Lenovo ThinkPad T510 – áttekintő

A Lenovo számára a legfontosabb termék mindig a T sorozatú ThinkPad lesz. Ez jelenti az üzleti noteszgépek csimborasszóját, aki egyszer egy ilyen gépet használt, az másra már nem vágyik utána. Ezért aztán a cégnek kínosan ügyelnie kell a minőségre, de arra is, hogy megmaradjon a gép és a ThinkPad sorozat az egyik leginnovatívabbnak tekintett márkának, sorozatnak.
De miért is tekintik annak a ThinkPad-eket? Ehhez egy kis visszaemlékezés: a ThinkPad sorozat az egyik legrégebb óta gyártott notebook család. Olyan újításokat vezettek be az 1994-ben kiadott első géptől kezdve, mint az első DVD amit laptopba szereltek, az első ujjlenyomat olvasó, a pillangó billentyűzet, az aktív védelem és még sorolhatnám. De IBM ThinkPad volt az első olyan laptop is, mely a világűrbe kijutott. Így már érthető miért kell a Lenovonak kiemelt figyelmet fordítani a ThinkPad-ekre és azon belül a legnépszerűbb termékükre, a 15 collos T sorozatú gépekre.
A ThinkPad T510-nek olyan nagy nevű elődök nyomdokain kell lépkednie, mint a világ leghíresebb üzleti noteszgépe, a ThinkPad T60. A T60 volt az utolsó IBM gyártású ThinkPad, az utúdmodellek már mind a Lenovo gondozásában jelentek meg, de hűek maradtak a ThinkPad-ek szellemiségéhez. A T61, majd az őt követő T500 is megjelenését is a változó trendek indukálták, nem pedig az, hogy a T60 felett eljárt az idő. A T60 máig is az egyik legjobban összerakott darab a piacon, sok gyártó vadonat új gépei nincsenek úgy összerakva, úgy kialakítva, mint egy jópár éves ThinkPad T60. Mint említettem a változásokat a világban megjelenő új divatok, illetve ezekkel párhozamosan az új technológiák generálták. A T61 a megváltozott képaránynak – ugye az új trend a 16:10-es kialakítás lett – köszönheti létét, míg a T500-at zömmel az új technikák – n-es wifi, Core 2 Duo processzorok, új lapkakészlet, stb. – keltették életre de itt is szerepet játszott a divat a 16:9-es kialakítású kijelzővel. Ha ezt a vonalat tovább visszük, a ThinkPad T510 is beleillik a képbe, tulajdonképpen egy frissített T500-al állunk szemben.
A T510-eknél is kizárólag az új technikák, az új megoldások jelentik a változást. Az alábbi áttekintőben azokat az új tecnológiákat nézzük meg, soroljuk fel, illeve vesszük górcső alá, amik a T510-be újdonságként bekerültek.
Elsőként a processzorokat és a lapkakészletet kell említeni. Az Intel megkezdte a 32 nanométeren gyártott processzorok forgalmazását, melyekhez új chipset is készült. A Core i sorozat és a HM55-ös tökéletesen megfelel a mai kor kihívásainak, a processzorokba integrált grafikus chip jelentős előrelépést jelent a HD-s tartalmak megjelenítésében. Már ez az egyetlen dolog indokolhat egy modellfrissítést, de jópár tényező szerepet játszott még. Az egyre nagyobb divattá váló multi-touch-os egérpad belopta magát az üzleti életbe is, így ennek léte is indokolt a T510-en. Az új lapkakészlethez természetesen új videovezérlő is dukál, melyet a T510 paraméterlistájában sejtelmesen csak NV10M-NS néven aposztrofálnak. Nos mi lerántjuk a leplet róla, ez a kártya az Nvidia Quadro NVS 3100M, mely alapjául a GT128-as mag szolgál (a konzumer vonalban ez az Nvidia 210/310 sorozat). Az eltérés annyi, hogy a ThinkPad T510-ekben a kártyát az üzleti felhasználásra optimalizálták, a legfontosabb szempont a stabilitás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a konzumer vonalban használt, ugyan ilyen grafikus maggal szerelt gépekhez képest a 3D-s teljesítménye alacsonyabb, azaz mondjuk F.E.A.R.-ezni nem kell rajta, de a fogyasztása jobb és kevésbé melegszik. A többi feladatra ugyanúgy alkalmas, hisz a PureVideo HD (a Video Processor VP4 megoldással) dekódolja az össze HD video formátumot, így a H.264-et, a VC-1-et, az MPEG-2-őt és MPEG-4-et. Maga a kártya a 64 bites memóriakezelésével, az 512MB saját memóriájával és a DirectX 10.1, és Shader4.1 támogatásával jónak nevezhető, de a 14W-os fogyasztás azért sokmindent elárul. Mindenesetre leszögezhető: a kártya remekül illik ebbe a szegmensbe, amit tud az bőven sok ide. A ThinkPad T510 születésében vélhetően szerepet játszott a Microsoft új operációs rendszere is olyannyira, hogy a T510-hez speciálisan összerakott, Windows 7-re optimalizált driver és szoftvercsomag is készült.
De ha már ennyi újdonságról beszéltünk, nézzük a teljes paraméterlistát, ami a ThinkPad T510-esekbe belekerült, illetve kérhető. A gépek alapjául 3 processzor szolgál: az Intel Core i5-520m (2.4GHz), a Core i5-540m (2,53GHz), és a Core i7-620m (2.66GHz), mindegyik természetesen csak két magos változat. Ezek mellé az új lapkakészlet kerül, mely már 8GB DDR3-as memória kezelésére képes. A háttértár a maximum 500GB-os merevlemez helyett akár 128GB-os SSD meghajtó is jelentheti. A videovezérlő kétféle lehet: akinek a már fent említett nVidia NVS3100M-re nincsen szüksége, kérheti az Intel klasszikus integrált megoldását is. A kijelzők felbontása ennek szellemében változik, az integrált kártyáknál a hagyományos 1366×768 helyett 1600×900 is választható, míg a különálló GPU-val szerel változatok akár Full HD – azaz 1920×1080 pixeles felbontással – is kérhetőek. A kijelzők mindegyike a mai trendeknek megfelelően LED-es háttérvilágítással érkezik, választhatóan fényes vagy matt bevonattal.
A Lenovo ThinkPad T510 – mint az üzleti élet legfontosabb szereplője – a kommunikációra van teremtve. Természetesen itt is jelen van a régi, jól bevált dolgok mellett az összes új technika: az 1000-es LAN, az n-es wifi, a bluetooth, a HSDPA modem, a WiMAX és a Gobi 3G GPS is. Ennél többet egyszerűen nem lehet noteszgépbe zsúfolni.
A kommunikácó mellett az esközök csatlakoztatási lehetőségei a fontosak. Nos a T510-en ebből sincsen hiány: a 4 USB port (ezek közül az egyik eSATA csatlakozóval kombinált), az Express Card slot, a VGA kimenet, a FireWire, a Smart kártya olvasó, az 5-in-1 kártyaolvasó, az ujjlenyomat olvasó TPM chippel kombinálva és a rendkívül ritka Display port bőségesen elegendő. Akinek még ez sem lenne elég, természetesen választhat a gép mellé dokkolót is, mellyel aztán tényleg minden eszköz a géphez csatlakoztatható. Fontos még megemlíteni a 2 megapixeles webkamerát, mely most már megszokott kellék az üzleti osztályú gépeken is. A már megszokott, megszeretett ThinkPad-es eszközeinkről sem kell lemondani: a ThinkLight (azaz a billentyűzetet megvilágító kis lámpa), a multibay, az extrém masszív kialakítás (RollCage, stb.), a folyadékálló billentyűzet és a giroszkóp-szerű merevlemez védelem. A rendkívül hosszú üzemidőt az opcióban választható 9 cellás Slice akkumulátor biztosítja, így a road warriorok is megfelelő társat találhatnak a ThinkPad T510 személyében.
A fent leírt dolgok már önmagában méltóvá teszik a T510-es ThinkPadet a nagy elődökhöz, de van még egy fontos szempont, amit ki kell emelnünk, és a gyártó is nagy hangsúlyt fektet erre. A ThinkPad T510 tervezésekor az egyik fő szempont a környezettudatosság volt, a Lenovo ennek szellemében készítette a T510-et is. A felhasznált csomagoló anyagok tekintetében élen jár a cég: a doboz 90%-ban újrahasznosított. Természetesen a ThinkPad T510 az EPEAT programban a legkomolyabb, azaz EPEAT GOLD minősítést kapta. Az EPEAT program 4-5 éve indult a Green Electronics Council felügyelete alatt, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal finanszírozásával. Lényege, hogy az asztali PC-kel és a notebookokkal szemben rendkívül szigorú követelményrendszert támaszt: az EPEAT GOLD minősítést elnyert termékeknek a 23 kötelező mellett az ajánlott kritériumok több, mint 75%-át teljesíteni kell. A környezet védelmét szolgálják a fent említett műszaki megoldások (LED-es kijelző mely teljesen higanymentes, SSD meghajtó, alacson fogyasztású CPU, stb.) is. Külön megemlítendő még az Energy  Star 5.0 minősítés is, mely a legzöldebb notebookok közé emeli a Lenovo ThinkPad T510-et.

Gungl Ákos – techkalauz.hu

Egy kis ízelítő a T510-ről:

 

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?