Toshiba Satellite L50 teszt

0
1183

A tesztben szereplő Toshiba Satellite L50-es notebookot a Laptopszalon biztosította, köszönjük!

Áttektinés

„Nem volt hiány a lakkból.” – ez volt az első gondolatom amikor megláttam a tesztem alanyát. A Toshiba Satellite L50 egy elegáns és a mai trendeknek megfelelően vékony, könnyű gép, komoly hardverrel és csábító árral, de egy problémával: az alján kívül a teljes burkolat fényes fekete műanyag. Hogy ez miért probléma? A tesztből kiderül.

Toshiba Satellite L50 teszt

A doboz tartalma

A doboz a szokásos kiegészítőket rejtette: egy méretes 120 W-os töltő, gyorstalpaló a bekapcsoláshoz, egy újabb kézikönyv (ergonómikus géphasználathoz szükséges tudnivalókkal), egy 1 éves McAfee vírusirtó előfizetéshez szóló kód és a laptop. Egy apró, de bosszantó „hibát” említenék még meg – ami csak a vásárlás utáni hazavitelnél zavaró – mégpedig hogy nincs füle a doboznak, így elég szerencsétlenül lehet csak cipelni.

Toshiba Satellite L50 teszt

A külső

A teszt elején már említettem az aggályaimat a gép külsejével kapcsolatban. Az összeszerelés rendben van, az illesztések többé-kevésbé pontosak (kivétel a fedlap szélén és az érintőpadnál, erről később), a laptop a kategóriájához mérve kellően ellenáll a nyomásnak, nem nyikorog sehol. Gyengébb pontok persze találhatóak, az optikai meghajtónál szinte az összes konzumer gép veszít a masszivitásból, ez alól a tesztalany sem kivétel, de ezzel nincs is akkora probléma. Ami lerontja az összképet az az úgynevezett „lakkos”, fényes burkolat és ez mindenhol jelen van: a fedlapon, a kijelző keretén, a csuklótámaszon, a billentyűzet alatt, sőt még a számítógép oldalán is. Rendkívül könnyen koszolódik, és talán még annál is könnyebben karcolódik, így már az első hosszabb használat után úgy néz ki a masina, mintha több hónapos lenne. Gyűjti az ujjlenyomatokat, zsíros lesz a csuklótámasz gépeléskor és ezen még ront is a sötét szín, mert így minden jobban meglátszódik rajta. Az első takarításkor pedig szépen összekarcolódik a felület, ördögi kör. Egyedül a notebook alja a kivétel ami nem kapott ebből az anyagból, az egy matt, csíkozott felület, nagyon hasonló a fedlap textúrájához, különös de szimpatikus megoldás.

Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt

Portok, ergonómia és beviteli eszközök

Az elérhető csatlakozók nem okoznak semmi meglepetést, a kategóriától elvárhatót kapjuk. Érdekes módon a gyártó az optikai meghajtót a bal, a szellőzőnyílást pedig a jobb oldalra rakta – ez a Toshibától nem szokatlan – ami hátrányos a jobbkezesek számára, mert ha egeret használunk terhelés alatt pont a géptől jobbra lévő kezünk kapja a meleget.

Toshiba Satellite L50 teszt

Toshiba Satellite L50 teszt

Elöl kapunk 3 visszajelző LED-et (töltés-, bekapcsolás-, illetve a vezetéknélküli hálózat jelzője) és egy kártyaolvasót.

Toshiba Satellite L50 teszt

A bal oldalon: optikai meghajtó, USB 2.0, gigabites Ethernet, töltő csatlakozó.

Toshiba Satellite L50 teszt

A jobb oldalon: hang kimenet, mikrofon bemenet, 2 db USB 3.0 (melyből az első alvó állapotban is tölthet), HDMI, VGA, a szellőzőnyílás és egy Kensington zár.

Toshiba Satellite L50 teszt

Hátul pedig egyedül a zsanérok láthatóak.

Billentyűzet

A billentyűzet terén egy numerikus résszel ellátott szigetes megoldással van dolgunk, mely háttérvilágítással nem rendelkezik. A szokásosnál szélesebbek a billentyűk és a köztük lévő hézagok, így elsőre furcsának tűnhet az amúgy korrekt alátámasztással rendelkező klaviatúra, de a nagyobb kezűeknek ez megkönnyítheti a használatot. A gombok útját egy hangyányit rövidnek találtam, amin nem segít a kemény nyomáspont sem, úgy látszik csak néhány gyártó tud igazán jó gépelési élményt nyújtó szigetes billentyűzetet gyártani. Pozitívumként kiemelném a Caps Lock és Num Lock visszajelző LED-eket a gombokon, szerencsére itt egyik sem maradt le, illetve hasznos a különálló – asztali klaviatúráknál megszokott – csoportokra bontott funkciógombsor (F1-F12, Home, End…stb.).

Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt

Touchpad

A laptop egy nagy méretű, dedikált gombokkal nem rendelkező touchpaddel érkezik. A megfelelő illesztőprogram hiányában csak alul érzékeli a kattintást (a két gombot szimbolizáló szürke vonalakon), viszont a gyártói honlapról beszerezhető driver telepítése után a teljes felület fizikailag kattinthatóvá válik (hasonlóan a MacBook-oknál megszokotthoz), és elérhetővé válnak a duplaujjas műveletek is. A bal kattintásnak az érintőpad egy ujjal, a jobbnak pedig a két ujjal való lenyomás felel meg. Még egy kis extra, hogy a bal felső sarokban látható kis piktogramra kétszer rákoppintva deaktiválhatjuk a beviteli eszközt, ilyenkor fehéren világít az ikon, de ez megtehető az F5 funkcióbillentyű helyén található tiltógombbal is. Az érintőpad egyébként egy kellemes, matt borítást kapott, a több ujjas műveletek is egészen jól működnek, bár láttam már ennél jobbat Windows-os géptől (például Dell Inspiron 5737). Egy elég zavaró hibája van, amit már említettem, hogy a keretén nem tökéletes az illesztés, így az „vágja” az ujjat vagy a csuklót.

Toshiba Satellite L50 teszt

 

Hang

A két beépített hangszórót (amiket egyébként az Onkyo gyárt, bár ezt a notebook egy felirattal sem reklámozza) a billentyűzet felett helyezték el egy szürke rács alatt. Egyből két hangzásjavító szoftvert is kapunk (DTS Sound illetve Audio Enhancement) különböző beállítási lehetőségekkel, érdemes elbíbelődni velük, mert tényleg jobb a hangzás érhető el a megfelelő opciók bekapcsolásával. A sztereó pár képes megtölteni hanggal egy kisebb szobát, még maximális hangerőn sem torzít és nyomokban mély és magas hangokkal is találkozhatunk.  Sokat azonban továbbra sem szabad elvárni tőlük, továbbra is egy laptop „csipogóiról” beszélünk. Vannak nála jobb rendszerek még notebookos berkekben is. Akinek pedig nem felel meg a beépített hangkeltő, könnyedén csatlakoztathat külső hangszórót vagy fejhallgatót az audiokimenetre, ami egyébként teljesen megfelelően viselkedett a teszt során, nem volt vele probléma. A beépített mikrofon is kiválóan tette a dolgát, de a dedikált külső mikrofonnal rendelkezők örülhetnek, a gépen nem a manapság megszokott kombinált jack csatlakozó, hanem külön mikrofon bemenet található.

Toshiba Satellite L50 teszt

Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt

Kommunikáció

Gigabites Ethernet, 4.0-ás Bluetooth LE és egy 150 Mbps sebességű Wi-Fi modul a fedélzeten. Ebből egyedül az utóbbi, amire bármiféle panaszunk lehet, ma már igazán rakhatnának az ilyen árú gépekbe kétsávos, legalább 300 Mbps-os kártyákat. De a tesztalanyban lévő kártya is hibátlanul tette a dolgát, megfelelő volt a jelerősség (bár ez nagyban függ az alkalmazott routertől is), és a sebesség is elég lehet az itthoni internet kapcsolatok nagy részéhez.

Kijelző

Sajnos a kijelző terén sem alkotott maradandót a Toshiba: egy gyenge kontrasztarányú, kis színterű, 1366×768-as felbontású TN panel került beépítésre. Fényerőben rendben van, de arra szükség is van a fényes bevonat miatt. Szomorú tény, de ez teljesen átlagos eset ebben a kategóriában, pedig már az olcsóbb tabletek is komolyabb IPS panellel jönnek, ideje lenne a notebookgyártóknak is észbekapniuk.

Toshiba Satellite L50 teszt

Bővíthetőség

Egy csavar eltávolítása után a kis ablakon keresztül hozzáférhetővé válik a két ram modul, így azok cseréje nem bonyolult művelet. Minden további bővítési szándékot további 14 csavar eltávolításával és a teljes alsó lemez leszedésével tudunk kielégíteni, így ez a számítógép nem tartozik a legegyszerűbben bővíthető masinák közé. Még az akkumulátor is csak a hátlap leszedése után távolítható el.

Tápellátás

Az óriási méretű, 120W-os tápegység throttling-ot biztosan nem fog okozni, ez a hardver nem igényel ekkora tápellátást, de ez jár a géphez. A töltő csatlakozóját viszont nem egyszerű behelyezni a gépbe, két kezet igényel, erre figyelhettek volna.

Garancia

Két év el- és visszaszállításos garancia jár a notebookhoz, a szervizelés pedig itthon történik. Ha valakinek ez kevés lenne még 1 évvel meghosszabbíthatja a jótállást, de többel nem, mert konzumer termékről van szó.

Használatba vétel

Ebben a konfigurációban nem jár operációs rendszer a notebookhoz, ezért a teszt erejéig egy Windows 8.1-et telepítettem fel. Driver lemez hiányában a Toshiba honlapról beszerezhetőek a szükséges illesztőprogramok és szoftverek, utóbbiakból pedig rendesen el vagyunk látva, érdemes őket telepíteni. A hang résznél már említett hangzásjavító szoftvereken felül kapunk még jelszókezelőt, szinkronizálószoftvert, ahol mappákat és emaileket szinkronizálhatunk különböző számítógépek közt, a mobilos AirGet szoftverhez klienst, amivel mobilról elérhetjük a számítógépen tárolt dokumentumokat és médiakönyvtárat és egy beállításvezérlőt is, ahol BIOS-ba lépés nélkül szabályozhatjuk többek közt az USB-ről alvó üzemmódban való töltést, a bootsorrendet, a funkcióbillentyűk alapértelmezett módját (F1-12 vagy speciális gombok), az USB3 üzemmódot stb… 

Toshiba Satellite L50 teszt

Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt

Processzor

Kétségkívül a legcsábítóbb része a gépnek a 4 magos, Ivy Bridge architektúrás processzora, az i7-3630QM. Ugyan nem a legújabb generáció tagja, de szégyenkeznie nem kell, még ma is felsőkategóriásnak számít ez a számolóegység, hisz a Haswell jelentős javulást nem hozott processzorteljesítmény téren. A 45 W-os TDP kerettel rendelkező, Hyper Threadingnek köszönhetően 8 szálas CPU alapórajele 2.4 GHz, amit a Turbo Boostnak köszönhetően akár 3.2 GHz-re növekedhet 4, 3.3 GHz-re 2 és 3.4 GHz-re 1 aktív mag esetén. Elméletben tehát a legtöbb felhasználásra bőven elégnek kell lennie ennek a processzornak.

Toshiba Satellite L50 teszt

Rendszer teljesítmény

Hiába az erős processzor, a szűk keresztmetszet általában a háttértár a rendszer sebességében. Nincs ez másképp most sem, hiába számít gyorsnak a merevlemezek közt a beépített 1 TB-os Hitachi Travelstar, nem veheti fel a versenyt egy SSD-vel, a rendszer ugyan nem lassú, de ha valaki egy igazán gyors gépet szeretne akkor az SSD-t mindenképp vegye fel a beépítendő elemek listájára.

Toshiba Satellite L50 teszt

Grafikus kártya, játék teljesítmény

Az integrált HD4000-es kártya mellé most egy, a kategóriában már jól ismert, legyengített, 64 bites memóriabusszal rendelkező GT740M került, mely megtalálható például a tesztelt Lenovo Z510-ben vagy a Toshiba M50-ben.

Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt

Sok meglepetéssel ezért nem kell szabad szolgálnia, de azért álljon itt egy 3DMark, és pár játékteszt.

Toshiba Satellite L50 teszt

Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt

Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt

A laptop natív felbontásán, közepes beállítások mellett még az igényesebb játékok futtathatóak a géppel, de magasabb felbontásokkal már nem érdemes megpróbálkozni, oda már elkél egy teljes értékű GT740M, vagy egy erősebb GT750M, esetleg HD8850/70M. Utóbbiak elérhetőek ebben az árkategóriában, ugyan gyengébb processzorral, viszont még ezekkel a kártyákkal is gyakrabban találkozhatunk GPU limittel, minthogy elfogyna a gyengébb, kétmagos processzorok ereje, így játékos teljesítményre túlmutatnak ezen a kombináción.

Hőmérsékletek, melegedés, zaj 

Hűtés és melegedés terén nem áll a helyzet magaslatán a laptop, érezhetőek az alacsony ár és az erős processzor kombináció hátrányai. Bekapcsolás után egy rövid ideig hangtalan a gép, viszont böngészés során már fel-felpörög a ventillátor, így nem mondható hangtalan gépnek az L50, de ezzel nem is lenne probléma, az erős processzort hűteni kell. Nagyobb baj az, hogy komolyabb terhelés alatt a processzor 97 fokos hőmérséklet mellett sem még az alapórajelét sem tudja tartani, és visszaugrik 1.4-1.6 GHz-re. Még inkább aggasztó a grafikus kártya 93 fokos maximuma, főleg annak tudatában, hogy ez a teszt egy 21 fokos szobában készült. Mi lesz nyáron, 10 fokkal magasabb környezeti hőmérsékletben? Játékok alatt nem ilyen magas hőmérsékleteken működik a gép, olyankor nincs ekkora terhelésnek kitéve a processzor, csak kérdés, hogy mi értelme van akkor fizetni a négy magos processzorért, ha nem lehet kihasználni az erejét.

Toshiba Satellite L50 teszt

Az üzemidő terén semmi váratlan nem történt, viszonylag sokat fogyasztó hardver és a kis kapacitású akkumulátor ennyire elég.

Értékelés

Röviden, tömören: elegáns, de rendkívül kényes külső, erős hardver, de a gyenge hűtés miatt nem kihasználható, és pár apróbb hiba.

Toshiba Satellite L50 teszt

Ismervén az árát és a konkurenciát ebben a kategóriában, nyugodtan mondhatom: nem ajánlom ennek a gépnek a megvételét, vannak sokkal jobb modellek. Igaz nem lesz bennük 4 magos i7, de legalább nem főnek meg egy melegebb nyári napon.

Toshiba Satellite L50 teszt

Toshiba Satellite L50 teszt

Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt

Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt Toshiba Satellite L50 teszt

 

Ben

 

Ajánlott cikkek:

– Milyen notebookot / laptopot vegyek?
– Hogyan használjuk notebookunkat / laptopunkat?
– Turbózd fel laptopodat és válts SSD-re!

Hasznos cikkek:

– A Laptop akkumulátorokról és használatukról
– Rendszeres időközönként tisztítsuk ki (és meg) laptopunkat!
– A laptop kijelzőkről nagy általánosságban
– Pixelhiba a notebookoknál
– Üzleti notebookok előnyei

Szerkesztőségünk segítsége olvasóink részére:

– Segítünk első notebookod kiválasztásában!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét