7 hasznos iPhone funkció, amikről nem biztos, hogy tudtál

0
978

Rengeteg Apple iPhone felhasználó van, nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos országában egyaránt. Az almás cég készüléke olyan tiszteletnek örvend még manapság is, amit más gyártók maximum csak megközelíteni tudtak. Az iOS már a 11. főverzióját éli meg szeptemberben, külsőleg csak egy dizájnváltás volt az egy évtized alatt, ám funkciók tekintetében lassan, de biztosan bővült a repertoár. A fő képességek mellett azonban gyakran eltörpülnek olyanok, amik a mindennapokban szintén hasznosak, de azt sem biztos, hogy tudjuk, léteznek. Most ezekből szedtünk össze párat.

RAM kitakarítása

Az iOS-t sokan azért szeretik, mert megbízhatóan és akadozásmentesen működik. Néha viszont nem árt kipucolni a rendszermemóriát, amire nincs külön program, ám ügyesen meg lehet oldani a dolgot. Mire van szükség ehhez?

  • Nyomd hosszan a bekapcsológombot ameddig a kikapcsolás üzenet meg nem jelenik
  • Ezután engedd el a bekapcsológombot és nyomd hosszan a Home gombot
  • Ezt követően a képernyő megrázza magát, majd visszatér a főoldalra és kész a művelet

iMessage időpontok

A üzeneteknél zavaró lehet, hogy a buborékos kialakításnál csak akkor látunk dátumot, amikor a beszélgetés elindul vagy másik nap következik el. Nos, meg lehet tudni az üzenetek érkezésének pontos időpontját is.

  • Nyisd meg az üzenetkezelőt
  • Ezután húzd az ujjad a megfelelő üzenetről balra és máris láthatod az időpontot

Panoráma felvétel irányának megváltoztatása

Az okostelefonok fotózási képességei már-már egy közepes kompakt gép szintjével vetekednek. Az iPhone több móddal kecsegtet, az egyik a panoráma, ami alapből balról jobbra teszi lehetővé az alkotások készítését.

Ahhoz viszont, hogy jobbról balra történjen a felvétel, elég csak a nyílra kattintani, és máris az ellenkező irányból kezdve fotózhatunk.

Karakterek törlése a számológépben

A számológépet érdemes használni, mivel gyakran megkönnyíti a feladatokat. Az iPhone-ban lévő kalkulátor állított nézetben sima, fektetettben pedig tudományos képességeket kínál. Törlés gomb azonban nincs, egy hosszabb számítás esetén pedig elég kellemetlen, ha valamit félreütünk és elölről kell kezdeni.

Nos, erre is van megoldás. Mindössze a számok közé kell kattintani a megfelelő helyre, majd ujjmozdulattal lehet az ujjunktól jobbra vagy balra lévő karaktert törölni.

Bezárt böngészőlap újranyitása

Számos alkalommal előfordulhat, hogy véletlenül zárunk be egy böngészett oldalt, pedig még nem olvastuk el, vagy direkt a későbbiekre tartogatjuk.

Ez a telefonnál is ismerős lehet sokaknak, ám szerencsére, ahogy a számítógépes verziókban, a Safariban is újra lehet nyitni a legutóbb bezárt ablakot, ehhez mindössze az alul található plusz gombra kell hosszan rányomni.

Vízmérték előhívása

Az iPhone-ok beépített számológép, zseblámpa és iránytű funkcióval rendelkeznek, ám sokan nem tudják, hogy a vízmérték lehetősége is adott.

Ennek eléréséhez mindössze annyira van szükség, hogy meg kell nyitni az iránytű appot, majd az ujjunkat középről balra kell elhúzni.

Telefon újraindítása

Az Apple gombok tekintetében nem bonyolította túl mobilját, ráadásul az iOS sem tud virtuális billentyű megnyomására olyat, hogy a telefon újrainduljon. Mi a teendő tehát akkor, ha a szoftver lefagy? Csak nem lenne jó, ha meg kellene várni, míg teljesen lemerül, igaz?

Nos, erre is van megoldás: egyszerre kell nyomni a bekapcsoló és a home gombot nagyjából 10 másodpercig, ekkor a kijelző elsötétül majd megjelenik az Apple logó és a telefon újraindul.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét