Lenovo Legion Y720 PCH modding hűtés teszt

Nemrégiben kipróbáltuk a Lenovo Legion Y720-at, melynek tesztelése közben észre sem vettük, hogy a PCH chip nincs rákötve a noteszgép hűtésrendszerére, mint például a Legion Y520-nál, hanem csak simán ott pucérkodott az alaplap közepén. Mivel több felhasználó is panaszkodott arra, hogy játék közben a PCH meglehetősen forrófejű volt, leteszteltünk pár megoldást.

De pontosan mi is az a PCH? Utazzunk vissza picit az időben, amikor még déli és északi hídnak neveztük. A déli híd feladata a háttértárólok (HDD vagy SSD), USB portok kezelése. Ezen felül PCI vagy PCI Expressz sávokat is tartalmazhatnak, de előfordulhatott integrált hálózati vagy éppen audió vezérlő jelenléte is. Az északi híd feladata a memóriavezérlés vagy ugyancsak a PCI vagy PCI Expressz foglalatok kezelése. Az Intel 5-ös sorozat, azaz a “Core i” 2009-es megjelenése óta azonban az északi és déli híd szerepét a PCH chip (Platform Controller Hub) vette át. Ettől kezdve az Intel rendszerek csupán egyetlen, külső vezérlőhidat, azaz PCH-t alkalmaznak, mely elsősorban a különböző tárolók és perifériák (SATA, LAN, USB stb.) kezelésére hivatottak.

A PCH kezeli például a PCIe csatolós NVMe SSD-t is, mely a Lenovo Legion Y520 / Y720 egyik legnagyobb fegyvere, így könnyen előfordulhat, hogy minél gyorsabb SSD-t választunk, annál melegebb lesz a PCH chip is.

A Lenovo Legion Y720 hardverkonfigurációja:

– Processzor típus: Intel® Core™ i7-7700HQ
– Memória méret: 8GB
– Merevlemez méret: 1TB
– Videokártya típusa: GeForce GTX 1060

(1) Gyári megoldás

(2) A PCH-ra 30x30mm szélességű és 1 mm vastagságú Thermal Grizzly Minus Pad 8 gap pad-et raktunk.

 

(3) A PCH-ra egy 5mm széles, öntapadós heatsink-et helyeztünk

 

(4) Végül pedig 2db 8mm széles öntapadós heatsink-et összeragasztottunk, a tetejépre pedig egy 30x30mm szélességű és 1 mm vastagságú Thermal Grizzly Minus Pad 8 gap pad-et helyeztünk. Így az alaplap és a laptop alsó burkolata szendvicsként szorítja össze a hűtést, elvezetve a hőt az alsó burkolatra.

ÖSSZEGZÉS

Lenovo Legion Y720 – burkolati hőmérséklet 100%-os terhelés alatt
Megnevezés KISEBB érték jobb
Gyári Thermal Grizzly Minus Pad 8 – 1mm 1x 5mm Heatsink 2x 8mm Heatsink + Thermal Grizzly Minus Pad 8 – 1mm
G és H billentyűzet hőmérséklet 52,8 °C 53,7 °C 54 °C 53,7 °C
Touchpad hőmérséklet 49,4 °C 51,3 °C 50,1 °C 51,3 °C

Feltehetően nem okoztam azzal nagy meglepetést, hogy az első (gyári) megoldásnál szinte bármi jobb, azonban meglepődtem, hogy a második (TGMP 8) és harmadik (5mm heatsink) megoldás csak hangyányival nyújtott jobb eredményeket a gyári megoldásnál.

Lenovo Legion Y720 – PCH MAX hőmérséklet 100%-os terhelés alatt
Megnevezés KISEBB érték jobb
Gyári Thermal Grizzly Minus Pad 8 – 1mm 1x 5mm Heatsink 2x 8mm Heatsink + Thermal Grizzly Minus Pad 8 – 1mm
PCH hőmérséklet 85,5 °C 84 °C 81,5 °C 68,5 °C
Hatásfok 0% -1,8% -4,7% -19,9%

A negyedik megoldás viszont kiemelkedően jó eredményt produkált, mely a hő notebook alsó fedelére történő elvezetésén alapszik. A teszt során pozitívan tapasztaltam, hogy a negyedik megoldás esetében a notebook alja semmivel sem volt melegebb mint az első három variáció esetén, így ezt a megoldást bátran ajánljuk bárki számára.

 

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?