Mesterséges intelligenciával a gyermekek védelméért – a Fujitsu is segíti az UNICEF projektjét

0
290

Ahogy a technológia – legfőképp az AI – egyre nagyobb szerepet kap a mi életünkben, ezzel arányosan a gyermekek életében is ez történik. Az UNICEF kísérleti projektet indított a gyermekek testi, lelki egészségének és jogainak megóvása érdekében, amiben fő hangsúlyt az AI kapja. A Fujitsu pedig segít az AI-ok kifejlesztésében, tesztelésében, valamint vállalásokat is tett a fiatalok megóvásának érdekében. Hogy hogyan befolyásolja ez a fiatalok fejlődését mindez? Mitől ilyen fontos az AI „gyermekbaráttá” tétele? Nagyon érdekes kérdések és komplikált a válasz, de a cikkben igyekszem elmagyarázni!

Úgy, ahogy a mi – felnőttek – életünkben, a gyermekeink életében is sokkal nagyobb szerepet kap a technológia, mint régebben. AI (mesterséges intelligencia) határozza meg milyen filmeket dob fel a Netflix; a Youtube minden keresési és megtekintési előzményünket dokumentálja és úgy dobja fel az ajánlott videókat mind a főképernyőn, mind a videók után; vagy gondoljuk arra, hogy a Facebook is ugyan így szelektál és „gondolkodik” a háttérben azon, mit is jelenítsen meg a hírfolyamon, milyen híreket, reklámokat (vagy épp politikai szereplőket). Abban a világban, ahol ekkora ráhatása van a mesterséges intelligenciának emberek életére – pontosabban fogalmazva mindannyiunk életére -, muszáj valamilyen határokat szabni, különösen ha a gyermekek fejlődéséről van szó.

Tegye fel a kezét az, aki már járt úgy, hogy a Youtube véletlenszerűen feldobott neked egy videóst és nagyon tetszett. Én jelentkezem, erőteljesen, ugyanis szinte az összes általam követett csatorna ilyen. Egy gyermek személyiségfejlődésében pedig óriási szerepet játszik az, milyen tartalmat fogyaszt az interneten. Vannak nagyon minőségi tartalmat produkáló gamer csatornák például, amit egy 12 éves gyermek is nagyon megkedvel és – természetesen – a Youtube dobta fel. Azonban gyakran becsúszik egy-egy káromkodás, alpári beszéd, ami már érintheti úgy a gyermeket, ahogy nem kéne neki.

Hirdetés

Ugye milyen komplikált? Ez csak egy enyhe példa volt a számtalan közül, hogy hogyan és miért is kell bizonyos eszközöket bevetnünk a gyermekek védelmének érdekében.

A Fujitsu részt vesz az UNICEF globális kísérleti projektjében, amelynek célja a gyermekek jogainak védelmét és érvényesítését szolgáló szemléletek megismerése és finomítása egy olyan világban, ahol egyre általánosabbá válik a mesterséges intelligencia használata. A Fujitsu egy Finnországban már működő MI-rendszerben alkalmazza az UNICEF mesterséges intelligenciára vonatkozó iránymutatásait. Az így gyűjtött gyakorlati tapasztalatokat pedig megosztja a cég az UNICEF-fel, így az iránymutatások későbbi verziói tökéletességét elősegítve. Az egész projekt célja az, hogy segítséget nyújtson vállalkozásoknak és kormányoknak egyaránt a gyermekek érdekei legjobban védő jövőbeli AI megoldások kifejlesztésében.

Erre azért van szükség, mert habár fontos és megcáfolhatatlan szabályai, illetve iránymutatásai vannak az AI fejlesztésnek, stratégiának; ezek egyike sem veszi külön figyelembe a gyermekek fejlődését. Ezért nem hibáztathatók a fejlesztők, senki sem gondolta volna korábban, hogy már ennyire fiatalon is ilyen szoros lesz az emberek kapcsolata a technológiával.

A súlyosbodó problémára reagálva a UNICEF iránymutatást dolgozott ki a gyermekek jogainak, érdekeinek védelmére és érvényesítésére. Ezen folyamat részeként pedig 13 nemzetközi kormányzati és vállalati „kísérleti partnerrel” dolgozik együtt, köztük a Fujitsuval. A partnerek mindegyike vállalta, hogy gyermekközpontú szemlélettel egészíti ki a mesterséges intelligencia alkalmazása terén általánosan elfogadott szabályokat és gyakorlatot.

A Fujitsu egy Nuora elnevezésű AI megoldáson teszteli az iránymutatásokat. A megoldást a vállalat a Dél-Karéliai Szociális és Közegészségügyi Hivatallal (Eksote) közösen dolgozta ki. Nuora a Fujitsu XpressWay for AI névre hallgató megoldásával készített prediktív elemzések alapján képes azonosítani a társadalmi kirekesztést okozó tényezőket. Nem is rosszul, ugyanis a jelenleg társadalmi kirekesztés kockázatának kitett fiatalok 90%-át képes azonosítani! Ezzel pedig óriásit léphetünk előre, mert megjelöli a célzott személyeket, ezzel javítva a korai beavatkozás esélyét és hatását és csökkentve a lelki bántalmazást átélők számát. Nem lényegtelen továbbá, hogy az egészségügyi és ehhez kapcsolódó költségeket is csökkentve ezáltal.

„Egyre gyakrabban használják a mesterséges intelligenciát hagyományos és interaktív játékokban, mobileszközökben, és az algoritmusok befolyásolják a gyerekek döntéseit például azzal kapcsolatban, mit néznek meg, vagy kivel veszik fel a kapcsolatot. Az MI számos gyerekeket érintő döntésre is hatással van. A Fujitsu több évtizedes MI-tapasztalatával szerettük volna mi is hozzájárulni ehhez az értékes projekthez, hogy a vállalatok és a kormányok stabil alapokra támaszkodva, a gyermekek személyes adatainak védelmét, személyi és adatbiztonságát tiszteletben tartva gondoskodjanak a mesterséges intelligencia bevezetéséről. Ha sikerül bizalmat teremtenünk az MI e kiszolgáltatott csoportot érintő döntései iránt, elérhetjük, hogy a technológia az egyéneken túlmutatva a társadalom egészére pozitív hatással legyen” – nyilatkozta Ilona Ylinampa, a Fujitsu Finland információmenedzsmentért felelős vezetője.

AI-vállalási dokumentumában (ez egy olyan dokumentum, amelyben a Fujitsu kötelezettséget vállal bizonyos elvek melletti elköteleződésre) a Fujitsu ismertette azt az 5 kritikus alappillért, amelyre támaszkodni fog az AI-okkal kapcsolatos tevékenységekor. Ezek a következők: értékteremtés az ügyfelek számára; emberközpontú MI; törekvés a fenntartható társadalom megteremtésére az MI segítségével; a döntéshozást tiszteletben tartó és támogató MI; a technológia átláthatóságának és elszámoltathatóságának hangsúlyozása.

„A mesterséges intelligencia széles körű alkalmazása rengeteg új lehetőséget biztosít a gyerekek jóllétének javítására, de a kapcsolódó kockázatokat is növeli. Sürgősen iránymutatásra van szükség, hiszen az MI már beágyazódott a gyerekek mindennapi életébe. Kísérleti partnereink segítenek a UNICEF-nek azzal, hogy a következő szintre lépve, saját működésükben biztonságos és felelős módon alkalmazzák ezt az iránymutatást. Ezután pedig nyíltan meg fogják osztani tapasztalataikat arról, hogyan használták a szabályokat, mi működött, és mi nem” – nyilatkozta Jussi Kivipuro, a UNICEF Finland fejlesztési igazgatója.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét