Piszkosul megbüntették a TikTok-ot

0
994

A TikTok európai üzletága kapcsán illetékes ír adatvédelmi hatóság (Data Protection Commission, DPC) 345 millió euróra, vagyis 130,8 milliárd forintra bírságolta a TikTok Technology Limitedet. Mindezt azért, amiért az EU-s adatvédelmi rendeletet (GDPR) megsértve korábban alapértelmezetten nyilvánosra állította a 13-17 éves felhasználók profiljait, szabad utat biztosítva az idegeneknek a kapcsolatfelvételre.

Emellett azt is nehezményezte a hatóság, hogy a TikTok a regisztrációs folyamat során a privát szférát kevésbé védő beállítások kiválasztására ösztönözte a felhasználókat. Továbbá az is szemet szúrt, hogy a a “Family Pairing” funkció segítségével akár vadidegenek is szülői jogosultságokkal csatlakozhattak a 16-18 évesek profiljaihoz. A vizsgálat a TikTok 2020. július 31. és december 31. között alkalmazott gyakorlatára vonatkozott, a videós közösségi oldal pedig most azzal reagált a büntetésre, hogy időközben már orvosolták a DPC által megfogalmazott aggályokat.

A túlnyomórészt a 18 év alatti közönség körében népszerű TikTok kapcsán gyakori kritika, hogy éppen e tulajdonsága miatt a pedofilok kedvelt vadászterülete. Erről néhány hónapja a The Wall Street Journal közölt egy szakértői beszámolókra alapozó, átfogó jelentést is.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét