LG 34UC89G teszt – végre Nvidia G-Sync támogatással

0
15

Fantasztikus konzolok, őrült erejű PC-k, hatalmas rendezvények, e-Sport küzdelmek, ezek jellemzik manapság a számítástechnikai világot, pontosabban a játékos világot. A lehetőségek tárháza határtalan, az Nvidia pedig ezt viszonylag hamar, már 2013-ban felismerte, amikor bemutatta a G-Sync technológiát, amiben rögtön rájött mindenki, hogy hatalmas potenciál rejtőzik. Igen ám, csak az Nvidia nem volt rest kemény licencdíjat elkérni ezért, amin a mai napig nem változtatott. És hiába jött közben a jóval kedvezőbb, AMD-féle FreeSync, egy csoport nem lehet fókuszálni, így végül a két legnagyobb dél-koreai vállalat, az LG és a Samsung is beadta a derekát. Az LG 34UC89G ennek az egyik eredménye, aminek több előnye is akad, persze egy pici kompromisszum is szükséges, ha valaki ezt a modellt választja.

Az LG 34UC89G egy 34 hüvelykes, 21:9-es képarányú, 87 centiméter képátlójú panelt kapott. A felbontása 2560 x 1080 pixel, ami nagyjából 82 ppi-s képpontsűrűséget eredményez, a kategóriában nem rossz, de egy okostelefonhoz viszonyítva egészen megmosolyogtató ez az eredmény. Az IPS panelnek több előnyét is fel lehet sorolni, de kezdjük a száraz tényekkel, vagyis a gyári adatokkal: 178 fokos betekintési szög, 1000:1-es kontrasztarány, 16,7 millió szín, 99%-os sRGB színtérlefedettség, 300 nites fényerő. És hogy ebből mi igaz a valóságban? Minden.

A LG 34UC89G kijelzője ugyanis tényleg nagyszerű. Nincs előzetesen kalibrálni, így ez a vásárló, rendszerint tehát a játékosnak a feladata, hiszen így kénye-kedve szerinti végeredményt kaphat. Pici trükközéssel, időtöltéssel akár 6550K-es fehéregyensúly is elérhető, ami tényleg csak egy icipicire van az optimálistól (6500K), emellett adott lehet az akár 1:1330-as kontraszt és a 323 nites fényerő is. A válaszidő 5 ezredmásodperc, ami gyorsítással együtt értendő, ennek mértéke a menüből válaszható, gyors, normál és lassú módok állnak rendelkezésre.

Ha már menü, el kell mondani, hogy ezt a középen alul kitapintható, elméletileg négy, de igazából öt irányú gombbal érhetjük el. Be kell nyomni ahhoz, hogy a menü előbukkanjon, ezután pedig már rögtön egy áttekintést kapunk arról, hogy milyen beállításokat aktiváltunk korábban. A szoftverben lehetőség nyílik több mód bekapcsolására: FPS 1-2, Gamer 1-2, olvasás, vagy éppen RTS, de ugyanígy itt érjük el a feketestabilizálást, plusz a korábban említett gyorsítás szintjének kalibrálását és a célkereszt funkciót is, nem beszélve a G-Sync-ről.

Az LG 34UC89G lényegi eleme ugyanis a G-Sync, aminek köszönhetően akár 30-166 Gz közötti képfrissítési értékek között mozoghatunk, a 144 Hz a gyári érték, a 166-os már lényegében OC-módban tudja a monitor. Ez rendkívül kedvező a játékosok számára, és az a tapasztalat, hogy jól is működik a dolog gémelés közben, sokkal jobban lehet látni a kijelzőt megjelenő tartalmat, jobban lekövethetők az események, főleg valamilyen FPS játéknál, ahol különösen fontos, hogy a kép ne mosódjon el.

Nem esett még szó a csatlakozókról, amik a monitor hátulján kaptak helyet: 1 db HDMI 1.4, 1 db 3,5 milliméteres jack audiokimenet, 1 db kétportos USB 3.0 hub + upstream port, valamint 1 db DisplayPort 1.2 áll rendelkezésre. A talp egy picit íves, V alakú, pillanatok alatt összeszerelhető és viszonylag jól tartja a 819,9 x 87 x 364,5 milliméteres és 6,1 kilogrammos megjelenítőt. A fekete-vörös színárnyalatban pompázó kijelző dönthető (-5° és +20°), plusz a magassága is megváltoztatható (0-120 milliméter). Elég fura és kevésbé szerethető dolog, hogy oldalra is billenthető 3°-3°-os mértékben, ez inkább a stabilitásra gyakorol negatív hatást.

A LG 34UC89G egy meglehetősen komoly monitor, méghozzá ennek megfelelő árazással, hiszen 299 990 forintba kerül. Nyilván mint mindennek, ennek is oka van, méghozzá elsősorban a G-Sync licenc mértéke, ami sajnos nyilván nem tud egyben lenyelni a LG. A mosoly nyilván az ár hallatán kiegyenesedik, de gondoljunk csak bele: az IPS panel hatalmas, gyönyörű színekkel operál, a felbontás pedig megközelítés kérdése, nyilván nem szemkápráztató dolog, de bőven kielégítő még a játékok futtatása során is (nagyobb felbontáshoz pedig még izmosabb gépre lenne szükség). Ennyiért ha nem is best buy, mindenképpen elgondolkodtató, főleg, aki valamilyen játékos monitor vásárlásán töri a fejét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét