Agyba ültetett chippel gyógyítanák a depressziót

0
50

A startup cég alapítóját, a vezérigazgatói posztot is betöltő Meron Gribetzet 10 éves korában ADHD-val, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral diagnosztizálták, amely felkeltette az érdeklődését az idegtudományok iránt. A több mint 10 millió dolláros támogatást összegyűjtő cég egy olyan hardvert fejlesztett ki, amely az agyba ültetve elektromos impulzusokkal veszi kezelésbe a mentális betegségekért felelős területeket.

Ezen impulzusok kiadásáért felelős beültetendő egység egy külső kapszulához csatlakozik, amelyet a páciens fejéhez kell rögzíteni. A beültetés csupán egy 30 perces ambuláns műtétet igényel, az elhelyezett chip pedig napi 15 percen át stimulálja az agy dorzolaterális prefrontális kérgét. Ez az a terület, amely egyebek mellett a munkamemóriáért (rövid távú emlékezet) és az elvont gondolkodásért is felelős. 

Az Inner Cosmos tavaly márciusban kapta meg az engedélyt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától az embereken végzett kísérletekre, az első ilyen pedig már sikeresen le is zajlott. Az Analytics Drift beszámolója alapján a második beültetésre valamikor februárban kerül sor, s ha minden jól alakul, az InnerCosmos szerint a technológia kikövezheti az utat a hatékonyabb idegtudományi kezelésekhez.

techkalauz.hu – az online techmagazin

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét