Samsung NP300V5A teszt

Bevezető

 

A Samsung NP300V noteszgépet a Laptopszalon ajánlotta fel számunkra, ahol ez a termék már 148.900Ft-tól elérhető, szolidabb formatervezésű testvére az NP300E pedig már 128.900Ft-tól kapható.

Samsung NP300V5A teszt

A Samsung-ot, mint márkanevet régebben csak háztartási, hírközlési és egyéb szórakoztató elektronikai iparban hallhattuk. Mára a Samsung egy szintet fentebb lépett és notebookos viszonylatban is az egyik legnagyobb gyártóvá nőtte ki magát. A Samsung NP300V-t egyes tesztekben szál-csiszolt alumíniumborítással említik meg, szerintünk viszont ez csak egy jó minőségű műanyag fedél, mely kapható fekete, fehér, kék és narancsságra színkombinációkban is. A fedél színe összhangban van a billentyűzet alatt található fém betéttel, ami viszont már tényleg fémből készült. 

Samsung NP300V5A teszt

Jobboldalról: 2x usb 2.0, kensington zár, optikai meghajtó

Samsung NP300V5A teszt

Baloldalról: töltő csatlakozó, lan, hő kivezető nyílás, d-sub, hdmi, 1x usb 2.0, audio ki és bemenet

Samsung NP300V5A teszt

 Szemből: SD-MMC kártyaolvasó, működést jelző ledek

Samsung NP300V5A teszt

Hátulról: akkumulátor, zsanérok 

Samsung NP300V5A teszt

Alulról: akkumulátor és annak nyitógombjai, szellőzőnyílások, gombnyomásra levehető hátlap takarófedele, gumitalpak

Samsung NP300V5A teszt

 

 

 Kijelző és egyéb

Örültem neki, hogy a Samsung NP300V-be 1,3MP-es webkamera került, viszont a hangszóróktól nem voltam elájulva. Igaz erősen tudnak szólni, viszont kissé dobozszerű hangzást keltenek. A zsanérok műanyag borítást kaptak, melyek erősen tartják a 15.6 hüvelykes méretű TN+film panellal ellátott kijelzőt.

Samsung NP300V5A teszt

A maximális kijelző felbontás 1366×768, borítása pedig matt, így nem tükröződik még erősebb fény hatására sem. Betekintési szögek sajnos rosszabbak, mint a korábban tesztelt LifeBook A531 é PorBook 4535s-ben, mert már kisebb forgatás hatására is oly szinten torzulnak, hogy még egy film megnézése is kihívás jelenthet.

Samsung NP300V5A teszt

 

Billentyűzet és touchpad

A billentyűzet szigetes kialakítással rendelkezik és találunk rajta numerikus részt is. Nyomáspontja és zajossága átlagos, tulajdonképpen kellemes használni. A billentyűzet alatt elhelyezett és fedlappal színben összhangban lévő fém betét egyedivé és masszívvá teszi a beviteli eszközt, ami miatt az alátámasztást is rendben találtam. Tetszett az is, hogy a HP ProBook 4535s után a Samsung NP300V5A is „lélegző” billentyűzettel rendelkezik, ami annyit tesz, hogy a hűtéshez szükséges levegőt nem alulról, hanem a billentyűzet közül szívja be, így akár ölben is használható a notebook.

Samsung NP300V5A teszt

Samsung NP300V5A teszt

Az érintőpad felülete kellemes, matt hatást kelt és utasításaimat pontosan vette, de a gagyi, krómhatást keltő kattogós, műanyag touchpad gombok nem igazán illeszkedtek bele a képbe. Bár a gombok azért könnyebben jártak, mint mondjuk a Fujitsu Lifebook A531-ben, de még így se nyerték el a tetszésemet. 

 

Hardver és tesztek >

[BREAK] 

Hardver

A tesztalanyunkban a legkisebb Sandy Bridge-es Core i3-as CPU foglal helyet, típusjelölése pedig Core i3-2310M. A processzor teljesítménye megtekinthető a következő linken (katt), ahol már pár CPU-t korábban összehasonlítottunk, a Sandy Bridge platform részletes leírása pedig a követkető cikkben érhető el (katt). 

Samsung NP300V5A teszt

 

Processzor

Röviden a processzor 2 fizikai maggal rendelkezik, támogatja a Hyper Threeding technológiát így kétszer annyi szálon fut, mint sima kétmagos társai, valamint rendelkezik egy úgynevezett Intel HD Graphics 3000 integrált VGA-val, mely az NP300V-ben elhelyezett Nvidia TG520MX dedikált VGA-val és az Nivida Optimus technológia segítségével képes automatikusan váltani a videokártyákat annak függvényében, hogy a felhasználónak mire van szüksége. Már az Nvidia Optimus technológiáról is írtunk korábban, melynek működését kielemeztük részletesebben (katt).

Samsung NP300V5A teszt

A videokártya GeForce GT 520MX névre hallgat, mely a GT 520 tuningosabb változata. A GPU órajele 900/1800 MHz, az 512 MB DDR3 memóriája pedig 900 MHz-en jár. Teljesítményét tekintve talán az AMD A6-3400M APU és Radeon HD 6470M grafikus kártya ellenfele, bár tesztjeinkben az Intel + Nvidia kombó jobban szerepelt.

 

Tesztek

HD Tunde Pro 5.00

Samsung NP300V5A teszt

 Windows 7 élményindex

Samsung NP300V5A teszt

 

Hőmérséklet, zaj

A Processzor alapjáraton igen kellemes 40°C környékén mozogott és mindehhez szinte néma zajszint párosult. Csak néha-néha kapcsolt be a hűtőventilátor, de az is csupán 10-11db zajszintet produkált. A játéktesztek futtatása közben viszont már sikerült megizzasztanunk a CPU-GPU párost, melyek hasonló 83-84°C-ot produkáltak, a zajszint pedig 21db-re növekedett, ami például a Lenovo IdeaPad Y570 zajszintjével megegyező és szerintem teljesen elfogadható.

Samsung NP300V5A teszt

Az Aida64 rendszerstabilitási tesztjével szokás szerint megmértem, hogy a Core i3-2310M-ből 100%-os terhelésen mit lehet kihozni kikapcsolt diszkrét grafikus vezérlővel. A Maximális 76°C-os hőmérséklet jó, de nem a legjobb, ugyanis a korábban tesztelt Lenovo IdeaPad Y570 és Asus N55SF-nél, azonos CPU-val is 60°C körüli értékek születtek. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy mint az áruk a hűtőrendszerük mérete is a duplája volt. 

Samsung NP300V5A teszt

 

Burkolati hőmérsékletek “alap”

Samsung NP300V5A teszt

A Samsung NP300V5A burkolata átlag felhasználás során mindenhol hűvös volt, ami a több órás játék után természetesen megnövekedett. Viszont örültem neki, hogy a notebook zavaró helyeken nem melegedett, gondolok itt például a csuklótámaszra. A legmelegebb pont a készülék hő kivezető nyílása köré összpontosult 41-42°C maximális hőmérséklettel. Ezek az értékeke már melegnek számítanak, de legalább nincsenek zavaró helyen. Azt azért érdemes megemlíteni, hogy ezen területet leszámítva a notebook többi részén igen korrekt hőmérsékleti eredmények születtek. 

Burkolati hőmérsékletek “terhelt”

Samsung NP300V5A teszt

 

Akkumulátor

A Notebookban egy 6 cellás (4,4Ah*11,1V) 48Wh Li-Ion akkumulátor található. Az akkumulátor üzemidejét kétféleképen mértem meg. Az első teszt minimális fényerő és minimális terhelés alatt született, eredménye pedig elképesztő és hihetetlen, ugyanis a Samsung NP300V5A – 11 óra 30 percet üzemelt. Közepes fényerő és DiviX film folyamatos lejátszása közben viszont már jóval soványabb, de még így is kitűnő 6 óra 20 percet sikerült mérnem. 

Samsung NP300V5A teszt 

 

 

Játék >

[BREAK]

Játék

Az Nvidia GT520MX az elvártnál sokkal jobban teljesített, a beállításokat pedig pont a régebben tesztelt AMD A6 + Radeon HD6540G2-hez mérten állítottam be (katt). Mint, ahogy a tesztekben is látható az Nvidia GT520MX majdnem 40%-al több FPS-t produkált, mint a Radeon HD6540G2, bár ha több játékot is teszteltem volna, lehetséges, hogy kiegyenlítettebb lett volna a verseny.

Colin Mcrae – DIRT 3

(1366×768) MEDIUM

Samsung NP300V5A teszt

Samsung NP300V5A teszt

Samsung NP300V5A teszt

 

StarCraft II 

(1366×768) MEDIUM

Samsung NP300V5A teszt

Samsung NP300V5A teszt

Samsung NP300V5A teszt

 

 

Értékelés >

[BREAK]

Értékelés

A Sasmung NP300V5A 1 hétig volt nálam és őszintén szólva nem sok reményt fűztem hozzá, de a napok múlásával egyre jobban megkedveltem. Külsejét tekintve, főleg a narancssárga-fehér színkombináció inkább valami joghurtos, narancsos fagylaltra emlékeztet, mintsem notebookra, de ezt tudjuk be annak, hogy a tesztelő férfi nemű. A szebbik nem képviselőinek biztos jobban fog tetszeni, bár 1-2 hölgyismerősöm is hasonlóan, sőt még kritikusabban vélekedett a notebook színét illetően. Viszont ez legyen a legkisebb problémánk, ugyanis a Samsung Series 3-at a narancssárgán kívül még szürke, kék, fekete és fehér színekben is megkaphatjuk. Ami különösen tetszett a notebookban, az alapjáraton halk és hűvös üzemmód, a meglepően erős VGA és a matt kijelző, melynek betekintési szögei sajnos már nem a legjobbak. Ami pedig talán a leghihetetlenebb volt, hogy az akkumulátor minimális terhelésen és alacsony fényerő mellett 11 óra 30 percet üzemelt. Ha nem vesszük figyelembe a krómbevonatú, kisség „gagyi”, kattogós érintőpad gombokat és a dobozszerű hangszórókat, akkor a Samsung NP300V5A egy ajánlott notebook, mely 2 év garanciával és hazai szervizhálózattal rendelkezik. 

Samsung NP300V5A teszt

 

Pucu

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

Ezeket a cikkeket Neked ajánljuk!

Vélemény, hozzászólás?