HP Pavilion Gaming 15 teszt

0
2476

HP Pavilion Gaming 15 teszt

A tesztalanyt a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében.

Áttekintés

Gyakran elemzésre kerülnek a HP notebookjai, viszont meglehetősen régen vizsgáltunk a Pavilion portfóliójából, mely a gyártó otthonra szánt multimédiás sorozata. Ezen belül is a játékra tervezett Pavilion Gaming 15-AK002NH tette tiszteletét nálunk Skylake architektúrás Core i7-6700HQ processzorral, 8GB RAM-al, Nvidia GTX 950M grafikus vezérlővel és egy villám gyors Samsung gyártmányú M.2 2280 foglalatú SSD meghajtóval. Hazai forgalomban elérhető még a Pavilion Gaming 15-AK000NH modellje is, melyet Core i5-6300HQ CPU-val vérteztek fel. A 6. generáció (Skylake) legnagyobb újdonsága a 4. generációhoz (Haswell) képest a bivaly erős integrált VGA mellett (Intel HD 530), hogy már a Core i5 is fizikai 4 maggal operál. A Hyper Threading ugyan elmaradt, azonban a 4 mag megkérdőjelezheti a Core i7 létjogosultságát.

HP Pavilion Gaming 15 teszt

A doboz tartalma

A csomagolás módja megegyezik szinte az összes HP laptop esetén. Egyszerű kartondoboz egy méretes HP logóval, melyen a Beats helyett már a Bang & Olufsen felirat virít. A ládikó tartalma igen egyszerű: doboz, töltő adapter, akkumulátor és némi írásos anyag.

HP Pavilion Gaming 15 teszt

Külső

Vegyük szemügyre mit ad a szemnek a HP dizájnért felelős csapata. A fedél fekete, lekerekített, matt borítást kapott az alsó burkolattal együtt. Amennyiben elvonatkoztatunk a hatalmas touchpad-tól és a fémes borításoktól, tesztalanyunk kísértetiesen hasonlít a korábban már tesztelt HP Envy 15-k050sh modelljéhez. 

Míg az Asus, Dell és Lenovo gamer notebookjai inkább a piros fekete kombinációját használják, addig a HP ezzel a zöld színnel kissé Razer Blade Gaming beütést varázsolt noteszgépének. 

HP Pavilion Gaming 15 teszt HP Pavilion Gaming 15 teszt

HP Pavilion Gaming 15 teszt

A notebookot kinyitva kellemes meglepetésben van részünk, mivel a HP minden fényes felületet mellőzött. Tükröződés mentes kijelző, – ami nem mellesleg 1920x1080p IPS panelt kapott. Utóbbi jobb betekintési szöget és szebb színeket kínál, mint TN-es elődje. Erről bővebben itt olvashat: link

A kijelzőpanel felett találunk még egy 2 megapixeles webkamerát és sztereo mikrofont is.

Portok és ergonómia

Bal oldal: töltő csatlakozó, LAN, 2x USB 3.0, SD kártyaolvasó

HP Pavilion Gaming 15 teszt

Jobb oldal: Kensington zár, hő kivezetőnyílás, HDMI, 1x UDB 3.0, kombinált audio ki- /és bemenet

HP Pavilion Gaming 15 teszt

Billentyűzet és érintőpad

A HP által gyártott üzleti kategóriás készülékek; EliteBook és ProBook modellek billentyűzeteit mindig is csak dicsérni tudtam. A most vizsgált tesztalanyunk billentyűzete annak ellenére, hogy nem a fent említett előkelő kategóriába tartozik, meglehetősen jól sikerült lapka minőséggel és nyomásponttal rendelkezik. A szigetes kialakítás is nagyon jól sikerült, továbbá a gépelés hangja is halknak mondható. A háttérvilágítás zöld színben pompázik, talán túl egyértelmű is a Razer Blade hatás, mely egy fokozatával vagy világít vagy nem. A HP mérnökei itt is alkalmazták a lélegző billentyűzet technológiáját, mely a jobb hűtéshatékonyság mellett terhelés alatt is hűvösen tartja a játékosok által használt “W, A, S, D” gombokat.

HP Pavilion Gaming 15 teszt HP Pavilion Gaming 15 teszt

HP Pavilion Gaming 15 teszt

Sajnos a touchpad-ról már nem tudok ilyen pozitívan nyilatkozni. Igaz a mérete hatalmas, a tapintása, nyomás pontja egész jónak mondható, azonban a vessző paripámnak számító dupla ujjas görgetés nem éppen a legjobb. Ez szoftveres dolog, éppen ezért nem értem, hogy miért nem az EliteBook-oknál használt illesztő programokat alkalmazta itt is a gyártó. Azonban a Pavilion Gaming mentségre szóljon, hogy egyik gyártó gamer notebookja se varázsolt még el érintőpad terén. A kulcs pedig a “gamer” szóban rejlik, ugyanis rajtam kívül valószínűleg ez senkit sem érdekel.

Hang és kommunikáció

A két dán névadó, Peter Bang és Svend Olufsen fejébe vette, hogy megalkotja a világ legjobb audiorendszerét. Nos ha a Pavilion Gaming-ben nem is a világ legjobb, de notebookos viszonylatban egész korrekt hangszórók találhatóak.

HP Pavilion Gaming 15 teszt

Mára ugyan vezetékes technológia elavultnak számít, így a 10/100-as LAN csatlakozót még elnézzük, azonban egy ilyen kategóriás készüléknél nagy feketepont az AC-s Wi-Fi kártya elhanyagolása, mely sajnos itt megtörtént, viszont a jel erősségére egy rossz szavunk sincs.

HP Pavilion Gaming 15 teszt

Az AC-s WiFi kártya hiányának hátrányát lényegében csak a NAS („vezeték nélküli HDD”) felhasználói érezhetik meg, ugyanis az ott lévő tartalmak lejátszása, illetve másolása sokkal lassabb 2,4GHz-en. A böngészési, illetve letöltési sebesség nem függ attól, hogy 2,4GHz vagy éppen 5GHz-es adatkapcsolatot használunk. Azt is érdemes megemlíteni, hogy egy jó 5GHz-es WiFi router bizony 30-40.000Ft-tól indul, ami megint csak leszűkíti az AC-t kihasználó felhasználók számát.

Kijelző és zsanér

A zsanér külső borítása műanyag, viszont szerkezeti szempontból strapabírónak tűnik, bár ezt majd az idő fogja eldönteni, meg persze a felhasználó. Nem csak erre a laptopra vonatkozik, hanem az összesre! Ha lehet középen fogjuk meg a kijelzőt és nyissuk ki, így mindkét zsanérra egyforma terhelés hat. Visszatérve a Pavilion Gaming zsanér szerkezetére, nincs holtjátéka így az idegesítő kijelző lötyögést egyáltalán nem tapasztaltam. 

HP Pavilion Gaming 15 teszt

2015 végétől kezdve nem csak a Gaming sorozat, hanem az összes FULL HD (1920x1080p) felbontású Pavilion és Envy modell is IPS panelt kapott. Szebb színűek és fényévekkel jobbak a betekintési szögek is, ami főként kép és videó szerkesztésénél vagy akár filmezés, illetve játék közben is kellemesebb használatot biztosítanak. Összehasonlítás képen alapul vettem egy TN és egy IPS panellel szerelt készüléket. A kép magért beszél.

HP Pavilion Gaming 15 teszt

Piros pont, hogy az ASUS Eye Care beállításaihoz a Pavilion Gaming-et is kissé zöldes árnyalttal kalibrálták. Ha az egész napot a számítógép előtt töltjük, nő a számítógép okozta szembántalom (CVS) kockázata. A zöldes szín pont ezt hivatott megakadályozni. Képzeletbeli tortánkon a hab pedig a tükröződésmentes felület, mely megint csak minden FULL HD-s Pavilion modellt érintenek.

Bővíthetőség

A csavarok és a hátsó gumitalpak eltávolítása után szemünk elé tárul a noteszgép belseje. A CPU és GPU hűtéséért felelős gázzal töltött heat pipe végigkígyózik szinte az egész alaplapon, mely egy meglehetősen nagy ventilátorba torkollik. Bal alsó sarokban a merevlemez, míg mellette kettő darab DDR3L memória modul, a jobb felső sarokban pedig egy M.2 SSD-t láthatunk 2280-as méretben.

HP Pavilion Gaming 15 teszt

Garancia

A Pavilion sorozat modelljei Pick up and Return (háztól-házig) garanciával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy bárhol legyünk az országban, egy telefonhívás után a HP a DPD futárszolgálaton keresztül futárt küld a notebook-ért, beszállítja a szervizbe, megjavítja 10 munkanapon belül és vissza szállítja tulajdonosának. A szerviz statisztikája szerint hardverhiba esetén, évszaktól függően 5-6 munkanap alatt eredményes hibaelhárítást végez a hibás terméken. A Pick up and Return (háztól-házig) garancia szolgáltatás nagy előnye, hogy egyszerű és kényelmes, hátránya pedig, hogy ezt 1 darab szerviz végzi. Eddigi tapasztalataim alapján a szerviz gyors és szakszerű munkavégzést folytat, de leterheltség esetén a szervizelési idő akár meg is hosszabbodhat, mindenesetre az 5-6 napos statisztika megáért beszél. Ellentétben a többi Pick up and Return garanciával rendelkező gyártó esetén nagy előny, hogy a HP Pavilion notebookoknak magyarországi szervize van, így nem érhet bennünket negatív meglepetés mint például a csehországi Acer szerviz esetében, vagy a hónapok alatt sem elkészülő Lenovo notebookoknál. Ha nem indokolt a hiba, akkor a szerviz nem kér a futár miatt költségtérítést, továbbá ha a hiba egy nem megismétlődő jelenség és ez a szervizelési tesztfázisban nem jelentkezik, akkor telefonon keresztül felvehetjük a kapcsolatot a szervizzel és érvényt nyerhetünk igazunknak. Ugyan ezt egy Cseh vagy Lengyel központú szerviz esetén nem igen tudjuk megtenni.

A Pick up and Return (háztól-házig) garancia szolgáltatás a 061-235-4799-es telefonszámon vehető igénybe.

Telepítés, használatba vétel

A készülék bekapcsolását követően rögtön nyomkodni kell az F9-es billentyűt, mely behozza a boot menüt. Itt kiválasztjuk, hogy lemezről vagy éppen pendrive-ról szeretnénk telepíteni az operációs rendszert. Amint ezzel kész vagyunk csinálunk egy Windows updat-et, mely kettő driver kivételével feltelepít nekünk mindent. A maradék két ismeretlen eszköz hardver azonosítóját pedig csak beírjuk a google keresőjébe és könnyedén megtaláljuk azokat is. Aki viszont szeret egyesével letölteni és telepíteni, annak a HP hivatlos oldalát ajánljuk.

Háttértár és sebesség

A tesztpéldányt egy M.2 foglalatú 2280-as méretű 128GB-os Samsung SSD-vel és egy 5400rpm-es 1000GB-os WD merevlemezzel szerelték fel, ami a mozgó alkatrészek miatt az átlagosnál nagyobb veszélynek van kitéve. Gondoljunk csak bele – mi van akkor ha éppen másolunk egy fontos anyagot és noteszgépünket valamiféle erősebb fizikai hatás éri. Bizony az olvasófej felszántja a merevlemezt és minden adatunk elvész. Éppen ezért a Hewlett-Packard készülékeiben helyett kapott az úgynevezett HP 3D Driveguard, mely a „fejek parkoltatásával” védi a háttértárat, ha a laptop véletlenül leesne vagy hirtelen ütés érné.

Azt is jó tudni, hogy az SSD beépítését követően a notebook:

⁃ kevésbé melegszik a háttértár
⁃ nincs rezonancia
⁃ a mozgó alkatrészek hiánya miatt kisebb a meghibásodás esélye
⁃ kisebb energiafogyasztás = nagyobb akkumulátoros üzemidő
⁃ a HDD maximális 150 folyamatához képest az SSD akár 100.000 folyamatot is el tud végezni egyszerre
⁃ a HDD 17ms-os válaszidejéhez képest az SSD 0,01ms alatt reagál így szinte semmire nem kell várnunk.

Az SSD előnyeiről korábbi tesztünkben olvashat bővebben!

Processzor és grafikus kártya 

A legfontosabb újítás a korábbi 4. és 5. generációhoz képest, hogy a Skylake már támogatja DDR4 memóriákat, továbbá a maximális támogatatás is 32-ről 64 GB-ra növekedett. Pavilionunk esetében azonban a gyártó mégis maradt a jó öreg DDR3L memóriáknál. 

HP Pavilion Gaming 15 teszt HP Pavilion Gaming 15 teszt

Elérkeztünk a két gép közötti első különbséghez. Az Pavilion Gaming 15-AK000NH I5-ös, 6300HQ jelzésű négymagos, négy szálon dolgozó, 2,3 GHz-es (turbo módban 3,2 GHz) processzort kapott, mely 45W-os TDP-vel rendelkezik. Igen, négymagos, ugyanis a Skylake architektúrával elérkezett a négymagos I5-ök világa, az eddig notebook fronton megszokott kétmagosok mellé. Természetesen maradnak továbbra is kétmagos I5-ösök, de azok mind U jelzést kaptak, a HQ jelzés pedig a négymagos, négy szálon dolgozó, tehát Hyperthreading nélküli I5-ösök megkülönböztetésére szolgál.

HP Pavilion Gaming 15 teszt HP Pavilion Gaming 15 teszt

A Pavilion Gaming 15-AK002NH már I7-es cpu-val büszkélkedhet, mely szintén 4 magos, de 8 szálon képes dolgozni, jelölése 6700HQ. Órajele 2,6 GHz, mely turbo módban egészen 3,5 GHz-ig mehet fel. Mindkét processzor munkáját 6 MB L2 cache segíti, mindkettőben az Intel HD 530-as integrált vga dolgozik, az I5-ösben 950 MHz-en, az I7-ben 1050 MHz-en, bár ez a dedikált vga-k jelenlétében nem sokat számít.

Grafikus teljesítmény és játék

Grafikus kártya tekintetében rendelkezésünkre áll egy integrált (IGP) Intel HD 530 és egy Nvidia GTX 950M. Szívesebben láttunk volna a notebookban egy GTX 960M-et, viszont jó hír, hogy legalább abból a 4GB-os memóriával ellátott modellt kaptuk meg.

HP Pavilion Gaming 15 teszt HP Pavilion Gaming 15 teszt

HP Pavilion Gaming 15 teszt HP Pavilion Gaming 15 teszt

HP Pavilion Gaming 15 teszt

Hőmérséklet, melegedés, zaj, akkumulátor

Biztosan állíthatjuk, hogy az új Pavilion Gaming nem melegszik túl, nem zajos, mind emellett nem tapasztatunk a játékok során jelentkező CPU illetve GPU órajel csökkenést sem. A burkolati hőmérsékletek is sokkal jobbak mint bármely más játékra tervezett noteszgép esetében, főleg a “W, A, S, D” gombok környékén, ahol kifejezetten hideg volt. Az Aida64 teljes stressz tesztjét, azonban már ez a noteszgép sem bírta és a szenzorok 10%-os CPU órajel csökkenést mutattak a túlmelegedés miatt. Ez nagyjából az MSI készülékein kívül minden egyes játékos noteszgép esetében tapasztalható. Ekkor már a ventilátor is a legmagasabb fokozatba kapcsolt.

Akkumulátor esetében egy 4 cellás 48 wattórás telepet kapunk, mely ugyan lehetne nagyobb, bár ettől függetlenül derekasan helyt állt. Minimális terhelés mellett majdnem 7 óráig, míg átlagos terhelés mellett pontosan 5 óráig üzemelt.

HP Pavilion Gaming 15 teszt

Értékelés

A HP ugyan tartott némi szünetet a játékos noteszgépek esetén, aminek az oka ismeretlen számunkra, ugyanis a különféle gyártók PC üzletágában egyedül a GAMER szegmens mutatott növekedést. Azt gondoljuk jó irány az újragondolt Pavilion Gaming, azonban egy erősebb grafikus kártya (pl.: GTX 960M), más szín világ (zöld), illetve egy kis fém borítást megérdemelt volna ez a sorozat.

HP Pavilion Gaming 15 teszt HP Pavilion Gaming 15 teszt  HP Pavilion Gaming 15 teszt

HP Pavilion Gaming 15 teszt HP Pavilion Gaming 15 teszt HP Pavilion Gaming 15 teszt

Kinek, illetve miért ajánljuk ezt a noteszgépet? Azoknak a felhasználóknak, akik egy megbízható, jó szerviz háttérrel ellátott laptopot szeretnének és nem zavarja őket, hogy a HP termékei sosem voltak a legolcsóbbak a piacon. Annak ellenére, hogy műanyag borítást kapott, meglehetősen masszív és jó minőségű a váz szerkezete. Jók a beviteli eszközei, szép a kijelzője (nincs bevilágítási problémája), továbbá a kiváló hűtés mellé egy halk üzemmód és erős hardver is társul. A hab a torán pedig az M.2 SSD foglalat, mely bizony nagy fegyver ténye ennek a modellnek. Egy biztos, aki a Pavilion 15 Gaming-et választja nem fogja megbánni! Tőlünk egy AJÁNLOTT plecsnivel távozhat.

HP Pavilion Gaming 15 teszt

 

Pucu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét