Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

0
2764

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Lenovo IdeaPad Z50-70 -es készüléket a Laptopszalon biztosította számunkra, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon Budai üzletében. 

Laptopszalon Buda

Cím: 1024 Budapest, II. ker., Lövőház u. 12. fsz. 1/d
Nyitva tartás: H-P: 10:00 – 19:00; Szo.: 10:00 – 18:00; V: Zárva
Tel: 20/612-1111

Áttekintés

A korábban már tesztelt és felhasználók körében is népszerűnek mondható Lenovo IdeaPad Z510-es sorozat leváltásra került az éppen nálunk vendégeskedő IdeaPad Z50-70 személyében. Az elődmodellhez képest találhatunk néhány változást melyeket összegezve elmondhatom: elég volt ahhoz, hogy jobb szájízzel használjam a noteszgépet. Ilyen pozitív változtatás a Full HD (1920x1080p) felbontással rendelkező kijelző, a külön szerelőablak, a cserélhető akkumulátor, a vékonyabb kivitelezés, valamint az energiatakarékos processzor alkalmazása. Sajnos azonban itt is igaz a régi mondás: nem minden arany, ami fénylik, de erről majd később részletesen is beszámolunk.

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

A doboz tartalma

Szokásos a felhozatal: doboz, töltő adapter, használati utasítás, akkumulátor, garanciajegy, Windows 8.1 driverlemez és az elmaradhatatlan csomagolóanyag.

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Külső

A fedlap ugyan műanyag, de selymes tapintású, matt bevonatot, alul pedig kisség „kopogós” recés műanyag borítás kapott. Az IdeaPad Z50-et kinyitva az érintőpadot leszámítva megtévesztő hasonlóságot tapasztalhatunk az elődhöz képest. Amiről még érdemes szót ejteni az a billentyűzetet körül ölelő rész és csuklótámasz, mely elméletben szálhúzott alumíniumborítás, a gyakorlatban azonban csak fémes festék, vagyis csak dizájn elemnek mondható.

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Szemből: működést jelző ledek

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Jobbról:  audio csatlakozó, SD olvasó, egy 2.0-ás USB és egy slim optikai meghajtó van. A sor végén pedig a Kensington zár

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Balról: töltőcsatlakozó, hő kivezető nyílás, VGA, Ethernet, HDMI és kettő darab USB3.0-ás csatlakozó

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Billentyűzet

Mint az elődmodelleknél, úgy itt is a szokásos etalonnak számító billentyűzetet kapunk. Kellemes tapintású, halk és megfelelő nyomásponttal rendelkezik. Egyedüli kellemetlenség csak a bal oldali alátámasztásban rejlik, mely akkor mutatkozik meg ha erősebben gépelünk, ugyanis egy minimális mozgás megfigyelhető. Ilyen volt az IdeaPad Z500 és Z510 is, sőt a notebookok többsége is, így ezt hibaként nem róhatom fel.

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Érintőpad

Egyik szemem sír, másik meg nevet. Sír, mert a különálló gomboknak kicsi a nyomáspontja, de nevet, mert elhagyták végre azt a bugyuta egybe érintőpadot, melyet a gyártók 99% nem tud, vagy nem akar normálisan elkészíteni. A Lenovo vélhetően az „ami nem megy, ne erőltessük” alapon elhagyta ennél a modellnél a korábbi megoldást. Örök vesszőparipám a duplaujjas görgetés, mely ebben az esetben néha akadozik, alapvetően egészen jól működik – ez máris elég volt ahhoz, hogy számod elődjét két vállra fektesse ezen a téren. 

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Hang

Itt sajnos el kell köszönnünk a korábban megismert, egészen korrekt hangzással rendelkező JBL hangszóróktól és meg kell ismerkednünk a középszerű Dolby hangrendszerrel: ez sem rossz, de így csak átlagos szürkeségről nyilatkozhatok ezen a téren. Mélyhangokra egyáltalán ne számítsunk – bár nagyon kevesen keresnek noteszgépet, szép és tiszta mélyhang képességgel felvértezve.

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Kijelző

Itt sajnos már nem csak az élet napos oldala mutatkozik meg: tény, hogy az IdeaPad legújabb „Z” szériája is FULL HD (1920x1080p) kijelzővel érkezik, de a betekintési szögek – legalábbis vertikális irányból – nagyon gyengére sikeredtek. Ezen túlmenően további kellemetlenséget okoz, hogy a színhűség sem az igaz sőt, sajnos tovább kell fokoznom: a korábbi matt kijelző helyett már fényes panelt alkalmaz a gyártó, továbbá a maximális fényerő sem túl acélos. Egy dolog miatt érdemel piros pontot a Lenovo: sikerült ebbe az árkategóriába belepréselni a Full HD kijelzőt. Vagyis hiába a rengeteg negatívum, hasonló ár mellett még így is az egyik, ha nem a legjobb kijelzőről beszélhetünk. 

További információ: link

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Bővíthetőség

Hála az égnek – ezzel a mondattal kezdtem, amikor megfordítottam a noteszgépet. Pedig még csak vallásos sem vagyok. Ezen a ponton érdemes tudni a felmenőkről – IdeaPad Z500 és Z510 -, hogy rengeteg problémát okoztak a szétszerelésnél. Sok esetben találkoztunk azzal, hogy még a szakemberek is – kis túlzással – vért izzadtak, mire sikerült hozzáférni a belsőségekhez. Nem egy alkalommal fordult elő, hogy maga az alsó fedlap is megsérült az eltávolítás során. Szerencsére, az IdeaPad Z50 70-nél már külön szerelőnyíláson keresztül dolgozhatunk, mely 3 csavar eltávolítása után könnyedén lecsúsztatható és bővíthető a memória vagy cserélhető a lassú HDD egy SSD-re. A Lenovo készülékeknél már megszokhattuk, hogy a HDD mellett van M.2 Sata SSD foglalat is. Itt azt kell mondanom, hogy nem kell a megszokásaink rabjává válni, ugyanis valószínűleg túl drága volt a circa 1,5 dolláros csatlakozó. Öröm az ürömben, hogy az optikai meghajtó eltávolítását követően megnő a mozgásterünk és további bővítési lehetőségekkel gazdagodunk. 

További információ: link

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Tápellátás

65W-os a tápegységet kaptunk a noteszgéphez, mely első sorban az alacsony fogyasztással rendelkező CPU-nak köszönhető. Ez három dolgot jelent: nem kell attól tartanunk, hogy nagyon megpörgetné a villanyórát, cserébe viszont lassabban töltődik és töltés közben könnyedén felmelegszik az adapter. 

Support (Garancia és drivertámogatottság)

2 év el- és visszaszállításos világgarancia jár a Lenovo Z50 70-hez, melynek pontos menetéről itt írtunk korábban: link Ami persze nem jelenti azt, hogy valóban jó a szerviz. A megfelelő szó talán a katasztrófa lenne. Erről bővebben itt lehet olvasni: http://tech2.hu/lenovo-szerviz-magyarorszag-2538336

Az illesztőprogramok feltelepítése Windows 8.1-es rendszerhez szinte gyerekjáték a hozzá kapott driver lemeznek köszönhetően, azonban ha valaki Windows 7-et szeretne rendszerére a Lenovo hivatalos honlapján megtalálja az összes drivert: link

Processzor

A korábbi modellekkel ellentétben az IdeaPad Z50-70 már alacsonyfogyasztású processzorral lett felvértezve, mely véleményem szerint kitűnő ötlet. Egyrészt azért mert korábban már bebizonyítottuk, hogy egy noteszgép sebességét nem a processzor befolyásolja (link) másrészről pedig kevesebbet fogyaszt, kevésbé melegszik a készülék és sokkal többet megy egy feltöltéssel az akkumulátor. A korábbi 35W helyett 15W-os TDP osztály alá tartozó Intel Core i5-4210U kellően erős tud lenni a Turbo Boost technológia révén a 2.4GHz-es maximális órajelével 2 magos felhasználásban is. Persze az órajeleket csak a TDP érték erejéig tudja tartani, magyarul ha túlmelegszik a processzor csökkenti az órajelet. Erre viszont elég kevés esély van, ugyanis az energiatakarékos Haswell processzorokra bármit lehet mondani, csak azt nem, hogy melegednek. Természetesen a 4 szálú végrehajtás is adott a Hyper-Threading technológia révén.

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Háttértár

Kaptunk még egy meglepően gyors merevlemezt (SSHD-t), mely a 8GB NAND flash SSD gyorsítónak köszönhetően meglepően jól vizsgázott. Ugyan nem hozza a teljesértékű SSD meghajtók sebességét, de a régi HDD-k helyett megváltást jelenthet.

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Grafikus kártya

Az IdeaPad Z50-70-ben is két grafikus meghajtó kap helyet: az egyik a processzorba integrált HD4400-as, mely egyébként szinte bármilyen multimédiás feladatra elegendő lehet, a másik pedig az alaplapra integrált, azonban különálló memóriákkal rendelkező Nvida GeForce 840M, mely már képes a mai játékokkal is megbirkózni (bár nem natív felbontás és nem teljes részletesség mellett).

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

A 384 darab Shader egységével, a 64 bites memóriabuszával és a 2 GB DDR3-as memóriájával nagyon hasonló a már korábban említett Z510-ben lévő 740M-hez. Teljesítményét tekintve körülbelül a GT740M és a GT750M közé lőhető be, bár ezt majd a játéktesztek lefuttatása után tudjuk csak pontosan megmondani, ami egyelőre a hibás GPU miatt késik.

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Játék

A játék tesztekre sajnos egyelőre várni kell, ugyanis elkezdett csíkozódni a kijelző vélhetően a hibás GPU miatt. Valószínűleg nem bírta a 3Dmark kiképzést 🙂

 

UPDATE 2014.09.18:

Összehasonlítási alapként ezt a táblázatot érdemes átböngészni, a 840M gyakorlatilag az erősebb kiadású 740M-el ér fel, azonban ilyet itthon csak egyetlen gépben, az Asus K56CB-ben találhattunk meg, ami már kifutott típus. Jó hír, hogy egy 750M-hez képest nem sokban marad el.

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Hőmérséklet, melegedés, zaj, akkumulátor

Feleslegesnek tartom túlragozni, hiszen ilyen processzor, ebben a környezetben alig termel hőt és ebbe a képletbe szerencsére a többi alkatrész sem nagyon szól bele. Vagyis számottevő hőtermelésről nem igazán beszélhetek és ráadásul egészen sokat megy akkumulátorról. Ezeket leginkább az energiatakarékos Intel CPU-nak tudhatjuk be. 

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Értékelés

Az IdeaPad Z50-70 minden hibája ellenére kifejezetten jó noteszgépnek bizonyult a teszt során és a legnagyobb probléma nem is a masinával, hanem a mögötte levő katasztrofális hazai szervizháttérrel van. Akit ez nem zavar, bátran választhatja a “Z” széria legfrissebb tagját, mert ebben az árkategóriában nem nagyon talál jobb alternatívát.

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

A specifikációk önmagukért beszélnek és az egyetlen, amivel hazardírozunk az, hogy hibás darabot kapunk vagy sem – a Lenovo esetében sajnos talán egy fokkal nagyobb meghibásodási arányról beszélhetünk, de az értékesített notebook-ok száma is számottevő (néhány példa: a videokártya hibás tesztgépben, vagy éppen az IdeaPad sorozatnál átlagon felüli pixelhiba mértéke). Más gyártótól azonban nem ezen az áron kapjuk meg a következőket: Full HD kijelző, ami bár fényes, de a kötelezőt hozza, tisztességes anyaghasználat & összeszerelés, átlagon felüli beviteli eszközök (elsősorban billentyűzetre értem), első osztályú hűtés és akkumulátoros üzemidő, valamint meggyőző hardver. 

Azonban ha kicsit tudatosabbak vagyunk és inkább a megbízhatóság, anyaghasználat és szervizháttér triumvirátusa felé szeretnék elkanyarodni, akkor sokkal jobb választás lehet egy HP ProBook 450 G2 vagy akár egy HP Pavilion 15 is, ugyanis a Lenovo háza táján sajnos nem minden arany ami fénylik. Borzalom a szerviz és arányait tekintve rengeteg a hibás darab.

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

Lenovo IdeaPad Z50-70 teszt

 

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét