Lenovo ThinkPad E14 teszt – a szürke eminenciás

0
3296

Lenovo ThinkPad E14 teszt a Lenovo Magyarország támogatásával. 

Adatlap
Lenovo ThinkPad E14 teszt
Processzor   Intel® Core™ i7-10510U Quad Core (8 MB Smart Cache, 1.80 – 4.90 GHz)
Lapkészlet Comet Lake
Memória 8 GB DDR4-2666
Kijelző 14.0” FHD (1920 x 1080p) IPS, LED háttérvilágítású, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® UHD Graphics 620 (GT2)
n/a
Háttértár 256GB SSD
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók 3 x USB Type-A I 1 x USB Type-C I 1 x HDMI I 1 x 3.5mm jack I 1 x RJ45-LAN I kensington
Kommunikáció Wi-Fi 6 AX201, Bluetooth® 5.0
Egyéb 1MP HD webcam + mikrofon, Dolby™ Audio sztereo hangrendszer
Akkumulátor kapacitása 54Wh
Méret 325mm x 232mm x 17.9mm
Tömeg akkumulátorral 1.69 kg
Töltő tömege 0.35 kg
Operációs rendszer Windows 10 Professional
lenovo thinkpad e14 teszt

Amennyiben relatíve könnyen megfizethető ThinkPad vásárlásán törjük a fejünket, akkor az E széria családtagjai közül kell válogatnunk. Az E széria előnye, hogy a drágább T és X szériás ThinkPad-ek feature szettjének nagy részével rendelkezik, de néhány költségcsökkentő manőverrel sikerült az elfogadhatóbb ársávban tartani a masinát. Persze, egy konszumer eszközhöz képest még így is drágának tűnik, de egészében vizsgálva [Spoiler Alert]  

az E14 sokak számára éppen az a megbízható társ lehet, akit most keresnek.

Ennek a megállapításnak a relevanciáját vastagon aláhúzza az otthoni munkavégzés mindenre kiterjedő dominanciája. Most még olyan területeken is előre törnek a digitális folyamatok, amelyek korábban bevehetetlen bástyái voltak a papírbirodalmaknak. Ebben a háborúban az E14 hatékony fegyvert jelenthet a védművek leküzdése során. 

Lenovo ThinkPad E14 teszt – KÜLSŐSÉGEK

Az E14 olyan sokat merített az E490 formavilágából, hogy az avatatlan szemek könnyen össze is keverhetik a két laptopot. Ettől függetlenül tesztünk főszereplője ledobott magáról néhány grammot és vékonyító kúrán is átesett, amelynek végeredményeképp csinosabb összképet kapunk. Ennél azonban fontosabb, hogy az előbb említettek miatt valamivel kompaktabbá vált a masina és egy picit javítottak az anyaghasználaton is. 

Annak ellenére, hogy nem kell szégyenkeznünk E14 tulajdonosként a különböző tárgyalásokon, a gépet csak körbe-, de nem átjárja az abszolút prémium érzet. Ezt a privilégiumot a gyártó megtartotta a felsőpolcra helyezett ThinkPad-ek számára, de a különböző termékek pozícionálása érdekében erre egyébként is számítani lehetett. Az abszolút prémium érzet hiánya azonban egy fikarcnyit sem csökkent az E14 funkcionalitásán, és mindent összevetve mégis csak ez a legfontosabb mérőszáma egy üzleti laptopnak. 

Lenovo ThinkPad E14 teszt – BEVITELI ESZKÖZÖK

            Billentyűzet

A Lenovo gyártósorairól legördülő billentyűzetekről egész egyszerűen nem tudok rosszat mondani. Ez hatványozottan igaz a ThinkPad-ek esetében, hiszen itt olyan apróságokra is ügyeltek, mint az egyes billentyűk homorú felületkialakítása is, ami biztosítja az ergonómiát és szavatolja a pontos gépelést. A korábban bemutatott P53-hoz hasonló hatsoros elrendezést kapjuk, amelyet a vázba süllyesztettek, de a kompakt formavilág miatt lemaradt a dedikált numerikus részlet. A billentyűzet több fokozatban állítható háttérvilágítást is kapott, ami nélkül nem is lenne az E14 igazi ThinkPad. 

            Érintőpad és TrackPoint

Az érintőpaddal sajnos már nem vagyok annyira elégedett, noha a mérete alapján viszonylag nagy felület áll rendelkezésünkre a pontos kurzornavigáció biztosításához. Az elégedetlenségem leginkább abból fakad, hogy az érintőpad felülete számomra egy picit szokatlan, emiatt bizonytalanul siklott az ujjam rajta. Ezt kívánja kompenzálja az ikonikus TrackPoint és az ahhoz tartozó három dedikált gomb. Itt kell felhívnom a figyelmet a bekapcsológombbal egybeintegrált ujjlenyomat olvasóra is, ami gyors és pontos, de a háttérvilágítása gyenge fényviszonyok között túlságosan agresszív lehet néhány felhasználónak (köztük nekem). 

Lenovo ThinkPad E14 teszt – KIJELZŐ

A ThinkPad E14 egy szolid, amúgy teljesen érdektelen 14 hüvelykes panelt rejt magában (NV140FHM-N48), ami matt tükröződésmentes bevonatot kapott. A FHD felbontásra képes IPS megoldás viszonylag gyengécske 250 nit fényerőt ígér, a gyakorlati tapasztalatok alapján ez azonban közelebb volt a 300-hoz. A betekintési szögek (85/85/85/85 CR≥10), valamint a kontraszt arány (800:1) az elvárásoknak megfelelően alakulnak, a színmélység (262k) és a színhűség (45% NTSC) viszont már kicsit vérszegénynek mondható. A frissítési ráta 60 Hz és emellett a PWM-re érzékeny felhasználók örömére jelenthetem, hogy csak viszonylag nagy frekvenciatartományban (1250 Hz) kell számolni ezzel a jelenséggel. 

Összességében a kijelzővel meg lehet barátkozni, de nagy sajnálatomra el kell keserítenem azokat, akik a fentinél jobb paraméterekkel rendelkező panellel szeretnék megvenni az E14-et, mivel ez a széria jelen sorok írásakor ennél többet/jobbat nem tud. A variációs lehetőségek hiányból fakadó egysíkúság miatt ezt a területet merem az E14 Achillesz-sarkának nevezni.

Lenovo ThinkPad E14 teszt – TELJESÍTMÉNY

            CPU

A tesztalanyban a Comet Lake architektúrára épülő Intel Core i7-10510U processzor dolgozik 1.8 – 4.9 GHz közötti órajelen, 4 maggal (és 8 szállal). Ezt az energiahatékony lapkát kifejezetten laptopokba szánták, és az elődjével szembeni legnagyobb előnye, hogy nagyobb memóriasebességet (2400 MHz) is támogat. Az órajelek láttán egy picit durvább teljesítményt vártam, de azt is figyelembe kell venni, hogy az E14-et klasszikus üzleti noteszgépnek szánták és ebben a minőségében ennél nagyobb CPU-erőre nem igazán van szükség. 

            GPU

Talán senki se fog meglepődni azon, ha azt mondom: az E14 csak integrált grafikus gyorsítóval rendelkezik. Ennél viszont egy picit meglepőbb, hogy ez továbbra is a jól ismert Intel UHD Graphics 620 (GT2), amivel a Kaby Lake processzorokban is találkozhattunk. Integrált megoldásként osztozik a rendszermemórián, vagyis képességeit nagyban meg fogja határozni, hogy mennyi RAM található a gépben. A ráncfelvarráson átesett engine-nek köszönhetően támogatja a H.265/HEVC kódolást és persze a 4K tartalmakat is lejátszhatjuk ennek segítségével.

            RAM

A ThinkPad-ben található memóriamodult a Samsung készítette (M471A1A43DB1-CTD) és nem kevesebb, mint 8GB-ot kapunk belőle. Ez előző mondatot burkolt cinizmusát ne tessék félreérteni, mert a benchmark eredmények láttán azt mondhatom, hogy a Latency (34ns), a Read Uncached Transfer Speed (16.2 GB/s) és a Write Transfer Speed (11.7 GB/s) vonatkozásában is az erősebb ligába sorolhatjuk az E14-et. 

            Háttértár

A tesztpadra fektetett ThinkPad tárhelyét a Western Digital szolgáltatta (WD Blue SN520) és igazi M.2. NVMe SSD-hez méltó számokat produkált. Ezen a téren viszont egyébként is komoly elvárásokat támasztottam a géppel szemben, mert az esetek döntő többségében az SSD képessége határozza meg, hogy az átlagos felhasználás során milyen felhasználói élményre számíthatunk egy laptop esetében. A tárhely mérete viszont már némi kétséget ébreszt bennem, mivel 256GB ma már az a minimum, aminek inkább csak az olcsóbb szegmensben van helye. Ettől függetlenül a webes alapú munkára ez is bőven elégséges lesz amellett, hogy minden szükséges irodai alkalmazást is feltelepítettünk az E14-re. 

            Felhasználói élmény

Mivel a felhasználói élményt leginkább a teljesítmény – háttértár – szoftver szentháromsága határozza meg, így alapvetően nyertes helyzetből startol a ThinkPad E14. A teljesítmény nagy részét a fentebb részletezett processzornak köszönhetjük, a háttér szerepében pedig egy kifejezetten gyorsnak mondható SSD tűnik fel, ami nagyban hozzátesz a performanszhoz. Azonban mindezek mellett célszerű néhány szóban a szoftverről is megemlékezni:

            Windows 10 Pro

Ahogy azt egy üzleti noteszgéptől elvárhatjuk, az E14 előre telepített W10 Pro-val érkezik az újdonsült tulajdonosokhoz. Jelen sorok írásakor ez a Microsoft által készített legsokoldalúbb és legfejlettebb operációs rendszer, ami a kellő támogatás és a folyamatos frissítések eredményeként jóval többet nyújt a felhasználóknak, mint annak idején egy Windows XP, vagy Windows 7. Az előbb említett elődöktől pontosan annyit merít, amennyire szükségünk van ahhoz, hogy ismerősnek tűnjön ez a rendszer. Ezen túlmenően viszont sikerült olyan tisztává tenni a Windows élményt, mint még korábban sohasem és ebbe akár még az Edge böngésző használatát is bele merem érteni. Mindezt ráadásul úgy, hogy a háttérben futó optimalizációs folyamatok sem akasztják meg az élményt. Az E14-gyel eltöltött néhány hét alatt meggyőződhettem arról, hogy 

a Windows 10 a legjobb operációs rendszer a legtöbb felhasználó számára. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy tökéletes lenne. És azt sem mondhatom, hogy mindenkinek Windows-t kell használnia. Azonban a fenti megállapítást vastagon aláhúzza az a tény, amely szerint a legnépszerűbb operációs rendszer már hosszú évek óta a Windows. 

lenovo thinkpad e14 teszt

Ahogy a Windows 10, úgy a ThinkPad E14 sem tökéletes. Attól tartok, hogy a beszerzést követően szerzett tapasztalatok függvényében néhány felhasználónak el kell gondolkoznia egy nagyobb tárhely beszerzésén és a memóriabővítésen is. Az általam elképzelt optimális konfigurációban 500GB SSD és 16GB RAM található, de az ezzel összefüggő gondolataimat a konklúzióban fogom részletesebben kifejteni. 

lenovo thinkpad e14 teszt

A teljesség igényével érdemesnek tartok még néhány szót a játékos élményre is áldozni. Alapvetően inkább csak a 2010 magasságában megjelent játékokat merem ajánlani, így például egy BioShock Infinite alacsony beállítások mellett még egész tűrhetően elfuthat. Aki ennél többet akar, annak jobb lesz más vizekre eveznie – de egy profiltiszta üzleti gép esetében ez nem okozhat nagy meglepetést. Azt azonban még hozzá kell tennem, hogy ezen az eredményen egy picit javíthatunk a RAM bővítéssel, mivel az integrált GPU a rendszermemóriát csapolja meg, így a nagyobb rendszermemória segíthet valamennyit a játékos élményen. 

Lenovo Thinkpad E14 teszt – EGYEBEK

csatlakoztathatóság

Könnyen hordozható üzleti noteszégpként az E14 nem kínál annyi csatlakoztathatósági opciót, mint például a P53, de az alapigények kielégítésére ez is bőven elégséges lesz:

lenovo thinkpad e14 teszt

➀ USB 3.1 Gen 1 (USB-C Power Delivery, DisplayPort Alt) I ➁ USB 3.1 Gen 1 (always on) I ➂ USB 3.1 Gen 1 I ➃ HDMI 1.4 I ➄ 3.5mm kombó jack I ➅ USB 2.0 I ➆ RJ45 I ➇ kensington zár 

Az E14 egészen hasonlít egy modern MacBook-hoz, és nem csak azért mondom ezt, mert a töltést Type-C segítségével oldhatjuk meg, hanem azért is, mert nincs SD kártya olvasónk. Ezt a hiányt még a Wi-Fi 6 szabvány támogatása se enyhítheti teljesen, de azért némileg tompítja a fájdalmat. Emellett Bluetooth 5.0 chip nyújt segítséget az egyéb vezetéknélküli kapcsolatok létesítése során. 

hangzás

Hangzás tekintetében az E14 semmit nem ígér, de annál azért többet nyújt. Az adatlap áttanulmányozása után büszkén jelenthetem, hogy 2 darab egyenként 2W teljesítmény leadására képes hangszóró került beépítésre, így viszonylag tisztességes sztereó élményben részesülhetünk. Az otthoni munkavégzéshez ez bőven elégséges, de az audiofil igényeket nyilvánvalóan nem fogja kielégíteni. Az jack csatlakozóba integrált DAC egyébként tisztességesen teszi a dolgát, és a Spotify által kínált minőséget egészen hitelesen kaphatjuk vissza ennek segítségével. 

lenovo thinkpad e14 teszt
zajkibocsájtás, melegedés

Mivel az előző pontban egy MacBook-hoz hasonlítottam az E14-et, így célszerűnek tartom, hogy ebben a pontban is így tegyek. A Lenovo ThinkPad E14 nem csak halk, de még terhelés alatt is hűs marad, ami napjaink almás laptopjaira már egyre kevésbé igaz. Emiatt a tesztpadra fektetett üzleti versenyző sokat hozzátehet a nyugodt és csendes irodai munkakörnyezet kialakításához.

lenovo thinkpad e14 teszt
üzemidő

Amennyiben a kijelző az Achilles-sarka az E14-nek, akkor az üzemidő minden bizonnyal Parisz nyila. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a webböngészésből, az irodai alkalmazások futtatásából és a tartalomfogyasztásból álló átlagos felhasználás során közel nyolc és fél órát sikerült kisajtolni a 14 hüvelykes masinából. Arányaiban mérve hasonló remek eredményt kapunk teljes terhelés alatt is, amely során közel két órán keresztül működött az E14 akkumulátorról. Vagyis egy átlagos munkanapot úgy tölthetünk el ezzel a Lenovo-val, hogy jó eséllyel nem kell töltőhöz csatlakoztatnunk. 

Akkumulátor használat
Lenovo ThinkPad E14 teszt
Processzor   Intel® Core™ i7-10510U
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics 620
n/a
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő   08 óra 27 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 54 perc
Akkumulátor töltése Félig: 0:28 perc
Teljesen: 1:26 perc

Lenovo ThinkPad E14 teszt – ÍTÉLETHIRDETÉS

Ahogy arra már a bevezetőben is felhívtam a figyelmet, az E széria a ThinkPad család viszonylag pénztárca barát megoldásait foglalja magába. Ez azt jelenti, hogy a gyártó mindent megtesz azért, hogy megbízhatóság terén az E széria se hozzon szégyent a ThinkPad névre, de emellett kénytelen-kelletlen költségcsökkentő megoldásokat alkalmaznak. Ez a költségcsökkentés érhető tetten 8GB memória, vagy 256GB háttértár személyében. Vannak azonban még bosszúság források, amelyek közül elsősorban az SD kártyaolvasó hiányát és a nagyon szűkös kijelző-panel opciókat kell hangsúlyoznom.  

lenovo thinkpad e14 teszt

Emellett viszont olyan pozitívumokat tudok felsorolni, amelyek csak a legjobb üzleti noteszgépekre jellemzőek: halk operáció, tekintélyes üzemidő, elsőrangú billentyűzet, példaértékű összeszerelés. Arról nem is beszélve, hogy a jól csengő ThinkPad családnevet a Lenovo nem random mód osztogatja a termékpalettájában megjelenő eszközöknek, hanem csak válogatott darabokra bízza azt rá. Emiatt tesztünk főszereplőjétől is ugyan azt a megbízhatóságot várhatjuk el, mint a drágább modellektől és ez a megbízhatóság az üzletszerű felhasználás alapköve. 

lenovo thinkpad e14 teszt

Vessünk még egy pillantást az öt pillér elvén felépített diagramra. Ez lényegében vizualizálja az eddig elhangzottakat: a kijelző éppen csak hozza az optimális elvárásokat, de sajnos a szűkös variációs lehetőségek miatt nem adhattam ezen a téren jobb értékelést. A beviteli eszközökkel sem vagyok teljesen elégedett, hiszen minden fronton hibának tartom az SD kártyaolvasó elhagyását. Ezen felül viszont minden más pontban 

felülemelkedik az optimális elvárásaimon a Lenovo ThinkPad E14. 

Még egy zárógondolat: az E14 nem tökéletes, de nem is arra tervezték, hogy az legyen. A hiányosságainak nagy része viszont orvosolható, mivel a RAM bővíthető és az SSD cserélhető (utóbbit csak akkor cseréljük, ha nagyobbra van szükség, mert a sebességgel semmi probléma). Ezekre az upgradekre viszont nem lesz szüksége minden felhasználónak, vagyis az E14 szerintem az a készház, ami már egész jó berendezéssel rendelkezik, de ha később még ennél is többre van szükség, akkor még mindig jó alapként használhatjuk fel. 

A Lenovo ThinkPad E14 teszt nem jöhetett volna létre a Lenovo Magyarország támogatása nélkül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét