Oppo Find 7 és OnePlus One – Kínaiak, akik leigázzák a Nyugatot

0
51

Okostelefonunkat elővéve jó eséllyel egy amerikai, koreai vagy esetleg tajvani darabot fogunk a kezünkbe. Az emberek nagy része bele se mer gondolni, hogy név szerint is felvállalt kínai terméket vegyen a kezébe, főleg nem telefonálás vagy webböngészés közben. Találkoztunk már néhány próbálkozással a Huawei és a ZTE részéről, de ezek sikere alig mérhető. A Lenovo éppen az okostelefonok piacára edzi magát, de ezt látva félre is teszi a saját nevével fémjelzett páncélt és a Motoroláét magára öltve vonul fel az csatamezőn. És lássunk csodát, vannak még ifjú titánok! Az egyik az Oppo, a másik a OnePlus, ők lesznek mai cikkünk főszereplői.

Egészen eddig sem az Oppo, sem a OnePlus nem örvendett nagy ismerettségnek, habár előbbi a második legjövedelmezőbb okostelefon gyártó Kínában. Most ez a két név egyszerre vált ismertté, ahogy feltűntek a nyugati világ piacain egy-egy olyan eszközzel, amik akár valóban a tenger fenekére is küldhetik az ismertebb gyártók zászlóshajóit. Azt persze nem állíthatjuk, hogy hatalmas újításokat láthatnunk a Find 7-ben, vagy a One-ban, de lényegében a jelenleg elérhető legerősebb hardvert kapjuk meg, méghozzá a riválisokkal szemben bagatel összegért: előbbi 499 USD, utóbbi 299 USD.

Mi a titok, hogy lehetnek ennyire olcsóak? Nos, nem azért mert “kínai”. Okos üzleti modellt követve az első, igazán nyugati piacra szánt darabokat gyakorlatilag önköltségi áron, azaz haszon forgalmazzák, ráadásul közvetlen a felhasználónak. A másik faktor, hogy lényegében csak a közösségi oldalak adta reklámfelületet használja ki a két gyártó marketing gárdája. Sőt, a OnePlus ebben egészen addig ment, hogy csak olyan személy vásárolhatja meg a OnePlus One-t akit meghívást kapott, vagy részt vett egy sorsoláson és nyert.

Oppo Find 7 és OnePlus One - Kínaiak, akik leigázzák a Nyugatot

Viszont, mégiscsak kínai, nem? De, ez tény. És kínai okoskütyü vásárlása előtt általában két probléma szokta felütni a fejét: a hardver jó, de a szoftverezettség annyira gyatra, hogy gyakorlatilag egy közel használhatatlan eszköz birtokába juthatunk. A másik, ami aggodalomra adhat okot, az az összeszerelés és a felhasznált anyagok minősége. Nos, ezek közül egyikkel sem támadták sem az Oppo-t, sem a OnePlus-t; utóbbi a legújabb CyanogenMod-ot kapta meg, míg előbbi alumínium-titánium vázra épülve érkezik. Viszont utánuk kutatva külsőre és belsőre is komoly egyezőségeket fedezhetünkfel és ez bizony nem véletlen…

Oppo Find 7 és OnePlus One - Kínaiak, akik leigázzák a Nyugatot

…ugyanis a OnePlus alapítója korábban az Oppo-nál dolgozott és jelenleg mindkét vállalkozás ugyan annak a cégcsoportnak a tulajdonában van. A külső & belső azonosságot szinte csak a szoftverezettség töri meg. Mindkét okostelefon viszonylag nagy, 5.5 hüvelykes kijelzővel és 1080p-s IPS panellel rendelkezik. Mind a Find 7, mind a One ugyan azt a processzort dolgoztatja meg mint a HTC One M8 vagy a Samsung Galaxy S5 (Snapdragon 801), és mindkettő 13 MP-es kamerával rendelkezik. Előbbi 2 GB, utóbbi 3 GB RAM-al gazdálkodhat a modifikált Android futtatása közben. Vagyis ezek mind azt jelentik, hogy tényleg az elérhető legjobb hardvert kapja meg az ember a pénzéért, ráadásul aránylag nem is sokért.

Oppo Find 7 és OnePlus One - Kínaiak, akik leigázzák a Nyugatot

Ami viszont igazán érdekessé teszi ezt a két telefont, az az operációs rendszer. Mindkettő Android-ot futtat, de az eltérés itt már számottevő. Az Oppo Find 7 az ún. Color OS Android 4.3 modifikációt kapta meg, ami leginkább a legújabb HTC Sense-re vagy a Samsung TouchWiz-re hajaz. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a képernyőn megjelenített minden felület magában hordoz valamilyen érintési funkciót, a probléma csak az, hogy a képvilág elmarad a ma elvárhatótól. Cserébe viszont nem lassú. Ezzel szemben a OnePlus One az Android 4.4 CyanogenMod-ját öltötte magára. Ez a modifikáció a gyerekcipőből kinőve egy gyors, megbízható és vonzó operációs rendszerré vált: különböző opciókat találunk, mellyel személyre szabhatjuk az eszközt. Az eddigiek alapján a One esetében is garantált a folyamatos felhasználói élmény.

Oppo Find 7 és OnePlus One - Kínaiak, akik leigázzák a Nyugatot

Mi szól ellenük? Leginkább a jól megszokott, bejáratott márkanév hiánya. Továbbá, hiába 5.5 hüvelykes mind a két készülék, hiába kaptak személyre szabott Android-ot, kihagyták ebből az osztott képernyős multitaskingot, a stylus támogatást és nincs egykezes kezelésre optimalizált, igény szerint előhívható felület. Igaz, a következő nem szól ellenük, de első kézbevételt követően némi hiányérzetünk lehet, amikor keresve se találjuk a szolgáltatók bloatware-jeit és egyéb szemeteit. Reméljük, hamarosan megtiszteli szerkesztőségünket egyik, másik, vagy mindkét okostelefon, hogy meggyőződjünk képességeikről.

Oppo Find 7 és OnePlus One - Kínaiak, akik leigázzák a Nyugatot

Források:

http://www.theverge.com/2014/1/15/5241970/oppo-n1-with-cyanogenmod-review

http://www.gsmarena.com/oppo_find_7-6214.php

http://www.androidcentral.com/oneplus-one-hands-and-first-impressions

http://www.androidauthority.com/tag/oppo-find-7/

Gabe

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét