elitebook 725 teszt   HP Elitebook 725 teszt

Case

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét