Mire képes az Intel HD Graphics 4000

Az Intel 3. generációs Ivy Bridge processzorok két jelentősebb újítása a csökkenő csíkszélesség és az erősebb IGP (integrált grafikus vezérlő). A 32nm-ről 22nm-re csökkent csíkszélesség alacsonyabb fogyasztást, kisebb hőtermelést és olcsóbb előállítást jelent, ami mobil vonalon hatalmas előnyt jelent. További újítás még az integrált grafikus vezérlő nagysága és teljesítménynövekedése, mely tulajdonképpen a processzor része.

Bal oldalon a Sandy Bridge, jobb oldalon az Ivy Bridge látható 

Mire képes az Intel HD Graphics 4000              Mire képes az Intel HD Graphics 4000

Mint, ahogy az a képeken is jól látható a grafikus mag közel a kétszeresére nőtt a 2. generációs Intel Sandy Bridge integrált grafikus vezérlőjéhez képest. Az Intel 3. generációs processzorában található HD4000-es IGP elődjénél sokkal fejlettebb és gyorsabb, valamint hozza az AMD Radeon HD6470 és Nvida Geeforce GT520 belépőszintű mobil dedikált videokártyák teljesítményét, így vélhetően a jövőben a hasonló teljesítményű dedikált VGA-k el is fognak tűnni.

Ezzel a pár játék diagramal megpróbáljuk szemléltetni, hogy mire lehet elég számunkra egy Intel HD 4000-es integrált grafikus vezérlő.

Mire képes az Intel HD Graphics 4000

Mire képes az Intel HD Graphics 4000

Mire képes az Intel HD Graphics 4000

Mire képes az Intel HD Graphics 4000

El kell döntenünk magunkban, hogy játékra vagy munkára veszünk notebookot. Még ha munkára veszünk, akkor is elég lehet egyes játékokhoz az Intel HD 4000. Egyrészt olcsóbb, másrészt energiatakarékosabb és megbízhatóbb is, ugyanis a dedikált (erős) videokártya által okozott hő sokkal hamarabb szeretett notebookunk vesztét okozza, mint ahogy azt mi reméljük. Sajnos a meghibásodok jó részéért is a dedikált videokártya felelős. A többiért pedig főleg a felhasználó, de erről majd máshol és máskor írunk.

 

 Pucu

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?