Lenovo IdeaPad Y500 teszt

0
1058
A Lenovo IdeaPad Y500 noteszgépet a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Korábban az IdeaPad Y590 megjelenéséről írtunk, miszerint „még csak pár napja jelent meg a Lenovo IdeaPad Y580, de már arról kell értesülnünk, hogy 2012 szeptemberében érkezik egy még durvább gamer noteszgép, a Lenovo IdeaPad Y590”. A pletykák részben igazak voltak, mert a Lenovo valóban ezt a nevet szánta legújabb noteszgépének, ám végül számomra érthetetlen módon mégis az IdeaPad Y500 név mellett döntött.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Magyarországon az IdeaPad „Y” széria 2010-ben kezdte meg térhódítását az Y560-al. Igazi sikertermékének mégis a 2011-es év szenzációja, az IdeaPad Y570 számított, mely nagyon népszerű volt a hazai piacon, főként a játékos kedvű vásárlók körében. Majd 2012 első negyedévében bemutatták az IdeaPad Y580-at, melyet korábban teszteltünk mi is. Viszont 2013 legnagyobb szenzációja továbbra sem a még mindig futó Y580, hanem a 2012. év utolsó napjaiban megjelent IdeaPad Y500. Ez a noteszgép fantasztikus minőségével, divatos külsejével és árkategóriájában példa nélküli módon Nvidia SLI (2 db videokártya szinkronban történő futtatása) rendszerrel felszerelt szériája, mely jelenleg ellenfél nélkül uralkodik a piacon.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Lenovo IdeaPad fronton a 2012. év tartogatott azért pár meglepetést, ugyanis a gyártó költségcsökkentés címén a Kelet és Közép – európai szervizszolgáltatásokat központosította egy szinte kimondhatatlan nevű Lengyel városkába (Bydgoszcz). Az átállást követő pár hónapban voltak ugyan fennakadások, de tapasztalatink szerint mára átlagosan 5 napos határidővel dolgozik az IdeaPad szervize. A Lenovo ezzel a lépésével nem csak saját költségeit csökkentette hanem, a felhasználónak is szerzett némi plusz kényelmet, hiszen csak fel kell hívnunk a 06-80-987-425-ös zöldszámot és elmondani a hibajelenséget az ügyfélszolgálatosnak. Másnap már számíthatunk is egy futár látogatására, aki elszállítja a rosszalkodó noteszgépet a szervizbe, majd annak elkészültével vissza is szállítja azt nekünk. A futárszolgálat az ország teljes területén ingyenes, ezzel mentesülünk a jelenlegi magas benzin és tömegközlekedési árak okozta kellemetlenségektől. Fontos megjegyezni, hogy ha a szervizelés folyamán bebizonyosodik, hogy a hibát szoftver vagy a cserélt alkatrész okozta, akkor a Lenovo áthárítja a futárszolgálat és bevizsgálás teljes költségét a fogyasztóra. Ez azonban nem újdonság, hiszen az összes „hozom-viszem” garanciával rendelkező gyártó esetében ugyan ez az eljárás. Azonban megnyugtatásként leszögezzük, hogy tudomásunk szerint ezt a lépést egyetlen fogyasztójával szemben sem lépte meg. Lényeg a lényeg, ha a hiba jogos és azt hardverhiba okozza, akkor a készülék gyorsan és zökkenőmentesen javításra kerül. Újdonságnak számít még az IdeaPad „Y” szériánál, hogy az eddig megszokott 2 helyett 3 év világgaranciát kapott a készülék vagyis még tovább és még jobban örülhetünk újdonsült IdeaPad Y500 készülékünknek.
 
A sok rizsa után végre elkezdhetjük az IdeaPad Y500 elemzését. Már a notebook első kézhezvétele során bebizonyosodott, hogy nem egy hétköznapi készülékről van szó. Teteje szál-csiszolt alumíniumborítással rendelkezik, míg alja carbon hatású műanyagból készült.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Mielőtt kinyitom a készüléket azért pár szót ejtek a notebook szerelhetőségét illetően. Már korábban említettem a noteszgép Nvidia SLI rendszerrel rendelkezik vagyis, esetünkben 2 darab Nvidia GeeForce GT650 videokártya található meg a notebookban, ráadásul az egyik ki is szedhető, mivel az optikai meghajtó helyén, az ultrabay foglalatban található. Ebből viszont az következik, hogy a notebookhoz nincs és sajnálatos módon nem is mellékeltek optikai meghajtót. Ennek okát nem igazán értjük, mert legrosszabb esetben is minimális árnövekedés mellett, egy a mai világban sem teljesen elhanyagolható hardvert kaptunk volna.  
 
A másodlagos videokártya kiszedéséről feltöltöttem 4 db fényképet, mely folyamatában szemlélteti az eszköz eltávolítását.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt
Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
A másodlagos videokártya kiszerelését követően láthatóvá válik, hogy a notebook valóban kettő darab hűtőventilátort kapott, ezzel a megfelelő hűtés biztosított. 
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
A Memória és háttértár cseréjét, viszont megnehezítette a gyártó, ugyanis 9 darab csavar kihajtása után az egész hátlapot le kell pattintanunk, hogy memóriával vagy esetleg SSD-vel bővítsük noteszgépünket. A következő videó ezt egész jól szemlélteti, bár az igazat megvallva nekem nem sikerült ilyen könnyen szétszednem, sőt egyáltalán nem sikerült szétszednem, mivel olyan erősen tartotta a hátlapot a felső burkolat, hogy jobban már nem mertem feszegetni. Én úgy gondolom, hogy ha mégis bővíteni szeretnénk, azt bízzuk inkább szakemberre, vagy arra a boltra ahol vesszük a készüléket. A Laptopszalon pesti (Budapest, Teréz körút 47.) üzletében az állandó jelleggel működő szervizben perecek alatt segít a szervizes kolléga a bővítésben, persze csak akkor, ha a kiegészítő megvásárlása az adott boltban történik.
 
Portok és csatlakozók
 
Örömünkre a készülék tartalmazza az összes ma használt portot és csatlakozót, így ha nélkülözni tudjuk a dokkoló portot, akkor minden van, mi szem szájnak ingere.
 
Jobbról: Audio ki és bemenet, 1x USB 2.0, másodlagos videokártya hő kivezető nyílása, kensington zár
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Balról: One key recovery gomb, hő kivezető nyílás, D-Sub, LAN, HDMI, 2x USB 3.0
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Beviteli eszközök
 
A billentyűzet szigetes kialakítású, rendelkezik numerikus résszel és háttérvilágítással is, ami a Dell Alienware gépeihez hasonlóan, pirosan világít. A képek nem igazán adják vissza azt a hatást, amit élőben tapasztalok és meglepő módon ez a piros szín egész jó, egyáltalán nem bántja a szemet. Amúgy a billentyűzet fényereje akár több fokozatban is állítható. A notebook billentyűzete „Accu Type” technológiával is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a hardverelemek hűtése a billentyűzet felöl is megtörténik. A karakterek érintése nagyon kellemes, halkan járnak és ideális a nyomáspontjuk. Komolyan mondom, hogy ebben a kategóriában nem találkoztam még ilyen jó billentyűzettel.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Sajnos az érintőpad már nem sikerült ilyen jól. Sose szerettem a különálló gombok nélküli érintőpadokat, mivel a jobb és bal kattintás pontatlan. Esetünkben annyival kiegészíteném még a dolgot, hogy a pontatlanság mellett a touchpad még az átlagnál is jobban kotyog. Felülete ugyan kellemes tapintású és a dupla ujjas görgetés is hibátlan, de a többi funkció és maga a hardver nem túl jó.
 
Kijelző
 
A zsanérok átlagos holtjátékkal és körülbelül 160° maximális dőlésszöggel rendelkeznek. Noteszgépünk szinte mindenhol a minőséget képviseli, valamint prémiumkategóriás termék lévén nem értem, hogy miért nem lehetett azt a fránya zsanérburkolatot fémből csinálni. Viszont a kijelző minősége mindenért kárpótolt. A színhűség és betekintési szögek csodálatosak, talán a legszebb TN+film technológiás panel, amit valaha láttam.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Már korábban kifejtettük a Lenovo IdeaPad Y580 tesztünkben, hogy mi az előnye és hátránya a FULL HD (1920×1080) és HD (1366×768) kijelzőknek. Ajánljuk mindenkinek, hogy olvassa el figyelmesen. Most viszont képekkel is szemléltetjük, bár élőben sokkal nagyobb a különbség, mint a képeken. Baloldalon látható az IdeaPad Y500 FULL HD kijelzője, jobb oldalon, pedig egy Dell Inspiron 7520 HD kijelzője. Jól láthatóan a lenovo színei és betekintési szögei sokkal jobbak, mely nem azért van, mert a Lenovo jobb kijelző panelt csinál, egyszerűen az 1920×1080-as nagy látószögű panel sokkal szebb képet ad. Egyébként minden notebook kijelző panelja Kínában, az LG gyárában készül.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Egyéb
 
Az IdeaPad Y500 amellett, hogy rendkívüli formavilágot kapott, ellátták még egy a notebookos viszonylatban kitűnőnek nevezhető JBL hangrendszerrel is, mely a noteszgépben elhelyezett High-Sense 720p felbontású webkamerával még tovább fokozza a multimédiás élményeket. A Lenovo okos kis megoldása a „one key recovery” pedig biztosít minket arról, hogy akár egy gombnyomással újra tudjuk telepíteni számítógépünket, ugyanis a rejtett partíción lévő Windows operációs rendszer és az integrált driverek szakember segítsége nélkül automatikusan feltelepülnek. 
 
 
[BREAK]
 
Hardver
 
A 3. generációs Intel Ivy Bridge kódnévre hallgató processzorait már egy korábbi írásunkban kielemeztük, ezért ebben a tesztben szokásunkhoz híven csak röviden írunk róla. A készülékben egy Intel Core i7 – 3630QM processzor található meg, mely fizikailag 4 maggal rendelkezik, alap órajele pedig 2,4 GHz-en jár, továbbá a Turbo Boost technológiának köszönhetően fel tud kúszni akár 3,4 GHz-ig is. Az i7-es processzor még támogatja az úgynevezett Hyper Threading technológiát is, melynek köszönhetően 8 programszám párhuzamos futtatására is képes. A processzor képességeit korábban már részletesen kielemeztük a Dell Inspiron 5520 média tesztünkben, ahol megállapítottuk, hogy átlag felhasználás során nem sok jelentősége van egy i7-es processzornak, viszont a renderelés, virtuális gépek futtatása, továbbá az erősebb VGA kihajtásában már jelentős szerepe van.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Videokártya és az Nvidia SLI technológia
 
Amellett, hogy divatosan néz ki az IdeaPad Y500 más újdonságok is szerepelnek a listán. A noteszgép legvonzóbb tulajdonsága az Nvidia SLI technológia, mely jelen esetben annyit jelent, hogy kettő darab Nvida GeForce GT650M videokártya található meg a notebookban. Az Nvidia SLI technológia röviden annyit tesz, hogy a kettő darab VGA egymással párhuzamosan fut, mely akár 80-100%-os FPS növekedést is eredményezhet. Ezt mi ki is próbáltuk a Crysis 2 számítógépes játékkal, ahol azt teszteltük, hogy mekkora jelentősége van az SLI-nek.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
A diagram magáért beszél, szerintem fantasztikusak az eredmények. Az igazsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy nem minden játék támogatja az SLI technológiát. Az Nvida SLI technológiát támogató játékok megtalálhatóak az Nvidia hivatalos honlapján.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Ejtsünk még pár szót az Nvida Geforce GT 650M dedikált mobil grafikus vezérlőkről. A GK107 kódnevű chipre alapozó GT 650M 384 számoló egységgel rendelkezik és mindezt 128 bites memóriavezérlőn 2GB GDDR5-ös, 1250MHz-en járó memóriákon teszi. A másodlagos videokártya is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik azzal a különbséggel, hogy a memória csak 1000MHz-en jár. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mekkora különbség van az IdeaPad Y580-ban elhelyezett GTX 660M és az IdeaPad Y500-ban megtalálható GT 650M grafikus vezérlők között. Nem akarok belemenni a számokba, akit érdekel a kézzel fogható különbség az meg tudja tekinteni a következő oldalon lévő játék tesztünkben.
 
Mi a hátránya az Nvidia SLI rendszernek egy notebook esetén?
 
Miután végigböngésztük az SLI rendszert támogató játékok listáját, rádöbbenhettünk, hogy a játékok többsége azért támogatott. Sajnos az SLI rendszernek hátránya is van, mely az Nvidia Optimus technológiáját kizárja. Ez röviden annyit tesz, hogy a processzor nem tartalmaz IGP-t (integrált grafikus vezérlő), így kisebb akkumulátor üzemidővel kell számolnunk. Viszont az Nvidia szoftverében akár 1 gombnyomással letiltható a másodlagos VGA, valamint az energiagazdálkodási beállításainak köszönhetően valamelyest kompenzálja az IGP hiányát.
 
Hőmérséklet, zaj
 
Alap felhasználás során a notebook halk és hűvös, mely során a ventilátor halkan és folyamatosan teszi dolgát ezzel biztosítva a folyamatos hűtést. Mindeközben a processzor 45°C környékén ingadozik, ami nagyban függ a szoba hőmérsékletétől. Én ezeket az eredményeket 25°C-os szobahőmérsékleten kaptam. A burkolati hőmérsékleteken is jól látszódik, hogy a burkolat alap felhasználás során kifejezetten hűvös, mely átlagosan 30°C hőmérsékletű.
 
Burkolati hőmérsékletek „alap”
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
A noteszgépet természetesen azért sikerült megizzasztatnunk, első körben az Aida 64 stabilitási tesztjével, mely a processzort 100%-os terhelésen járatta több mint 30 percig. A maximálisan mért 90°C és átlagosan 80°C hőmérséklet annak tekintetében, hogy i7-es processzorról beszélünk egész jónak mondható. Ilyen maximális hőmérsékleteket inkább az i5-el szerelt notebookoknál szoktam mérni, melyre nagyon jó példa a HP EliteBook 8470p tesztje.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
A tesztelés azonban még nem ért véget, kíváncsi voltam milyen eredményeket kapok, ha játszok 1 órán keresztül a Crysis 2-vel, ami köztudottan igénybe veszi számítógépeinket.
 
Burkolati hőmérsékletek „alap”
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Az eredmények egyetlen pont kivételével nagyon jók lettek, ráadásul 2 db VGA-val futott a rendszer. Habár a középtájékon mért 47°C burkolati hőmérséklet melegnek mondható, mégis mivel a billentyűzet szigetes kialakítású így maguk a billentyűzet lapkák helyett a körülöttük levő szegély vette fel a felszabaduló hő nagy részét. Ezzel azt akarom mondani, hogy nem érződik a melegedés, csak ha tövig lenyomom a billentyűt, ezt pedig miért tennénk?  A zajra visszatérve, ugyebár korábban említettem, hogy van egy hűtőventillátor, mely a processzort és a beépített grafikus vezérlőt hűti, valamint egy másodlagos, kivehető grafikus vezérlő is van a notebookban, ami ugyancsak rendelkezik hűtéssel. Ha olyan játékkal játszunk, ami támogatja az Nvidia SLI technológiát, márpedig a többségük támogatja, akkor terhelés közben a két oldalról kiáramló meleg levegő és az ezzel járó zaj már igencsak hallható. Persze a zaj relatív, kinek mi a hangos. Én nem találtam egyáltalán zavarónak, meg persze a JBL hangrendszer is elterelheti a figyelmünket a ventilátor zajáról. 🙂
 
Merevlemez teszt (HD Tune Pro 5.0)
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Windows 7 élményindex
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Akkumulátor
 
A Notebookban egy 6 cellás (10,8V) 72Wh Li-Ion akkumulátor található pont, mint az Ideapad Y580-ban. Az akkumulátor üzemidejét két módon mértem meg. Az első teszt minimális fényerő és minimális terhelés alatt született, eredménye pedig 5 óra 25 perces üzemidővel zárult. Közepes fényerővel és DiviX film folyamatos lejátszása közben, természetesen hanggal, már jóval soványabb 3 óra 20 percet sikerült mérnem. Az eredmények nem rosszak ahhoz képest, hogy nincs IGP a processzorban, de az IdeaPad Y580-nál mind filmezéssel, mind pedig minimális teljesítménnyel közel 2 órával nagyobb üzemidő született. Viszont a noteszgép súlyánál, méreténél és kivitelezésénél fogva nem hordozásra született, ezt a noteszgépet játékra tervezték és ezt szem előtt tartva a saját kategóriájában verhetetlen.
 
 
[BREAK]
 
Játék
 
Játéktesztünk első felvonásaként megnéztük az IdeaPad Y580 és az IdeaPad Y500 közötti különbséget a Crysis 2, Skyrim, GTA 4, Metro 2033 és a StarCraft 2 játékokban. Az SLI technológia miatt a különbség hatalmas az IdeaPad Y500 javára. Egyedül a GTA 4 nem hozott olyan eredményt, ami miatt megérné váltani, persze az viszont köztudott, hogy az egyik legrosszabbul optimalizált játékról beszélünk.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Ezt követően a Battlefield 3-at teszteltük különböző felbontáson és grafikai részletességgel. Ennél a játéknál az idő hiánya miatt nem tudtuk összevetni az IdeaPad Y580-al, viszont ha a fenti játékokat figyelembe vesszük, akkor értelemszerűen kiszámítható a különbség, ugyanis a Battlefield 3 is támogatja az Nvidia SLI technológiát.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Majd kipróbáltunk két köztudottan rosszul optimalizált, SLI támogatás nélküli játékot. Az első a Need for Speed Most Wanted 2 volt, ami érthetetlen módon siralmasan futott. Ez után kipróbáltuk a Far Cry 3-at, mely 1920×1080 felbontáson MEDIUM részletesség mellett is leesett néha olyan FPS számokra, ami miatt a diagram készítésének ötletét is elvetettük.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Ha végignézzük a diagramokat levonhatjuk a következtetést, miszerint az IdeaPad Y500 Nvidia SLI technológiával megáldott verziója alkalmas szinte az összes jelenlegi játék legmagasabb grafikai részletességen és 1920×1080 felbontáson történő futtatására. A szabályt erősítő kivételek természetesen itt is felbukkannak, mint például a rosszul optimalizált Need for Speed Most Wanted 2 és a FarCry 3, valamint a Battlfield 3, bár ez utóbbi valószínűleg csak egy ütősebb konfigot igényel.  
 
 
[BREAK]
 
 Értékelés
 
Elég hosszúra sikeredett a teszt, viszont minden esetleges kérdésre válaszoltam, ami csak felmerülhet a notebook kapcsán. Röviden összefoglalva nagyon tetszett az IdeaPad Y500, melynek jelenleg nincs vetélytársa ebben az árkategóriában és valószínűleg ha lenne, se tudná legyőzni őt. Megnyerő a külseje, igényes az anyaghasználata és újdonságnak számító 3 év garanciával rendelkezik. Tény, hogy fényes a kijelző, de ilyen gyönyörű színvilággal és ilyen jó betekintési szögekkel rendelkező TN+film technológiás kijelző egyik notebookban sincs.
 
A billentyűzet éppen annyira kiváló és jól használható, mint amennyire rosszul kezelhető az érintőpadja, persze egy játékra kihegyezett noteszgép esetében ez nem egy rossz kompromisszum. A zajszint alap felhasználás során szinte elhanyagolható, viszont terheléskor már igencsak hallható, cserébe viszont nincsenek hűtési problémák. Sajnos az érintőpad használhatóságán kívül van egyéb rossz is az IdeaPad Y500-ban, méghozzá az IGP hiánya, melynek köszönhetően csak a dedikált grafikus vezérlő fut, melynek eredményeképpen rossz az akkumulátoros üzemidő. Még jó, hogy ezt a típust nem azok a vásárlók választják, akiknek a hosszú üzemidő számít.
 
Most, hogy nagyjából összefoglaltam a notebook összes tulajdonságát, jöjjön egy kis monológ, miszerint mért is döntsünk az IdeaPad Y500-as mellett? Én most csak a leghangsúlyosabb tényt ismétlem: ez pedig az a multimédiás képesség, mely az 1920×1080 felbontású kijelzőn, a fantasztikus JBL hangrendszeren és az Nvidia SLI technológián alapszik. Mindezekből fakad, hogy játékok terén szinte verhetetlen noteszgép került a kezeim közé.
 
Közel két hétig volt nálam a notebook és ez idő alatt nagyon megszerettem. Annyit érdemes rólam tudni, hogy nem szeretek játszani, de ezen a notebookon hülye, aki nem élvezi. Mivel a noteszgép pár dolgot leszámítva hihetetlenül jó készülék és a videokártya miatt alternatíva nélkül uralja a piacot csak is a különösen ajánlott kategóriába tudom sorolni.
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt
 
Lenovo IdeaPad Y500
Laptopkalauz – különösen ajánlott!
 
Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt
Lenovo IdeaPad Y500 teszt Lenovo IdeaPad Y500 teszt 
 
 
Pucu
 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét