Acer Iconia P10 – Teljesítmény és kiváló multimédiás élmény a hétköznapokra

0
1836

Amióta a táblagépek megjelentek úgy a 2000-es évek elején, mindig a levegőben lógott a kérdés, hogy kinek jók ezek az eszközök, van-e értelmük egyáltalán és hogy van-e jövője egy ilyen nagyra nőtt mobilnak. Nos, mint annyi minden esetén, ebben is az Apple hozta el az áttörést, és a 2010-es iPad megjelenése eldöntötte a kérdést, szinte minden gyártó előállt a saját tabletjével, vagy akár többfélével is. Aztán a hirtelen fellángolás megtorpant, a csökkenő eladások miatt többen is leálltak évekre – de mostanában újra éledezik a szegmens. Visszatérő gyártóként érkezett be a piacra az Acer, akik egy középkategóriás eszközzel tértek vissza, ami nem más, mint az Acer Iconia Tab P10!

Az Acer Iconia brand immáron több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, hiszen a gyártó 2010. november 23-án egy New York-i sajtótájékoztató keretein belül mutatta be első táblagépét, amelyeket hosszú éveken át gyártott, egészen a 2010-es évek végéig, amikor is az utolsó eszközként érkezett meg az Iconia One 10 2018-ban. Több éves kihagyás következett, de most, amikor a gyártó már elektromos rollert és légtisztítót is gyárt, elérkezettnek látta az időt, hogy visszatérjen az „óriásmobilok” piacára.

Az Iconia Tab-ek többféle jelöléssel voltak ellátva, ezzel lehet azonnal belőni, melyik családhoz is tartozik az adott eszköz. Az A jelölés az Androidos, a W jelölés a Windows-os tableteket jelölte eddig. Most érkezett nekünk egy P, egész pontosan az Acer Iconia Tab P10. Bár a tablet Androidos, mégsem A jelölést kapott, ami előrevetíti, hogy az új irányban talán már nem is lesznek másféle tabletek, csak amik a Google rendszerével érkeznek.

No de lássuk is, mi van a csomagban: A doboz kinyitása után rögtön elénk tárul maga a tablet – nyilván – egy használati utasítás, a töltőkábel és a töltőfej is! Igen, az Acer még pakol a csomagba töltőfejet, ami legtöbbünknek kifejezetten jó hír. A dobozban az eszköz maga természetesen kapott egy nylon borítást, amelyből kivéve egy formás gépezet tárul elénk. Súlyát tekintve 440 grammról van szó, míg a vastagság 7.8 milliméter. Az egész eszköz alumíniumba van csomagolva, az antennák miatt pedig találunk fent a hátulján egy műanyag borítást. A káva szélességének lefaragásával nem sokat törődtek a mérnökök, így a kijelző / keret arány csak 78.6% (amúgy ebben a kategóriában ez teljesen jó érték) – a kijelzőt körbevevő sávban elöl csak a kamerát találjuk. A tablet hátulján helyet kapott a kamera és az Acer logo, az oldalán hangerőszabályzó, bekapcsológomb és microSD bővítő hely töri meg a vonalvezetést.

Be kell valljam, az eszközt kézbe venni piszok jó érzés. Tapintása ultra-prémium, az embernek olyan érzése van, mintha egy csúcskategóriás tabletet fogna. Emiatt hatalmas pacsi az Acernek, remek munkát végeztek!

Az Iconia P10-et 10,1 hüvelykes IPS érintőképernyővel vértezték fel, ami lenyűgözően élénk színeket és tiszta képminőséget nyújt. A FullHD felbontásnak köszönhetően minden tartalom részletgazdag és éles megjelenítést kap, legyen szó filmnézésről, játékokról vagy neten való böngészésről. A képernyő mérete teljesen ideális volt számomra a tartalmak megtekintéséhez, illetve a kezemben/táskában is tökéletesen elfért.

A teljesítményt egy erős négy magos processzor és a 4 GB RAM biztosítja. Ez lehetővé teszi a folyékony multitaskingot és a gyors alkalmazások közötti ide-oda lépegetést. Használat során az Iconia P10 kiválóan teljesített és szinte soha nem tapasztaltam akadozást vagy lefagyást egy-két alkalom kivételével. A készülék valóban hosszú akkumulátor-élettartammal rendelkezik, aminek köszönhetően egész nap használtam anélkül, hogy aggódnom kellett volna az akkumulátor lemerülése miatt. A gyártó állítása szerint akár 10 órányi videó lejátszást vagy böngészést is végig nyomhatunk egyetlen töltéssel. Bár én nem töltöttem ennyi időt a készülék használatával egyhuzamban, de az akkumulátor élettartama mindenképpen kielégítő volt az átlagos napi használat során.

A beépített hangszórók meglepően jó hangminőséget nyújtottak a kis füleimnek. A zenehallgatás és a filmnézés során teljesen élvezhető volt hangzás, amit mindenféle környezetben is kipróbáltam, gondolok itt hálószobára, konyhára, kertre stb. A táblagép ugyebár további multimédiás funkciókkal is rendelkezik, mint például egy hátsó kamera, amellyel HD videókat csináltam (nem a legcsúcsabb minőség, de teljesen elfogadható), és egy előlapi kamera, amellyel folytattam videóhívásokat és készítettem szelfiket. Egy középkategóriás tabletről van szó, tehát hozta azokat, amiket elvártam tőle.

Az Iconia P10 operációs rendszere az Android legújabb verziójával, valamint az Acer saját felhasználói felületével, az Acer UI-val együtt fut. Az Android ökoszisztéma számos alkalmazást és tartalmat kínál, az Acer UI pedig egyedi funkciókat és többféle testreszabási lehetőséget biztosít. Az intuitív kezelőfelület könnyen kezelhető, és a számos előretelepített alkalmazás még jobb felhasználói élményt nyújt.

Azt kell mondjam, hogy az Iconia P10 egy tök jó táblagép lett. A kiváló multimédiás élmény, a hatékony teljesítmény és a hosszú akkumulátor-élettartam mind azt mutatják, hogy ez a készülék képes megfelelni a legtöbb felhasználó igényeinek (mint ahogy nekem is). Ha megbízható és sokoldalú táblagépet keresel, az Acer Iconia P10 biztosan jó választás lehet.

A tesztelés során azonban észrevettem néhány hátrányt is, amiket fontosnak tartok megosztani veletek. A továbbiakban természetesen ez csak az én saját véleményem, lehet, hogy más nem így vélekedne róla!

Az első az, hogy a készüléknek viszonylag nagy a súlya és elég vastag az átlaghoz képest. Bár a képernyő mérete és a megjelenítése lenyűgöző, a táblagép hordozása/tartása kényelmetlenné válhat hosszabb ideig tartó használat során. A második dolog, amit észrevettem, az a kamera minősége. Bár az Iconia P10 rendelkezik egy hátsó és előlapi kamerával is, ezek mellett a képminőség átlagosnak mondható. Ezzel annyit szeretnék mondani, hogy egyszerű fotók vagy videók készítéséhez elegendő lehet, de nem éri el a prémium kategóriás táblagépek kamerafunkcióinak színvonalát. Tehát ha nagyon fontos számodra a kiváló minőségű képek és videók rögzítése, érdemes lehet más alternatívákat is megnézni.

Velem ez nem fordult elő, de több fórumon is olvastam, hogy néhány alkalmazás kompatibilitási problémákba ütközhet. Mint tudjuk, az Android operációs rendszer folyamatosanfrissül, ami azt eredményezheti, hogy egyes alkalmazások nem működnek megfelelően vagy nem teljes mértékben kompatibilisek a készülékkel. Ez néha bosszantó lehet, de mint mindenre, erre is lehet megoldást találni.

Végül, de nem utolsó sorban az Iconia P10 ára is fontos tényező. A készüléket a megfizethető kategóriába sorolnám, azaz bőven van ellenfele. Érdemes megfogni, megnézni, ugyanis meggyőző kis darab, ár/érték arányban pedig simán hozza a szintet! 

A fentebb említett pár dologtól eltekintve az Acer Iconia P10 továbbra is sok előnnyel rendelkezik, gondolok itt a kiváló multimédiás élményre, a hatékony teljesítményre és a hosszú akkumulátor élettartamra. Fontos azonban szem előtt tartani a korlátokat, amiket említettem, és figyelembe venni a személyes preferenciákat és igényeket a vásárlás meghozatalakor.

Összegzés

Az Acer Iconia P10 egy tökéletes hétköznapi táblagép. Az első dolog, ami engem megfogott, az a készülék kiváló kijelzője volt. A szuper FullHD felbontás és az élénk színek tényleg kiemelik a tartalmak részletességét és élethűségét. Filmeket nézni, játékokat játszani, vagy csak egyszerűen böngészni a weben igazi élvezet volt ezen a kijelzőn.

Teljesítmény szempontjából az Iconia P10 igazán meglepett. A négy magos processzor és a RAM kapacitás lehetővé tették a gyors és zökkenőmentes működést. Az alkalmazások folyamatosan és hatékonyan futottak egy két alkalommal kivéve, és a multitasking sem okozott problémát neki (se nekem). Az Iconia P10 valóban megbízható társnak bizonyult mind a munkában, mind pedig a szórakozásban.

Az akkumulátor-élettartam is rendkívül meggyőző volt számomra. Egész nap használtam a táblagépet anélkül, hogy töltőre kellett volna dugjam. Ugye említettem, hogy a gyártó 10 órás akku időt ígér folyamatos használat mellett, habár ennyit egyhuzamban nem bírtam volna használni, ettől függetlenül megerősítem, hogy tényleg bírja azt az említett 10 órát. Ez igazán fontos szempont lehet azoknak, akik utazásra, vagy távolabbi helyekre viszik magukkal a gépet.

A táblagép kezelése egyszerű és intuitív. Az Android operációs rendszer könnyedén kezelhető, valamint rengeteg alkalmazás és tartalom elérhető rajta. Az Acer saját felhasználói felülete többféle testreszabási lehetőséget kínál, amelyek segítenek, hogy úgy rendezzük a dolgainkat, ahogyan az nekünk kényelmes.

Összességében nagyon elégedett vagyok az Acer újdonsült táblagépével. A kiváló kijelző, a hatékony teljesítmény és a hosszú akkumulátor élettartam mind azt mutatják, hogy ez a készülék valóban megbízható és sokoldalú társ lehet a mindennapokban.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét