Lenovo IdeaPad Y500 – Az első benyomás

0
327
Már nyáron hallani lehetett a pletykákat, miszerint a Lenovo vérbeli játékgépe még az idén megérkezik Magyarországra. A pletykák beigazolódtak, hiszen ma végre én is kezembe foghattam a pekingi központú cég új modellét az “Y” sorozatból. Az informatika fejlődése hihetetlen mértékben gyorsul évről évre, amivel elég nehéz tartani a lépést. Egy-két évvel az igazi játékos gépek egyenlőek voltak az Alienware sorozattal. Mára viszont egyre több kihívó van jelen ebben a szegmensben, bár ha igazi minőségre vágyunk, akkor eléggé leszűkül a piac. Lássuk be, játékra laptopot venni nem a legjobb befektetés, ha belegondolunk hogy például egy Xbox ára töredéke egy komolyabb játékgépnek. Tekintsünk most el a Dell csúcsgépeitől, és nézzük meg a megfizethetőbb árkategóriát. Itt az abszolút csúcsot már évek óta a Lenovo “Y” szériája jelenti, mely ötvözi a minőséget a stílussal és a bivaly erős hardverrel. A 2010-es év slágerterméke az Y560 volt, majd 2011-ben követte az Y570-es modell, míg az idei évben az Y580 vette át a szerepét, mely modellek már rendelkeztek billentyűzetvilágítással, valamint egyes konfigurációkat Full HD kijelzővel szerelték. Most pedig úgy tűnik, a 2012-es év első fele az Y500-asé lehet.
 
Az Y580 is nagyon erős hardverrel rendelkezett, de hiányzott belőle az az átütő erő, mellyel közelebb tudott volna férkőzni az Alienware-khez. Ez a plusz pedig nem a csúcs videokártya, mert azért nem nagyon lehetett panasz a GTX 660M-re, hanem az SLI. Ez a technológia több videokártya együttes működését teszi lehetővé. A jó ideje az Nvidia által fejlesztett eljárás segítségével növelhető a számítási teljesítmény, mivel így párhuzamosan hajtódnak végre az utasítások. 
 
Lenovo IdeaPad Y500 - Az első benyomás Lenovo IdeaPad Y500 - Az első benyomás Lenovo IdeaPad Y500 - Az első benyomás
 
A gépet sajnos még nem tudtam bekapcsolni, így összességében egyenlőre csak a külsejéről illetve a kezemben tartott konfigurációról ejtenék pár szót. A gép gyönyörű. A kialakítása elegáns és egyben erőt sugárzó. Borítását tekintve, szál csiszolt alumíniumról beszélhetünk, mely mellett pazarul fest a szigetes billentyűzet pirosas árnyalata. A gépház baloldalán találhatjuk a rendszer visszaállító OneKey Recovery gombját, a töltőaljzatot, a hűtőrácsot, az analóg D-sub csatlakozót, a gigabites LAN bemenetet, HDMI kimenetet, valamint 2 db 3.0-ás USB csatlakozót a nagyobb sávszélességért.
 
Lenovo IdeaPad Y500 - Az első benyomás Lenovo IdeaPad Y500 - Az első benyomás
 
A jobb oldalon van egy Kensington zár, mely a gép biztonságos rögzítését hivatott elősegíteni. Mellette van még 1db 2.0-ás USB csatlakozó, mely Sleep&Charge funkciót is el tud látni, valamint mellette van 2db jack aljzat külső headset-hez valamint mikrofonhoz. A gép moduláris felépítéséből adódóan, valamint az opcionális SLI funkció miatt, az optikai meghajtó helyére helyezhetjük a másodlagos VGA-t, amely egy GT 650M Nvidia kártya (az elsődleges is ez  ) Az UltraBay eszköz kivétele első körben többünknek problémát okozott, mivel látszólag a gép alján lévő “nagy pöcök” segítségével könnyedén kiemelhetjük az aktív hűtéssel rendelkező kártyát, ám ekkor jött a nagy koppanás, mert az meg sem mozdult. A Lenovo mérnökei az akksi alatt elrejtettek egy kisebb másodlagos zárat. Ennek oldásával már sikerült megoldanunk a problémát és lencsevégre kapni az Nvidia VGA-t.
 
 
A kijelző természetesen 1080P-s felbontást kapott fényes borítás kíséretében. A billentyűzetről már ejtettem néhány szót, nekem nagyon tetszik  Sokaknál elvárás a háttérvilágítás, amely itt is jelen van, méghozzá nem is akármilyen. A hasznos funkciónál gondoltak az esztétikára is, így a pirosan világító billentyűk elég jól néznek ki. Ellenben a touchpad számomra picit furacsa volt. Méretét tekintve az ultrabook-okhoz hasonlóan hatalmas, viszont szokatlanul nagy a holtjátéka. 
 
Lenovo IdeaPad Y500 - Az első benyomás Lenovo IdeaPad Y500 - Az első benyomás Lenovo IdeaPad Y500 - Az első benyomás
 
A hardver, amit a kezemben tartottam, elég ütősnek mondható, hiszen a fent említett SLI-s kártyával szerelt, harmadik generációs i7-es Ivy Bridge processzor mellett 6GB 1600MHz-es memóriával, valamint 1TB-os 5400rpm-es HDD-vel rendelkezett. Természetesen megtalálható a 4.0-ás bluetooth modul, a b/g/n-s szabványokat támogató wlan kártya, hat az egyben kártyaolvasó, 720p-s webkamera és az ebben a szériában szokásosnak mondható JBL hangszórók. Ilyen hardver mellé muszáj egy nagy kapacitású akku, mely itt 6700mAh-val rendelkezik, így  a három óra garantáltnak mondható (relatív).
 
Személy szerint külsőre és hardverre nagyon meg voltam vele elégedve, az egyetlen hiányosság, hogy alaptartozékként nem tartozik hozzá optikai meghajtó, pedig azért az egy játékgépnél elvárható lenne. Ár/érték arányban tényleg slágertermék lehet a maga alig 300 ezer forintos belépő árával.
 
A Lenovo IdeaPad Y500 megvásárolható a Laptopszalon üzleteiben, részletes Laptopkalauz teszt pedig karácsony után várható.
 
 
Bazsa
Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét