Jól felszerelt csinos kékség – Acer Aspire 5 teszt

0
2456

Vajon milyen az élet egy olyan géppel, mint a 14 hüvelykes Acer Aspire 5? A kéthetes teszt alatt rájöhettem a laptop csínjára-bínjára, tulajdonságaira, előnyeire, hátrányaira. Minden adott tehát ahhoz, hogy mai tesztünk egy igazán átfogó darab legyen. Kezdjünk neki!

A gép maga még nem sorolható az ultrabook kategóriába, ugyanis ahhoz egy felsőbb kategóriába kéne tartoznia – főleg árban. Ezt pedig, mint pozitív tulajdonság említem, ugyanis a kis 14”-es Aspire személyében olcsóbban kapjuk meg az ultrabookok minden jó sajátosságait, kivéve egyet, hogy nagyon karcsú. Na nem kell aggódni, ez is egy kis vékony, csinos darab (én ezt úgy nevezem, hogy „a háromujjas kategória” – azaz három ujjal kényelmesen felemelhető). Ha el kéne helyeznem, akkor a „standard” notebookok és az ultrabookok közé tenném, azon belül is inkább az utóbbihoz közelebb, kis mérete, valamint alumínium fedlapja miatt.

Termék neve Acer Aspire 5 – A514-54G-58R8 – Jégkék
Operációs rendszer Windows 10
                       Processzor Intel Core™ i5-1135G7 Quad Core + Hyper Threading (8MB Cache, 2.40 GHz – 4.20 GHz)  
Rendszermemória 8GB DDR4
Háttértár – 256GB PCIe NVMe SSD
Lemezmeghajtó   -nincs-
Kijelző – Méret: 14″
– Felbontás: FHD 1920 x 1080
– Képernyő: Acer ComfyView™ IPS LED-háttérvilágítású matt
Videó vezérlő   – Intel® Iris® Xe Graphics
– NVIDIA® GeForce® MX350 2GB GDDR5
Hang   Acer Trueharmony sztereó hangrendszer
Kommunikáció   – Intel® Wireless Wi-Fi 6 AX201
– 802.11a/b/g/n/acR2+ax wireless LAN
– Dual Band (2.4 GHz and 5 GHz)
– 2×2 MU-MIMO technology
– Bluetooth® 5.1
– Gigabit Ethernet
– Acer Crystal Eye HD webkamera 1280 x 720
Akkumulátor, üzemidő   48 Wh 3-cell Li-ion, akár 11,5 óra üzemidő!
Csatlakozók   – Magyar nyelvű, háttérvilágítású billentyűzet
– Acer Precision touchad, többujjas műveletek támogatása
– Funkció gombok (Fn gombbal): hangerő szabályzás, fényerő állítás, médiavezérlő gombok, némítás, touchpadzár, wifi ki/be, kijelző váltás (külső kijelző csatlakoztatásakor)
Beviteli eszközök – Magyar nyelvű, háttérvilágítású billentyűzet
– Acer Precision touchad, többujjas műveletek támogatása
– Funkció gombok (Fn gombbal): hangerő szabályzás, fényerő állítás, médiavezérlő gombok, némítás, touchpadzár, wifi ki/be, kijelző váltás (külső kijelző csatlakoztatásakor)
Súly és méretek 328 x 223 x 17.95 mm / ~1.55 kg
Garancia 3 év

A specifikációkból és a bevezetőből tehát nagyjából be tudjuk lőni, hogy hova is pozícionálja magát a gép. Ez bizony (természetesen specifikációktól függően) a 250-300 ezer forint közötti kategória. Vajon megállja itt a helyét?

Acer Aspire 5 teszt – Külső

Legszembetűnőbb tulajdonsága talán a kék fedlap, ami – ahogy már említettem is – alumíniumból készült, aminek hála nagyon minőségi érzést ad. Magán a kék színen (ami bizonyos megvilágításban tud szürke is lenni) felesleges vitát gerjeszteni, ugyanis akinek nem tetszik, annak van más opciója is. Nekem iszonyatosan bejönnek az ilyen kis apróságokkal feldobott eszközök, szeretem, ha van benne egy kis „bugi”.

Felnyitva a gépet a mindenki számára ismert ezüst dizájnt kapjuk. Furcsa módon, ha neten rákeresünk a gépre, csak elvétve találunk olyan képet, amin a nálunk járt ezüst billentyűzet – ezüst ház kombinációt lathatjuk, pedig mérföldkövekkel szebb így a gép. Fekete billentyűzettel teljesen más az egész termék hatása, sokkal gagyibbnak tűnik az egész. Óriási pozitív pont tehát a dizájn, nagyon pacek!

Megkapjuk azt a feature-t, ami elsőnek lehet csak dizájnelemnek tűnik, azonban nagyon nem így van. Ez pedig nem más, mint a felhajtáskori kiemelkedés. Ez ad egy jobb állast az egész gépnek, valamint sokkal, de sokkal jobban tud hűteni, így asztali felhasználás mellett kímélni is tudjuk.

Összességében az anyaghasználat és a hatás iszonyatosan jó, nagyon minőségi. Egy kis apróság van, ami először fel sem tűnt, hogy az Acer logo egy kicsit (számomra) furcsán van rajta az eszközön, vagy furcsa anyagból van maga logo – még magam sem tudom eldönteni. Nem nevezném problémának, csak érdekes.

Acer Aspire 5 teszt – Kijelző

14 hüvelykes, FHD (1920 x 1080), IPS és matt – kellenek ehhez szavak? Kellenek persze, itt a techkalauznál alaposak vagyunk. Elöljáróban elmondanám, hogy nagyon kellemes a szemnek ez a kijelző, lehet pont erre ment rá az Acer, amikor kifejezetten olyanra tervezte ezt, amilyen lett.

IPS létére ugyanis elég tompák rajta a színek, ez először furcsa volt, kifejezetten mikor az Excel „zöldje” teljesen máshogy hatott, mint a saját monitoromon. Azonban utólag jöttem rá, hogy a szemem ezt jobban kedveli, mint az élénkebb beállításokat. Ez nem egy rossz és nem is egy jó dolog, ez egy tulajdonság, amit érdemes tudni, ha ilyen notebook vásárlásán gondolkodunk.

A feketék egyszerűen gyönyörűek, nagyon meglepődtem rajta. Nem számítottam rá, hogy ilyen jól fogja megjeleníteni a feketéket, valamint a sötétebb tónusú színeket. A leírtakból fakadóan elsőre egy kicsit furcsa volt a kép, mondhatni húztam rá a szám, de ahogy használtam rájöttem, mindennek oka van.

Acer Aspire 5 teszt – Mindennapi használat

Mivel könnyű, kicsi és praktikus, ezért ilyen téren lehúzni szinte nem is lehet. Az már csak rátesz, hogy Intel Core i5 van benne, amivel már nagy akadályba nem ütközhetünk „mindennapi” felhasználás mellett – kivéve persze ha 3D modellező vagy, de akkor ez nem a te géped. Fontos leszögezni persze, hogy ez még nem az a kategória, amikor azt lehet mondani „füzet helyett laptop”, mert ahhoz azért nem elég könnyű.

Azonban annyira már nem súlyos, hogy fel tudjuk nyitni 1 ujjal. Ebben az esetben ez kétösszetevős, ugyanis a fentebb említett szellőzést elősegítő kiemelő dizájn miatt is rá kell fognunk a gépre, amikor kinyitjuk. Na nem mintha ez óriási megerőltetés lenne, de jó tudni.

Egyéb tapasztalataimat az adott témához kapcsolódó alcímben osztom meg.

Acer Aspire 5 teszt – Beviteli eszközök

                Billentyűzet

Tapintása nagyon kellemes, minőségi érzés. Maga a gépelés átlagos, tudja amit kell, igazából nincs se kiemelendő pozitív se kiemelendő negatív tulajdonsága sem. Mérete megfelelő, nincs összenyomva, kicsit néha még fura is, hogy a laptop maga kicsi, a billentyűzeten viszont vannak távolságok – ez főleg az Í és az Ű betű megtalálásakor jön elő. Ez számomra nagyon pozitív volt. Reszponzivitása nekem kicsit hagy maga után kívánni valót, de én amúgy is asztali billentyűzetet használok, így ez nem meglepő.

Világítása nagyon szép, néhány hölgy ismerősöm meg is dicsérte a háttérvilágítást – és hát esztétikában ki ne hallgatni egy nőre 😉
Az a funkció, ami nagyjából 20 másodperc tétlenség (nem nyomsz le billentyűt) után lekapcsolja a háttérvilágítást tud nagyon hasznos is lenni, azonban ha nem tetszik kikapcsolhatjuk.

                Touchpad

Mint azt eddigi tesztjeimből már kideríthettétek, nagyon finnyás vagyok a touchpadekre. Egyrészt azért, mert egeret használok szinte mindig, másrészt azért, mert rengeteg touchpad átment már a kezem alatt, és meglepően kevésre tudtam azt mondani, hogy nagyon jó. Sajnos ez a gép sem ilyen, nem erőssége a touchpad.

Kezdem azt hinni, hogy az én ujjammal és/vagy touchpad-kezelési technikámmal van a baj, mert amikor másnak odaadtam, nála nem hibázott annyit a kurzor.

Acer Aspire 5 teszt – Teljesítmény

Ezekkel a specifikációkkal nem nagyon lehet gondunk sem most, sem pár év múlva, legyen szó bármilyen „átlagos” feladatról. Ez az i5 már minden konzumer igényt kielégít (a gamereket kivéve), a szupergyors (tényleg nagyon gyors, iszonyat hamar bebootol) PCIe NVMe SSD-nek hála nincsenek üres másodpercek.

Az már csak hab a tortán, hogy kapunk egy Nvidia GeForce MX350 dedikált videókártyát, ami 2 GB GDDR5 VRAM-ot tartalmaz. Ennek és a 2.0-ás HDMI csatlakozónak hála bármikor filmezhetünk 4K-ban is, nincs az a videó, ami ezt megfogná. Erre még kicsit visszatérünk a „csatlakozók” résznél.

Acer Aspire 5 teszt – Hangzás, zajszint, üzemidő, csatlakozók

Hangzás

Na itt lepődtem meg legjobban. Annyira jól szól a sztereó hangrendszer, hogy arra nincsenek szavak. Minden túlzás nélkül le kell írnom, hogy most (a teszt írása közben) is mosolyra állt a szám, ahogy visszaemlékeztem az első benyomásra a hangszóróról. Nagyon jó! Acer, már nem ez az első gép, amin dicsérem a hangszórókat, bravó!

                Zajszint

Akkumulátorról használva nem tudtam olyan feladatot végezni vele, ami alatt már zavaró lett volna a gép hangja, tehát itt elismerésemet kell kifejeznem. Word, Excel stb. használata alatt szinte hangtalan. Nem így hálózatra kötve, ugyanis itt számomra érthetetlen módon sokkal aktívabb a ventilátor, még úgy is, hogyha annyira nem használjuk a gépet. Na nem kell megijedni, a 2 utcával arrébb lakó ütvefúrója még mindig hangosabb, csupán annyit szerettem volna ezzel mondani, hogy hálózaton kíméli magát a gép, és próbálja minél hűvösebben tartani magát.

Ez pedig dicséretre ad okot, ugyanis a mai tech világban a zajszintet gyakran magasabb prioritásként kezelik, mint a tartósságot (azaz hogy hűvös maradjon a gép). Hálózatról tehát hűs és üde marad gépünk.

                Üzemidő

A gyártó által meghatározott „akár 11,5 óra üzemidő” ebben az esetben sokkal reálisabb, mint más laptopoknál. Természetesen nem arra kell gondolni, hogy feltétlenül tudja, hanem arra, hogy egy szép hosszú napot, amikor elővesszük a laptopot, zenét hallgatunk (akár Bluetooth hangszóróról), dolgozunk, megnézünk pár YouTube videót, akkor állni fogja a sarat mindvégig. Amikor egész nap a word volt megnyitva, és olvastam, akkor 7-8 órát kibírt, és még volt egy bő 20% benne, tehát igen! Tudja amit kell neki.

                Csatlakozók

Szerencsére annyira nem vékony, hogy ne legyen rajta semmiféle port. Szerintem a mai világban ennyi csatlakozóval bőven elvagyunk, főleg ha figyelembe vesszük, hogy ez számít ma „soknak”. Tehát itt is be kell húznunk egy pirospontot.

És akkor a 2.0 HDMI – MX350 kombináció. Nagyon okos. Egy külső 4K-s monitort így simán meghajtunk, az átlagos napi feladatokat biztosan bírja. Ez egy plusz, amit mindenki szívesen fogad!

Acer Aspire 5 teszt – Összegzés

Mindent egybevetve egy jó kis gépet ismerhettünk meg az Acer Aspire 5 személyében. Ebben a 14 hüvelykes méretben nagyon jó társunk lesz utazás és otthoni felhasználás esetében is. Ami viszont számomra óriási kérdés, az az, hogy vajon melyik lehet a jobb döntés, ez a kis Aspire 5, vagy a nem olyan rég tesztelt Swift 3? Nekem megvan a saját tippem, lehet később meg is osztom veletek, de előbb kommentekben szavazzatok, ti melyiket választanátok.

A terméket az Acer Magyarország biztosítta, köszönjük a lehetőséget!

techkalauz.hu – az online tech magazin

Acer Aspire 5 - A514-54G-58R8

Specifikiációtól függően ~280.000 ft.-
9.3

Méret

9.2/10

Súly/hordozhatóság

9.0/10

Teljesítmény

9.3/10

Akkumulátoridő

9.8/10

Előny

  • Praktikus
  • Jó akkumulátor idő
  • Nagyszerű hangzás
  • Minőségi külső
  • Sok csatlakozó

Hátrány

  • Touchpad
  • Kicsi nyílbillentyűk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét