Valamilyen élménye, tapasztalata mindenkinek van projektorokkal. Legyen az egy céges meeting, vagy a Z generációba születetteknek az iskolai órák. Azonban olyanról még nem hallottam, aki elgondolkodott azon, hogy új tévé vásárlása helyett egy projektort szerezzen be. Ebben a tesztben – amellett persze, hogy bemutatom a terméket – megosztom tapasztalataimat, és azt is elmondom, miért látom reális döntésnek a tévét projektorra cserélni. Lássuk!

Az Acer H6810BD 4K UHD Pro Projektornak már a neve is beszédes, nyilvánvalóan nem a belépő kategóriába tartozik, azonban akik szeretnek filmezni, és nem a „néha berakok valamit” kategóriába tartoznak, azoknak az Acer ezen eszköze a Kánaánt hozhatja el.

Tévé helyett projektor? De miért? – Acer H6810BD 4K UHD Projektor teszt

Amikor megkaptam tesztelésre a projektort, nem tudtam mit gondoljak. Majd miután felállítottam a setupot, leteszteltem pár 4K-s videóval, akkor rájöttem, hogy a projektor, mint olyan, nem egészen az, amit én az iskolapadban megszoktam.

Lássuk a tényeket: Ha tévé vásárlásán gondolkodunk és az elvárásaink között szerepel a 4K, legalább 150 centis képátló, valamint a minőségi kép, akkor vajmi kevés esélyünk van 300 ezer forint alatt megúszni, inkább konvergálunk az 500-hoz. Ha pedig már ebben az árkategóriában járunk, akkor felbukkannak a minőségi projektorok, köztük ez az Acer is.

Először foglaljuk össze a tévék sajátosságait, hogy legyen összehasonlítási alapunk a projektorhoz képest. Megvesszük a tévét, hazavisszük és lerakjuk egy szekrényre, vagy feltesszük a falra. Az ott is marad, senki nem szeretne 150 centis tévékkel rohangálni még a házon belül sem, nem igaz?  A kép gyönyörű, a méret szép nagy, de ez már nőni nem fog, maximum ha másik tévét veszünk.

Most pedig vegyünk górcső alá egy ilyen Acer projektort. 4 kiló, azaz különösebb probléma nélkül hordozható. De nem csak hordozható, simán be is üzemelhető pillanatok alatt bárhol, ahol van egy fehér fal. Méret? 0,66 méter és (kapaszkodj meg) 7,62 méteres képátló között bármilyen méretet kiválaszthatunk attól függően, hogy mekkora az adott tér, és mennyire tudjuk messzire tenni az eszközt a faltól. Na ez már döfi!
Fontos hozzátenni, hogy aki egy „háttérzajnak” való tévét keres, az ne a projektorok piacán keresgéljen, ugyanis ilyen felhasználás mellet a projektor lámpája nagyon hamar megadja magát.

A projektor maga (specifikációk) – Acer H6810BD 4K UHD Projektor teszt

Felbontása a már említett 4K UHD, azaz valósan 3840 x 2160 pixel, amely nem hagy maga után kívánni valót. 1,07 milliárd színt (30 bit) tud megjeleníteni és HDR képes, tehát a képét egy szóval tudnám jellemezni: gyönyörű. Fényerejére sem lehet panasz, nappal is szépen látszódik a kép. Köszönhető a 3500 ANSI Lumennek. A 100%-os élmény – ahogy tévén is – itt is sötétben van meg, azonban ha egy tévéhez kéne hasonlítanom, akkor inkább 110%-ot írnék. Kontrasztaránya 10 000:1, míg képaránya valós 16:9, de akár 4:3 is lehet, ezzel kompatibilis az eszköz. Vetítési távolsága (tehát, hogy a faltól milyen távolságra van a projektor) 1 méter és 9,8 méter között optimális. A már említett képméret pedig 0,66 méter és 7,62 méter között alakulhat, ez csak tőlünk és vetítés helyén múlik. Zoomolni és fókuszt állítani manuálisan tudunk, tapasztalatból mondhatom, hogy nem bonyolult, és nagyon kézreálló a mechanikája.

A projektorban dolgozó lámpa egy 240 Wattos Philips, amelynek élettartama 4 000 / 10 000 / 20 000 óra attól függően, hogyan használjuk. Normál, Eco és ExtremeEco módok közül választhatunk, ettől függ a lámpa élettartama. Fogyasztása 335 Watt normál állapotban és 270 Watt Eco módban, készenlétben pedig kevesebb, mint 0,5 Watt. Van egy integrált hangszóró a projektorban, amely kifejezetten hasznos, hogy van, azonban sokat ne várjunk tőle. Nyilván nem ezt fogjuk használni filmnézéshez, tehát fogalmazzunk úgy, hogy: „van”.

Be-és kimeneti csatlakozók tekintetében a következőt tudja az Acer nagyágyúja:
Bemenet: Analog RGB/Component Video (D-sub) x 1,HDMI (Video, Audio, HDCP) x 1,HDMI 2.0 (Video, Audio, HDCP 2.2) x 1,PC Audio (Stereo mini jack) x 1, Kimenet: PC Audio (Stereo mini jack) x 1DC Out (5V/1.5A, USB Type A) x 1USB (Mini-B) x 1, RS232 (D-sub) x 1, 12V DC (Screen control) x 1

Méretei: 343 x 258 x 124,6 mm és 4 kg
Tartozékok: Távirányító, lencsevédő, HDMI kábel

Amikor otthon vár a mozi / Élet a projektorral – Acer H6810BD 4K UHD Projektor teszt

Első home-cinema filmemen, amit a projektoron akartam megnézni nagyon sokat agyaltam, hogy mi legyen. Mindenképp extra látványos filmet akartam, amit moziban jó nézni, azonban otthon, kis képernyőn annyira nem. Ki is választottam az általam megfelelőnek gondolt filmet és (természetesen 4K-ban) be is raktam. Az élmény egyszerűen fantasztikus, az általam átadni szándékozott mondanivalót talán a „moziélmény” szóval tudnám legjobban leírni. Tényleg nem tudtam, hogy ennyivel jobb élményt szerezhet egy film kizárólag azzal, hogy projektoron, nagyban nézi az ember. A színek gyönyörűek, a HDR támogatottság eszméletlen szép látványt eredményez és a kép tűéles. Én nagyjából 3,5 méter távolságról vetítettem, ami 180 centis képszélességnek volt elég, ez pont akkora volt, amekkora az erre a célra kijelölt fehér falfelület a szobámban.

Apropó, fal. Nem szükséges tökéletesen egyenletes falnak lennie ahhoz, hogy az élmény és a kép fantasztikus legyen. Az én falam úgynevezett „fűrészporos tapétával” van ellátva, és ezt nem is láttam se filmezéskor, sem akkor ha a YouTube 4K-s videóit böngészve nézegettem a képélességet.

Van azonban árnyoldala is a projektorhasználatnak. Egyik ilyen, hogy iszonyat meleget csinál. Hogy példával szemléltessem mennyire ontja magából a hőt, a napokban filmeztem a projektorral, és bukóra hagytam az ablakot amíg ki nem kapcsolom a projektort és a filmet. Kint nagyjából 0 fok körüli lehetett a hőmérséklet és volt némi szellő is. Azonban bealudtam, és egész éjszaka ment a film, valamint be volt kapcsolva a projektor. Reggel a kávém elfogyasztása, valamint a projektor kikapcsolása utána realizáltam, hogy az ablak végig nyitva volt, és még csak véletlenül sem fáztam. Szóval ha kicsi a lakásunk, akkor fűtőtestnek is teljes mértékben alkalmas az eszköz.

Másik negatív tulajdonsága magából a projektor voltából adódik, ez nem más, minthogy kerülni kell a projektor lámpájába való belenézést. Először az ember azt gondolná egyszerű, ki néz bele, de ha a szemem sarkából láttam, már nagyon zavaró volt. Egyszer pedig véletlen telibe belenéztem 0,02 másodperc erejéig, de az olyan volt, mintha a napba néztem volna.

Nagyon nagy előnye az Acer ezen projektorának, hogy kifejezetten halk. Habár a marketingszövegben is hivatkoznak az alacsony zajszintjére, ezt én is meg tudom erősíteni, ugyanis most ha visszagondolok, a legkisebb mértékben sem volt zavaró a hangja.

Összegzés – Acer H6810BD 4K UHD Projektor teszt

Én sem gondoltam volna, hogy ilyen élményekkel tudja gazdagítani a mindennapokat egy projektor. Ha van egy megfelelő hangrendszerünk hozzá, akkor otthonunkba könnyedén moziélményt varázsolhatunk, a szó szószoros értelmében. A teszt végére is tartom azt az elképzelésemet, hogy egy ilyen kaliberű projektor sokkal jobb döntés lehet a megfelelő felhasználás mellett, mint bármilyen tévé.

A tesztpéldányt köszönjük az Acer Magyarország csapatának!

techkalauz.hu – az online tech magazin

Acer H6810BD 4K UHD Projektor

9.4

Képminőség

10.0/10

Méret

9.5/10

Fogyasztás

8.0/10

Zajszint

9.9/10

Előny

  • Gyönyörű kép
  • Otthoni moziélmény
  • Minőségi termék
  • Akár hordozható is
  • Halk

Hátrány

  • Hőkibocsájtás
  • Alap módban csupán 4000 órás üzemidejű lámpa

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét