Laptop vásárlós kérdezz-felelek avagy 10+1 hiba, amit inkább ne kövessünk el laptop vásárlásakor

0
377

Laptop vásárlós kérdezz-felelek avagy 10+1 hiba, amit inkább ne kövessünk el laptop vásárlásakor

(1) Pár tévhit: “Erős processzort szeretnék a laptopomba, mert attól lesz gyors”, “Ennek 4GB-os a videokártyája, biztos jól futnak rajta a játékok”

CPU? GPU? SSD? HDD? Talán az Amerikai Tengerészgyalogság sem használ ennyi rövidítést. Tisztázzuk le a kérdést újra, mert bizony már sokszor lándzsát törtünk az SSD mellett. Nade, mi is az az SSD?

Az SSD, vagyis a szilárdtest meghajtó, egy háttértár, ami a HDD mellett, de még inkább ahelyett dolgozik a laptopunkban. És ha már dolgozik, azt jóval gyorsabban, megbízhatóbban és halkabban teszi, köszönhetően annak, hogy nincs benne mozgó alkatrész. Nézzük csak meg a lenti videót, minden alkalommal, mikor felmerül bennünk a kérdés: erősebb CPU (processzor) vagy SSD kell-e a hétköznapok emberének?

Beszélnünk kell még azokról is, akik a hétköznapokban leginkább játszanak. Itt már komolyabb igények is felmerülnek, amikhez komolyabb laptopra lesz szükség. Egészen pontosan olyanra, amiben különálló (dedikált ~~integrált~~) GPU található. Játékosként mindig favorizáljuk az erősebb GPU-t a CPU-val szemben; és tartsuk szem előtt, hogy a VRAM nem a GPU teljesítményének a mérőszáma

Laptop vásárlós kérdezz-felelek avagy 10+1 hiba, amit inkább ne kövessünk el laptop vásárlásakor

Javaslatunk: pörgessük fel a rendszerünket egy SSD beépítésével, játékosként pedig a pénztárcánknak legmegfelelőbb, legerősebb GPU-val rendelkező darabot vásároljuk meg. Nem tudjuk házilag elvégezni az SSD beépítését, nem tudjuk milyen GPU lenne számunkra a legideálisabb? Keressünk fel egy szakkereskedést; de ne egy olyan boltot ahol kenyeret is árulnak a laptopok mellett (és az se az igazi, ha a laptop mellett még ezernyi más elektronikai eszköz található).

(2) Nincs kérdésem, csak DELL / TOSHIBA / LENOVO stb. laptopot akarok venni.
Nos, a saját pénzünkkel magunk rendelkezhetünk. Mégis, merem állítani, hogy aki ezeket a sorokat olvassa, az nem akarja elégetni a kemény munkával megkeresett forintjait – és így első számú szabályként el is felejthetjük a márkahűséget. Tény, hogy a sikeresebb gyártónak ugyan úgy lehet melléfogása, ahogy kevésbé sikeresnek igazi nagy dobása – mi pedig attól függően, hogy éppen mibe nyúltunk bele csak egyetlen egy tapasztalatra építkezünk. 
A laptopvásárlás matematikai képlete pofon egyszerű: megbízható gyártó + jó széria + pénztárca barát árképzés = vevői elégedettség. 

Javaslatunk: ne egy tapasztalatra építkezzünk, merjünk bízni a jó hírű szakkereskedések szakembereiben. Miért? Mert tudják mit adnak el, az esetleges problémákkal úgy is őket keresik fel elsőnek – így nekik sincs nagy üzlet abban, hogy a vásárlóra sózzanak egy elektronikai hulladékot. 

Aki azonban mégis jobban bele szeretné ásni magát a témába, javasoljuk a következő cikkek tanulmányozását.

(3) Ez a laptop jobb, mert 6 cellás az akkumulátora.
Egyszerűnek hangzó, de valójában összetett kérdésről van szó. Leginkább két tényező befolyásolja: felhasználási mód és az akku teljesítménye. Fontos tudnunk, hogy a cellaszám – ugyan úgy ahogy a VRAM mérete – nem mérőszám. És a 10-12 órás üresjárati üzemidő közelében sem lesz annak, amit egy kis filmezés, internetezés és játék után tapasztalunk.

Javaslatunk: amennyiben megvan a kiszemelt, keressen teszteredményeket vagy kérdezzen a szakkereskedésekben. Amennyiben kicsit mélyebben utána akar olvasni az akkumulátoroknak, azt itt megteheti

(4) Az informatikus barátom azt, mondta hogy … akkor most azt mondja, hogy a barátomnak nincs igaza?
Az informatika is kicsit olyan, mint a foci vagy a politika – mindenki ért hozzá. Tagadhatatlan, hogy ebben az országban is akadnak szép számmal hozzáértő emberek, de ha pénzről van szó, nincs barátság. Itt pedig a mi pénzünkről van szó. Lehet, hogy az informatikus ismerősünk inkább zenész, aki foglalkozásából adódóan rengeteg IT eszközt használ és csak az almás márkában bízik meg. Nem is kérdés, mit fog ajánlani. 

Laptop vásárlós kérdezz-felelek avagy 10+1 hiba, amit inkább ne kövessünk el laptop vásárlásakor

Javaslatunk: van aki hobbi-szakértő és van aki ebből él meg. Az utóbbi csoportot találhatjuk meg a szakkereskedésekben, az előbbit pedig inkább csak az ismerőseink között. Újra azt hangsúlyozzuk, merjen bízni a jó hírnévnek örvendő szakkereskedések eladóinak. Még akkor is, ha a barátunk valódi IT mogul, néhány száz ezer forintos kiadásnál az a plusz fél óra utánajárás a legjobb esetben csak megnyugtat majd bennünket, hiszen ahogy a Biblia is írja “Két vagy három tanú vallomása alapján megáll minden dolog.”.

(5) Windows 7-el vagy 8-cal szeretném, mert a Windows 10-ről sok rosszat hallottam.
Mint egy időhurok. Gyakorlatilag minden új Windows operációs rendszer megjelenésénél tömegével hangzik el a fenti kérdés. Közben persze, szelíd romantikával gondolunk vissza az előző verzióra, aminek a megjelenésénél ugyan ilyen gyanakvók voltunk. Nem kell jósnak lennünk ahhoz, hogy lássuk a tendenciát: a régebbi Windows-ok egyre elhanyagoltabbak lesznek, a legfrissebb verzió fogja megkapni a legnagyobb figyelmet és a legtöbb támogatást.

Laptop vásárlós kérdezz-felelek avagy 10+1 hiba, amit inkább ne kövessünk el laptop vásárlásakor 

Javaslatunk: óvakodhatunk, de egyben legyünk nyitottak is az IT világ újításaira. A szakkereskedések ebben az esetben is segítséget nyújthatnak. És azt se felejtsük, hogy az igazán népszerű szoftverek nem csak a forradalmi újításokra, hanem a felhasználói visszajelzésekre is építenek – így mi is beleszólhatunk a dolgok alakulásába. A Windows pedig nem lenne piacvezető, ha kihagyná a fogyasztót a képletből. 

(6) Legyen gyors a laptopom, a többi nem számít.
Lesznek olyan modellek, amik teljesítményükkel fognak lenyűgözni – míg néhány szürke eminenciás csak meghúzódik a háttérben. Nos, ezek a szürke eminenciások sok esetben ugyan annyiba kerülnek, vagy éppen drágábbak is lehetnek, milyen ezek a szterodion nevelt izomkolosszusok. A probléma csak az, hogy ez utóbbi csoport sajnos rendre elvérzik a megbízhatóság tesztjén. A megbízhatóság pedig egy olyan tulajdonság, amit nagyon is értékelnünk kell az informatikában – nagyon kevesek szeretik évente cserélni laptopjukat. Itt nincs csicsa, nincs lakk felület, extravaganzia – ez az üzleti laptopok sora. Ezek a prémium darabok ma már elérhető áron kerülhetnek asztalunkra – és ha már ott van egy ilyen, ott is marad. Tapasztalat. 

Javaslatunk: ha teheti, vásároljon üzleti laptopot. Amennyiben erre nincs lehetősége, kérjen segítséget a szakkereskedésben: az olcsóbb laptopok sorában is van olyan, ami megbízhatóságával emelkedik ki a sorból (például: Dell, HP, Fujitsu). 

(7) Csak az ár számít és a legolcsóbb webshopból fogok vásárolni.
Akármilyenből inkább ne, jól megválasztottból viszont bátran. Felmerül hát a kérdés, milyen a jól megválasztott webshop? Egyetlen ökölszabályra kell emlékeznünk: ha kell, be tudjunk menni a boltba. Ne egy sufniba, ne csak interneten / telefonon lehessen – vagy se az eladóval / forgalmazóval kapcsolatot tartani, hanem személyesen is. Sokan alulértékelik ennek fontosságát a digitális korban, pedig be kell látnunk: ez egyfajta garancia a felelősség vállalásra. Nézzük csak meg a legnagyobb webshopokat; az alacsony ár mellett kisbetűvel ezt olvashatjuk: külföldi billentyűzet, korlátozott garancia vagy nincs telefonszám stb., tehát mindig van valami hátulütője. 

Laptop vásárlós kérdezz-felelek avagy 10+1 hiba, amit inkább ne kövessünk el laptop vásárlásakor

Javaslatunk: olyan webáruházat keressünk, ami névvel és arccal, magyarországi címmel, címekkel, bolttal, de még inkább bolthálózattal rendelkezik. Erre nem lesz mindig szükség, de kifogásolható minőség, szolgáltatás esetén ez elengedhetetlen kapaszkodót jelenthet. 

(8) Legyen jó erős processzorom és videokártyám, avagy mire nincs szükségem.
Laptopot venni nem annyira egyszerű, mint elsőre tűnik – legalábbis, ha tudatosan akarunk vásárolni. A tudatos vásárlás pedig arról szól, hogy feltérképezzük szükségleteinket, ezt párhuzamba állítjuk a tervezett anyagi ráfordításunkkal, majd hozunk egy racionális döntést. Vagyis, nem költünk olyan dolgokra, amire nincs szükségünk (például Core i7 processzor) és ha kell, akkor türelmet gyakorlunk, spórolunk és egy-két hónappal később vesszük meg a kiszemeltet. Az igazán drága laptop úgy is az lesz, amit nem használunk ki. 

Javaslatunk: ne csak fogyasszunk, hanem tudatosan vásároljunk. Gondoljuk át mire van szükségünk, ha kell, kérjük tanácsot a szakkereskedésekből – nem lehet eléggé hangsúlyozni, mekkora segítséget jelenthet ez a vásárlás során. 

(9) Elég lesz 2GB RAM is.
Nem. Használjunk akár OS X (macOS), akár Windows operációs rendszert, 2GB ma már elégtelen. Szerencsére ezt a gyártók is belátták, így nagyon kevés olyan laptoppal találkozhatunk, ami ennek a kritériumnak ne tenne eleget – ettől függetlenül jobb, ha erre is odafigyelünk. 

Javaslatunk: olyan eszközt vásároljunk, amiben legalább 4GB RAM található. Túlzásba esni se érdemes, hiszen ha nem professzionális felhasználás a célünk, akkor 8GB-nál többre aligha lesz szükségünk. 

(10) Mire nem gondoltam még?
A szoftveres és hardveres biztonság kérdésköréről sokszor el szoktunk felejtkezni, legalábbis a vásárlás pillanatában. Majd mikor megtörténik a baj, már csak sajnálkozunk, hogy annak idején nem szántunk még 5-10 ezer forintot a vásárláskor ezekre. Bizony, 5-10 ezer forintba már belefér a pixelhiba garancia, ami a jótállási feltételeken túl, gyakorlatilag bármilyen pixelhiba megjelenésekor garantálja számunkra, hogy vagy a teljes laptopot, vagy legalább a kijelzőjét cserélik. Vagy ott van a laptop biztosítás, ami lényegében egy casco – tehát, ha leejtjük, összetörjük, megfürdetjük a laptopunkat, lesz aki megtéríti a kárunkat. 
Aztán ott van a szoftveres biztonság is, aminek az alapja az eredeti operációs rendszer. Ám az eredeti operációs rendszerek mellett is gondoskodnunk kell valamilyen antivírus szoftver beszerzéséről is. 

Javaslatunk: a biztonsági szolgáltatások megvásárlása, a mi kényelmünket garantálja. Pixelhiba garancia mellett nem kérdés, hogy cserélik-e a pixelhibás laptopunkat. Eredeti operációs rendszer mellett nem kérdés, hogy elsők között kapjuk meg a biztonsági frissítéseket… ezek olyan “apróságok” melyek nagyra nőhetnek. 

(10+1) Nekem szép laptop kell.
Ne felejtsük el, laptopunk nem egy körömfesték és nem is egy divatos ruhakellék. Érdemes háttérbe szorítani a külsőségeket és valóban a belső értékekre figyelni – legyen ez a mondat bármennyire is közhelyes.

 

Gabe&Pucu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét