Lenovo ThinkPad P53 teszt – RTX 5000-rel felvértezve

0
2620

Lenovo Thinkpad P53 teszt a Lenovo Magyarország támogatásával.

Munkaállomás, főleg ebben a kategóriában talán még soha nem szerepelt a Techkalauz hasábjain. Ennek megfelelően az átlagosnál is nagyobb figyelmet szenteltem annak, hogy a lehető legplasztikusabb képet fessem a Lenovo ThinkPad P53-ról, ezáltal egy értékes információhalmazt hozzak létre, amelyet a saját gondolataimmal megfűszerezve tálalok a tisztelt olvasóknak. Amennyiben egyetlen mondatban kellene összegeznem a tesztidőszak tapasztalatait, akkor azt mondanám, hogy: 

egy egészen elképesztő eszköz, amit nem a külsejéért fogunk megszeretni.

Erre a ThinkPad-re csak nagyon kevesen tudnák azt mondani, hogy szép. Azonban egy munkaállomásnak nem is az a feladata, hogy szép legyen és ezt a gyártó is nagyon jól tudja. A hangsúly a belbecsen van, és az pedig az RTX 5000-től kezdve, a Xeon processzoron keresztül egészen a WiFi 6 támogatásig egészen elképesztő egységet alkot. Nézzük meg, hogy pontosan milyen formában is áll össze ez az egészen elképesztő egység. 

lenovo thinkpad p53 teszt rtx 5000
Adatlap
Lenovo ThinkPad P53 teszt
Processzor   Intel® Xeon™ E-2276M Hexa Core (12 MB Smart Cache, 2.80 – 4.70 GHz)
Lapkészlet Coffee Lake
Memória 32 GB DDR4-2666
Kijelző 15.6” FHD (1920 x 1080p) IPS, LED háttérvilágítású, matt
Grafika – integrált: dedikált: Intel® UHD Graphics P630
NVIDIA® Quadro® RTX 5000 8GB GDDR6
Háttértár 1TB SSD
Optikai meghajtó n/a
Protok és csatlakozók 3.5 mm jack, 3 USB type-C 3.1, nano-SIM foglalat, Kensington zár, HDMI 2.0, 3 USB Type-A 3.1, 4-in-1 SD kártyaolvasó, RJ45 LAN, SlimTip AC csatlakozó
Kommunikáció Wi-Fi 6 AX200, Bluetooth® 5.1
Egyéb 1MP HD webcam + mikrofon, Dolby™ ATMOS prémium térhatású hangrendszer
Akkumulátor kapacitása 90Wh
Méret 377,4 mm x 252,3 mm x 25,8 mm
Tömeg akkumulátorral 2.45 kg
Töltő tömege 0.6 kg
Operációs rendszer Windows 10 Professional

Lenovo Thinkpad P53 teszt – KÜLSŐSÉGEK

A P53 nagyon sokat örökölt az elődjétől (P52), ami egyben azt is jelenti, hogy a külsőségeket illetően (is) egy klasszikus erőműről munkaállomásról van szó. Mivel a munkaállomásokat alapvetően a komoly grafikai és egyéb számítási teljesítmény során fellépő igénybevételre tervezték, emiatt a funkció oltárán feláldozták a trendi stílusjegyeket. És ez így is van jól, mivel az otthoni / irodai környezetbe így is tökéletesen passzol, és hosszú évek használata után nem kell majd a hajdani divathóbortok miatt szégyenkeznünk, amikor a repülőtéri loungban dolgozni támad kedvünk. 

lenovo thinkpad p53 teszt rtx 5000

Ettől függetlenül a P53 minden dimenzióban nagy, szóval a kompaktság kimerül annyiban, hogy – munkaállomáshoz képest – elfogadható kompromisszumok mellett hordozható eszközről van szó. Az előbbi megállapítást már csak azért is kell vastagon aláhúzni, mivel a töltőadapter is igen tekintélyes méreteket ölt. Az összeszerelés minőségére és az anyaghasználatra viszont egyetlen szavunk sem lehet, gyakorlatilag mindent megkapunk, amit egy ThinkPad-től elvárhatunk. Ezt az állítást húzza alá a kijelző zsanérszerkezete, ami igazi prémium termékek benyomását kelti és a 180 fokos nyithatóságot is lehetővé teszi. A magam részéről picit jobban örültem volna a gumiborítású csuklótámasznak, de azt én is elismerem, hogy ebben a kivitelben könnyebb a gép tisztántartásáról gondoskodni. 

Lenovo Thinkpad P53 teszt – BEVITELI ESZKÖZÖK

            Billentyűzet

Az első pillantásra szinte lehetetlen megkülönböztetni a P51 (de nem a Mustang!), a P52 és jelen tesztünk főszereplőjének, a P53-nak a billentyűzetét. Továbbra is hat sorba rendezett szigetes kialakításról beszélhetünk, amelyet a vázba süllyesztettek, majd dedikált numpaddal és az ergonómiai trendeknek megfelelően balra igazított érintőpaddal együtt tálaltak. Három intenzitásban (kikapcsolt, alacsony fényerejű és magas fényerejű) állítható billentyűzet háttérvilágítást is kapunk, ami papíron összehasonlítva kevesebbnek tűnhet, mint a versenytársak megoldásai, de a mindennapos használat során gondot nem okoz. Az egyes billentyűk felülete homorú, ami kifejezetten kényelmes gépelést tesz lehetővé és nagyban javítja a pontos leütések arányát is. 

            Érintőpad és TrackPoint

Az érintőpad mérete 10 x 6 cm, amely két sorban 3 + 3 dedikált gombbal egészül ki, és a további precíziós műveletek végrehajtás érdekében megkapjuk a billentyűzetbe ágyazott ikonikus TrackPoint-ot is. A magam részéről többre értékelem az üvegborítással rendelkező érintőpadokat, de ettől az apróságtól eltekintve a Microsoft Precision technológiával felvértezett kurzormanőverezés egészen élményszámba megy. Itt kell még megemlítenem az ujjlenyomat olvasót is, ami az elvárásoknak megfelelően teszi a dolgát és védettebbé teszi a gépen tárolt adatokat. 

Lenovo Thinkpad P53 teszt – KIJELZŐ

A tesztpadra fektetett munkaállomás kijelzője semmi érdekeset nem tartogat magában. A FHD felbontásra képes matt bevonatú tükröződésmentes IPS panelt (NV156FHM-N61) a BOE szállítja és átlag 300 nit fényerőt ígér. Ez az alapfelszereltség részét képezi, és ennek megfelelően az alapigények kapcsán felmerülő kívánalmakra adhat választ. Betekintési szögei elfogadhatóak (85/85/85/85 CR≥10), a színek nem rosszak (16.2 millió, 72% NTSC), de grafikus munkára csak a megfelelő színbeállításokat követően javaslom.

A kontrasztarány (800:1) szintén elfogadható és a 60Hz-es képfrissítéssel sincs különösebb probléma, de a PWM-re érzékeny felhasználóknak akadhatnak problémáik. A különböző felhasználási igények miatt a gyártó további három panellel szállíthatja a megrendelt P53-at:

  • 15,6 colos 4K OLED érintő (3840 x 2160), IPS, Dolby Vision™ HDR, 400 nit
  • 15,6 colos 4K LED érintő (3840 x 2160), IPS, Dolby Vision™ HDR, 500 nit
  • 15,6 colos FHD (1920 x 1080), 500 nit

Lenovo Thinkpad P53 teszt – TELJESÍTMÉNY

            CPU

A tesztalanyban a Coffe Lake architektúrára épülő Intel Xeon E-2276M processzor dobog, ami 2.8 – 4.7 GHz közötti órajellel dolgozik és összese 6 mag (12 szál) várja tettre készen, hogy milyen feladattal örvendezteti majd meg a tisztelt felhasználó. A nagy szavakat mellőzve legyen elég annyi, hogy a 14 nm-es gyártástechnológiával elkészített chip a Notebookcheck CPU Panteonjába is beverekedte magát, jelen sorok írásakor a 30. legerősebb mobil processzorról beszélünk. Azt azonban érdemes hangsúlyozni, hogy a Turbo Boost eredményeként az egymagos teljesítmény is számottevő, ami különösen jól jöhet, ha az ember fia legacy szoftverekkel is dolgozik. Ennek a teljesítménynek azonban ára, pontosabban áramfelvétele is van (45 watt). 

            GPU

                        Intel UHD Graphics P630 (GT2)

A Xeon processzorok saját integrált grafikus gyorsítója, ennél fogva az integrált megoldások egyik legprofesszionálisabb verziója. Professzionalistása abban rejlik, hogy képes az ECC memóriákból is erőt meríteni. Ez önmagában még nem azt jelenti, hogy kiváltja a dedikált megoldásokat, de arra tökéletes, hogy a kevésbé grafikusigényes feladatok elvégzését a rendszer erre a hardverelemre bízza rá. 

                        NVIDIA Quadro RTX 5000 8GB

Teljesítményben – és szinte minden más tekintetben is – az Xeon E-2276M méltó társa, és az egyik legnagyobb fegyvertény az új P53 megvásárlása mellett. Jelen sorok írásakor a különböző RTX 5000 variációk a 3 – 7. hely között vándorolnak a legerősebb mobil GPU-k panteonjában. A kártya a Geforce RTX 2080 alapjaira (TU104 chip) építkezik, de annál több shaderrel dolgozik és 3072 CUDA + 384 tensor + 48 RT maggal is felvértezték. A feature szett részét képezi a Deep Learning Super Sampling (DLLS) és a Real-Time Ray Tracing technológia is, amelyek együtt igazán jövőállóvá teszik a fejlesztők számára ezt a munkaállomást. Érdemes még emlékezni arról is, hogy ez a GPU támogatja a HDMI 2.0b, a HDR, az SMP, DisplayPort 1.4 és a h.265 (PlayReady 3.0) szabványokat is. Azzal azonban mindenféleképp számolni kell, hogy bár nem Max-Q verzióról beszélünk, de „csak” 80 wattos változat került beépítésre a Lenovo üdvöskéjébe, ami összesen 8GB GDDR6 VRAM-mal rendelkezik.

            RAM

A szerkesztőséghez eljuttatott P53 összesen 32GB memóriát kapott, de ez egészen 128GB-ig bővíthető. Jelen esetben két 16GB-os modulról beszélünk, amelyek a Samsung bugyraiból keveredtek a gépbe (M471A2k43DB1-CTD). Vannak ennél nagyobb teljesítményt kínáló variánsok, de a Latency-től (35ns) kezdve, a Read Uncached Transfer Speed-en (15.9 GB/s) keresztül egészen Write Transfer Speed-del (11.1 GB/s) bezárólag azt mondhatjuk, hogy alapvetően jó termékről van szó. 

            Háttértár

A tesztalany háttértárát a Western Digital szolgáltatta, egészen pontosan a PC SN730 típus 1TB-os verziójáról van szó, ami az M.2 2280 PCIe szabványt kihasználva segíti elő a munkánkat. A gyártói specifikációk szerint 3400 MB/s olvasásra és 2700 MB/s írásra számíthatunk, de ennél talán ígéretesebb a 450k 4K IOPS olvasási és a 400k 4K IOS írási sebesség. A benchmark tesztek által szolgáltatott adatokról pedig árulkodjanak a képek. Fontos lehet még, hogy a WD az egyes meghibásodások közötti átlagidőt 1.75 millió órában adta meg, ami igazán munkaállomáshoz illő adat.  

lenovo thinkpad p53 teszt rtx 5000
            Felhasználói élmény

Ahogy az egyes hardverelemek sugallják a Lenovo ThinkPad P53 egészen elképesztő teljesítménnyel rendelkezik. Ennek megfelelően a Windows 10 alatt tapasztalt felhasználói élmény párját ritkítja, a hardver-szoftver együttható megüti az abszolút top-notch szintet. Emellett a professzionális felhasználók számára nagyon fontos információ, hogy a P53 megkapta az összes mérvadó szoftverbeszállító ISV-tanúsítványát (3dsMax®, ArcGIS®, AutoCAD®, CATIA®, Creo®, Decision Space®, Inventor®, Maya®, Microstation®, NX®, PDMS®, Petrel®, Revit®, Solid Edge®, SolidWorks®, Vectorworks®). Ennek eredményeként az optimális rendszerteljesítmény garantált, amellyel kéz a kézben jár a stabil és megbízható működés a zárójelben felsorolt programok használata során. Talán mondanom sem kell, hogy ezek azok az ismertetőjegyek, amelyek igazán munkaállomássá tesznek egy munkaállomást. 

A szintetikus benchmarktesztek eredményei tökéletesen visszatükrözik, hogy mégis mire lehet számítani az átlagos munkával töltött hétköznapok során a P53-tól.

lenovo thinkpad p53 teszt játék fps

Azzal mindenféleképp ki kell egészítenem a képeken és a grafikonokon látható eredményeket, hogy itt nem csak a csúcsteljesítmény adott pillanatban mért maximumáról, hanem a megfelelő és jól megtervezett hűtés, és a légmozgásnak kellő teret biztosító vázkialakításnak köszönhetően a hosszútávon fenntartható teljesítményről van szó. 

lenovo thinkpad p53 teszt witcher 3 fps

Ez a konfiguráció természetesen a hardcore gaming igényeket is kielégíti, ezt pedig a fent látható FPS táblázat tökéletesen visszatükrözi. Az átlag képkocka-per-másodperc számok mellett viszont beszédesebb az alábbi grafikon, amelyen azt láthatjuk, hogy a Witcher 3 alatt, hogy alakultak az FPS-ek.  

Lenovo Thinkpad P53 teszt – EGYEBEK

csatlakoztathatóság

Mac felhasználóként mondhatom: ezt a portkiosztást látva csak a nyálamat csorgatom. Felsorolni is hosszú a teljes kínálatot, de azért megteszem a tőlem telhetőt:

1 / 3.5 mm jack  I  2 / USB type-C 3.1 (Gen 1 Power Delivery & DisplayPort)  I  3 / nano-SIM foglalat  I  4 / Kensington zár 

5 / HDMI 2.0  I  6 / USB type-A 3.1 (Gen 1)  I  7 / USB type-A 3.1 (Gen 1)  I  8 / 4-in-1 SD kártyaolvasó, SmartCard olvasó, 

9 / RJ45-LAN  I  10 / 2x Thunderbolt 3 (USB type-C 3.1 Gen 2 with power delivery & DisplayPort)  I  11 / SlimTip AC töltőcsatlakozó

Ezek mellett nagyon komoly vezetéknélküli csatlakozási opciók állnak a felhasználók rendelkezésére, amelyek közül kiemelkedik a Wi-Fi 6 AX200 szabvány támogatása. Sajnos megfelelő router hiányában ezt nem volt alkalmam letesztelni, de az ideális környezetben – az ígéretek szerint – ez 1200 – 9600 MBit/s közötti sebességet tesz lehetővé. Ez a sebesség még professzionális környezetben is alternatívája lehet a vezetékes hálózatok sebességének. A lábjegyzetben még érdemes megemlíteni a Bluetooth 5.1 képességet is. 

hangzás

Az ígéretekhez képest talán ezen a területen kapjuk a legkevesebbet a P53-tól, mivel a Dolby® Atmos logó többet sugall, mint amennyi ennek valódi tartalma. Két darab egyenként 2 wattos sztereó modul került beépítésre, amelyek se nem hangosak, se nem igazán jók. Az átlagelvárások szintjét természetesen ez a mini sztereó szett is megugorja, home office kapcsán felmerülő videócsethez is bőven elégséges, de audio jellegű munkára és a vájt fülű felhasználók számára ennél többre lesz szükség. 

zajkibocsájtás, melegedés

Alacsony(abb) teljesítményigényű alkalmazások futtatása során hiába a tekintélyes méret, a Lenovo P53 alapvetően a csendes és hűvös tettestárs szerepében tűnik fel. A gép nagy(obb) terhelés esetén is relatíve halk és hűvös marad, de a végeredményt személyre szabhatjuk a Windows által biztosított különböző energiamenedzsment profilok finomhangolásával. 

üzemidő

A Lenovo P53 tápellátásáról egy 230 wattos táp gondoskodik, ami – ha figyelembe vesszük a 208 watt maximum teljesítményigényt – bőven elégségesnek mondható. Ettől függetlenül a géptestben lapul még egy 90 Wh kapacitással rendelkező akkumulátor is, ami terhelés alatt circa 2 óra, alapfelhasználás mellett pedig ~9 óra üzemidőt tesz lehetővé. Azt azonban hangsúlyoznom kell, hogy a tesztalanyban a négy kijelzőopció közül a leggyengébb található, vagyis azt prognosztizálom, hogy a 4K OLED HDR variáns nagyban ronthatja ezeket az üzemidő eredményeket. 

Akkumulátor használat
Lenovo ThinkPad P53 teszt
Processzor   Intel® Xeon™ E-2276M
Grafikus vezérlő(k) Intel® UHD Graphics P630
GeForce® Quadro RTX 5000 8GB
Akkumulátor használat
Filmnézés, wifi, 5/10 fényerő   08 óra 59 perc
Játék, 10/10 fényerő 1 óra 17 perc
Akkumulátor töltése Félig: 0:34 perc
Teljesen: 1:12 perc

Lenovo Thinkpad P53 teszt – ÍTÉLETHIRDETÉS

Az ítélethirdetés során vissza kell utalnom a bevezetőre, vagyis a ThinkPad P53 egy klasszikus mobil munkaállomás, ami fittyet hány az aktuális trendekre: nem vékony, a kijelzőkávák kifejezetten vastagok és mindez nagyon jól áll ennek a szériának. A külsőségek azonban mit sem számítanak, hiszen a gyártó a belbecsre helyezte a hangsúlyt. Szinte 

kompromisszum mentes hardverspecifikáció áll a felhasználók rendelkezésére

amelyet az egyedi igényeknek megfelelően még tovább lehet finomhangolni. A dobozos termékek mellett választható egyedi változatok egyébként is komoly ütőkártyát képeznek a Lenovo kezében. 

Én a magam részéről picit kevésnek érzem a belépőszintű kijelzőt, és ez leginkább a fényerőnek köszönhető. Azt persze megértem, hogy az érintőkijelző, a 4K felbontás és az OLED panel csak némi extrázással fér bele, hiszen ezek nem tartoznak bele az univerzális felhasználási módokba, azonban 500 nit-nél kisebb panelt kínálni szerintem minimum megkérdőjelezhető. Azonban ettől eltekintve nem tudok rosszat mondani erre a gépre. 

Az egészen elképesztő grafikus teljesítményre csak az vet némi árnyékot, hogy a „8GB & 80 watt”-os verzióval találkoztam, de az ISV tanúsított programok döntő többségének esetében ez még így is több, mint elég. Vagyis a Xeon processzor és az RTX 5000 grafikus gyorsító házasságából elképesztően stabil eszköz született, és ezt a tanúk (1TB SSD + 32GB RAM) is alá tudják támasztani. Sőt! Azt is bevallom, hogy első ránézésre kicsit overkillnek tűnt számomra ennek a GPU-nak a beépítése, de a tesztidőszak végére megértettem, hogy ezzel a megoldással garantálható leginkább, hogy ez a munkaállomás az elkövetkező években is profitot profitra halmozzon a megfelelő felhasználó keze alatt. 

lenovo thinkpad p53 teszt 5 pillér

Az ítélethirdetés vizualizálása érdekében elkészítettem az 5 pillér elvén nyugvó sugárdiagramot, amely a fentebb részletezett teljesítmény, kijelző, beviteli eszközök, külsőségek és egyebek mentén mutatja be a P53-at. Az optimális elvárt szint alá csak a kijelző vonatkozásában süllyedtünk, ami – ahogy már említettem – a gyenge fényerőnek és a tetten érhető PWM-nek köszönhető. Minden más vizsgált pontban felülteljesít a Lenovo üdvöskéje, és teljesítmény & egyebek vonatkozásában egészen kiemelkedő eredménynek lehetünk szemtanúi. 

lenovo thinkpad p53 teszt quadro rtx 5000

A Lenovo Thinkpad P53 teszt nem jöhetett volna létre a Lenovo Magyarország támogatása nélkül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét