Motorola Moto G5 Plus teszt – a visszatérő

És visszatért!

Valószínűleg még a Terminátor, vagyis Arnold Schwarzenegger is megirigyelné, annyiszor tért vissza mostanság a Motorola a piacra, mondjuk más-más néven. Volt Lenovo, hiszen a kínai gyártó megvásárolta a céget, aztán Moto, majd megint Lenovo, de végül most úgy döntöttek, mégiscsak jobban hangzik az amerikai szlogen, a “Hello Moto”. Tehát innentől kezdve gatyákat felkötni, a Motorola ott lesz mindenhol, az itthoni cél pedig nem más, mint a dobogó alsó fokára felérni.

Hát hajrá, azért az Apple, a Samsung, a Huawei, a Sony és az LG mellett azért nem lesz könnyű, de van esély, hiszen a Motorola nevet nagyjából mindenki ismeri. Jelenleg két új termékkel lendültek bele a küzdelmekbe, egyrészt a Motorola Moto G5-tel, másrészt pedig tesztalanyunkkal, a Moto G5 Plusszal, ami egész jó ár/érték aránnyal bír, és olyan különleges, eddig csak a felső kategóriában látott képességekkel rendelkezik, mint a Dual Pixel kamera.

Külsőleg szép, de nem egyedi

A 150,2 x 74 x 7,7 mm-es és 155 grammos készülék tényleg karcsú, jól simul a tenyérbe, egyedül az előlap helykihasználása nem lett az igazi, bőven marad káva az 5,2 hüvelykes, 1080 x 1920 pixel felbontású kijelző körül. Az IPS panel fényereje rendben van, napfényben is látható, a betekintési szögekkel is elégedettek lehetünk, a megfelelő védelemről a Gorilla Glass 3 gondoskodik. A 424 ppi-s képsűrűség a szegmensnek megfelelő, az érzékenység kiváló.

A képernyőből lecsípnek egy kis sávot a vezárlógombok, eltüntethető, de a sorrend sajnos nem változtatható: vissza, home és alkalmazásváltó. Alul elég méretes helyen terpeszkedik az ullenyomat-olvasó, hibátlanul dolgozik, több extára is képes. A hátlap fém, elég csinos innen nézve a mobil, pláne úgy, hogy ott virít a denevéres Motorola logó. Felül a Z-sorozatból örökölve körkörös részben fekszik a kamera, méghozzá a dupla ledes villanóval.

Takarékos, mégis erős hardver

A Motorola választása a 14 nanométeres Snapdragon 625-ös lapkára esett, amiben nyolc darab 2 GHz-es magot tartalmazó processzor dolgozik, méghozzá alacsony fogyasztással. A 3 GB RAM mellett a 32 GB-os adattároló emelhető ki, mondjuk utóbbiból nagyjából 23 GB áll rendelkezésre, a többire a rendszernek van szükséges. MicroSD támogatás van, ahogy Adreno 506-os grafikus gyorsító is, kvázi minden futtatható, bár a csúcsjátékoknál érdemes visszavenni a grafikát. Melegedés nincs, ami így nyáron azért elég jó hír.

A telefon sebessége semmi kívánnivalót nem hagy maga után, villágmgyors, az alkalmazásváltás szempillantás alatt történik, nincs felesleges cécózás, gondolkodás. A benchmark fetisisztáknak üzenjük: AnTuTuban nagyjából 65 ezer pontot gurít a készülék, de ez csak egy dolog, sokkal fontosabb tényleg a hibálan optimalizálás.

Alapvető funkciók, gyári rendszer, ügyes extrák

Az Androidon egyáltalán nem módosított a Motorola, gyári felület kacsint vissza, ugyanúgy működik, mint más zöld robotos telefonok, ikonok, widgetek színesítik a főoldalt, az értesítési sáv felett pedig a gyorsbeállítások kapcsolóit érjük el. Van naptár, megtalálható valamennyi google-ös program, ébresztőóra, Play Zene, hangrögzítő.

A figyelem inkább a Moto alkalmazásra helyeződik, amiben több lényeges szolgáltatást is találunk. Egyrészt itt lehet elbújtatni a navigációs gombokat, helyette minden feladat az ujjlenyomat-olvasóra hárul. Dupla suhintással bekapcsolható a zseblámpa, felemeléssel elnémítható a csengés, vagy mondjuk kétszeri csuklómozgatásra elindul a kamera.

A telefonkönyben a tárcsázón keresztül lehet prediktíven keresni, az SMS kezelő jól működik, lehet kérni kézbesítési jelentést, plusz a billentyűzetnek is elég tere marad ahhoz, hogy könnyedén lehessen gépelni.

Kategóriáját maga mögé utasító kamera

Az odáig egy dolog, hogy hátulra egy 12 megapixeles kamera és egy dupla ledes villanó került, ám az már elég komoly fegyvertény a vetélytársak ismeretében, hogy a szenzor f/1,7-es rekeszértákű, ráadásul a Dual Pixel technológiát is megkapta, vagyis minden pixel fókuszpixel, akárcsak a Samsung Galaxy S7-S8-nál (bár azért nyilván nincsenek azonos szinten). 4K-ban lehet videókat rögzíteni, 5 megapixelben szelfizni.

Szoftveres téren azért nem eresztették bőlére a dolgokat, de minden van, amire a mindennapokban szükség lehet: időzító, HDR, professzionális mód (itt lehet állítani a záridőt, a fehéregyensúlyt, az expozíció korrekciót, az érzékenységet).

A fényképező nappal dicsérhető leginkább, bár tény, hogy a dinamikatartomány egy picit szűkös, amit a HDR sem tud mindig helyes útra billenteni. A fókuszálás szélsebes, a részletgazdagság messze megelőzi a kategóriát, ahogy a vonalélesség is. A vaku elég nagyot villan, az alacsony apertúra pedig segít, hogy éjjel is viszonylag világos fotók készüljenek.

A hangszóró viszont egyáltalán nem nyeri meg a szívünket: egyrészt nem elég hangos, de ha mégis maximumra állítjuk, akkor pedig torzít, őrült mókuskerék, hiányzik a korábbi sztereó megoldás, amiben már kezdett elég jó lenni a vállalat.

Bátran lehet netezni, navigálni, bírja

A Motorolák további fegyverténye lehet, hogy két nanoSIM-et is fogadnak, bár csak standby módban dolgoznak együtt. Minden fontos adakommunikációs modult megkapunk: 802.11n-es WiFi, Bluetooth 4.2, A-GPS, NFC, sőt, még FM-rádió is akad, aminek működéséhez nem árt egy fülest csatlakoztatni.

A 3000 mAh-s akkumulátor nagyjából 4, de inkább 5 órányi kijelzőidőt biztosít, ez pont arra elég, hogy neki merjünk vágni a nehezebb munkanapnak, de a másodikat már nem érdemes töltés nélkül elkezdeni. A gyorstöltés 2 óra alatt pumpálja teli a telepet, de már 15 percnyi etetés után is egész sokat elmegy a telefon.

Kiváló kezdés

A G5 Plus egyértelmű, hogy egy remek indítás a Lenovótól Motorolától, mondjuk a 99 990 forintos ára korántsem annyira megnyerő, mint mondjuk az USA-ban, ahol jó egyharmaddal kevesebbért elhozható. Annyiért best buy, ennyiért viszont csak részben emelkedik ki a mezőnyből, főleg a kamera, a remek és több funkciót ellátó ujjlenyomat-olvasó, a kellemes kijelző és a márkanév miatt húzhat a telefon felé a vásárlók szíve.

A dual SIM egyáltalán nem mellékes, mint ahogy sokaknak az FM-rádió sem, de azért tény, hogy a Honor 8 elcsíphető ennyiért, és ott két kamera van plusz több RAM, és azért a Xiaomi egyes modelljei is beleszólhatnak még a cicaharcba. A G5 Plus tehát nagyon jó, de nem rendkívüli telefon, iránynak viszont több, mint megfelelő.

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?