Kína válaszolt az USA-nak: Részlegesen betiltják az AMD és az Intel CPU-kat

0
1607

A kínai kormány a Biden elnök által 2021-ben indított chipkereskedelmi háborúra azzal válaszolt, hogy kitiltotta az AMD és Intel CPU-kat a kormányzati számítógépekben használt számítógépes chipek listájáról. Ez a lépés tovább tágítja a kereskedelmi szakadékot Kína és Amerika között, miközben a mesterséges intelligencia, a felhőalapú számítástechnika, a kiberbiztonság, a személyi elektronika, az elektromos járművek és a szuperszámítógépek terén dominanciára törekszenek.

2022-ben Biden elindította a chipháborút, amikor a Kereskedelmi Minisztérium kilenc exportszabályozási szabályt jelentett be, amelyek korlátozzák az olyan termékek Kínába küldését, mint például a gyors GPU-k, például az Nvidia A100, az ASML-ből származó CPU litográfiai gépek és a CPU-tervező szoftverek.

2023-ban Kína elkezdett reagálni, miután a diplomáciai egyeztetések kudarcot vallottak. Az ország először betiltotta az Apple iPhone-ok használatát a kormányzati szerveknél és állami vállalatoknál. Kína félvezetőgyártási erejének demonstrációja érdekében az államilag támogatott Huawei kiadta a Huawei Mate 60 Pro okostelefont a Kirin 9000-essel, amelyet a SMIC-nél gyártottak 7 nm-es folyamattechnológiával, amely állítólag tiltott technológia. A Wuxi-i Nemzeti Szuperszámítógép Központ bemutatta a kínai CPU-kkal összeállított Sunway TaihuLight szuperszámítógépet is, amely azonnal a 11. helyre került a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépe között.

Kína belefáradt a játékokba, és 2023. december 26-án azt a döntést hozta, hogy kormányzati számítógépekben nem lehet Intel, sem AMD processzor. Ezen döntés hatására, csak kínai CPU-k, operációs rendszerek és adatbázisok vásárolhatók és használhatók kormányzati számítógépeken és szervereken.

Idén a kínai Loongson chipgyártó bejelentette az Intel Raptor Lake CPU-k 3A6000-es CPU-s alternatíváját válaszul az exportkorlátozásoknak megfelelő AMD AI CPU betiltására, ezzel jelezve a 2010-ben kezdődött korszak lezárását, amikor az Intel megnyitotta első chipüzemét Kínában.

Míg a verseny általában felgyorsítja az innovációt, a kereskedelmi tilalmak gyakran növelik az árakat, így a holnap számítógépei meglepően drágábbak lehetnek, mint azt most gondolnánk.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét