Telefon fertőtlenítés koronavírus idején

0
484

Telefon fertőtlenítés koronavírus idején – érdemes végiggondolni, hogy a mobiltelefon használat, vagy a laptopon történő munkavégzés milyen mértékben vált modern mindennapjaink részévé. Éppen ezért a koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel le kell tisztáznunk, hogy fertőtlenítsük a hordozható (okos)eszközeinket. Az alábbi javaslatokat Dr. Kelly A. Reynolds publikációjából állítottuk össze, akitől a következő idézet is származik:

“Az okostelefonok, a laptopok, és egyéb elektronikai készülékek együtt utaznak velünk, elkísérnek minket a fürdőszobától kezdve, a konyhán és az éttermeken át egészen a tömegközlekedési eszközökig. Ezen az úton az előbb említett készülékek a kezeinkhez hasonlóan összeszedik a baktériumokat, amelyek aztán megtalálják annak a módját, hogy az emberi szervezetbe kerülve fertőzést okozhassanak.”

Dr. Kelly. A Reynolds

A fenti nyilatkozatot párhuzamba állíthatjuk az amerikai járványügyi hatóság (CDC) állításával, amely szerint műanyag, vagy rozsdamentes fémfelületen 24-72 órát is életben maradhat a koronavírus. Vagyis egy MacBook Pro palmrestjén és billentyűzetén, vagy egy műanyag telefontok hátlapján, illetve a kijelzőn akár 72 órán át is fertőzőképes marad napjaink legnagyobb közellensége. Emiatt egyértelmű konszenzusra jutottak a szakértők: a gyakran használt elektronikai eszközök gyakori és alapos fertőtlenítéséről is gondoskodnunk kell. Az első kérdés az, hogy milyen gyakran használt eszközeink vannak?

Gyakran használt / kezünk ügyében tartott eszközök és apróságok:

 • okostelefonok
 • (okos)órák
 • egyéb hordozható okoseszközök, mint pl.: fitnesz karkötők, (okos)gyűrűk
 • laptopok
 • tabletek
 • fejhallgatók / fülhallgatók
 • töltőkábelek
 • vésztöltők
 • távirányítók
 • kontrollerek, gamepadok
 • mobil hotspotok
 • drónok
 • fényképezőgépek
 • gimbalok, tripodok
 • mindezek tokjai, hordozótáskái
 • stb.

Ez a felsorolás természetszerűleg nem tartalmazhat mindent, de gondolatébresztőként hathat atekintetben, hogy milyen széles körben használunk hordozható elektronikai készülékeket. Eszköze válogatja, hogy pontosan milyen metódust használhatunk a fertőtlenítés során, de van néhány ökölszabály, amelyet minden készülék esetében figyelembe kell vennünk. Először is el kell távolítanunk a védőtokot, majd az így szabaddá tett felületeket – a tokon is – meg kell tisztítanunk a szennyeződésektől. A tokok esetében akár drasztikus megoldást is alkalmazhatunk, és így a kézfertőtlenítésére használt folyékony szappan (esetleg mosószer) és forró víz kombinációjával is kezelhetjük annak felületeit. Az elektronikai eszközök esetében már nincs ekkora mozgásterünk, de ezek tisztítására kiválóan alkalmas számos alkoholtartalmú szemüvegtisztító kendő és ezeket szerencsére a legtöbb közértben és boltban megvásárolhatjuk. Ezeknek a kendőknek további nagy előnye, hogy egyszer használatosak. 

Hirdetés

Azt azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a tisztítás előtt minden esetben csak és kizárólag a gyártó által megadott útmutatás szerint járjunk el! Amennyiben erre vonatkozó pontot nem találunk a használati utasításban, akkor mindenféleképp vegyük fel a kapcsolatot a magyarországi képviselettel és kérjünk tanácsot a szakszerű tisztításhoz. 

Telefon fertőtlenítés koronavírus idején – az Apple ajánlása

Az Apple ajánlásában azt láthatjuk, hogy a 70% izopropil-alkohol tartalmú törlőkendők (külön megnevezve a hazánkban is kapható Clorox Fertőtlenítő törlőkendőt) alkalmazását javasolják az iPhone-ok esetében. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy a kijelzők ún. oleofóbikus bevonatát még ezzel is roncsolhatjuk. Ez a bevonat rendelkezik némi vízlepergető hatással, de első sorban az ujjlenyomatok minél hatékonyabb távoltartása érdekében alkalmazzák. Vagyis a telefonok fertőtlenítése céljából kénytelenek vagyunk valamilyen alkoholtartalmú készítményt használni, ennek nyomán viszont vélhetően több ujjlenyomat fog megjelenni az eszközök kijelzőjén. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a felhasználók döntő többsége már most is kijelzővédő fóliát, vagy üveget használ, amelyek cserélhetőek. Emellett célszerű azt is hangsúlyozni, hogy a témában nyilatkozó mérvadó gyártók egyöntetűen ellene vannak a fertőtlenítő szappan, vagy a folyékony fertőtlenítő szerek használatának okostelefonjaik esetében. 

Laptop tisztítás Lenovo módra

Lenovo ajánlásában azt láthatjuk, hogy a laptopok (és egyéb elektronikai eszközök) otthoni fertőtlenítése nagyban megegyezik a fent javasolt metódussal. Az ázsiai gyártó útmutatása alapján először is ki kell kapcsolni az eszközt, majd meg kell szüntetni az áramellátást (ki kell húzni a töltőkábelt). Minden esetben azokra a felületekre kell koncentrálni, amelyek érintkeznek kezünkkel, mint például a billentyűzet, vagy a palmrest rész. Érdemes tudatosan végigkövetni az eszközhasználat minden fázisát, majd ennek megfelelően elvégezni a fertőtlenítést. A fentebb belinkelt ajánlást az alábbiakban tudjuk összefoglalni és némileg kiegészíteni:

 • fertőtlenítő kézmosást követően készítsük elő a szükséges eszközöket (tisztítószer, törlőkendő), amennyiben tehetjük, használjunk gumikesztyűt
 • csak enyhe tisztítószereket (70% alatti izopropil-alkohol tartalom) használjunk, kifejezetten kerüljük az ammónia tartalmú és abrazív (koptató) hatású megoldásokat
 • a tisztítószert vigyük fel a foszlásmentes (célszerűen mikroszálas) törlőkendőre, a felesleges tisztítószert csepegtessük le
 • fontos, hogy a tisztítószert soha ne vigyük fel közvetlenül a megtisztítani kívánt felületre, mindig használjunk törlőkendőt
 • az előkészített törlőkendővel körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg az alsó-, és felső fedlapot, illetve a kijelzőt és annak keretét
 • a billentyűzet tisztítása során különös odafigyeléssel járjunk el, mivel a billentyűzet résein keresztül beszivároghat a tisztítófolyadék
 • a felületeken maradt nedvességet száraz törlőkendővel távolítsuk el
 • az egyszer használatos törlőkendőket dobjuk ki, a többször használatos törlőkendőt pedig lehetőség szerint légmentesen elkülönítve tároljuk egészen a fertőtlenítő mosásig
 • amennyiben gumikesztyűt is használtunk, azt is dobjuk ki

A Lenovo ajánlása ezek mellett kitér arra is, hogy maximum 0.5% hidrogén-peroxid tartalmú tisztítószert használjunk, az ajánlott kategóriába tartozik például a hazánkban is kapható Meliseptol® wipes sensitive törlőkendő. A fertőtlenítés során ne használjunk fehérítőt!

UV sugárzással történő fertőtlenítés

A kifejezetten germafób versenyzők számára készült a PhoneSoap, ami azok számára is alternatíva lehet, akik nem akarják telefonjukat kémiai úton fertőtleníteni. Ez az eszköz circa 10 perc alatt képes a kórokozókat RNS szinten szétroncsolni, amihez direkt UV-C sugárzást használ fel. Jelen sorok írásakor azonban még nem bizonyított, hogy az UV-C hatékony ellenfele lenne a koronavírusnak, de a jól ismert dél-koreai gyártó már bevezette és ingyenes szolgáltatásként biztosítja vásárlóinak. A technológiába vetett bizalom jele az is, hogy a légijárművek fertőtlenítése céljából is fejlesztettek már céleszközt. Szerkesztőségünk informális érdeklődésére azt a választ kaptunk a magyarországi Samsung Experience Store üzletéből, hogy ilyen eszközzel (UV-C fertőtlenítő) jelenleg nem rendelkeznek, ezért ezt a szolgáltatást nem tudják biztosítani.

telefon fertőtlenítés koronavírus idején laptop fertőtlenítés koronavírus

A PhoneSoap azonban drága, ráadásul annyira megnőtt a kereslet, hogy a kiszállításra az Egyesült Államokban egészen májusig várnia kell az új vásárlóknak, de az európai piacon állítólag még van raktáron. Ennek ellenére az eszközeink fertőtlenítéséről rövid távon is gondoskodni kell, emiatt jobba, ha rövid távon a fentebb ismertetett eljárást alkalmazzuk. 

Milyen gyakran fertőtlenítsünk az eszközeinket?

Erre a kérdésre csak a használat függvényében lehet választ adni. Amennyiben nagyon gyakran kerül kezünk ügyébe a telefon / laptop, akkor célszerű a használatot követően elvégezni a fertőtlenítést. A tömegközlekedési eszközökön jobb, ha némi önmérsékletet tanúsítunk, hiszen számos szakértő egyetért abban, hogy az egyik legnagyobb fertőzőgócnak most ezek számítanak. 

A lényeg hogy a napi fertőtlenítési rutinunk részét képezze a kütyük fertőtlenítése! 

A szerkesztőségünk pedig egyenesen azt javasolja, hogy az (okos)gyűrűk, okos(órák) és egyéb fitnesz eszközök napi hordásától a következő hetekben tekintsünk el. Első kézből származó tapasztalataink is azt mutatják, hogy ezek nélkül könnyebben és hatékonyabban tudjuk végrehajtani a gyakori alapos kézmosást. 

Mire figyeljünk oda fertőtlenítés során, hogy elkerüljük a készülék meghibásodását?

A legfontosabb, hogy a különböző réseken és nyitott portokon keresztül folyadék ne jusson az eszközbe. Kerüljük el az ablaktisztítók, aeroszolok, oldószerek, ammónia és a 0.5%-nál nagyobb hidrogén-peroxid tartalmú készítmények használatát. Olyan törlőkendőket használjunk, amelyek nem sértik fel a tisztítandó felületet. A törlőkendőket a használat után dobjuk ki, vagy légmentesen elzárva tároljuk egészen a fertőtlenítő mosásig. A fertőtlenítés során ne merítsünk víz alá az eszközeinket. Minden esetben a gyártó által rendelkezésünkre bocsájtott útmutatás szerint járunk el!

Az eszközeink fertőtlenítése mellett azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a kézfertőtlenítés. Amennyiben a kezeink tiszták, akkor máris sokat tettünk annak érdekében, hogy az eszközeink is tiszták maradjanak, vagyis jobb, ha a laptop és a telefon csak azt követően kerül a kezünkbe, hogy alaposan kezet mostunk. Az elmúlt hetekben azt is gyakran hallottuk, hogy minél kevesebbet érjünk az arcunkhoz. Ezt az önmérsékletet az elektronikai eszközeink esetében is tanúsítani kell, hiszen ezek minél kevesebbet kerülnek a kezünk ügyébe, annál kisebb a fertőzés esélye. Ez az eljárásrend nagyban eltér a legtöbb ember eddig megszokott rutinjától, de a koronavírus terjedésének meggátolása / lassítása céljából fontos, hogy ezeket mégis betartsuk. Ne felejtsük el, hogy a zsírosabb felületek nagyobb eséllyel tartalmazhatják a koronavírust, mivel annak RNS-ét (örökítőanyagát) egy lipidburok, vagyis zsírréteg veszi körbe. Amennyiben ez a lipidburkot elpusztítjuk, akkor a vírus is elpusztul / inaktívvá válik.  

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét