MacBook Pro 14? MacBook Air 13? Melyik a jó választás? Nézzük!

0
18

Az új MacBook Pro 14 lenyűgöző eredményeket hoz szinte minden egyes tesztben ami készül róla, minden bizonnyal az egyik legjobb kompakt multimédiás laptop a ma kapható gépek közül. De vajon indokolt-e beruházni erre az eszközre, különösen a mindennapokat tekintve. Erre a kérdésre keressük a válasz jelen cikkünkben.

Kimondható, hogy az Apple új MacBook Pro-ja (mind a 14, mind a 16 hüvelykes modell) remekül állja a sarat minden tesztelő kezében, sőt, sok területen etalonnak számít – különösen teljesítmény, hatékonyság és kijelző tekintetében. A már ismert tavalyi MacBook Pro 13 és MacBook Air modellekhez képest (melyek már az Apple saját M1 processzorával vannak szerelve) vannak hátrányai is a gépnek. Különösen kiemelendő e tekintetben a mobilitás és az ár. A MacBook Pro 14 nem minden esetben a legjobb választás, kifejezetten igaz ez a mindennapi használatra.

Teljesítmény – Az „alap” M1 processzor továbbra is lenyűgöző

Habár a MacBook Pro 14 új M1 Pro processzora több magot kínál mind CPU, mind GPU téren, a magok nagyrészt megegyeznek a sima M1 sajátjaival. Általános feladatok végzése közben igazából észre sem vesszük a teljesítménykülönbséget. A normál M1 grafikus teljesítménye a legtöbb felhasználó számára teljesen elegendő, sőt, felül is múlja azt. Az M1 Pro (8 vagy 10 CPU maggal) akkor lesz kifizetődő számunkra, ha sok és nagy igénybevételnek van kitéve és akár 16 GB-nál is több RAM-ra van szüksége.

Ez a teljesítmény különösen videók szerkesztésekor hasznos. Minden teszt azt mutatja, hogy a ventilátorok általában nagyon csendesek, de mint tudjuk az a 13-as MacBook Air e tekintetben biztosan minden társánál jobb, ugyanis passzív hűtéses megoldást kapott. Az opcionális M1 Max még nagyobb GPU teljesítményt kínál, ez már tényleg csak a professzionális tartalomkészítők számára éri meg, ugyanis csak ők tudnak profitálni a hatalmas GPU teljesítményből, valamint a 32 vagy akár 64 GB RAM-ból egy nagy projekt keretein belül.

Kijelző – Mini-LED vagy IPS?

A MacBook Pro 14 új mini-LED kijelzője a kiválónál is jobb képminőséget kínál, különösen igaz ez HDR tartalmak esetén. Ezt akár egy problémaként is elkönyvelhetjük, ugyanis az Apple által hirdetett extra magas fényerő csupán csak a HDR tartalmakra vonatkozik. Az alap fényerő ezzel szemben „csak” 500 nit, ami már a kisebb MacBook Pro 13-hoz közelít, de valamivel azért jobb, mint a MacBook Air. A Pro 14 esetében nyilván szükséges a rendkívül magas kontrasztarány, ez a különbség hétköznapi teendők során azonban nem óriási (avagy ha úgy tetszik, elenyésző). Mindegyik gép panelja lefedi a DCI-P3 szabványt és alkalmas kép/videó szerkesztésre, sőt, a két IPS képernyőnek még előnye is van a PWM vibráció, valamint a válaszidő tekintetében.

Mobilitás – Az új MacBook Pro 14 érezhetően nagyobb

Annak ellenére, hogy a két gép között csupán egy hüvelyk különbség van, az új 14-es gép 1,6 kg-os tömegének köszönhetően rendkívül terjedelmesnek tűnik. A MacBook Air könnyen szerzi meg a mobilitás koronáját – ez nem is csoda, valószínűleg csupán a passzív hűtés, illetve a kisebb méret már elegendő lenne ezen szekció megnyeréséhez.

Most akkor melyik?

Ha nem vagy biztos abban, hogy valóban szükséged van az új M1 Pro vagy M1 Max processzorok brutális teljesítményére, akkor a válasz a fentebb említett kérdésre biztosan az Air lesz. Ez kompromisszumot sem jelent igazán, ugyanis a hagyományos M1 is kenterbe veri a versenytársak nagy részét, így azon ne agyaljunk, hogy vajon elég lesz-e később is (elég). A MacBook Pro 13 M1, csupán tartós munkaterhelés mellett rendelkezik teljesítményelőnnyel (az aktív hűtésnek köszönhetően) a MacBook Air M1-hez képest. A hagyományos speciális billentyűk vs Touch Bar témakörben nem létezik objektív válasz, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.

Az új MacBook Pro 14 egy hatalmas teljesítménnyel rendelkező multimédiás laptop, vagy ha úgy tetszik egy kompakt munkaállomás, amelyet elsősorban olyan programozóknak vagy tartalomkészítőknek terveztek, akik nagy felbontású fájlokkal, HDR tartalommal dolgoznak, illetve kihasználják az új mini-LED panel lehetőségeit is. Ez a gép jelenleg a piac egyik (hanem a) leghatékonyabb eszköze ilyen téren, melyre se az AMD, se az Intel, se az Nvidia nem válaszol.

Azonba ha nem ebbe a két csoportba tartozol, akkor valószínűleg ugyanolyan elégedett leszel a kompaktabb, hordozhatóbb MacBook Air M1-el is, emellett pedig rengeteg pénzt takarítasz meg. Egy hasonló felszereltségű 512 GB-os SSD-vel és 16 GB RAM-mal rendelkező Pro-nál az Air 550 dollárral olcsóbb, arról pedig ne is beszéljünk, hogyha tényleg mindennapi feladatok ellátása a cél, a 8 GB RAM is elég még jó sok évig. Köszönhető ez annak, hogy az Apple operációs rendszere remekül osztja be a RAM-ot.

Ez tehát a helyzet MacBookok terén jelenleg, reméljük tudtunk segíteni.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét