Lenovo Legion Y530 teszt – Légió a nevem

0
2752

A Lenovo Legion Y530 teszt nem jöhetett volna létre a Laptopszalon támogatása nélkül.

Adatlap
Lenovo Legion Y530 teszt
Processzor Intel® Core™ i7-8750H Hexa Core + Hyper-Threading (9 MB SmartCache, 2.20 – 4.10 GHz)
Lapkészlet Coffee Lake
Memória 8 GB DDR4-2400MHz
Kijelző 15.6” HD (1920 x 1080) IPS LED-háttérvilágítású, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® UHD Graphics 630
NVIDIA® GeForce™ GTX 1050 Ti 4GB GDDR5
Háttértár 1TB HDD @ 7200 rpm + 128GB PCIe SSD
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók 3x USB 3.1 Type-A, 1x USB 3.1 Type-C, 1x HDMI™ 2.0 port, 1x Mini DisplayPort 1.4, 1x 3.5mm headset/hangszóró + mikrofon kombó csatlakozó, 1x Ethernet (RJ-45)
Kommunikáció 802.11a/b/g/n/ac (@2.4 GHz – 5 GHz), Bluetooth® 4.1, Gigabit Ethernet LAN
Egyéb 720p webkamera + beépített mikrofon, Harman®hangszórók, Dolby Audio™
Akkumulátor kapacitása  52,5 Wh / 3-cella Li-ion
Méret 365 x 260 x 24.2 mm
Tömeg akkumulátorral 2,30 kg
Töltő tömege 0,3 kg
Operációs rendszer DOS
Fogyasztói ár (2018. szeptember) 315 900 Ft
Garancia 24 hónap (+12 hónap a Laptopszalonnál)

A pontos tesztalanyunk a Lenovo Legion Y530 81FV00C5HV, ami jelenleg az egyik legérdekesebb gamer (???) laptop a piacon. Az első kérdés rögtön az, hogy gamer laptopról beszélünk-e egyáltalán? Hiába a tisztességes grafikus gyorsító, vagy a bivalyerős 8. generációs Intel processzor, a külső bizony megtévszető. Ezeknek az anomáliáknak a felderítését tűzte ki célul a most következő Lenovo Legion Y530 teszt.

Lenovo Legion Y530 teszt
külsőségek

A Legion Y530 unorthodox külsejét egyértelműen a a felmenőitől örökölte. Ez alatt a kicsit előretolt zsanérszerkezetet értjük, aminek köszönhetően már messziről beazonosítható a Lenovo üdvöskéje. Nagyon kevés gyártó mer hasonló lépéseket megtenni, így ma már szinte minden ehhez hasonló vérfrissítésnek örvendezünk. Ezt a megközelítést a kínai gyártó egyébként elég bátran alkalmazza, elég a Legion széria mellett a Yoga-laptopokra gondolni.

lenovo legion y530 review

Minden esetben feltesszük a kérdést: a funkció követi a formát, vagy a forma a funkciót? Ennek a kérdésnek a megválaszolása sokat elárul magáról az eszközről is. Az új Légió esetében a forma vélhetően felülreprezentálja a funkciót, vagyis az alacsony profilt, a vékony kivitelezést előtérbe helyezték a funkcióval szemben. Ez elsősorban azoknak örvendetes, akik számára kifejezetten fontosak a külsőségek. A fedlapot felnyitva láthatjuk, hogy szinte minden klasszikus gamer jegyet kitörölt a Legion dizájnere a szótárából. Eltűnt a WASD kvartettet kiemelő vörös szín (és a háttérvilágítás is). Helyette a telefonokból indult őrület, a vékony káva tünteti el a korábbi modell ráncait. Maga a ház fekete, jó minőségű műanyagból készült, a palm-rest rész pedig komfortos gumiborítást kapott. Az összeszerelés minősége sem hagy kívánnivalót maga után. Annak ellenére, hogy picit hiányoznak a fémes jegyek, a Legion egyáltalán nem kelti consumer-grade eszköz benyomását. Amennyiben gamer laptopnak tekintjük a tesztpadra fektetett Lenovo-t, akkor biztos, hogy a gamerek lopakodójával állunk szemben.

Lenovo Legion Y530 teszt
beviteli eszközök

Billentyűzet

A Lenovo mindig is híres volt arról, hogy remek billentyűzeteket szerel szinte minden laptopjába. Ez alól az Y530 sem képez kivételt. A teljesméretű, szigetes kialakítással rendelkező magyar billentyűzet fehér háttérvilágítást kapott. Az unorthodox megközelítés itt is tetten érhető, mivel a kurzor-billentyűk felett kapott helyet a numpad. A jó kialakításnak és a remek nyomáspontnak köszönhetően a gépelés kényelmes sőt, bátran merjük állítani, hogy ez a billentyűzet 2018 egyik legjobb darabja.

Érintőpad

Az érintőpad (pontosabban: Precision Touchpad) méreteit (100 x 51 mm) elnézve éppen elég helyünk van a szükséges navigációhoz. Az alsó sávban két dedikált billentyűt találunk, amelyeket elsőre szokatlanul nehéz lenyomni (ezzel legalább elkerülhetjük a “vétlen-lövéseket”), ráadásul kifejezetten hangosak. Ettől eltekintve egy használható megoldásról van szó, de sajnos annyira nem tudjuk méltatni, mint a billentyűzetet.

Lenovo Legion Y530 teszt
kijelző

A tudatos laptopválasztás során az egyik legfontosabb alkotóelem a kijelző. Korábban sokszor alulértékelték ennek szerepét, így hosszú évek kemény munkája volt mire a gyenge minőségű TN paneleket végre sikerült kiírtani.

lenovo legion y530 review

Ahogy látjuk a betekintési szögekkel nincs baj, ami egyértelműen az IPS panel előnye. A matt, 15.6 hüvelykes panel FHD (1920x1080p) felbontásra képes, 60 Hz-en frissül, és az átlagosnál picit gyengébb fényerővel (250 – 280 cd/m²) rendelkezik. A Légió színhűsége egyértelműen gyengélkedik, erről árulkodik az is, hogy mindössze az sRGB paletta 57%-át, és az Adobe RGB paletta 36%-át képes lefedni. Ennek fényében nem meglepő, hogy a gyártó nem színkalibrálta a panelt, így aki mégis szeretné ebből kihozni a legjobbat, annak magának kell kézbe vennie a dolgokat.

Lenovo Legion Y530 teszt
teljesítmény

CPU

A Légió mellkasában egy hat magos, Coffee Lake alapokra építkező Intel Core i7-8750H processzor dobog 2.2 – 4.1 GHz között. Akit ez önmagában nem győzött volna még meg, azoknak talán érdemes még azt is elmondani, hogy a Hyper-Threading képességnek köszönhetően összesen 12 szálon képes a CPU adatokat futtatni. Mindezket összeadva közel 50%-os teljesítménytöbbletet kapunk az előd (Intel Core i7-7820HQ) multi-core performanszához képest. Ahogy azt az Acer Predator Helios PH315 tesztünkben is megállapítottuk: a Core i7-8750H egy kicsit overkillnek tűnik, a GPU kihajtásához vélhetően elég lett volna a Core i7-7700HQ teljesítményével rendelkező Core i5-8300H is.

GPU

Intel UHD 630

A GPU-duóból a szürke eminenciás szerepét az Intel integrált megoldására osztották, ami játékra ugyan nagyon vérszegény, de kisebb számításigényű 3D feladatokat el lehet ezzel is végezni. Miközben az Intel UHD 630 24 végrehajtó egységével végzi a dolgát az órajele a CPU órajeléhez, memóriája pedig a rendszer memóriájához kötött. 10 bites színmélységig támogatja a h.265/HEVC Main10 profilt, valamint a HDCP 2.2 szintén eredményeképp a 4K tartalmak fogyasztására is alkalmas.

NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti

A Léigóban található Nvidia Geforce GTX 1050 GPU-t sokan úgy ismerik, mint az olcsójánosok gamerek megoldását. Ez a megállapítás high-end gamer szemszögből nézve akár még meg is állhatja a helyét, de a lekicsinylő nyilatkozat nem csorbítja a GTX 1050 eredményeit. A GTX 1050 gyakorlatilag a fentebb részletezett CPU-nál két generációval idősebb és a Pascal kódnéven megismert 14 nm-es architektúrára építkezik, amelyet 2 GB VRAM támogat meg. Az asztali és a mobil eszközökbe szánt GTX 1050 grafikus gyorsítók közötti különbség elenyésző, mindkettőben 640 shader unit dolgozik. A GTX 1050 a már jól ismert GP107 chipet használja, ami alkalmassá teszi az Y530-at a DisplayPort 1.4, HDMI 2.0b, HDR, SMP, h.265 és PlayReady 3.0 képességek kiaknázására.

lenovo legion y530 gtx 1050 ti benchmark

Háttértár

Légió a nevem – idéztük fel a Bibliát a címben. Nos, tárhely kapcsán tényleg légiónyi bájtról beszélünk, hiszen az 1TB HDD mellett további 128GB SSD kap helyet. Az utóbbi lépés rengeteg gyártó esetében el szokott maradni, ezért a Lenovo-t most mindenféleképp dícséret érdemli.

lenovo legion y530 crystal diskmark

Felhasználói élmény

A felhasználói élmény igáslova egyértelműen a gyors SSD. Ez gyakorlatilag a saját hátára veszi a mindennapos feladatokat, és a CPU-RAM támogatásával egy tisztességes eredményt mutat fel. Amennyiben az SSD-re telepítjük az operációs rendszert és a legszükségesebb programokat, úgy a processzor erejét kellő optimum mellett tudjuk kihasználni. A merevlemez pedig helyet szolgáltathat a különböző médiatartalmaknak. Összességében, mind a webböngészés, mind az irodai alkalmazások futtatása folyékony, így a felhasználói élménnyel szemben nem sok kifogásunk lehet.

Lenovo Legion Y530 review benchmark comparison

Gamer élmény

Egyelőre még nem rántjuk le a leplet arról, hogy gamer gépről van-e szó, vagy sem. Ettől függetlenül mégis beszélhetünk a gamer élményről, amiről szinte mindent elárul az alábbi FPS táblázat.

Lenovo Legion Y530 gaming benchmarks

A számok mögött egészen jól kirajzolódik, amelyre már korábbi tesztünkben is rávilágítottunk: az erős processzor viszonylag kis befolyással rendelkezik az átlag FPS számra. Ez ebben a pontos esetben nem azt jelenti, hogy egy megtévesztés áldozatai vagyunk, hiszen a gamer klubok belépőkategóriás grafikus gyorsítója, az Y530-ban is megtalálható GTX 1050 Ti. Ebben az eszközben még ma is kellő erő áll rendelkezésre, hogy medium-high beállítások mellett kihasználjuk az FHD kijelző minden egyes pixeljét. A pro játékosokat viszont akár hátráltathatja is a 60 Hz-es képfrissítés.

Lenovo Legion Y530 teszt
minden egyéb

Csatlakoztathatóság

Csatlakoztathatóság terén egészen nagyot durrantott a Lenovo, noha a megszokott helyeken alig-alig találunk néhány portot. Ez annak köszönhető, hogy a legtöbbet nem a két oldalon, hanem hátul találhatjuk. Kezdjük balról-jobbra haladva: bal oldalt mindössze 1 db USB 3.0 port található, egy 3.5mm jack audio/mikrofon kombinált csatlakozó mellett, míg a jobb oldalon további 1 USB 3.0 kapott helyet. Hátul, a hűtőrácsok között találjuk az USB Type-C Gen 1 csatlakozót, egy Mini DisplayPort-ot, egy újabb USB 3.0 csatlakozót, egy teljes méretű HDMI-t, Gigabit Ethernet csatlakozót, a töltőcsatlakozót és a kensington zárat. Ez az elrendezés kellő átgondoltságot hordoz magában, noha nem a gamer vonalat erősíti az 1 jack csatlakozós megoldás. Az SD kártyaolvasó viszont nagyon hiányzik.

Hangzás

Az Y530 két darab előre néző hangszóróval van felszerelve, amelyek az “audio by HARMAN” név alatt futnak. Ezeken a szolid kis nyílásokon keresztül túl sok mélyre bizony nem kell számítanunk, de a magas és a közép tartományok az átlagosnál szebben szólalnak meg. Átlagos multimédia fogyasztáshoz megfelelő, de a gamer igényeket ez a hangrendszer sem fogja kielégíteni.

Zajkibocsájtás

Az alapjárat közben, valamint a minimális terhelés alatt zajkibocsájtásról alig-alig beszélhetünk. Játék közben, komolyabb igényevétel során sem nevezhető túlságosan harsánynak a Légió, de azért már hallatja a hangját (~35dB).

Melegedés

Sokszor leírtuk már, hogy egy laptop esetében nagyon komoly problémákat jelez előre, ha a hűtőrendszer nem tudja kordában tartani a hőtermelést. Az Y530 esetében szerencsére ilyesmiről szó sincs, játék közben természetesen vehemensebb vérmérsékletű, de ezzel még megbirkóznak az iker-ventillátorok.

Üzemidő

Amennyiben elhisszük a gyári adatokat, akkor egy 52.5 Wh akkumulátor került a Légióba, ami gyakorlatilag elég a Budapest – Szeged vasútvonalon történő böngészéshez, közepes fényerő mellett. Amennyiben szabadjára engedjuk a CPU + GPU párost máris negyedére csökken az üzemidő. Ez az eredmény teljesen átlagos, a külsőre jellemző extravaganziát sajons itt nem sikerült készpénzre váltani.

Jótállás, szerelhetőség

Jótállás vonatkozásában nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a biztos forrásból származó termék. A Techkalauz tesztpéldányát a Laptopszalon szállította, így az alapjótállás 2 év jótállást jelent (a Laptopszalonnál további 1 év igényelhető), budapesti szervízmegoldással. Szerelhetőség tekintetében a Lenovo Legion Y530 igényli szakértelmet, már csak azért is mert a 11 Phillips-fejjel rendelkező csavar által rögzített alsó fedlapon egyetlen szerelőnyílást sem fogunk találni. Ennél fogva nincs lehetőség a memória, valamint a háttértár gyors cseréjére / bővítésére. Ez egyértelmű üzenet a gyártó részéről: ne piszkáld a vasat (hacsak nem értesz hozzá).

Akkumulátor és hőmérséklet
Lenovo Legion Y530 81FV00C5HV teszt
Processzor Intel® Core™ i7-8750H
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 630
NVIDIA® GeForce™ GTX 1050 Ti 4GB GDDR5
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő 4 óra 31 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 05 perc
Akkumulátor töltése Félig: 0:55 perc
Teljesen: 1:45 perc

Lenovo Legion Y530 review heatmap

Lenovo Legion Y530 teszt
ítélet

A hivatalos sajtóanyag szerint a Legion egy olyan gamer laptop, ami azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a szegmensre jellemző tini-fiús dizájnt megreformálja. Az elképzelés önmagában egyáltalán nem rossz, hiszen a legtöbb játékos gép valóban gyermeteg módon próbálja magára felhívni a figyelmet. Ez le sem esik addig, míg az ember a kezébe nem veszi a Légiót.

Lenovo Legion Y530 review

A fenti ábra folyamatos vonallal szedett körvonala reprezentálja az elérhető maximumot, a külső szaggatott vonal az optimális minimumot, a belső szaggatott vonal pedig az abszolút minimumot. Az Y530 szinte minden téren meghaladta az optimális minimumot, de a támogatás frontján kicsit alulteljesített. Ezt első sorban a viszonylag gyenge szervízháttérnek köszönhet. Sajnos általános tendencia, hogy a Lenovo laptopok szervizelésének ideje nem napokban, hanem bizony hetekben mérhető. Ezt próbálja kompenzálni a megbízhatóság, amelyet a jól működő ventillátorokra alapozhatunk.

A pro gamerek figyelmét ez a modell egészen biztos, hogy el fogja kerülni. Ez elsősorban a kijelző gyenge képfrissítési frekvenciájának, másodsorban az öregecske GPU-nak köszönhető. Ettől függetlenül felkeltheti azok figyelmét, akik egy viszonylag kompakt, de vonzó külsővel rendelkező, közepesen-erős masinát keresnek.

lenovo legion y530 review

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét