Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban?

A legtöbb vásárlónak ebben az időszakban sokkal nehezebb dolga van. Miért is? A karácsonyi felhajtás és az ebből következő megnövekedett forgalom miatt nem igazán van alkalmuk nyugodt körülmények között átgondolni, mit is szeretnének pontosan.

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban?

Nincsen szakértői vélemény, vagy hasznos tanács a birtokukban, ami útmutatást jelenthetne, így teljesen laikusként foghatnak hozzá a vásárláshoz, esetleg olyan barátok, ismerősök és rokonok próbálnak tanácsot adni, akik szintén járatlanok a témában, ami könnyen összezavarhatja a vásárlót. Az informatika szerteágazó tudást és hozzáértést igényel, ami csak olyan emberek birtokában van, akik kimondottan ezzel foglalkoznak, ezt tanulták, ezért kizárólag ők tudnak segíteni kiválasztani a megfelelő készüléket, ezzel kielégítve a vásárló minden igényét. Mivel számos kérdésre szeretnének választ kapni, ezért mindenképpen célszerű felkeresni egy szakkereskedést, ahol értékesítők, szervizesek és tesztelők dolgoznak, mert a kerek nagy egészet csakis ők látják át. 

Mire gondolok itt?

– a kinézett termékből arányait tekintve mennyi az elégedetlen vásárló 72 órán belül
– a kinézett gyártónak mennyire rugalmas és gyors a szerviz szolgáltatása
– a kinézett készülék elődei közül mennyi tölti kényszer szabadságát a szervizben
– a kinézett modellhez viszonyítva van-e jobb alternatíva, amennyiben a használhatóság, szerizháttér és – anyaghasználat triumvirátusát előnyben akarjuk részesíteni
– szeretett játékunkhoz milyen videokártya szükséges
– mi is az az SSD illetve milyen előnyökkel jár

Amennyiben a fenti sorok elolvasása után úgy vélik, mindenképpen szakértőre lesz szükségük a megfelelő termék kiválasztásában, azt javasoljuk, vegyék igénybe szerkesztőségünk segítségét: Segítünk első notebookod kiválasztásában! vagy rögtön görgessenek le a cikk alján található összefoglalóhoz, ahol kigyűjtöttünk pár ajánlott készüléket méretre, felhasználási körre és kijelző méretre lebontva. Aki viszont szeret saját sorsának kovácsa lenni, olvassa végig 2016-os írásunkat:

I. Rész – szervizháttér

Két dolog elkerülhetetlen egy laptop esetében: (1) eljár felette az idő (2) el fog romlani
 
A fenti változókkal számolva vázoljunk fel egy reális elvárást jövőbeni laptopunkkal: ne romoljon el, mielőtt lecseréljük. Biztos recept nincs; nem állíthatjuk, hogy egy Dell még akár a tulajdonosát is túléli, vagy az Acer a kukában végzi a vásárlást követő évben. Így felmerült a kérdés: a gyártó részéről mi határozza meg egy laptop élettartamát? Három dolog. Az anyaghasználat, az összeszerelés minősége és a következő sorok tárgya, vagyis a szervizháttér. 

Mit értek szervizháttér alatt? A laptopra vonatkozó jótállás időtartamát, annak feltételeit, a szervizek rendelkezésre állását, azok ellátottságát, az extra szolgáltatásokat. Tehát, ez az egyik garancia arra, hogy a laptopunk előbb kerül öregségi nyugdíjjal egy szeretetszolgálathoz vagy a kisöcsihez, mint a kukába.
 
Szögezzük le a nyilvánvalót: vannak nevesebb-, és kevésbé nevesebb gyártók. Kettejük között az alapvető különbség az, hogy míg az utóbbi spórol olyan dolgokon, melyeket a laptop specifikumait vizsgálva nem látunk, addig az előbbi ezt már nem teszi meg. Ennek iskolapéldája a szervizháttér. Gondoljunk csak bele – látta valaki egy HP ProBook specifikációit böngészve, hogy hány szervize van a HP-nak? A választ megelőlegezem; nem. A legtöbb, amivel találkozhatunk, az a jótállás időtartamára vonatkozó információ (egy hipermarketben vásárolva pedig ne is reméljük, hogy a szervizháttérre vonatkozó, hiteles információhoz jutunk az eladóktól).
 
Mire akarok ezzel kilyukadni? A nevesebb gyártó laptopja valóban drágább, de ezzel nem csak egy jól csengő márkanevet kapunk, hanem egyéb támogatást is. Ilyen támogatás a szervizháttér.
 
Mik a szervizhátteres tapasztalatok? Az, hogy hazánkban a legjobb támogatást a DELL és a HP garantálja. A képzeletbeli bronzérmesünk a FUJITSU, felzárkózóban a LENOVO, ez után érdemes a többi gyártóról beszélnünk. Az ASUS és az ACER laptopok népszerűek, mert jó ár / érték aránnyal rendelkeznek, de a jótállással kapcsolatos ügyintézések sokszor döcögősek. A TOSHIBA kevésbé népszerű, nevét hamarosan el is felejthetjük (kivonul a piacról), de az eddigiek alapján kevés panasz érkezett a támogatásra. Két további versenyzőt érdemes még számba venni, ez az APPLE és az MSI. Utóbbi elsősorban a játékos közönséget célozta meg, szervizháttere elfogadható, de a legújabb 2016-os modellek minőségromlását sajnos hangsúlyoznom kell. Az előbbi célközönsége pedig a prémium felhasználók szűkebb rétege akik alapvetően elégedettek lehetnek, noha felár megfizetése nélkül az almás gyártó csak 1 év jótállást biztosít számukra (a piacra 2-3 év a jellemző).

II. Rész – Az anyaghasználat & összeszerelés minősége 

Ez a rész rövidebb misét érdemel, mint az előző, de az anyaghasználatról és az összeszerelés minőségéről is beszélnünk kell. Gyakran szoktam az autóipar és a számítástechnika világa között párhuzamot vonni: ahogy a gépkocsik esetében sem a minőség ismérve a kopogós műanyag vagy a zongoralakk bevonat, úgy a laptopoknál sem. Tehát, nem mindegy miből és az sem, hogy készül el egy laptop.

Ahhoz, hogy az anyaghasználatot és az összeszerelés minőségét lássuk, személyesen is kell befáradnunk egy szakkereskedésbe. Ezt követően az anyaghasználatot még csak-csak, de az összeszerelés minőségét laikus szemmel már nem lehet megítélni. Ezért javasolt a szaksegítség igénybevétele.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a legolcsóbb modellek sokszor a legolcsóbb anyagokból készülnek és ennek akár az összeszerelés, rosszabb esetben sajnos a hűtés is kárát láthatja – ezek az ún. “low-end consumer” laptopok. A másik véglet az üzleti szférába szánt darabok – “business” modellek, melyek bár a dizájnt sokszor háttérbe szorítják, de a tartósság kiemelt szerepet kap – legalább 1000 órás teszten kell bizonyítaniuk (nem is minden gyártónak van ilyen modellje). Ezek a notebookok főként nagyvállalatoknak igényeinek lettek tervezve melyben nem fér bele egy esetleges meghibásodás. Ha ez megtörténik akkor súlyos összegeket és bizalmat vesztenek. És hogy miért is fontos különösen egy mobil számítógép esetében az előzetes tesztelés, tervezés és hibajavítás? Mert ellentétben egy asztali számítógéppel itt minden egybe van integrálva, sokkal kisebb és ha esetleg még hordozni is akarjuk ki van téve mindenféle külső fizikai hatásnak. Tehát fontos, hogy a lehetőségekhez képest:

– ne melegedjen nagyon vagy ne a zavaró helyeken
– ne fogyasszon sokat
– megfelelő ideig menjen az akkumulátor
– ne legyen túl nehéz
– ellenálló legyen a minél szélsőségesebb külső fizikai hatással szemben, úgy mint hőmérséklet, páratartalom, nyíró és csavaró erők, stb….

Többek közt ezeket a szempontokat nem veszik figyelembe a consumer termékeknél. Persze van negatívum is mivel a hosszas tesztelés azt eredményezi, hogy a kikerült business gépek drágábbak és az eltelt idő miatt konfigurációjuk nem éppen a legfrissebb. Ezek mellett kapnak helyet a “premium consumer” darabok, melyek a két véglet közötti űrt hivatottak betölteni.

Egy dolog biztos, nem lövünk bakot ha a következő modelleket választjuk:

– HP EliteBook, Zbook
– Lenvo ThinkPad T / X / P
– Dell Latitude 7xxx /  Precision
 
A vásárlás előtt tegyük fel magunknak a kérdést; hogy milyen körülmények között kell dolgoznia majd ennek laptopnak? Amennyiben gyakran hordoznánk, érdemes tartósabb anyagokból válogatni, a mozgó alkatrészeket alkalmazó modelleket elkerülni (HDD), a súlyról nem elfeledkezni. Amennyiben a jövőbeni laptopot csak ritkán mozgatnánk, inkább csak az asztalon ülne, már több kompromisszumot köthetünk.

III. Rész – A használhatóság 

Mondjuk úgy, hogy a használhatóság a laptopok maslow-piramisának harmadik szintje. 3+1 tényező befolyásolja leginkább a használhatóságot: kijelző, billentyűzet, érintőpad (+ súly).

Egy kijelző használhatóságát befolyásolja a fényereje, színhűsége, felbontása, betekintési szögei és felülete. Persze, jól mutat az 5K IPS panel, de lássuk be, hogy nem mindenki végez olyan munkát, hogy erre legyen szüksége. A témával bővebben foglalkoztunk a ‘A laptop kijelzőkről nagy általánosságban’ c. írásunkban.

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban?

Egy billentyűzet használhatóságát befolyásolja a felület tapintása, nyomáspontja, zajszintje, funkciói, háttérvilágítás megléte. Azon nem kell meglepődnünk, hogy még a legjobbnak tartott billentyűzetek is szokást igényelnek. Örömmel mondhatom, hogy vannak olyan belépőszintű laptopok is jó, melyek minőségű billentyűzettel rendelkeznek (itt kifejezetten a LENOVO-ra gondolok), de azt már nem állítom, hogy ezek versenyre kelhetnek az etalonnak számító üzleti modellekkel.

Egy érintőpad használhatóságát a mérete, felülete, szoftveres támogatása határozza meg. Sajnos, az érintőpadot szemügyre véve (az APPLE és az újabb HP EliteBook modellek kivételével) a legtöbb gyártó megoldásai inkább hanyagságról árulkodnak, semmint átgondoltságról – az alapvető navigáció döcögősen, de megy, ám funkcionalitásban, komfortban messze elmaradnak a szükségestől. Ezért veszik meg az emberek sokszor akár a legolcsóbb egeret is újdonsült laptopjuk mellé.

Újra csak azt tudjuk javasolni, gondolják át, milyen módon használnák a leendő laptopot – ezt követően fel lehet állítani a használhatóságot befolyásoló tényezők közötti fontossági sorrendet.

VI. Rész – A pixelhiba

Szinte biztos vagyok abban, hogy ezeket a sorokat is egy LCD kijelző jeleníti meg – így nem kerülhetem meg a pixelhiba kérdését sem. Sokan csak legyintenek rá, hiszen nem találkoztak még ezzel a hibajelenséggel – de sokan azt se tudják, hogy statisztikák alapján évi egy villámcsapás ér minden utasszállítót. Nos, a mi statisztikáink szerint legalább 10 laptopból 1 pixelhibás.

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban?

Dióhéjban annyit kell tudnunk erről a problémakörről, hogy ma bármilyen laptopot is veszünk, bizonyos hibatűrést enged a szabvány, vagyis hiába jelentkezik pixelhiba a vásárlást követő 1-2 napban, erre hivatkozva még nem köteles a forgalmazó vagy a gyártó cserélni a laptopunkat. Így előfordulhat, hogy csak egy-két ‘pötty’ éktelenkedik a kijelzőn, mégis azt kell néznünk évekig.

Mivel a prémium termékkategóriánál sem lehet 100 százalékban kiszűrni ezt a hibajelenséget, egy megoldás marad a tarsolyunkban: olyan forgalmazótól kell vásárolnunk, ahol pixelhiba garanciát is kínálnak.

V. Rész – A sebesség mércéje a CPU az SSD

Még napjainkban is találkozunk azzal a régi beidegződéssel, mely szerint egy erős processzortól gyorsabb lesz a gépünk. A tapasztalat ezzel szemben azt mutatja, hogy a legtöbb igényt bőven kielégíthet egy közepes teljesítményű processzor is, ha mellette nem hagyományos merevlemez (HDD), hanem szilárdtest meghajtó (SSD) kap helyet.

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban?

Az SSD-k gyorsabbak, üzembiztosabbak, könnyebbek, halkabbak és kevesebbet is fogyasztanak, mint a HDD-k. Egyetlen hátrányuk, hogy arányaiban drágábbak, mint egy HDD. Akit ez nem győzött meg, vegye szemügyre az alábbi táblázatot.

Notebook Dell Inspiron 5520 Dell Inspiron 5520 Dell Inspiron 5520
Processzor Intel
Core i3-3110M
Intel
Core i5-3210M
Intel
Core i7-3632QM
CPU órajele 2,4 GHz 2,50/3,1 GHz 2,20/3,2 GHz
Magok/szálak szám 2/4 2/4 4/8
Gyorsítótár 512 KB + 3 MB L3 cache 512 KB + 3 MB L3 cache 1 MB + 6 MB L3 cache
Háttértár HDD SSD HDD SSD HDD SSD
Windows 7 bekapcsolás (sec) 46 17 45 17 40 18
Windows 8 bekapcsolás (sec) 12 9 12 8 13 9
Windows 8 újraindítás (sec) 43 21 44 16 38 16
Alkalmazás indítás (word, excel, chrome, mediaplayer, mediacoder) (sec) 42 17 42 17 37 17
Photoshop CS6 betöltése (sec) 26 4 18 4 14 2
Photoshop CS6 – 5,1 MB JPEG betöltése (sec) 26 5 38 6 19 5
Crysis 2 pályabetöltés (sec) 70 20 90 19 83 18
Cryis 2 telepítés (sec) 1370 968 1346 810 1413 757
WinRAR 7,3 GB kicsomagolás (sec) 266 204 258 180 257 172
7,3 GB másolás (sec) 214 113 211 85 199 105

Láthatjuk, hogy egy átlagos felhasználó az esetek többségében nem tudja kamatoztatni a processzorban rejlő pluszt, ez pedig mindent elmond. Ki szeret fizetni olyan extráért, amit valójában nem is használ?

VI. Rész – A vírusokkal szembeni védelem

Amennyiben Ön nem látogat pornóoldalakat és / vagy nem tölt le illegális tartalmakat, nyugodtan be is zárhatja ezt a levelet. Önnek ugyanis jó eséllyel előbb lesz szüksége egy időszakos rendszer újratelepítésre, mint vírusirtóra – mindenki másnak hasznos információval szolgálunk.

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban?

Készen állnak egy újabb autóiparos párhuzamra? Akkor kijelentem; ahogy tökéletes gépkocsi-, úgy tökéletes vírusirtó sincs. Vannak jó ingyenes-, és rossz fizetős antivírus szoftverek – mindkét esetben a legnagyobb fenyegetést az ún. ‘0 day’ kártevők jelentik, amikre a megjelenés pillanatában nincs hatékony védelem. Mivel napi szinten 400 000 új kártevőt regisztrálnak, nem túl meglepő, ha ezek közül van amelyik megtalálja a rést a pajzson.
 
A vírusokkal szemben komplex védekezésre van szükségünk, ami a következő elemekből áll:

            – használjunk vírusirtót és tűzfalat,
            – mindig legyen naprakész az operációs rendszerünk, figyeljünk oda a biztonsági frissítésekre
            – kerüljük el az ismeretlen, gyanús weboldalakat
            – fájlcserélő program használatakor ellenőrizzük vírusirtóval a letöltött tartalmat
            – ne nyissuk meg az ismeretlen személyektől származó leveleket
            – ne töltsünk le ismeretlen forrásból származó programokat
            – kerüljük a „felnőtt” tartalmú oldalakat
            – FB ismerőseink megosztott linkjeivel szemben is legyünk elővigyázatosak
            – kerüljük a könnyen megfejthető jelszavak alkalmazását
 
Mivel az egyén nem változik egykönnyen, így vegyük górcső alá a böngészési szokásainktól leginkább független védvonalat, a vírusirtók alkalmazását. Ahogy már utaltunk rá, nincs “legjobb vírusirtó”, olyan viszont van amit merünk ajánlani. Ingyenessége miatt a leginkább pénztárca barát megoldás a COMODO Internet Security. Egy másik viszonylag olcsó megoldás (5990 forint) a Intel Security (lánykori nevén Mcafee Livesafe), amit korlátlan számú eszközre telepíthetünk és egyéb funkciókban is bővelkedik (PC optimalizáló, egyszerű felhő alapú kezelőfelület, jelszókezelő, nyomkövető és letiltó rendszer).

Ezek mellett, drágábban is hozzájuthatunk ilyen szoftverekhez. Ilyen például a jól ismert Avast, AVG, Avira, BitDefender, Eset (NOD), F-Secure, G-Data, Kaspersky, Norton, Panda – ezek azonban mind elvéreztek az ár / érték arányon alapuló ítéletünkön.

VII. Rész – Játék notebookon 

(1) Megfelelő szellőzés, szellőztetés: Az internetet böngészve sok vitát találhatunk arról, hogy érdemes-e hűtőpadot alkalmazni vagy sem. Még mielőtt egyik vagy másik tábor soraiba beállnánk, szögezzünk le egy tényt; a laptopok döntő többsége alulról szívja magába a hűtéshez szükséges levegőt. Tehát, ha ebből az irányból valami elállja a levegő útját, a laptopunk hűtése elégtelenné válik – ez pedig, gyártótól függetlenül, az egyik legnagyobb ellenségünk.

Novellába lehetne foglalni, hogy kellő hűtés hiányában milyen hibákkal, kellemetlenségekkel kell szembe néznünk. A teljesség igénye nélkül ilyenek az anyagfáradásos törések, az akkumulátor üzemidő csökkenése vagy valamiféle alaplapi hiba. Talán nem ismeretlen életkép, ahogy a gyerek ölébe veszi a laptopot és maximum egy párnát tesz alá. Az ilyen és ehhez hasonló megoldások csak egy-egy szöget jelentenek, a noteszgép koporsójában.

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban?

Mindezeket számba véve, mi a hűtőpad alkalmazók táborát erősítjük. Megkülönböztetünk aktív és passzív hűtőpadot, előbbi egy ventilátort is tartalmaz, utóbbi a legtöbb esetben csak egy picit megemeli laptopunkat és komfortos, sima felületet garantál  alá. Aktív hűtésre elsősorban azoknak van szükségük, akik hardverigényes alkalmazásokat futtatnak gyakran és sokáig (ilyenek például a játékok). A passzív hűtés javallott minden más esetben (pl.: irodai munka, böngészés). A hűtőpadok alkalmazásában rejlő veszély, hogy így több por juthat be a laptop belsejébe – de erről majd a következő részben.

(2) Karbantartás: Kevesen tudják, hogy laptopunkra az egyik legnagyobb veszélyt a játék jelenti. Miért? A játék megterheli a processzort és a videokártyát, melynek eredménye a hőtermelés. Ahogy korábban már utaltam rá, szeretem az autóipar és a számítástechnika közötti párhuzamokat. Tehát, ami a gépkocsi esetében az olaj & szűrű cseréjét jelenti, az a laptopunknál egyenértékű a pasztázással & portalanítással.

Saját kézből származó tapasztalat, hogy még a legpedánsabb otthonban is tartanak porcicákat – rosszabb helyeken poroszlánokat. Emiatt gondoskodnunk kell a hőcserélő alkatrészek újrapasztázásról (ez a paszta CPU / GPU és ezek hűtőszálai között a hőátadás hatékonyságát hivatott garantálni) és a laptopunk belsejében letelepedett por eltávolításáról (tapasztalat híjján inkább kérjük szakember segítségét).

Amennyiben erről megfeledkezünk – csak úgy, mint gépjárművünk olaj- és szűrőcseréjét elhanyagolva -, az idő előrehaladtával drasztikusan növekszik a meghibásodás esélye. Engedjék meg, hogy megjegyezzem: szervizelés során még sose láttam makulátlan, por- és szöszmentes belsővel rendelkező laptopot. Állításomat hivatottak alátámasztani az alábbi képek:

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban? Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban? Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban?

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban? Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban? Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban?

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban? Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban? Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban?

Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban? Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban? Milyen notebookot / laptopot vegyek karácsonyra 2016-ban?

(3) Megfelelő hardver (CPU&VGA) kiválsztása: Fontos már az elején kiemelni, hogy a laptopon történő játék minősége és sebessége leginkább a videokártyától függ, így pénztárca tartalom kímélés szempontjából érdemes erősebb VGA-t venni, mintsem erősebb processzort. Ezt ugyan 2014-ben veséztük ki a Játék notebookon: erősebb videokártyát vagy jobb processzort válasszunk? című írásunkban, azonban az ott leírtak még a mai napik igazak. A videokártyák és processzork rangsorát a következő oldalon tekinthetjük meg, ahol még azt is meg tudjuk nézni, hogy az adott VGA milyen FPS számmal futtatja kedvenc játékunkat.

Fontos! Ne válasszunk AMD processzorral szerelt modelleket, mivel ugyan azon árkategóriában szereplő Intel variánsuk sokkal jobb teljesítményt és fogyasztást biztosít számunkra. Nehezebben elkerülhető, de amennyiben lehetséges, részesítsük előnyben az Nvidia videokártyával szerelt laptopokat. Árban ugyan magasabb, de jobb a teljesítmény, továbbá kisebb fogyasztása és hosszabb élettartama garantálható.

Összegzés

Még a szakértőknek sem könnyű átlátniuk a teljes notebook piacot, mennyivel inkább nehéz dolga van a laikus vásárlóknak, dolgunkat pedig tovább nehezítheti a hozzá “értő” ismerősök, barátok, családtagok tanácsa. A fent leírtakat nehéz pár mondatban összegezni, de ha a következő felsorolást megfogadjuk, túl nagy hibát nem követünk el.

Fontos tanácsok:

– Laptopot csak is megbízható kereskedésből vásároljunk (pl.: Laptopszalon)
– Dell, HP és Fujitsu gyártók modelljeit részesítsük leginkább előnyben
– Amennyiben anyagi keretünk engedi, válasszunk inkább üzleti készülékeket
– HDD helyett használjunk SSD-t
– Ne kizárólag a külső alapján válasszunk
– Ha játékra veszünk notebookot, akkor vegyünk mellé hűtőpadot és ne feledkezzünk el a 6-12 hónaponként esedékes hűtőrendszer karbantartásról sem
– 110.000Ft alatt válasszunk inkább használt üzleti laptopot, sokkal nagyobb teljesítményt és klasszisokkal jobb minőséget kapunk. Rendszeresen karbantartott hűtésrendszerrel és kis odafigyeléssel akár 10-15 éves működési időt is kaphatunk. Ezeket a készülékeket pedig a Laptopszalonnál akár 12 hónap garanciával és átellenőrzött hardverrel is meg tudjuk vásárolni.
– Ne válasszunk AMD processzorral szerelt modelleket, mivel ugyan azon árkategóriában szereplő Intel variánsuk sokkal jobb teljesítményt és fogyasztást biztosít számunkra.

Kevésbé fontos tanácsok:

– Kerüljük a fényes kijelzőt és részesítsük előnyben a FHD (1920×1080) paneleket
– Használjunk vírusirtó szoftvert
– Részesítsük előnyben az eredeti operációs rendszerrel szerelt készülékeket
– Részesítsük előnyben az NVIDA videokártyával szerelt laptopokat

Amennyiben a kedves olvasónak a cikk elolvasása utána sem sikerült tisztábban látnia, azt javasoljuk, vegyék igénybe szerkesztőségünk segítségét: Segítünk első notebookod kiválasztásában!

 

Ajánlott használt laptopok:

– HP EliteBook / Zbook
– Dell Latitude / Precision 
– Lenovo ThinkPad T, X

Ajánlott készülékek otthoni felhasználásra:

– HP 250 G4 / G5
– HP 15
– HP Pavilion 15
– Fujitsu LifeBook A555 / A514
– Dell Vostro 3558 / 3559
– Dell Inspiron 3558 / 5558 / 5559 / 5759

Ajánlott ultrabook-ok:

– Asus UX3xx
– Dell XPS 13
– Apple MacBook Air 13
– HP Spectre
– HP Envy 13

Ajánlott 2 in 1 készülékek:

– Dell Inspiron 3158
– HP Pavilion X360
– Dell Inspiron 7359
– Dell Inspiron 5368
– HP Spectre X360

Ajánlott belépőszintű üzleti készülékek:

– HP ProBook 4xxx G3 / G4
– Dell Latitude E3xxx
– Fujitsu LifeBook A555G

Ajánlott kisvállalati készülékek:

– HP ProBook 6xxx G2
– Dell Latitude E5xxx

Ajánlott nagyvállalati készülékek:

– HP EliteBook 8xxx G2 / G3
– Dell Latitude E7xxx
– Lenovo ThinkPad Txxx

Ajánlott munkaállomások:

– HP ZBook 14 / 15 / 17 G2 és G3
– Dell Precision
– Lenovo ThinkPad Pxx 

Ajánlott készülékek játékra 250.000Ft alatt:

– Lenovo IdeaPad 700
– MSI GP62
– MSI GE62
– HP Pavilion 15

Ajánlott készülékek játékra 250.000Ft felett:

– Dell Inspiron 7559 / 7566
– Lenovo IdePad Y700

Ajánlott készülékek játékra 500.000Ft felett:

– Asus G752
– Dell Alienware

 

Pucu

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?