200 millió dolláros beruházással megnyílik a világ első fenntartható etanol-sugárhajtómű-üzemanyaggyára az Egyesült Államokban

0
14

A világ első, etanolból fenntartható repülőgép-üzemanyagot előállító üzemét az USA-ban indítják be. A 200 millió dolláros beruházási volumenével az erőmű célja, hogy segítse a légiközlekedési ágazat szén-dioxid-mentesítését, és egyúttal csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget. 2025-ig még egy hasonló létesítményt terveznek építeni, ezt már az Egyesült Királyságban.

A légiközlekedési ágazat évente 100 milliárd liter fosszilis üzemanyagot fogyaszt. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében megnyílt a világ első üzeme, amely alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható etanolt környezetbarát repülőgép-üzemanyaggá alakít át. A LanzaJet 200 millió dolláros üzemét arra tervezték, hogy segítse a légiközlekedési ágazat szén-dioxid-mentesítését egy sor fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású etanol felhasználásával, beleértve a hulladékból vagy hagyományos alapanyagokból, például kukoricából készülteket. Ennek eredményeként a sugárhajtóművek és dízelmotorok új üzemanyaga várhatóan jelentősen csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és megújuló üzemanyagnak minősül majd.

Az üzem körülbelül 10 millió gallon SAF-et (Sustainable Aviation Fuel) és megújuló gázolajat állít majd elő évente. A nyersanyag sokoldalúsága, a hatékonyság és a költséghatékonyság miatt a cél az USA-beli és globális növekedés. A következő lépés további öt üzem építése az Egyesült Királyságban.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét