NVIDIA GeForce GT 755M, GeForce GT 755M SLI

Korábbi cikkjeinkben (NVIDIA grafikus meghajtók / erősebb videókáryta vagy jobb processzor?) már betekintést nyújtottunk a mobil VGA piac jelenlegi kínálatába. Ezen a palettán a kvázi elérhető kategóriában jelent meg a GT 750M és ennek SLI-s verziója. Itt az ideje, hogy egy kis ráncfelvarrás mellett kiegészítsük az írásunkat ezen kategória legújabb ütőkártyájával, a GT 755M-el, valamint ennek SLI-s verziójával.

NVIDIA GeForce GT 755M, GeForce GT 755M SLI

 
Pontosabban, csak kiegészíthetnénk, mert a valóságban csak arról kell beszámolnunk, hogy a GT 755M nem más mint egy átnevezett GT 750M és ez természetesen vonatkozik az SLI-s verzióra is. Az alapvető tények már egész korán elárulják az azonosságot: minden esetben Kepler architektúráról beszélhetünk, melynek a GK107-es típusjelzésű magja 192 shader-t foglal magában, ez pedig egészen pontosan 384 shader magot tesz ki. Ez nem jelent mást, mint hogy továbbra is a 28nm-es világban kell, hogy gondolkozzunk, de szerencsére a DirectX 11-es támogatásért nem kell imádkoznunk. A GT 755M-nél és SLI-s verziójánál szitén szóba jöna PCIe 3.0, aminek köszönhetően elérhető a GPU Boost 2.0-ás technológia, mely az igényekhez igazodva tudja megemelni az órajelet, már amennyire ezt a hűtés ki tudja szolgálni. Csak úgy mint testvérének, neki is meg kell bírkóznia a mai játékok nagy részével, méghozzá Full HD felbontás mellett és HIGH beállítások alatt. Ám a teljesítmény esetében újra hangsúlyozzuk: a GT 750M és a GT 755M (és ezek SLI-s verziói között) nem, vagy legrosszabb esetben alig tapasztalható különbséget fogunk találni. Ez az energia fogyasztásban is megmutatkozik, hiszen míg az egyedülálló kártyák éhségének kielégítésére elég 50-60 W, addig az SLI-s verziók ennek kétszeresét igénylik.

NVIDIA GeForce GT 755M, GeForce GT 755M SLI

 
Néhány szót a funkciókról, felhasználási területekről: A GT 755M képes 4 aktív kijelző kiszolgálására. Sőt! 3840x2160p-s monitorokat is csatlakoztathatunk hozzá DisplayPort 1.2-n, vagy HDMI 1.4a-n keresztül. HD-Audio codec-ek, mint a Dolby TrueHD vagy a DTS-HD kezelésére is alkalmas a beépített HDMI port. Az 5. generációs PureVideo HD video processzor mely szintén a GK107-es chip-en belül kapott helyet már a HD videók hardware-es dekódolását is lehetővé teszi. Az olyan, gyakran alkalmazott codec-ek mint a MPEG-1/2, MPEG-4 ASP, H.264 és a VC1/WMV9 teljes támogatottságot élveznek 4K-s felbontásig, míg a VC1 és az MPEG-4 1080p-ig kapott zöld utat. Picture in Picture szintén kihasználható, köszönhetően annak, hogy két folyamatos adatfolyamot tud kezelni a GT 755M és az Intel QuickSync technológiája is élvezheti a kártya támogatását.

 

Pucu & Gabe

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?