Sokba kerülhet ha rossz döntést hozol! – PS vagy XBOX? Melyik éri meg NEKED?

0
334

Fontos az elején megjegyezni, hogy sokan abban a kategóriába tartoznak, akik számára a konzoljuk márkája egy vallás, és a konkurenciához való átpártolás valóságos hittagadásnak minősül köreikben. Na mi ezekkel ma NEM foglalkozunk. Azonban ha érvek és ellenérvek mentén, a pénzedből a maximumot kihozva szeretnél egy újgenerációs konzolt venni, akkor jó helyen jársz. Lássuk!

Nagyon sok kérdés felmerül a választással kapcsolatban, ezek mentén fogunk haladni.

Van-e otthon gamer géped?

Hirdetés

Ugyanis ha erre igen a válasz, akkor a gondolatmenet az elején megváltozik. A következő kérdés merül fel:

Azért veszel konzolt, hogy olyan játékokkal játssz, amik PC-re nem jelennek meg, vagy azért, hogy néha, ha kedved támad – vagy épp átmennek az ismerősök – elő tudd venni a konzolt és a kanapéról játssz(atok)? Előbbi esetben a PS a te választásod, ugyanis az arra megjelenő AAA+ minőségű játékokat más eszközön nem tudsz játszani, kizárólag a Sony konzolján. Azonban ha csak néha leülnél és játszanál egy kicsit, mert éppen van időd, akkor mindenképpen az XBOX ajánlott, legnagyobb érv emellett pedig az Xbox GamePass (erről részletesebben lentebb).

Az előző kérdésnél már belementünk a másodikba is, azonban megéri ezt is részletezni.

Milyen játékok miatt veszel konzolt?

Itt tiszta és nyílt lapok vannak, egyszerű és eldöntendő a kérdés. Sony exkluzív? Természetesen PS. Ha bármi más a válaszod, akkor Xbox!

Sokan például kizárólag a Fifa, Mortal Kombat és egyéb társasági-avagy partyjátékok miatt vásárolnak konzolt, erre az esetre kifejezetten az Xbox ajánlott.

Fontos megjegyezni, hogy a Sony az elkövetkezendő évek AAA+ játékait birtokolja, óriási erőforrást és munkát tesznek abba, amiért megéri jelenleg PS-t választani. Tehát ha neked ezek a játékok a fontosak, akkor ne habozz, válaszd a Sonyt!

Milyen TV van otthon?

Ezen rész csupán az Xboxot választó felhasználóknak szól, viszont itt akár 80.000 forintot spórolhatunk azzal, ha okosan döntünk. Ugyanis az Xbox Series S és X között itt jön ki a legnagyobb különbség. Az X bizony 4K-s tévékhez tökéletesen passzol, ugyanis a konzol erre a felbontásra lett optimalizálva. Míg a Series S 2K, azaz 1440p-ben érzi jól magát.

Tehát a konklúzió: Ha 4K-s tévéd van otthon, akkor a minőségibb játékélményért nyugodt szívvel kiadhatod azt a plusz pénzt, ugyanis így fogod kiaknázni a konzolodban és a tévédben rejlő lehetőségeket. Viszont ha FULLHD vagy 2K-s a tévéd, akkor szinte felesleges kiadnod ezt a rengeteg pénzt, ugyanis szinte semmi hozadéka nem lesz a plusz kiadásnak.

Kell-e lemezmeghajtó?

Ismét nagyon fontos kérdés. Ha szeretnétek lemezen játékot vásárolni, akkor bizony csak az Xbox Series X és a PS5 jöhet szóba, utóbbiból pedig ugyebár nem a Digital Edition. Sokan megvásárolják lemezen a játékot, kijátsszák, majd eladják használtan, ezzel pedig óriási pénzeket lehet spórolni. Ha te ebbe a kategóriába tartozol, akkor bizony megéri elgondolkodni, hogy érdemes kifizetni a fizikai meghajtós konzol felárát, mert hosszútávon költséghatékonyabb az előbb említett technika. Viszont ha nincs feltétlen szükséged fizikai meghajtóra, vagy a játékaidat meg akarod tartani, akkor költséghatékonyabb megoldás a PS5 Digital Edition és az Xbox Series S.

A mennyiség a fontos? – Xbox Game Pass

Nos, az Xbox Game Pass jelenleg minden szempontból a legjobb deal a konzolpiacon. Havi 5-10-15 dolláros (forintban ez 1500 és 4600 forint közötti skálát jelent) előfizetésért cserébe folyamatosan 100+ játék áll a rendelkezésedre, ami valljuk be, nagyon-nagyon megéri. Ezen játékok között AAA, indie (kis fejlesztőktől érkező játékok) és mindenféle játék megtalálható, ami szem-szájnak ingere. Tehát ha téged különösebben nem érdekelnek a PS exkluzív játékok, az Xbox a te választásod!

Találtam egy nagyon leegyszerűsített ábrát, ami segíthet a döntésben, azonban 100%-os konklúziót nem szabad belőle levonni. Itt láthatjátok: Ha végig gondoljátok a cikkben szereplő kérdéseket és magyarázatokat, akkor nagy valószínűséggel nem dönthettek rosszul.

Standard alatt PS5, illetve Series X értendő, digitál alatt pedig Series S és PS Digital Edition

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét