Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben?

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben?

Épp, hogy csak véget ért a „Back to school” szezon, mely a laptop értékesítés egyik kiemelkedő időszaka, már készülhetünk is a karácsonyi rohamra, hiszen ekkor talál gazdára a legtöbb noteszgép. Nem állunk nagyon távol a valóságtól mikor azt mondjuk, hogy – akár az amerikai filmekben – egymást ölik az emberek, a jobbnál-jobb akciókért. És pontosan ezért javasoljuk, hogy picit gondolkodjon előre – november végén, december elején még szinte minden modell elérhető, az viszont könnyen előfordulhat, hogy az ünnepek előtt már csak azok a darabok maradnak meg, amik a kutyának sem kellenek.

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben?

I. SZTEREOTÍPIÁK ELOSZLATÁSA

Vegyük sorra, milyen mondatokkal támadnak a vevők leggyakrabban:

(1) „Informatikus ismerősöm ezt ajánlotta” – ilyenkor több probléma is akad:

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben?(a) Hozzáértés: Az informatika ugyan olyan, mint a foci, vagy a politika – minden férfi ért hozzá. Felmerül a kérdés, hogy ő milyen informatikus? Rendszergazda, programozó, grafikus, vagy talán csak egy az átlag embernél nagyobb affinitással rendelkező személy? Sorolhatnám még, ugyanis rengeteg féle-fajta, magát informatikusnak kikiáltó vagy mások által annak titulált ember létezik. Ez az informatikus értékesítő? Netán szervizes? Esetleg tesztelő? Ha ezen foglalkozások közül egyik sem akkor bizony csak olvasott róla, ami nem feltétlenül jelenti az Ő hozzáértését.

(b) Elfogultság, viszonyítási alap hiánya: Autós példákat szoktam ilyenkor mondani, mert az könnyebben megérthető:

Van egy Suzuki Swift-em, előtte viszont semmilyen autóm nem volt, de mégis a Suzuki Swiftet ajánlom. Nincs viszonyítási alapom, nem ismerem a piacot. Hiteles személy vagyok gépjármű ajánlása esetén? Nem! Visszakanyarodva az informatikára, a leggyakrabban elhangzott mondat a következő: „informatikus ismerősöm az ASUS-t ajánlotta”. Ha az ismerős ezt ajánlotta akkor nagy valószínűséggel nem ért hozzá, ugyanis el tudom képzelni, hogy Ő is pontosan azért választotta ezt a modellt, mert csak a teljesítmény-ár arányát figyelte a képletben. Arról már nagyon könnyen megfeledkeznek az emberek, hogy mennyire megbízható, milyen gyors a szervize, milyen az anyaghasználata, milyenek a beviteli eszközei, milyen a hűtése, mennyire hangos, mennyire szerelhető stb… az az eszköz amit meg kívánnak vásárolni. Persze, nem egyszerű a helyzet, hiszen a márkanevet és a specifikációkat (jobb esetben) mindenhol feltüntetik, de az előbbi tényezőkre már csak utána járás után derül fény. Lentebb ki fogok rá térni pontosan, hogy mi az ami fontos egy készülék kiválasztása során. Az viszont biztos, hogy nem az Asus-t ajánló „informatikus” ismerősünkre kell hallgatni. Persze, ez nem azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között nem az ASUS felel meg legjobban az elvárásainknak. Vagyis, nem arról van szó, hogy minden egyes ASUS rossz, de legyünk reálisak: nem fogunk többet kapni a pénzünkért, csak azért mert i5-ös processzor van az adott modellben, a GeForce 840M GPU mellett. Folytassuk az autós példát: egy klasszikusan alsó-középkategóriát kiszolgáló gyártó, minden téren fapados felszereltséggel rendelkező, két és fél literes dízelmotor által hajtott modelljére van otthon szükség, vagy esetleg egy sokkal megbízhatóbb (!), középkategóriás 1.4 literes benzinmotoros darabra, ami már alaphangon ötcsillagos törésteszttel illetve 5-7 éves garanciával rendelkezik? Két dolgot akarok ezzel mondani: (1) az se biztos, hogy a mi felhasználási módunk mellett szükség van i5/GeForce 840M (dedikált GPU) kombóra, de mégis ezt választottuk, (2) miközben a mi igényeinket jobban kielégítette volna a hasonló árfekvésű, papíron gyengébb, de megbízhatóbb konstrukcióban érkező, jobb-, és hosszabb garanciával rendelkező modell.

(2) „Én csak HP-t akarok venni, mert az a legjobb / én csak Dell-t akarok venni, mert az a legjobb /én csak Asus-t akarok venni, mert az a legjobb, stb.” vagy az ellentéte „HP-t nem akarok venni, mert volt egy rossz HP nyomtatónk / Dell-t nem akarok venni, mert volt a családban és elromlott” – rossz helyen tapogatózunk!

Nem gyártóra kell specifikálódnunk, hanem arra, hogy pénzünkért, melyik modellel járunk a legjobban. Most mondhatná az olvasó, hogy a fenti ASUS példa miatt máris ellentmondásba keveredtünk magunkkal, de ez nem igaz. Az üzleti életben is haszonnal forgatják “A háború művészete” c. könyvet (írta: Szun-Ce), mely az egyik pontjában kijelenti, hogy “Ismerd meg önmagad és ismerd meg az ellenséged; száz csatában sem találsz legyőzőre.” Mi ennek a lényege? Legyünk tisztában a saját igényeinkkel, lehetőségeinkkel és az elérhető kínálattal – szerencsére itt nincs szó ellenségről, tehát az ellenség felderítése (kvázi megismerése) viszonylag könnyen megy, csak egy szakképzett eladóval kell felvenni a kapcsolatot. A fentebb elhangzott leggyakoribb mondatokra pedig az a válasz, hogy a periférikus eszközöket és a laptopokat teljesen el kell különíteni egymástól, semmi közük egymáshoz, valamint egy „családi vagy baráti” eset miatt ne ítéljünk el egy gyártót. Ma, az informatikában nincs olyan, hogy „legjobb” gyártó. Mindegyik márkának megvannak az erősségei, gyengéi, ami modellekre lebontva még inkább megmutatkozik. Ennél fogva a legjobb szűrő a szervizháttér: a mai termékekről elmondható, hogy kevés olyan felhasználó akad, aki legalább egyszer ne venné igénybe a gyártói támogatást – a kérdés már csak az, hogy ez benne van-e a garanciális időben, vagy sem? Fel kell utaznunk Budapestre ezért, vagy sem? Mi visszük be, vagy helyszínen javítják/futár jön érte? Három hónapot várunk a javításra, vagy három órát? Stb.

II. MIT VEGYÜNK FIGYELEMBE A NOTEBOOK / LAPTOP KIVÁLASZTÁSA ESETÉN?

A fogyasztói társadalomnak megvannak a maga kifejezetten előnytelen hatásai. Részletezzük egy picit ezeket – régebbi olvasóink találkozhatnak korábban megfogalmazott gondolatokkal.

“A fogyasztói társadalom egy olyan társadalom, ahol az egyre növekvő számú árucikkek és szolgáltatások birtoklása és használata az elsődleges kulturális törekvés, ez az egyéni boldogsághoz, társadalmi státuszhoz és nemzeti sikerességhez vezető legbiztosabb út.”

A gyártók alkalmazkodva ezen igénykehez és az átlagkeresetekhez, olyan termékeket alkotnak meg, melyek elérhetőek szinte minden vásárló számára. Ha tetszik, ha nem, ennek megfizetjük az árát, ugyanis spórolnak az anyaghasználaton, tervezésen és a szolgáltatásokon (támogatáson / supporton). Persze, Murphy óta tudjuk, hogy ami elromolhat, az bizony el is fog romlani – tehát a megbízhatóság után a következő nagyon fontos összetevő a támogatás / support.

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben?(1) Support, szervizháttér: Ez a hardver, szoftver és a szolgáltatás triumvirátusa. A hardver elemek gyors és sokszor már átláthatatlan fejlesztése és csereberélése közepette (csak hogy megfeleljen a minél modernebb specifikációknak, hogy a consumer vásárló ezt válassza) a gyártóknak nagyon komoly gond a garanciális ügyintézés és ez az idő elteltével hatványozódik. Például ha egy 2 és fél éves üzleti gép szervizbe kerül alaplap hibával (ma már sosem javítják, csak cserélik), az annak idején nagy számban legyártott alaplapok miatt feltehetően, az esetek 98%-ban azonnal van hozzá alkatrész és a javítás meg van pár nap alatt. Ugyanez egy consumer esetén fordított, szinte biztos, hogy nem lesz alaplap (főleg, ha az adott szériával még gondok is voltak) és tuti hogy várni kell. Már akkor nyertünk, ha a gyártó elismeri a felelősségét. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy több hónap után sem képesek “javítani”, majd felajánlanak egy teljesen más típusú gépet cserébe. Az ügyfél pedig csak azt szajkózza, hogy “nem férek az adataimhoz”, “nekem munka eszköz a gép”, stb. stb. Nos igen, akkor nem ilyet kellett volna venni, mert ez tömegcikk. A német Hans megveszi magának és amikor 1 éves lesz akár működik, akár nem lecseréli egy modernebbre, mert tudja mit vett, mert megteheti és mert az új már megint jobban tetszik. Hiszen erről szól a fogyasztói társadalom, ilyen a consumer fogyasztó. A gond az, hogy a magyar átlag bemegy a hipermarketbe és a kosárba beteszi karácsonykor a szaloncukor mellé a csilivili laptopot is százezerért. Megveszi hitelre, vagy az összes megtakarításából, abban a tudatban, hogy olyan ez mint a TV-je, csak ez laptop, ez is elmegy majd egy jó 10 évig. Aztán jönnek a meglepetések, hogy ez a márka rossz, meg, hogy milyen drága volt még is elromlik stb.

Gyártók szervizügyintézésnek korrektsége, gyorsaságát maximális 10 pontos skálán mérjük fel (itt kiemelném, hogy léteznek egyedi, eltérő esetek, jelen állásban a nagy általánosságot vizsgáljuk).

(a) Dell: Helyszíni garancia 10/10, szerviz garancia 10/9

(b) Lenovo: Jelenleg a katasztrófa határait súrolja 10/0, bővebben itt olvashat róla

(c) Asus: 10/5

(d) Toshiba: 10/7

(e) Acer: 10/3

(f) Fujitsu: Az egyik legmegbízhatóbb gyártó így nem is feltétlenül kell igénybe venni. 10/9

(g) HP: Helyszíni garancia 10/10, Szervizgarancia 10/9, Pavilon: 10/8

(h) MSI: 10/7

(i) Apple: 10/9

Régóta dolgozok szakkereskedésben, a pontozást a saját tapasztalataim alapján végeztem el. Természetesen voltak egyedi esetek is, de azokra kár szót fecsérelni. A pontozás során vizsgáltam a szervizek számát, az alulfoglalkoztatottságot, a support színvonalát és problémamegoldó képességét.

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben?(2) Anyaghasználat: Az anyaghasználat a notebook kiválasztásának egyik, ha nem a legfontosabb eleme (autós példa: használt autó vásárlásnál nem az az első, hogy megnézzük hol rohad?),. Gondoljuk át: asztali számítógépünk hónapokon, éveken át ugyan ott marad, a hardverelemek szép nagy házban dolgoznak – a laptop esetében gyakori, hogy innen-oda tesszük, miközben a vázban sokkal nagyobb a zsúfoltság. Ezek miatt nem árt (főleg, ha megengedhetjük magunknak), hogy ha az átlagnál eggyel magasabbra tesszük a lécet mind az anyaghasználat, mind az összeszerelés terén. Amennyiben nem kifejezetten igényeljük a fényes, lakkozott borítást, akkor jobb, ha elkerüljük: könnyen maszatolódik, karcolódik és az idő előrehaladtával gyakoribbak az anyagfáradások is. Az előbbiek miatt ajánljuk elsősorban az alumínium-, de legalábbis a matt műanyag borítást. Vásárlás előtt mindenféleképp olvassuk utána a kiszemeltnek és még ennél is jobb, ha személyesen vesszük szemügyre, tapogatjuk meg. 

Manapság számtalan megközelítésben osztják fel a laptopokat milyenségük szerint. Léteznek az alapfunkciók ellátására készített, olcsó, ún. „low-end consumer” noteszgépek, vagy a fokozottan igénybe vett, üzleti szektorban helytálló igáslovak a „business” kategória éllovasai. Nyilvánvaló, az előbbinél a megjelenés és az olcsó előállítás, az utóbbinál pedig a funkcionalitás és a tartósság a fő csapásirány. Megkülönböztethetünk még „premium consumer” noteszgépeket is, ahol bár a külsőre továbbra is hangsúlyt fektetnek, már sokkal inkább előtérbe kerül az anyagfelhasználás, valamint a megbízhatóság. Érdekesség, hogy a business kategória besorolás alá eső noteszgépek legalább 1000 órás tesztnek lettek kitéve megjelenést megelőzőleg, elkerülve az esetleges szériahibákat és tömeges meghibásodásokat (ezzel pedig fejet hajtva vállalatok igényeinek). Ezek a noteszgépek nem különösebben melegednek, főleg nem a kritikus helyeken, alacsony fogyasztással rendelkeznek, kielégítő az akkumulátoros üzemidejük, viszonylag könnyűek, kellő mértékben ellenállóak a külső behatásokkal szemben (hőmérséklet, páratartalom, nyíró & csavaró erők, stb., bővebben az: „Üzleti notebookok előnyei” című írásunkban olvashat ezekről).

(a) Consumer kategóriában anyaghasználattal rendelkező gyártók:

– Dell Inspiron 3 / 5, Fujitsu Lifebook A, Pavilion 15, Lenovo IdeaPad Z50, Toshiba Satellite S / P, Asus N / G, MSI GE

(b) Consumer kategóriában kiváló anyaghasználattal rendelkező gyártók:

– Dell XPS / Alienware / Inspiron 7, Toshiba Satellite Z / Qosmio, HP Envy, Apple MacBook Air / Pro, MSI GT

(c) Business kategóriában anyaghasználattal rendelkező gyártók:

– Lenovo ThinkPad Edge, Dell Latitude 5, Fujitsu LifeBook U / E, HP ProBook 4 / 6

(d) Business kategóriában kiváló anyaghasználattal rendelkező gyártók:

– Dell Latitude 6 / 7 / Precision, HP EliteBook / Zbook, Fujistsu LifeBook S, Lenovo ThinkPad X / T

(2) Használhatóság: Bár noteszgép vásárlása esetén az első buktatónk az anyaghasználat és a jó szervizháttér, mindez azonban mit sem ér, ha nem tudjuk a választottunkat az igényeinkhez mérten kihasználni. Itt jön képbe a kijelző, zsanérok, billentyűzet, érintőpad és a súly – vegyük hát ezeket szépen sorban.

(a) Mit kell nyújtania a jó kijelzőnek? Magas felbontást, színhűséget, jó betekintési szögeket és természetesen tükröződésmentes felülettel kell rendelkezzen. Erről mélységeiben a „A laptop kijelzőkről nagy általánosságban” című írásunkban olvashat.

Az erős zsanér magától értetődik, tartsa kellő magabiztossággal a kijelzőt, a súly viszont talán az összes tényező közül a leginkább viszonylagosnak nevezhető, itt már csak tapasztalatokra hagyatkozhatunk.

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben?(b) Mit nyújtson egy jó billentyűzet? Minőségérzetet, jó tapintást és megfelelő nyomáspont mellett halkan kell, hogy járjon. Itt szintén fontos szerepet tölt be a tapasztalás útján történő ismerkedés, lehetőség szerint vegyünk kezünkbe minél több modellt. Nagy általánosságban a „business” és a „premium consumer” noteszgépek viszik a prímet ezen a téren (de a Lenovo egyes belépőszintű laptopjai is egészen meggyőzőek), saját tapasztalataimra támaszkodva pedig a következőket tudom kiemelni: Dell Latitude / Precision, HP EliteBook, Lenovo Thinkpad X / T / W és Apple MacBook Pro. Az előbb említettek azonban – sajnos – mind a 300.000+ kategóriát képviselik és nem mindenki akar ennyit költeni következő noteszgépére, ezért az olcsóbbakból szemezgetve ajánlom a Lenovo IdeaPad, Dell Latitude 5-ös szériát és a HP ProBook családot. Fontos még megjegyezni, hogy a gépelést nagyban megkönnyíti a háttérvilágítás léte, ugyanis nem csak sötétben, de még egy kevésbé megvilágított szobában is előnyt jelent a billentyűzetnek ezen tulajdonsága.

III. ERŐS PROCESSZOR? – INKÁBB SSD!

A HDD (Hard Disk Drive), merevlemez, winchester – mindegy, hogy hívjuk, a számítógép háttértáráról van szó, ahol adatainkat (képek, videók, játékok stb…) tároljuk. A háttértárnak az adott méretű tároló kapacitását adott sebesség mellett tudja számunkra biztosítani. A merevlemezek és az SSD-k (Solid State Drive) sebessége két dologtól függ: a folyamatos olvasási és írási sebességtől, valamint az átlagos elérési időtől. 

Notebook Dell Inspiron 5520 Dell Inspiron 5520 Dell Inspiron 5520
Processzor Intel
Core i3-3110M
Intel
Core i5-3210M
Intel
Core i7-3632QM
CPU órajele 2,4 GHz 2,50/3,1 GHz 2,20/3,2 GHz
Magok/szálak szám 2/4 2/4 4/8
Gyorsítótár 512 KB + 3 MB L3 cache 512 KB + 3 MB L3 cache 1 MB + 6 MB L3 cache
Háttértár HDD SSD HDD SSD HDD SSD
Windows 7 bekapcsolás (sec) 46 17 45 17 40 18
Windows 8 bekapcsolás (sec) 12 9 12 8 13 9
Windows 8 újraindítás (sec) 43 21 44 16 38 16
Alkalmazás indítás (word, excel, chrome, mediaplayer, mediacoder) (sec) 42 17 42 17 37 17
Photoshop CS6 betöltése (sec) 26 4 18 4 14 2
Photoshop CS6 – 5,1 MB JPEG betöltése (sec) 26 5 38 6 19 5
Crysis 2 pályabetöltés (sec) 70 20 90 19 83 18
Cryis 2 telepítés (sec) 1370 968 1346 810 1413 757
WinRAR 7,3 GB kicsomagolás (sec) 266 204 258 180 257 172
7,3 GB másolás (sec) 214 113 211 85 199 105

A hétköznapi használatot illetően sokkal fontosabb az elérési idő. Ez az adat azt mutatja meg, hogy mennyi idő telik el egy IO művelet parancsának kiadása és tényleges megkezdése között. Egy hagyományos merevlemezen lévő rendszerpartíció esetében ez az érték 5-6 ms, ami azt jelenti, hogy egy HDD legfeljebb csak 160-180 fájlt tud megnyitni elméletben és ennél jóval kevesebbet a gyakorlatban. SSD esetében az elérési idő akár 0,01-0,02 ms is lehet, ami 50.000-100.000 fájl elérését jelenti másodpercenként. A különbség óriási – ahogy a felhasználói élmény is.

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben?

A fenti táblázatból jól kivehető, hogy hétköznapi használat soran nem sok előnyét látjuk az erős processzornak. Még játékok során sem jön elő az a CPU ereje.
 
Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben? Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben?
Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben? Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2014-ben?

Az SSD-k könnyebbek, halkabbak és kevesebbet fogyasztanak, így megnövelhető az akkumulátor üzemidő is.

Akkumulátor üzemidő Dell Inspiron 7537
Háttértár HDD SSD
Minimális terhelés, BT és WiFi kikapcsolva, minimális fényerő 16 óra 30 perc 20 óra 10 perc
DivX film lejátszás, BT és WiFi kikapcsolva, 10/6 kijelző fényerő 9 óra 35 perc 10 óra 30 perc
Teljes terhelés, Furmark és Orthos futtatva, BT és WiFi bekapcsolva, 10/8 kijelző fényerő 1 óra 04 perc 1 óra 11 perc
HD film, PDF nézegetés, internet, rar csomagolás, rádiók bekapcsolva, 10/6 fényerő 10 óra 10 perc 11 óra 35 perc
 

 

IV. ÁRKATEGÓRIÁK SZERINT MIT VÁLASSZUNK

(1) 100.000Ft alatt:

Sajnos ebben az árkategóriában csak kettő dolgot vehetünk figyelembe. (1) Sok garancia legyen (2) és annak a színvonala megfelelő legyen.

(a) 10 – 11.6”

Asus X200

(b) 12.5 – 14”

Vállalható nincs

(c) 15.6”

Dell Inspiron 3531

Toshiba Satellite C50-B-14D

HP 15-r099sh

(d) 17.3”

Egyáltalán nincs

 

(2) 130.000Ft-ig

(a) 10 – 11.6”

HP Pavilion X2

(b) 12.5 – 14”

Lenovo M30 70 (szerviz miatt veszélyes)

(c) 15.6”

Fujitsu LifeBook A544

Dell Inspiron 3542

(d) 17.3”

Vállalható nincs

 

(3) 160.000Ft-ig

(a) 10 – 11.6”

Dell Inspiron 3147

(b) 12.5 – 14”

Lenovo Flex 2 14 (szerviz miatt veszélyes)

(c) 15.6”

Fujitsu LifeBook A544 (core i3 + SSD)

Dell Inspiron 3542 (Core i3 + SSD)

HP ProBook 455 G2 (minőségben és supportban messze veri a másik kettőt)

(d) 17.3”

Dell Inspiron 5748

 

(4) 200.000Ft-ig

(a) 10 – 11.6”

Dell Inspiron 3147

(b) 12.5 – 14”

HP ProBook 430

Lenovo ThinkPad E440 (szerviz miatt veszélyes)

Dell Latitude E5440

(c) 15.6”

HP ProBook 450 G1 (Core i3 + SSD)

Dell Inspiron 5547

HP ProBook 450 G1 (Core i5)

Toshiba Satellite S50

(d) 17.3”

HP ProBook 470 G1

 

(4) 250.000Ft-ig

(a) 10 – 11.6”

Dell Inspiron 3147

(b) 12.5 – 14”

Dell Latitude E6430 (kifutó széria)

Dell Latitude E5440

Dell Inspiron 7347

HP ProBook 430

(c) 15.6”

HP ProBook 650

Asus N551 

Dell Latitude E5540

HP ProBook 450 (Core i7 vagy Core i5 SSD-vel)

(d) 17.3”

Dell Inspiron 7737 (kifutó modell)

 

(5) 300.000Ft-ig

(a) 10 – 11.6”

Dell Venue 11 Pro

MacBook Air 11

(b) 12.5 – 14”

HP EliteBook 725 / 745 G2

Dell Inspiron 7347

HP EliteBook 840

Apple MacBook Air 13

Toshiba Satellite Z30

(c) 15.6”

HP ProBook 650 (i5 + SSD)

Asus G551

MSI GX60

Asus N550JK

Lenovo Thinkpad T540p (szerviz miatt veszélyes)

Toshiba Satellite P50

(d) 17.3”

Dell Inspiron 7737 (kifutó modell)

MSI GE70

 

(5) 300.000Ft felett

(a) 10 – 11.6”

Dell Venue 11 Pro

MacBook Air 11

HP EliteBook Revolve 810

(b) 12.5 – 14”

HP EliteBook 840 / 820

Apple MacBook Pro 13 / Air 13 / Retina 13

Dell Latitude E6440 / 7440

HP Zbook 14

Dell XPS DUO 12 (nincs magyar klaviatúra)

HP Spectre Pro 13

Lenovo Thinkpad T440 / T440S / S1 Yoga (szerviz miatt veszélyes)

Toshiba Satellite Z30

(c) 15.6”

MSI GT60

HP EliteBook 850

HP Zbook 15

Dell Lattitude 6540

Lenovo Thinkpad T540p (szerviz miatt veszélyes)

Apple MacBook Pro 15

Toshiba Satellite P50

(d) 17.3”

MSI GT70 / GT72 / GE70

Asus G751

HP Zbook 17

Dell Alienware

 

 

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?

– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?

– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

– Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk?

– HDD vs SSD vs SSHD: Melyiket válasszam?

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról

– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!

– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban

– Pixelhiba a notebookoknál

– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?