Lenovo IdeaPad G570 teszt

Bevezető 

A magas valutaárak és a Thaiföldön történt természeti katasztrófa miatt, mely a winchester árak rohamos növekedését eredményezte úgy döntöttünk, hogy az általunk legjobbnak talált „olcsó” notebookot fektetjük tesztpad alá. Úgy véljük, hogy ez a modell testesíti meg azt a notebookot, ami a „legjobb-legolcsóbb” vételnek számít.  A Lenovo IdeaPad G570 -et a Laptopszalon bocsátotta rendelkezésünkre, ahol ez a termék már 119.900ft-tól elérhető.

Lenovo IdeaPad G570 teszt

A Lenovo szervizfolyamatát illetően történt egy kis változás, melyről írtunk még március elején (KATT). Röviden annyi történt, hogy eddig, ha bármilyen probléma volt készülékünkkel bevittük a 22db szerviz valamelyikébe, vártunk napokat a javításra, majd érte mentünk, ha az elkészült. A Lenovo annyival tette könnyebbé ezt számunkra, hogy most már csak fel kell hívnunk a 06-80-987-425-ös, ingyen hívható telefonszámot, elmondani a hibajelenséget az ügyfélszolgálatos kollégának, aki másnapra küld nekünk egy futárt, hogy bevigye rosszalkodó noteszgépünket a szervizbe, majd annak elkészültével vissza is szállítja. Lakhatunk bárhol az országban a futár ingyen házhoz jön így mentesülünk a jelenlegi benzin és magas tömegközlekedési árak okozta kellemetlenségektől. A Lenovo elmondása szerint 10 napos határidővel dolgozik, de ez általában a fele szokott lenni. 

Lenovo IdeaPad G570 teszt

Nos, akkor lássuk mit is kapunk kevesebb, mint 120.000ft-ért. A Lenovo IdeaPad G570 már csukott állapotban is elkápráztatja az embert.  A fedél ugyan lakkos borítást kapott, mely könnyen gyűjti az ujjlenyomatokat, de régi magyar közmondás szerint „a szépségnek ára van”. 

Lenovo IdeaPad G570 teszt

A notebookot kinyitva már sokkal bizalomgerjesztőbb látvány fogad minket, mivel a csuklótámasz és a billentyűzet körüli rész fémborítást kapott, mely csak hab a tortán. A kinyitást követően megszemléltem a készülék masszívságát, melyről megint csak pozitívan tudok nyilatkozni. Egy olyan elemet nem találtam, amire oda lehetne biggyeszteni a „gagyi” jelzőcskét. A notebook annak ellenére, hogy ilyen árkategóriát képvisel kiváló minőségérzetet biztosít a felhasználó számára, sehol nem recseg vagy ropog és nincsenek illesztési problémák. Vizsgáljuk hát meg, milyen gombok, portok és csatlakozókkal rendelkezik az IdeaPad G570.

Szemből nézve: hangszórókat eltakaró rács, wifi bekapcsoló gomb, működést jelző ledek, SD kártyaolvasó

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

Jobboldalról: audio ki és bemenet, optikai meghajtó, 1xUSB 2.0, töltő csatlakozó

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

Baloldalról: kensington zárfoglalat, hő kivezető nyílás, d-sub, lan, hdmi, e-sata, 2xUSB 2.0

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

Hátulról: akkumulátor, zsanérok 

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

Alulról: akkumulátor és annak nyitógombjai, szellőzőnyílások, memória és merevlemez takarófedele

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

Kijelző

A kijelző 15.6 hüvelykes méretű TN+film technológiás panellel, mely 1366×768 pixelkockából áll össze. A panel fényes borítással rendelkezik, háttérvilágítása pedig a LED technológiás melyet a gyártó VibrantView fantázianévvel illetett meg. Ebben az árkategóriában általában fényes kijelzővel szerelt notebookokat lehet kapni, ami hátrány és előny is egyben. Hátrány, mert erősebb vagy külső fényforrás esetén a kijelző tükröződik, előny, mert a színek élénkebbek. Amúgy a fényes kijelzős notebookok elterjedését az utóbbi indok eredményezte.

Lenovo IdeaPad G570 teszt

A fényerő, kontraszt, színhűség és betekintési szögek tekintetében a G570 kiválóan szerepelt. Tényleg csak egy dolgot tudok negatívumként kiemelni, ami mások számára pozitív lehet, hogy a borítás fényes, persze a kijelző minősége kárpótolt mindenért.

 

Billentyűzet

A legkellemesebb meglepetés a billentyűzet volt. Rólam azt kell tudni, hogy teljes mértékben el vagyok kötelezve az üzleti notebookok mellett. Amikor kinyitottam a készüléket és ráhelyeztem kezemet a billentyűzetre, majd azon gépelést imitáltam olyan érzésem volt, mint ha valami komoly üzleti gép volna a kezem alatt. A klaviatúra kialakítását tekintve a mai trendekhez igazodva szigetes formavilágit kapott és hála istennek találunk numerikus részt is. Ami kissé furcsa volt számomra, hogy az enter billentyű túl keskeny, amit negatív értelemben a numerikus résznek köszönhetünk. A multimédiás funkciók az Fn + Fx billentyűzet kombinációkkal érhetőek el, kivéve a hangosítás és a fényerőállítás, ugyanis azok a kurzor gombokon helyezkednek el. Balról haladva találunk rajta egy nagy bekapcsoló gombot, recovery gombot a rendszer visszaállításhoz, valamint caps lock és num lock visszajelző ledeket.

Lenovo IdeaPad G570 teszt

Kezemet végighúzva az egész billentyűzeten megállapítottam, hogy a karakterek anyaghasználata kiváló. Ennél már csak a gépelési élmény jobb, ugyanis a karakterek rövid úton, nagyon finoman és halkan járnak. Ebben az árkategóriában, sőt ettől jóval fentebb sem találunk olyan notebookot, aminek jobb volna a billentyűzete a G570-nél. 

 

Touchpad

Az érintőpad is nagyon megtetszett, mivel matt recés borítás kapott, ami igen kellemes érzetet biztosít, továbbá a touchpad is külön szegéllyel van elválasztva a csuklótámasztól, így könnyen észrevesszük, ha ujjunk elmászik az érintőfelületről. Használni is jó volt, mivel könnyen és pontosan vette utasításaimat a görgető felülettel együtt. Az érintőpad gombjait hosszasan vizsgáltam, ugyanis nem tudtam eldönteni, hogy ezt most fém vagy műanyag. Végül a fajhőt vizsgálva megállapítottam az utóbbit. A gombok rövid úton és halkan működnek, ismételten csak azt tudom mondani, hogy kényelmes. 

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

Webkamera

A Lenovo IdeaPad G570-ben találunk még egy 0,3MP-es webkamerát és beépített mikrofont. A minőségétől nem fogjuk hanyatt vágni magunkat, de arra, hogy skypeoljunk a nagyival bőven elegendő.

 

Hardver és tesztek >

[BREAK] 

Hardver

A notebookban Sandy Bridge architektúrás processzor található, melyről már korábban cikkeztünk (KATT), de azok közül is a Pentium B sorozat egyik legerősebb tagja a B960. Mind a Core i processzorok, mind pedig a Pentium B sorozatú processzorok 32 nm-es gyártástechnológiával készülnek. A két CPU között csupán annyi különbség van, hogy míg az Intel Pentium B960 2 fizikai maggal rendelkezik, addig az Intel Core i3 ugyancsak 2 fizikai maggal rendelkezik, de támogatja a Hyper-Threading technológiát, melynek köszönhetően 4 programszál párhuzamos futtatására képes. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy átlagfelhasználó nem szokott egyszerre 4 programszálat futtatni, így az fölöslegesnek is nevezhető.

Lenovo IdeaPad G570 teszt

A két processzor között további különbségek a gyorsító tár méretében és a videokártyában vannak. Az Intel Core i3 – 3MB gyorsító tárral és kicsivel erősebb Intel HD3000 integrált grafikus vezérlővel, míg az Intel Pentium B960 – 2 MB gyorsító tárral és Intel HD2000 integrált grafikus vezérlővel rendelkezik. A teljesítménybeli különbség használat közben nem észrevehető, de az Intel HD2000 például nem támogatja a Quick Sync, InTru 3D, Insider, Wireless Display és Clear Video HD funkciókat, melyeket ismételten nem használ egy átlagfelhasználó.

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

 

Tesztek

A méréseink alapján az Intel Core i3-2310M gyorsabb volt az Intel B960-nál, főként azokban a tesztekben, ahol a Hyper-Threading technológiát kihasználta az adott alkalmazás. A benchmark teszteket leszámítva semmilyen különbséget nem véltünk felfedezni használat közben a két processzor között, így véleményem szerint kár plusz költségekbe verni magunkat, mondjuk egy Core i3 kiválasztása esetén. 

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

Windos 7 élményindex

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

HD Tunde Pro 5.00

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

Hőmérséklet és zaj

A Lenovo IdeaPad G570 alap CPU hőmérsékletét sok minden befolyásolta. A dolog nagyjából úgy néz ki, hogy a készülék körülbelül 15 percig néma üzemmódban működik 2db-es zajszinten, ami a HDD hangjával megegyező, a processzor hőmérséklete pedig 44°C fokról felkúszik ezalatt 48°C-ig, majd pár másodpercre 13db zajszinten visszahűti azt ismételten 44°C-ra és újabb 15 perc némaság köszönt ránk. A 13db zajszinttől sem kell megijedni, egyáltalán nem számít hangosnak.

Lenovo IdeaPad G570 teszt 

Az Aida64 rendszerstabilitási tesztjével megmértem, hogy a B960-as CPU-ból 100%-os terhelésen mit lehet kihozni. A Maximális 65°C-os hőmérséklet egyáltalán nem számít soknak, sőt inkább kevésnek, de mondjuk egy az IdeaPad Y570-nél megfigyelt hatalmas rézhűtővel és ventilátorral valószínűleg akár 50°C körüli hőmérsékletre is vissza lehetett volna szorítani ezeket az értékeket. A 100%-os terhelés mindössze csak 18db zajszintet eredményezett, ami mondjuk az IdeaPad Y570 esetén 21db-ig is felkúszott.

Lenovo IdeaPad G570 teszt

A visszahűlés mértéke is igen gyorsnak mondható, mivel a CPU közel 60 másodperc alatt, majdnem gyári értékekre hűtötte vissza a processzort, ami viszont azonos az IdeaPad Y570-nél mért értékekkel.

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

Burkolati hőmérsékletek “alap”

Lenovo IdeaPad G570 teszt 

A burkolat legmelegebb részen infrás hőmérőszenzor segítségével 34,6°C-ot mértem, amit terhelés nélküli állapotban sikerült összehozni. Ez a passzív hűtésnek köszönhető bár azt hozzátenném, hogy ez az abszolút langyos kategória, melegnek semmiképpen sem nevezhető. A notebookot megterhelve a CPU ventilátora magasabb fordulatszámra váltott, ezzel teljesen átrendezve a hőmérsékleteket. Szinte mindenhol visszahűltek a hőmérsékletek, még ott is 30°C alá ment, ahol eddig 34,6°C-ot mértem. A legmelegebb rész most viszont a CPU hő kivezető nyílása köré összpontosult pontosan 32,4°C-al.

Burkolati hőmérsékletek “terhelt”

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

Akkumulátor

Az IdeaPad G570-ben egy 6 cellás 48Wh-ás akkumulátor foglal helyet, melynek kapacitását minimális terhelés és minimális fényerő mellett mértem meg. Ezen feltételek mellett az akkumulátor 6,5 órás üzemidő után és 3%-os kritikus töltöttségi szint után sipákolt, hogy másik áramforrásra van igénye. Hasonló eredmények születtek a Lenovo IdeaPad G575 akkumulátor tesztje közben bár azt érdemes megemlíteni, hogy az abban lévő AMD E450-es APU körülbelül ¼ akkora teljesítményt produkált, mint az Intel B960.

Lenovo IdeaPad G570 teszt

 

Értékelés >

[BREAK] 

Értékelés

Eljött hát a végső ítélet. Az IdeaPad G570 tesztelése során csupa pozitív élmény fogadott engem, melyet megpróbálok röviden összefoglalni. Kiemelném a kiváló anyaghasználatot, mivel a lakkos fedélen kívül semmibe nem tudtam belekötni. A notebook nagyon stabil, sehol nem recseg, nem ropog és az alumínium belső burkolat is magáért beszél. A billentyűzet és touchpad kiváló, kategóriájának legjobbja, de még jóval magasabb árkategóriában elhelyezkedő notebookokat is sorra alázza. Természetesen a keskeny enter gomb nem nyerte el a tetszésemet, de ezt a trendet több gyártó is követi. A kijelzőről negatív véleményként a fényes borítást, míg pozitívként a szép színeket és a jó betekintési szögeket tudnám kiemelni. Mivel a termék alacsony, 120.000ft-os árkategóriában mozog, egyes dolgok miatt kompromisszumokat kell kötni, gondolok itt például az átlagos hangszórókra és a csak 0,3MP-es webkamerára. Az is elismerésre méltó, hogy a készülék akkumulátorról akár 6,5 órás üzemidőre is képes, továbbá hűtésrendszere is jól tűrte a sarat.

Lenovo IdeaPad G570 teszt 

A Lenovo IdeaPad G570-et a Laptopkalauz szerkesztősége a különösen ajánlott kategóriába sorolta, mivel ebben az árkategóriában nincs párja.

Köszönjük a Laptopszalon-nak, hogy ismételten biztosított számunkra egy készüléket és köszönjük a Lenovo-nak, hogy ebben az árkategóriában tudott olyat alkotni, ami tényleg kiváló.

 

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

  

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?