Lenovo Z51 70 teszt

0
2019

Lenovo Z51 70 teszt

A tesztelt gépet a Laptopszalon ajánlotta fel, mely megtekinthető és kipróbálható a Laptopszalon budai üzletében, illetve megvásárolható a Laptopszalon szaküzleteiben.

Áttekintés

A Lenovo Z51 a Z-széria kisebb, 15,6 inches kijelzővel szerelt változata, amit multimédiás felhasználásra szán a gyártó.

A gép többféle hardverrel érhető el: a rendszermemória egységesen 4GB az összes modell esetén, processzorból pedig i3 5005U, i5 5200U és i7 5500U érhető el. Az integrált Intel HD grafikus vezérlőn kívül R7 360 vagy R9 375 dedikált videokártyát választhatunk. A tesztelt gép a középső, i5 5200U processzorral és R9 375 videokártyával szerelt modell.

Érdemes megemlíteni, hogy operációs rendszer nem jár a géphez, tehát amikor az anyagiakkal kalkulálunk, ezt ne felejtsük el számításba venni. Lássuk tehát, mint tud a Z51!

Lenovo Z51 70 teszt

Külső

A gép méretei 384,0 mm x 265,00 mm x 24,6 mm, súlya pedig 2.3 kg. Ezért cserébe egy szálszicsolt alumínium házat és 15,6 inches kijelzőt kapunk. A fekete műanyag fedlap nagyon szereti gyűjteni az ujjlenyomatokat, ez nem nyújt túl szép látványt a megfelelő fényviszonyok mellett. A gép viszonylag masszív, a DVD-író sem lötyög.

A Z51 egy barna újrahasznosítható dobozban érkezik és a hálózati töltőn még egy – a drivereket tartalmazó – lemezt és egy rövidebb használati utasítást találunk.

Lenovo Z51 70 teszt Lenovo Z51 70 teszt

Lenovo Z51 70 teszt

Csatlakozók

Csatlakozók tekintetében a már jól megszokottak állnak rendelkezésre: a gép bal oldalán hátulról sorrendben egy VGA, Ethernet, HDMI és 2 darab USB 3.0-ás portot találunk:

Lenovo Z51 70 teszt

A jobb oldalon pedig egy kensington lock, dvd író, SD kártyaolvasó, 1 darab USB 2.0-ás port és egy jack csatlakozó kapott helyet:

Lenovo Z51 70 teszt

A gép elején mindössze a terhelést és a töltést jelző LED-ek vannak.

Lenovo Z51 70 teszt

Lenovo Z51 70 teszt

Beviteli eszközök

A Z51 teljes értékű billentyűzettel van felszerelve (tehát numerikus részt is kapunk). A billentyűk kialakítása és a köztük lévő hely miatt kicsit “érdekes” élményt nyújt a gépelés, ettől függetlenül megszokható és a billentyűk “útja” kellemes (nem túl ruganyos és nem is durva). A háttérvilágítás nem túl erős, ennek ellenére pont jó és a LED által kibocsátott fény jól szigetelt, így csak a szükséges részt világítja meg és az oldalakon nem bukkan ki.

Lenovo Z51 70 teszt Lenovo Z51 70 teszt

Lenovo Z51 70 teszt Lenovo Z51 70 teszt

A touchpad teljes felülete nyomásérzékeny, ennek ellenére kapunk egy külön elkerített részt is a bal- és jobb “egérgombok” részére is. Az érzékenység (DPI) szoftveres kalibrálás nélkül is tökéletes, nem tapasztalható a mutató ugrálása használat közben, rendkívül jól lehet vele navigálni minden szempontból.

Hang, kommunikáció

Ahogyan azt már megszokhattuk, egy multimédiás laptopnak hirdetett gépet általában a hangszórók (és esetleg egy jobb hangkártya) különböztetik meg a többitől, hiszen minden más komponens (pl. nagyfelbontású kijelző) megtalálható egy átlagos gépben is. A Z51 esetében ez JBL sztereo hangszórókat jelent. Az elhelyezkedésük nem a legideálisabb, inkább a laptop alatt lévő felület felé nyomják a hangot, így kicsit csökkentve az élményt – ami amúgy nem rossz, az átlag notebook hangszórókhoz képest dinamikus és magasabb hangerőnél se annyira torzít.

A vezetéknélküli technológiákból N-es WiFi és Bluetooth 4.0 áll rendelkezésünkre, vezetékesből pedig 1db ethernet port.

Kijelző

A 15,6 inches kijelző felbontása 1920×1080 pixel. A tükröződéstől szerencsére nem kell félnünk, hiszen matt kijelzőről van szó. A LED háttérvilágítás pozitív hatással van a fogyasztásra. A betekintési szögek átlagosnak mondhatók, a fényerő pedig kifejezetten gyengének tűnt. Még sötét szobában is felső tartományt kell beállítani, hogy rendesen használható legyen. A kijelző körülbelül 140-150 fokban dönthető hátra és nem érintésérzékeny.

Lenovo Z51 70 teszt

Processzor

Az Intel Core i5 5200U két fizikai maggal rendelkezik és támogatja a HyperThreading technológiát, azaz az operációs rendszer 4 magot lát, ami segíti a párhuzamos feldolgozást. A két mag hiánya nem eredményezett lassúságot, abszolút vette az akadályokat a Broadwell-U család tagja, a játékok teljesítményén se látszott, hogy visszafogta volna az M375-öt.

Lenovo Z51 70 teszt

Lenovo Z51 70 teszt

Grafikus kártya

Az integrált Intel HD5500 grafikus chipen kívül a komolyabb feladatokat egy Radeon M375 látja el, 2GB grafikus memóriával és DirectX 12 támogatással. Ez teljesítmény terén körülbelül az NVIDIA 840M AMD-s megfelelője. A tesztelt játékok listája a következőképpen alakult: Battlefield 4 (Frostbite 3), Tomb Raider (Crystal Engine), Rainbow Six Siege (AnviNext). Az M375 mutatja, hogy nem egy játékra kihegyezett notebook-ról van szó, de a 200e Ft feletti kategóriában általában már illik beletenni egy rendes dedikált videokártyát, amin akár néha futtathatunk játékokat is.

A Battlefield 4 natív felbontáson, medium beállítok mellett szépen futott, a magasabb (high) opciót választva viszont már nem túl élvezhető a játék. Arról nem is beszélve, hogy a tesztek egyjátékos módban futnak és egy tipikusan multiplayer játékról van szó, ami még inkább FPS igényes. Az átalakított Crystal Engine alapú Tomb Raider-nél szintén azt tapasztaltuk, hogy inkább a közepes beállításokat szereti a videokártya, bár a 30 alatti átlagos FPS szám mutatja, hogy bizony lesznek kisebb megakadások játék közben. Az új Rainbow Six Siege alatt teljesen elhasalt az M375, ami betudható az AMD-s drivernek és az optimalizálatlanságnak is, hiszen arányaiban ennél jobban kellene futnia a játéknak. Ennek eredménye, hogy még a natívtól sokkal alacsonyabb, 1366×768-as felbontáson is teljesen játszhatatlan a Siege, még a legalacsonyabb beállítások mellett is.

Lenovo Z51 70 teszt

Lenovo Z51 70 tesztLenovo Z51 70 teszt

Lenovo Z51 70 tesztLenovo Z51 70 teszt

Lenovo Z51 70 tesztLenovo Z51 70 teszt

Lenovo Z51 70 teszt

Memória, háttértár, bővíthetőség

Érdekes tapasztalat a Z51-el kapcsolatban, hogy a 4GB memória eléggé visszafogja a gépet a többi perifériához képest, több folyamat esetén erős akadozások voltak, ami hosszú távon kényelmetlenné teszi a használatot. 4GB memória ma már erősen a minimum egy modern gépbe, de láthatjuk, hogy nem minden esetben elegendő. Szerencsére minimális összegért bővíthetjük 8GB-ra, bár felmerül a kérdés, hogy ez miért nem fért bele az árba, amikor olcsóbb gépeket is lehet találni dupla ennyi rendszermemóriával.

A gyári Samsung Spinpoint merevlemez szintén elég lassú elérési sebességeket produkál, ez folyamatos használat közben is érződik, vagy amikor elmegyünk a géptől egy kis időre és energiatakarékos módba kapcsol a meghajtó. Az SSD-k mai árait figyelembe véve érdemes lehet beszerezni egyet.

A gép gyárilag 1x4GB-os DDR3 modullal érkezik és összesen két memória foglalatot találunk. Így a maximum befogadható memória 2x8GB-os modulok formájában összesen 16GB. Aki 8GB-ra szeretné bővíteni, annak a legolcsóbb megoldás a gyári modul mellé venni még egy darab 4GB-os darabot. Az SSD-hez nem feltétlenül kell feladnunk az 1TB-os merevlemez által nyújtott bő tárhelyet, hiszen az optikai meghajtó eltávolításával és a megfelelő beépítő keret használatával nem kell választanunk a kettő között.

Lenovo Z51 70 teszt

Lenovo Z51 70 teszt

Hőmérséklet, zaj, üzemidő

A belső hőelvezetés nem a legjobb – alapjáraton ugyan nem produkál zavaró értékeket a gép, de terhelés (pl. játék) közben a CPU és GPU hőmérsékletek is majdnem elérték a 80 fokot. A fém burkolatra szerencsére ez kevés hatással van és nem zavaróan meleg a karunk alatti rész. Alapjáraton alig van hangja a gépnek, teljes terhelésnél viszont kifejezetten – és már-már zavaróan – hangos tud lenni.

A 41 wattórás akkumulátor üzemideje átlagosnak mondható. Játék alatt mindössze 1 órát bírta, általános használat, illetve filmnézés esetén ez kicsivel 3 óra alatti használati időt jelent. A teljes feltöltés körülbelül 3 órát vesz igénybe, ebből 1 óra az első 50%.

Lenovo Z51 70 teszt

Értékelés

A Z51 külsőre egy rendkívül kellemes és modern megjelenésű gép, jó anyaghasználattal. Az 1080p-s kijelzőnek és JBL hangszóróknak köszönhetően multimédiás célokra tökéletes a gép. A hardverre se lehet panasz, kisebb-nagyobb lemondások árán még játékra is alkalmas, bár a gyári 4GB memória erősen visszafogja a gépet, mint említettük. A kényelmes beviteli eszközök lehetővé teszik, hogy akár hosszabb távon külső billentyűzet és egér páros nélkül használjuk a laptopot.

Lenovo Z51 70 teszt Lenovo Z51 70 teszt Lenovo Z51 70 teszt

Lenovo Z51 70 teszt Lenovo Z51 70 teszt

Összességében a Z51-ről azt lehet mondani, hogy egy teljesen átlagos gép, ami az árkategóriájának megfelelő felszereltséggel érkezik. Mivel ilyen áron bármely más gyártó modelljeit megvásárolhatjuk hasonló hardverrel (legyen az akár Acer, ASUS vagy HP), így valószínűleg a döntésnél más szempontok fognak közrejátszani, mint pl. a kinézet, a garanciaidő vagy az operációs rendszer.

Lenovo Z51 70 teszt

 

Marci

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét