Minden, amit az iPhone 13-ról eddig tudunk – ár, szivárgások, megjelenés, stb.

0
159

Megjelenés:

 Az Apple éves nagy termékbemutatójára, a várva várt eseményre jövő héten kedden, szeptember 14-én kerül sor, helyi idő szerint reggel 10:00 órakor (PDT), magyar idő szerint délután 19:00 órakor. A bemutatót a vállalat központjában, Cupertinoban rendezik meg, de élőben lehet majd követni az apple.com oldalon is.

Az Apple rendszerint szeptemberben rántja le a leplet legújabb okostelefonjairól és most is az új iPhone-ok bemutatása lehet a fő program. A legújabb iPhone nagyon hasonló lehet a tavalyi modellhez, azzal a különbséggel, hogy kisebb kivágás lesz a képernyő tetején. A kiszivárgott információk szerint a 13-as sorozat négy készülékből áll majd, az iPhone 13 mini, a „klasszikus” iPhone 13, az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max telefonokból. A 12-es sorozathoz képest a legnagyobb fejlesztést a kamera kaphatja.

Hirdetés

A telefonok mellett új Apple Watch-ra és AirPods-okra is számítanak sokan, miután az okosórájából évente piacra dob újabbat a vállalat, a vezeték nélküli fülhallgatóját pedig nem frissítette már 2019 óta.

A tavalyi év kivételes volt, a koronavírus-járvány által okozott fennakadások közepette, az iPhone 12-őt októberben mutatta be az Apple, a szeptemberi bemutatón csak az okosórák, az Apple Watch Series 6 és az Apple Watch SE és az új táblagépek kerültek sorra. Idén őszre új MacBook Pro és iPad-modelleket is várnak a piaci szakértők, ha az Apple ragaszkodik a szokásos éves menetrendjéhez, de nem biztos, hogy az iPhone-nal együtt fogja őket bemutatni

Forrás: techradar

Korábbi megjelenési dátumok:

Az iPhone korábbi megjelenési dátumai
Modell Bejelentett Megjelent
iPhone 13 (előre jelzett) 2021. szeptember 7-14 2021. szeptember 17/24
iPhone 12 + 12 Pro 2020. október 13 2020. október 23
iPhone 12 mini + 12 Pro Max 2020. október 13 2020. november 13
iPhone 11 sorozat 2019. szeptember 10 2019. szeptember 20
iPhone XS sorozat 2018. szeptember 12 2018. szeptember 21
iPhone 8 sorozat 2017. szeptember 12 2017. szeptember 22

Az apple valószínűleg online esemény keretében mutatja be az új  iPhone szériát.

Iphone 13 Ára

Az egyetlen nagy árszivárgás az iPhone 13 termékcsaládról azt sugallja, hogy a közelgő modellek hasonló összegbe kerülnek, mint az iPhone 12 sorozat. Ez azonban idehaza nem zárja ki a drágulás lehetőségét.

Nálunk az árak idén kissé mégis emelkedhetnek. A világ nagy része megkapja az mmWave 5G technológiát, amelyet az amerikai iPhone 12-ek már támogatnak, és ez felfelé emeli az árat.

Ráadásul azt is hallottuk, hogy az Apple egyik alkatrész beszállítója megemeli az árait, ami arra kényszerítheti az Apple-t, hogy kövesse a példáját. De nem számítunk nagy árváltozásra.

Forrás: techradar

Dizájn

Az iPhone 13 család várhatóan nagyban hasonlít majd az iPhone 12 sorozathoz, de van néhány kulcsfontosságú különbség, amelyeket többször is hallottunk a szivárgásokban.

Az idei készülékek tekintetében számos színt említenek, mint a narancssárga, illetve a rózsaszín, az alap fekete fehér kombináció mellett. A hírek szerint a narancssárgát bronzra váltja le az Apple.

Az eddigi szivárgások kisebb bemetszést mutatnak, valamint egy átlós kamera elrendezést is kaphat az iPhone 13. Úgy tűnik, hogy kissé vastagabb felépítést is tapasztalhatunk majd, valószínűleg az akkumulátor időtartam növekedni fog.

Színek: az Apple bemutathat néhány új árnyalatot az iPhone 13 szériával, és két pletykált verzió verzió is létezik: rózsaszín és narancssárga. Ezek mellett arra számítunk, hogy az utolsó generációhoz hasonló árnyalatokban jelennek meg, például: lila, fekete és fehér.

Valószínűleg több színválasztékot fog kapni az iPhone 13 és az iPhone 13 mini fényesebb árnyaltokkal, míg az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max esetében valószínűleg kevesebb választási lehetőség áll majd rendelkezésre, nyugodtabb árnyalatokkal, mint az ezüst és az arany.

Pletykák:

Minden esély megvan arra, hogy a következő iPhone-t nem iPhone 13-nak fogják hívni, és ennek van néhány komoly oka. A legnagyobb ok az, hogy ez viszonylag szerény frissítésnek tűnik az iPhone 12 sorozathoz képest.

Ezt szem előtt tartva az Apple ezeket a telefonokat iPhone 12s és iPhone 12s Pro termékcsaládnak nevezheti. Bár az elmúlt néhány évben nem láttuk az „S” betűt.

Nem csak ez, de a 13-as szám is problémát jelenthet, mivel a világ számos pontján, köztük az Egyesült Államokban is szerencsétlen számnak tekintik, így előfordulhat, hogy az Apple ki akarja hagyni ezt a számot, amikor eljön az ideje egy új iPhone-nak .

Természetesen az idei telefonok iPhone 12 -es sorozatának elnevezése nem oldja meg a 13-as szám problémáját, csak késlelteti, így akár idén, akár jövőre lehetséges, hogy az Apple átugorja a 13-at egyenesen az iPhone 14-es tartományba.

Lehetséges fejlesztések:

Az új széria várhatóan 5G kompatibilis lesz. Az eddigi információink alapján ez idehaza is elérhető lesz, ahol az ehhez szükséges infrastruktúra kész van.

A vezeték nélküli technológiáknál maradva az iPhone 13  Wi-Fi 6E kapcsolódást kaphat, ezáltal sokkal gyorsabb Wi-fi használatot érhetünk el.

Végül egy Apple szabadalom részletezi azt a rendszert, amely lehetővé teszi az iPhone számára, hogy nyomon kövesse tekintetünket, így láthatja, hogy a dokumentum melyik részét olvassuk, és a készülék eltakarja a kijelző többi részét, a szavak betűinek felcserélésével vagy átrendezésével.

Ez azt jelentené, hogy kényes dokumentumokat olvashatunk nyilvános helyeken, anélkül, hogy nagy veszélyt jelentene a leskelődők tekintetében. Azonban nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez a funkció érkezik az iPhone 13-al.

Ez a funkció már korábban megjelent a Blackberry telefonoknál, azonban kíváncsian várjuk , hogy valóban érkezik-e az új iPhonokba és hogy milyen formában valósítja meg az Apple.

Állítólag az iPhone 13 termékcsalád tartalmaz egy nagyobb vezeték nélküli töltőt, amely lehetővé teszi a gyorsabb töltést, a jobb hőkezelést, és akár a vezeték nélküli töltés visszafordítását is. (tehát mondjuk az AirPod-okat az iPhone hátoldalára helyezheti így töltve fel azt.)

Ezek a nagyobb töltők párhuzamosan működhetnek az erősebb MagSafe mágnesekkel is, amelyekkel valószínűleg érkeznek.

Források szerint az iPhone 13 sorozat 25 W-os vezetékes töltéssel fog rendelkezni. Ez gyorsabb lesz, mint az iPhone 12-es sorozat 18W-ja.

Van egy Apple szabadalom, ami egy új töltési módról beszél. Ez megakadályozza a telefon túltöltését akkor is, ha hosszú ideig (például éjszakára) csatlakoztatva hagyja. Azonban korántsem biztos, hogy ez a funkció elérhető lesz.

Forrás: techradar

Szoftver:

IOS 15 rendszer érkezik

Az egyik dolog, amiről már elég sokat tudunk, az az iPhone 13 szoftvere, mivel ez biztosan az iOS 15 rendszert futtatja, és bár a következő generációs szoftver még nem jelent meg, az Apple bejelentette azt.

Az iOS 15 legfontosabb elemei közé tartoznak a különféle FaceTime fejlesztések, például a hívásokhoz való csatlakozás lehetősége olyan webes linken keresztül, amelyhez még az Android-felhasználók is hozzáférhetnek, valamint a térbeli hang-és hangszigetelés.

Eközben az üzenetek állapotfrissítéseket kapnak, az élő szöveges funkció lehetővé teszi a képek szövegeinek lefordítását vagy dokumentumba másolását, az időjárás-alkalmazás átalakítását, a Térkép új részleteket, frissítéseket kap a kereskedelmi kerületekről és épületekről, és így tovább.

Forrás: techradar

Akkumulátor:

Az iPhone 13  akkumulátor kapacitása
Modell Méret Utolsó generációs méret
iPhone 13 mini 2.406mAh 2277 mAh
iPhone 13 3095 mAh 2.805mAh
iPhone 13 Pro 3095 mAh 2.805mAh
iPhone 13 Pro Max 4325 mAh 3.687mAh

Ha a legnagyobb iPhone 13 akkumulátorról szóló hírek helyesek, akkor nagyobb akkumulátorra számíthatunk a 2021-es telefonokban. Ezek várhatóan lényegesen nagyobbak lesznek, az iPhone 13 várhatóan 3095 mAh-s cellát kínál az iPhone 12 -es 2805 mAh -val szemben. 

Mit fog ez jelenteni?

Hosszabb akkumulátor élettartamú iPhone 13-ra számíthatunk, mint a korábbi iPhone-ok esetében.

Kamera:

Az iPhone 13 Pro és a Pro Max ugyanazt a teleobjektívet kaphatja, mint az iPhone 12 Pro Max, amely azonban 2,5 -szeres optikai zoomot tesz lehetővé, szemben az elődje kétszeresénél.

Ami a főkamerát illeti, az iPhone 13 Pro Max készülék f/1,5 -ös rekeszre vált (a jelenlegi modellek f/1,6 -ról). Ennek javítania kell a gyenge fényviszonyok közötti teljesítményt és a portréfelvételek minőségét „de ez olyan változás, amely láthatóan nem fog megjelenni az iPhone 13 többi készülékén.

A telekamera szintén frissítést kap, ugyan ez igaz az ultraszélesre, legalábbis a “csúcskategóriás” modellek esetében. Ezen túlmenően lehetséges, hogy a Pro modellek autofókuszt kapnak ultraszéles lencséikhez.

Várhatóan  jobb teljesítményt kapunk gyenge fényviszonyok között – bár potenciálisan kisebb mélységélességet is.

Mindezek a változtatások sokkal nagyobb kamerablokkot eredményezhetnek, legalábbis az iPhone 13 Pro esetében. Számos fotó kering a készülékekhez legyártott tokokról, azonban ez még korántsem biztos.

Hallani lehetett, hogy az iPhone 13 és az iPhone 13 mini két hátsó kamerájának esetleges újratervezéséről is: ahelyett, hogy függőlegesen igazodnának egyméshoz, átlósan fognak elhelyezkedni.

Vannak olyan hírek, amelyek szerint az Apple periszkóp kamerát szeretne hozzáadni egy jövőbeli iPhone-hoz. Ez lehetővé tenné a nagyobb zoomtartományt  a jelenlegi modelleknél. Akár 10-szeres optikai zoomot is kaphatnénk, esetleg anélkül, hogy vastagabbá tenné a fényképezőgép alkatrészeit. A pletykák alapján azonban előfordulhat, hogy ez csak az iPhone 14 -ben vagy egy későbbi eszközben érkezik meg, várhatóan 2023-ban.

Processzor:

Az A15 Bionic processzor valószínűleg mindegyik készülékbe bekerül, bár a jelenlegi jelentések szerint ez nem hoz hatalmas teljesítménynövekedést a 12 szériához képest.

Tárhely:

Azt is erősen pletykálják, hogy az Apple 2021-ben először hozhat ki 1 TB-os iPhone-t, így lehetővé válik a valaha volt legnagyobb iPhone tárhely méret. Azonban az kérdéses, hogy ezen nagy tárhellyel rendelkező készülékek árai hogyan alakulnak. Várhatóan az összes készülék kapható lesz 1 TB-os tárhellyel.

Kijelző:

A képernyőméretek és felbontások várhatóan változatlanok maradnak az iPhone 13 termékek körében, de mind az iPhone 13 Pro, mind az iPhone 13 Pro Max debütálhat a 120 Hz –es képfrissítés.. Ez azt jelenti, hogy ezeken a képernyőkön a kép simább lesz, mint a korábbi iPhone-ok esetében. A többi készüléken azonban marad a 60 Hz- es képfrissítés.

Az iPhone 13 várható specifikációi
iPhone 13 mini iPhone 13 iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max
Kijelzo méret 5,4 hüvelykes 6,1 hüvelykes 6,1 hüvelykes 6,7 hüvelykes
Felbontás 2340 x 1080 2532 x 1170 2532 x 1170 2778 x 1284
Frissítési ráta 60Hz 60Hz 120 Hz 120 Hz
Kamera 12MP + 12MP 12MP + 12MP 12MP + 12MP + 12MP 12MP + 12MP + 12MP
Szelfi kamera 12MP 12MP 12MP 12MP
Chipset A15 A15 A15 A15
Akkumulátor 2.406mAh 3095 mAh 3095 mAh 4325 mAh
Töltés 25W 25W 25W 25W
Tárhely Akár 1 TB Akár 1 TB Akár 1 TB Akár 1 TB

Összefoglalva:

Azok, akik általában azonnal váltanak a generációk között, várhatóan idén is megteszik. Azonban az idei év nem hoz olyan jelentős változtatásokat, amelyek miatt például az egy két éves készülékek cseréje indokolt volna. Viszont a 10-es széria és az alatti esetben reális opció lehet az iPhone 13-as készülékek megvásárlása.  Várhatóan drágulni fognak a következő szériák, érdemes tehát idén is elgondolkodni a váltáson. Már csak azért is mert a legtöbb felhasználónál a tárhely mindig problémát jelentett, de várhatóan erre is megoldást kapunk idén az 1 TB-os kapacitás révén.

techkalauz.hu – az online tech magazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét